Čínské zelí s mrkví

2 přílohové porce

Ingredience:
  • 250 g čínského zelí
  • 100 g mrkve
  • umeocet
  • mořská sůl
  • panenský olej olivový nebo řepkový
  • čerstvý kopr

Salát z čínského zelí s mrkví a koprem uvádím především pro ty z nás, kteří trpí na oslabenou slinivku. Všelijaké saláty z mnoha surovin nejsou vždy při oslabeném trávení vhodné. Tento salát svoji jednoduchostí můžeme přiřaditi jako doplněk k mnoha bezmasým pokrmům.

Příprava je velmi snadná a rychlá. Očištěnou, omytou mrkev nastrouháme a čínské nebo správněji pekingské zelí rozebereme na jednotlivé listy. Listy promyjeme a nakrájíme na velmi jemno. Ke krájení čínského zelí používám robot, který zelí na krouhači pěkně drobně nalístkuje.

Obě nakrájené zeleniny smícháme nejlépe dvěma vidličkami, pokapeme umeoctem a pak teprve velice zlehka osolíme. Přidáme lžíci olivového nebo řepkového oleje a vše zasypeme krájeným čerstvým koprem.

Salát promícháme, dáme vychladit a použijeme buďto samostatně k vařené rýži, pečeným bramborům, nějakému pečivu nebo obilným plackám. Jak komu bude vyhovovat.

Poznámka: Již jsem někde v poznámkách zmiňovala, že čínské zelí je dle mých zkušeností vhodnější pro oslabenou slinivku než zelí bílé i červené. Není ho vůbec potřeba spařovat, jako to doporučuji u těchto typů zelí pro zlepšení stravitelnosti.

Navíc v uvedeném salátu není zastoupena cibule a tak je společně s mrkví složen z dobře stravitelné zeleniny. Je samozřejmé, že i tak nebude vhodný přímo po záchvatu, ale pro oslabenou slinivku jev klidovém období, kdy se snažíme jenom držet dietu, tato varianta salátu dobře stravitelná.

V jarním období je již k dostání čerstvý kopr. Je sice skleníkový, ale chuť má již neopakovatelnou. Salát chuťově pozvedne téměř na delikatesu.

Ti, kdo nemají vzhledem k trávícím problémům velký výběr potravin ke konzumaci, mi určitě dají za pravdu, že cokoliv, co změní jen o trochu náš jídelníček, vřele vítají. A kopr osobně řadím mezi dobře stravitelné bylinky…Tedy, alespoň pro mne… :-)

Sdílení

    31 887 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *