Celozrnná maková bábovka

makova-babovka

 1 bábovka | Pro oslabenou slinivku nejlépe jen v klidovém období a v omezeném množství, viz poznámka.

Ingredience:
  • 100 g mletého máku
  • 170 ml hrubé špaldové celozrnné mouky
  • 4 vejce (oddělit žloutky od bílků)
  • 150 g rýžového sirupu, sladu nebo medu
  • špetka mořské soli
  • 25 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový, řepkový)
  • 15 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být, lze i kůra z BIO citrónu)
  • 1 lžička mleté skořice
  • na špetku nože mletého hřebíčku
  • pro větší doslazení lze přidat i sukrin nebo stévii
  • trochu hrubé celozrnné špaldové mouky a oleje na vysypání formy

Ráda peču cokoliv s mákem, protože po tepelné úpravě je mák stravitelnější i pro oslabené trávení. Maková bábovka uspokojí jak touhu po sladkém tak pomůže dodat tělu potřebný vápník. Oslazení si můžeme regulovat přídavkem sladidel, která jsou též alternativní a i nekalorická.

Nejdříve si v míse smícháme mletý mák a celozrnnou mouku, včetně prášku do pečiva a koření a dobře je promísíme. Připravíme si k ruce veškeré další potřebné suroviny a vymažeme si formu na bábovku olejem a vysypeme ji hrubou špaldovou mouku. Postup začneme od vajec. Oddělíme si bílky od žloutků a nejdříve si ve vyšší nádobě ušleháme bílky s dvěma lžícemi studené vody a špetkou soli na tuhý sníh. Sníh si dáme do chladu, protože nyní budeme šlehat žloutky.

Připravíme si vařící vodu a trochu jí nalijeme do misky, odkud se bude dobře odebírat polévkovou lžicí jednou rukou, protože druhou budeme potřebovat na mixování. Čtyři oddělené žloutky začneme mixovat nejdříve za postupného přídavku vařící vody do pěny (celkem 4 lžíce). Až po té přidáme rýžový sirup nebo slad či med nebo jiné sladidlo dle uvážení. Také zašleháme odvážený olej. Do napěněné hmoty  postupně za míchání zapracujeme sypké suché složky, které způsobí zhoustnutí.

Ač se nám může zdát, že je těsto řídké, nepodlehneme touze je více zahustit a nyní přidáme polovinu ušlehaného bílkového sněhu a ještě elektrickým šlehačem jej zapravíme do těsta. Těsto přivoníme aromatickým olejem „Just“ nebo strouhanou kůrou z bio citronu a zbylý sníh už jen budeme vmíchávat ručně stěrkou a výsledné řidší těsto nalijeme do bábovkové formy pěkně rovnoměrně a s požehnáním dáme formu s těstem do předehřáté trouby.

Pečeme  40-45 minut při teplotě 180°C. Zkoušíme dřevěnou špejlí, zda je upečena v celém korpusu. Po upečení vyndáme upečenou bábovku ve formě na podložku a necháme cca 3-5 minu vydýchat a pak opatrně formu otočíme. (Dělám to tak, že si dám nahoru mřížku nebo rozložený pařáček a ruce mám v chňapkách a naráz formu otočím). Pakliže se nám bábovka nevyklopí, ponechám již formu obráceně a položím na ni mokrou odždímanou utěrku a ponechám cca 5 minut přikryté. Pak by mělo vyklopení proběhnout snadno.

Bábovku můžeme nechat jenom tak nebo ji pro oko poprášíme třeba namixovanou instantní rýžovou moukou, která ji neosladí, ale zbělí a oku bude lahodit více. Vím, je to taková blamáž, ale hold jsme zvyklí na ty pocukrované bábovky, a tady zjistíte, že to ani nebylo tak kvůli tomu cukru, jako že to dobře vypadalo, tak nějak svátečně a čistě…
makova-babovka-tt

 

Však nakoukněte na ten rozdíl.  „Pocukrovaná“ je hezčí, že…tedy pomoučená, abych to upřesnila :-)

Přeji dobrou chuť.

makova-babovka-e

Poznámka: Mák, skořice, hřebíček :-)….samé prospěšné látky pro naše tělo, jak opakovaně zmiňuji. Mák je zde důležitý nejen pro svůj zásaditý charakter, ale i pro vysoký obsah organického vápníku. Skořice a hřebíček mají velké antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Těm co mají oslabené trávení a snaží se šetřit si své zažívání, ale i tak mají občas rádi něco dobrého, mohu doporučit též pár kousků. Mně obvykle stačí tak dva tří dle síly a trošku obilné kávy s obilným mlékem :-).

Instantní rýžovou mouku si většinou ještě namixuji v mlýnku na kávu na prášek. Lépe se na bábovce zachytí. Instantní mouka je již tepelně upravena, z toho důvodu ji lze použít bez vaření a jen rozmíchat v tekutině a máme kaši nebo jí zahušťovat omáčky. Proto je již ve stavu suchém tzv. „jedlá“ :-) a lze jí posypávat. Nedodá žádnou příchuť jen vizuální efekt.

Sladkost lze zvýšit, ale ze své zkušenosti vím, že ti co dlouho vynechávají bílý cukr již nepotřebují tak silnou sladkost pokrmů a to, co by dříve považovali za normální, tak to se jim nyní zdá přeslazené. Řezy bábovky je možno ještě dosladit i při podání, třeba  zakápnutím javorovým sirupem nebo jakýmkoliv jiným alternativním sladidlem, popřípadě potřít i marmeládou bez cukru.

makova-babovka-ee

Sdílení

    21 152 zobrazení článku
    12 komentářů
    1. Klára Odpovědět
      Hezký den, Alemari, mám moc ráda mák a chtěla bych zkusit tento recept. Ráda bych se Vás zeptala, zda byste dokázala doporučit nějakou rostlinnou náhradu za vajíčka. Děkuji za radu i za Vaše úžasné stránky!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Klárko, hezký den přeji též. Děkuji za Vaše slova ke stránkám. K těm vejcím. Šel by dát místo nich zřejmě Vajahit, ale nezkoušela jsem. Moc vajíčka sama nejím a tak si je občas dovolím dát takto do pečiva. Tady se sjednotí do jednoho celku a tolik mi nevadí. Vajahit asi nepůjde našlehat :-( a tak bych přidala kypřící prášek bez fosfátů. Přeji hezký víkend. Alemari
      • Kateřina Odpovědět
        Dobrý den, byla mi dána rada, nahradit vejce rozmixovaným lněným semínkem....buď ho předem namočit a nebo to lze i rovnou s teplou vodou....je to takové kašovito vaječné.....prý to i dodává vlhkost a buchtě a navíc jsou zdravá:)
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den Kateřino. Ano, také to tak radím, je to schůdné. Když dávám namixovaná lněná semínka do kváskového chleba, dodá mu to na trvanlivosti, protože to semínko na sebe váže vodu. Je to tak jak píšete. Zdravím. Alemari :-)
        • Eva Odpovědět
          Vajíčka jdou taky dobře nahradit gelem z chia semínek, za 1 vejce 1 lžíce chia a trocha vody, aby se udělal gel.
          • Alemari Odpovědět
            Ano, též je to možné u dalších semínek, které tvoří gel, možná s chia trošku drahé :-)
    2. Sonia Odpovědět
      Dobrý den Alemari, nenašla jsem v receptu, kolik vařící vody se přidává ke žloutkům? Dala jsem tak nějak intuitivně 4 lžíce, ale budu ráda za potvrzení, jaké množství jste přidávala Vy? Bábovka je dobrá, manžel asi bude brblat, že mohla být sladší, ale já hodnotím jednoznačně pozitivně. :) Děkuji, Soňa
      • Alemari Odpovědět
        Milá Sonio, jejda, děkuji za upozornění. Už jsem to doplnila v textu. Ale je vidět, že máte dobrou intuici a poradila jste si i bez této informace...Jinak by šla najít i v článku zde Na jeden žloutek, jedna lžíce...Manželovi ji přislaďte třeba medem :-). Já ji také mám moc ráda, protože právě není přeslazena. Zdravím. Alemari
    3. Jana Míčková Odpovědět
      Dobrý den Alemari, díky Vám peču doma kváskový chléb a moc ráda bych vyzkoušela i kváskovou bábovku. Nemáte náhodou nějaký recept? Předem děkuji. Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Přímo recept na kváskovou bábovku nemám. Ale určitě lze zkusit něco na způsob kynuté bábovky třeba i s náplní. Použila bych asi recept na závin a místo na plech jej smotala do formy. Třeba by to šlo takto...Nebo těsto podobné tomu co jsem pekla kváskový mazanec. Určitě lze experimentovat :-). Alemari
    4. Jana Odpovědět
      Někdo dává psylium místo vajec a místo kypřícího prášku vinný kámen..:) Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji: Sama vajíčka nevylučuji, tak s psyliem zkušenost nemám, ale kypřící prášek bez fosfátů, který zmiňuji v receptu, je vlastně vinný kámen, trochu sody a škrobu pro lepší rozmíchání. :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *