Cizrnová pomazánka s kurkumou

miska – více jak 500 g pomazánky | Pro oslabenou slinivku upravit, viz Poznámka níže. Do bezlepkové diety je nutno použít jiné pečivo na namazání pomazánky. Samotná pomazánka je bezlepková.

Ingredience:
  • 300 g uvařené a částečně i oloupané cizrny (cca 160 g v suchém stavu)
  • 100 ml převařené vody
  • 2 lžíce panenského olivového oleje (např. „Thetis“)
  • 1 lžíce panenského kmínového oleje „Solio“
  • 1–2 lžíce umeocta
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička kvalitní hořčice bez cukru (Delikates Alnatura apod.)
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • 90 – 100 g jemně pokrájené cibulky
  • 10 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1-2 lžičky čerstvé bazalky, pokrájené na jemno
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 30 g instantní kukuřičné kaše na zahuštění
  • 2 lžíce přepuštěného másla „ghí“
  • mořská sůl na dochucení

Pro milovníky pomazánek jsem připravila jinou variantu cizrnové pomazánky nejen s uvedenou kurkumou, ale i s dalším kořením. Překvapí svou jemnou pikantní chutí a také dobrou konzistencí a roztíratelností. S čerstvou zeleninou si na ní určitě pochutnáte.

Nejdříve uvaříme cizrnu a při následném ochlazení ji částečně zbavíme slupek dle již dříve uvedeného postupu v článku. Cizrnu vaříme zpočátku neosolenou a také nepřikrytou. Solíme až v závěru varu. Celková doba varu bude minimálně hodinu.

Uvařenou, ochlazenou a i sloupnutou cizrnu vložíme do mixéru a za postupného přídavku všech tekutých složek začneme mixovat.

Ještě v mixéru přidáme i cibulku a uvedené koření, které se při mixování dokonale rozptýlí. Cibulku je  vhodné pro zlepšení trávení  nejdříve spařit horkou vodou.  Přidáme ji samosebou zcezenou a okapanou, i když trochu další vlhkosti na škodu pomazánce nebude.

Rozmixovanou směs vyklopíme do mísy, mixér dokonale vytřeme stěrkou a nyní pomazánku doladíme do všech chutí. Citrónová šťáva pozvedne příjemné okyselení. Strouhaný zázvor přidá zase na pikantnosti. Přepuštěné máslo „ghí“ pomazánku velice zjemní a se zahuštěním nám pomůže zvolená instantní mouka či kaše. Výborně se mi osvědčila „vtipná“ kukuřičná kaše.

Čerstvou nebo popř. mraženou bazalku přidáváme do pomazánky ručně až před zahuštěním, protože jejím rozmixováním by pomazánka dostala nazelenalou barvu. Vše dobře vařečkou nebo metličkou promícháme. Dosolíme dle chuti, ale raději méně, protože se pomazánka ještě rozleží.

Připravenou pomazánku přemístíme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit. Krátce uleželou a vychlazenou pomazánku mažeme na krajíčky kváskového chleba a zdobíme zeleninou.

Co více dodat? S okurkou, čerstvým hráškem a rajčaty chutná báječně.

Poznámka: Množství cizrny jsem uvedla raději  až po jejím uvaření a částečném oloupání. Odstraněním slupek z cizrny se pomazánka velice zjemní. Slupky by určitě  šly také rozmixovat, ale pro děti a osoby, které mají již potíže s trávením, bych částečné zbavení slupek provedla určitě.

Do mixéru k cizrně dávám nejdříve vše co pomůže s jejím rozmixováním, to jest tekuté složky. Dochucuji až později a zahušťuji většinou již mimo mixér v misce, kam pomazánku z mixéru vyklopím.

Pro oslabenou slinivku v klidovém období  je tato pomazánka vhodná, ale s následnými úpravami. Doporučuji z cizrny po uvaření co nejvíce odstranit slupky, cibuli do pomazánky určitě spařit a tak z ní odstranit nadýmavé složky, hrášek na oblohu raději vynechat, okurky oloupat a rajčata také spařit a odstranit slupky. Již jsem si na tyto zásady tak zvykla, že je dodržuji skoro automaticky, a tak mi to nepřijde ani  zatěžko. Použití pomazánky však volte dle aktuálního zdravotního stavu. Osobně jsem s ní měla velice dobrou zkušenost, ale jsem každý jiný, proto zkoušejte nejdříve jen malé množství.

Kvalitní přepuštěné máslo „ghí“ neobsahuje ani laktózu ani kasein, proto je možné pomazánku zařadit lidem, co mají alergii na kravské mléko všeobecně. Do bezlepkové diety je samotná pomazánka vhodná též, za předpokladu použití bezlepkového pečiva.

Ještě si dovolím zmínit, že „ghí“  přidáváme do pomazánky při pokojové teplotě, kdy je měkké a téměř v tekutém stavu. Přímo vytažené z lednice bychom asi stěží rozmíchali. Je-li ve stavu skoro tekutém, lze jej přidat již v první fázi mixování cizrny.

Sdílení

    35 414 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *