Červená řepa v umeoctu

3 porce | Pro oslabenou slinivku velmi vhodný salát.

Ingredience:
  • 600 g červené řepy
  • ½ lžičky mořské soli
  • 1 lžička celého kmínu,
  • 1 lžička fenyklu,
  • 3 bobkové listy
  • 4 lžíce umeocta (zdravější náhrada octa)
  • 1 lžička strouhaného křenu (nemusí být)

V obchodě je sice k dostání sterilovaná červená řepa, ale je připravena s octem, cukrem a určitě ještě i s nějakými konzervanty. Máme-li rádi tento salát, není potřeba se ho vzdávat, ale můžeme si ho lehce připravit ve stejné chuti a úplně zdravě.

Červenou řepu dobře omyjeme. Celé, neoloupané bulvy vložíme do osolené vařící vody, přidáme lžičku kmínu, fenyklu, 3 bobkové listy a řepu uvaříme mírným varem do měkka (dle velikosti asi 1–1,5 hodiny). Uvařenou řepu zcedíme, oloupeme a ještě teplou ji nakrájíme na kostečky.

Nakrájenou řepu nasypeme do misky a zalijeme čistou vařící vodou tak, aby byla potopená (asi 500 ml). Okyselíme čtyřmi lžícemi umeocta a promícháme. Tento nálev již nesolíme, umeocet je sám slaný i kyselý.

Teplou řepu i s nálevem plníme do čistých skleniček, vypláchnutých horkou vodou. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Po zchladnutí uchováváme v lednici. Pokud ji chceme uchovat déle než pět dní, je vhodné ji zavařit.

Pikantní varianta tohoto chutného salátu vznikne, přidáme-li k řepě ještě čerstvý strouhaný křen.

Poznámka: Umeocet je japonská přírodní slano-kyselá šťáva, vyrobená fermentací. Posiluje trávení a je vhodnou náhradou za ocet.

Červená řepa obsahuje dle literatury důležitý antioxidant antokyan a vzácné stopové prvky rubidium a cesium.

Při vaření řepy doléváme horkou vodu, aby byly bulvy stále potopené. Uvaření ověříme až ke konci varu píchnutím jehlicí. Dříve nemusíme. Mám vyzkoušeno, že i uvaření malé bulvy trvá aspoň jednu hodinu. Zbytečným propichováním bychom porušili celistvost řepy a do vody by prýštila šťáva plná cenných minerálů.

Jedno dvě ověření ke konci varu postačí a ztráta minerálů bude při dovaření zanedbatelná. Proto je vhodné varný roztok mírně solit. Ionty soli v roztoku (dle chemické rovnováhy) vyluhování minerálů z řepy omezí na minimum.

Červená řepa v umeoctu je velice dobře stravitelná pro oslabenou slinivku a mohu ji vřele doporučit. Tento salát lze nazvat přímo „léčivým“.

Sdílení

    34 200 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. alena Odpovědět
      Dobry den, mam dotaz, zda koreni, ktere uvadite, patri skutecne do vody, v ktere se vari cela repa a ne az do vody s repou, ktera se plni do sklenic Dekuji. Alena
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, to koření dávám do vody, ve které se vaří celá umytá řepa, ještě v bulvách. Ale, pokud chcete řepu zavařit do skleniček, můžete okořenit přímo až vodu s umeoctem, kterou pak nakrájenou řepu zaléváte. Ale asi bych dala spíš koření mixované nebo by se mohlo to koření povařit ve vodě zvlášť, přidat umeocet a tím to pak zalévat a přidat do skleniček jen křen. Alemari
    2. Magdaléna Odpovědět
      Dobrý deň, perfektná inšpirácia tento šalát, chystám sa ho robiť s naklíčenou kašou podľa Vášho receptu. Ale rada by som sa spýtala, je vhodné používať tlakový hrniec? Napríklad aj na varenie fazule? Nestráca sa viac vitamínov ako pri klasickom varení? Ďakujem Magdaléna
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Magdalénko. Nu, myslím si, že lze použít tlakový hrnec. Osobě ho nemám, ale necítím, že by to měla vadit. Alemari
    3. Daniel Odpovědět
      Já ji dělám čerstvou a nevařenou, tu nastrouhám na jemno a zaliji sladkokyselým nálevem (takovým co se zalívá salát). Toho nálevu jen trošičku, aby to v tom neplavalo jako okurky. Přidám taky stroužek česneku (nastrouhám)a nebo trochu křenu. A je to plné vitamínů. Když se to uvaří, tak se to všechno zničí.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Je určitě dobré si připravit ze syrové červené řepy salát plný vitamínů. Také to tak dělám, např. s křenem nebo se zelím a bazalkou :-). Ale, že by se varem vše zničilo, tak s tím nesouhlasím, protože mnoho vitamínů zůstává i po uvaření a též všechny minerály a vláknina, ale Váš názor Vám určitě neberu. Kdo může s česnekem, tak vřele doporučuji, ale já tu připravuji mnoho jídel pro oslabenou slinivku, a pro tu by salát se syrovým česnekem nebyl vhodný a protože jídla testuji na sobě, tak vydávám především to, co mám ověřeno, že neublíží lidem s oslabeným trávením. S pozdravem Alemari
    4. Dýnička Odpovědět
      Já vařím červenou řepu asi 30 let, ale nejvíc se mi osvědčila tak, že ji oškrábu syrovou jako brambory,omyji, přepůlím ,zaliji vodou aby byly půl bulvičky celé ponořené, dám bob.list, nové koření, trochu osolím. Stačí vařit ne 2 hod ale 1/2 hod. Vyjmu, nastrouhám a zaliji vodou, ve které jsem ji vařila (všechny vitamíny jsou ve vodě), přidám ocet, křen. Zkuste, vývar z řepy je výborný a plný vitamínů a nemusíte vařit čistou vodu zvlášť.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Dýničko, děkuji i za Vaši zkušenost. Pouze bych nepřidávala ocet, který vše zbytečně okyselí, ale zvolila bych jiné okyselení, pro tělo více vhodnější. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *