Borůvkové zákusky

do dortové formy o průměru 22 cm | Při alergii na mléčné produkty použít místo másla jenom panenský slunečnicový olej.

Ingredience:

Podkladové těsto:

  • 120 g celozrnné špaldové jemné mouky
  • 50 g oloupaných strouhaných mandlí
  • 10 g fruktózy
  • 20 g sušeného sojového nápoje „Soja Milk vanilka“
  • 1 žloutek
  • 90 g kvalitního másla
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“
  • 1 lžíce panenského slunečnicového oleje

Náplň z tofu:

  • 200 g tofu natural
  • 70–100 ml vody
  • 10–30 g rýžový sirup, med
  • 30 g sušeného sojového nápoje „Soja Milk vanilka“
  • 25 g maizeny
  • 3 kapky pomerančového aromatického oleje „Just“

Borůvkové želé:

  • 250 g borůvek
  • 40 g fruktózy
  • 100 ml vody
  • 7 g agar-agaru

Při vymýšlení receptu na mandlová srdíčka se mi zpočátku stávalo, že srdíčka nešla vymodelovat. Přidala jsem trošku oleje, ale těsto se začalo drobit a stalo se nekompaktní. Upekla jsem z něj tedy jen podkladový korpus jako základ pro další dobrotu.

Postup přípravy podkladového těsta je téměř totožný s přípravou těsta na mandlová srdíčka. Přidáme jen navíc trochu oleje a pakliže se nám nechce do modelování, veškerou hmotou vyplníme vymazanou formu na dort tak, abychom měli i malé okraje.

Formu s korpusem vložíme do předehřáté trouby a upečeme základní koláč. Pečeme v mírné troubě s teplotou kolem 180°C 15–20 minut.

Koláč z formy nožem uvolníme a necháme dobře prochladnout. Nevyndáváme jej však z formy. Další kroky budou již jen s využitím vaření na sporáku, ale budeme potřebovat ještě formu pro udržení tvaru výsledných zákusků, proto ji kolem korpusu ponecháme.

V mixéru rozmixujeme tofu natural s vodou, maizenou, sušeným sojovým nápojem a vše přemístíme do hrnce. Za stálého míchání zahříváme a krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme medem nebo rýžovým sirupem a přivoníme aromatickým olejem a za tepla natřeme na korpus.

Necháme zchladnout do ztuhnutí. Mezitím si připravíme borůvky na želé. Já použila borůvky mražené z loňského sběru a tak jsem je nejdříve podlila vodou a rozvařila. Je dobré je po rozvaření ještě i rozmixovat ponorným mixérem na kaši, kterou pak již jen osladíme a zahustíme agar-agarem. Tento krok není vyloženě nutný, chceme-li si borůvky ponechat vcelku.
Agar-agar přisypeme za varu a metličkou rozmícháme a krátce i povaříme.

Borůvkovým želé polijeme korpus s tofu náplní a rozetřeme po celé ploše do hladka a opět necháme ztuhnout.

Záměrně jsem ponechala zákusky bez dalšího zdobení.
To již nechám na vás, zda zvolíte třeba rýžový krém nebo necháte jen tak.
Po dokonalém ztuhnutí a vychlazení nakrájíme z dortu přířezy jednotlivých porcí.

Poznámka: Dort má sice trochu kaloričtější podklad, ale chuťově je velice vyvážený a horní část je hodně odlehčena, co do tučnosti.
Mohu říci, že mi jeden řez neublížil a snesla jsem ho i s oslabenou slinivkou, ale do diety pro toto omezení jej raději nedoporučuji.

Zákusky jsou předurčeny všem zdravým lidem, co chtějí mlsat zdravěji. Pakliže vyloučíme z těsta máslo a nahradíme jej panenským slunečnicovým olejem, budou zákusky vhodné i pro lidi s alergií na mléčné produkty.

Samozřejmě, že na povrch můžete použít jakékoliv ovoce, buďto mražené nebo pak i čerstvé. Chuťovým variacím se meze nekladou :-)

Sdílení

    17 000 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Vendulka Odpovědět
      Ooo, to vypadá velmi lákavě! Děkuji za další úžasný recept, určitě vyzkouším! :-)...krásné jarní dny, milá Alemari :-) ¦
      • Alemari Odpovědět
        Milá Vendulko, děkuji za přání, též přeji krásné a slunečné dny. No, vyzkoušejte, doufám, že bude chutnat...:-) Alemari
    2. Lenka Odpovědět
      Borůvkové želé.... nám se povedlo udělat želatinu z borůvek tak, že rozmixujeme borůvky tyčovým mixérem s trochou třtinového cukru a kávovou lžičku whisky. Dlouho to mixujeme a je z toho téměř tuhá hmota, která postupně ještě tuhne. Zatím to takto máme vyzkoušené jen z kupovaných borůvek, ne z těch z lesa :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lenko. Děkuji za Vaši sdělenou zkušenost. Hmm..., dobrý nápad, možná někdy u někoho kdo má whisky vyzkouším :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *