Pro milovníky pomazánek jsem připravila jinou variantu cizrnové pomazánky nejen s uvedenou kurkumou, ale i s dalším kořením. Překvapí svou jemnou pikantní chutí a také dobrou konzistencí a roztíratelností. S čerstvou zeleninou si na ní určitě pochutnáte.
Nejdříve uvaříme cizrnu a při následném ochlazení ji částečně zbavíme slupek dle již dříve uvedeného postupu v článku. Cizrnu vaříme zpočátku neosolenou a také nepřikrytou. Solíme až v závěru varu. Celková doba varu bude minimálně hodinu.
Uvařenou, ochlazenou a i sloupnutou cizrnu vložíme do mixéru a za postupného přídavku všech tekutých složek začneme mixovat.
Ještě v mixéru přidáme i cibulku a uvedené koření, které se při mixování dokonale rozptýlí. Cibulku je vhodné pro zlepšení trávení nejdříve spařit horkou vodou. Přidáme ji samosebou zcezenou a okapanou, i když trochu další vlhkosti na škodu pomazánce nebude.
Rozmixovanou směs vyklopíme do mísy, mixér dokonale vytřeme stěrkou a nyní pomazánku doladíme do všech chutí. Citrónová šťáva pozvedne příjemné okyselení. Strouhaný zázvor přidá zase na pikantnosti. Přepuštěné máslo „ghí“ pomazánku velice zjemní a se zahuštěním nám pomůže zvolená instantní mouka či kaše. Výborně se mi osvědčila „vtipná“ kukuřičná kaše.
Čerstvou nebo popř. mraženou bazalku přidáváme do pomazánky ručně až před zahuštěním, protože jejím rozmixováním by pomazánka dostala nazelenalou barvu. Vše dobře vařečkou nebo metličkou promícháme. Dosolíme dle chuti, ale raději méně, protože se pomazánka ještě rozleží.
Připravenou pomazánku přemístíme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit. Krátce uleželou a vychlazenou pomazánku mažeme na krajíčky kváskového chleba a zdobíme zeleninou.
Co více dodat? S okurkou, čerstvým hráškem a rajčaty chutná báječně.