Čočka s mrkví a Nori vločkami

velká porce nebo 2 malé | Při oslabené slinivce namixovat větší podíl pokrmu do podoby pyré a nekombinovat s paprikou a raději ani s pečivem.

Ingredience:
  • 120 g velkozrnné čočky (t.j. asi 250 g nabobtnané)
  • cca 500 ml vody
  • 150 g mrkve
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • špetka oregana
  • špetka tymiánu
  • 1 rovná lžíce mořských řas „Nori“ (vločky)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžičky práškového agar-agaru
  • 1 lžička panenského oleje (řepkový, sezamový, konopný)
  • mořská sůl

Čočka s mrkví připravená na jíšce nebo zahuštěná moukou bývá hůře stravitelná. Připravila jsem jinou variantu, kterou v množství malé porce můžeme ochutnat i s oslabenou slinivkou. Současně ji lze bez obav předložit v rodině ostatním a myslím si, že se po ni též jenom „zapráší“

Čočku důkladně přebereme, propláchneme vodou a necháme bobtnat aspoň 8 hodin, nejlépe však přes noc. Po nabobtnání scedíme a dostaneme množství cca 250 g. Čočku zalijeme<strong >500 ml studené vody a dáme vařit. Vaříme odkrytou a nesolíme.

Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme mrkev. Očistíme ji a nakrájíme na kostečky.

Po 15 minutách varu čočky přihodíme do hrnce nakrájenou mrkev a dál vaříme společně s čočkou.

Nyní již přidáme do hrnce k čočce s mrkví i veškeré koření a po dalších 15 minutách ještě osolíme.

Zahuštění čočky provedeme následovně. Necháme pokrm prochladnout a polovinu uvařené čočky s mrkví rozmixujeme na jemné pyré, které vrátíme ke zbylé čočce a mrkvi. Také můžeme část pokrmu rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci.

Vše promícháme a přidáme mořské řasy Nori v podobě vloček. Povaříme a dochutíme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem.

Pokud máme dojem, že je čočka s mrkví ještě řídká, zahustíme ji práškovým agar-agarem, který s ní v hrnci 2–3 minuty povaříme.

Čočku s mrkví servírujeme se zeleninovou oblohou a kdo má rád tak s celozrnným pečivem nebo žitným kváskovým chlebem. Je však velmi dobrá i samotná bez další přílohy jen se zeleninou.

Poznámka: Při oslabené slinivce můžeme v množství malé porce též ochutnat a doporučuji rozmixovat velkou část pokrmu, bude lépe stravitelný. Pro oko, abychom viděli co jíme :-) , si tam trochu čočky a mrkve ponecháme :-)

Mořské řasy Nori jsou cenným zdrojem minerálů. Řasa obsahuje hodně jódu, vitaminy A, B1, B2, B6, C a D, napomáhá v prevenci usazování cholesterolu v cévách. V konzistenci vloček se nemusí dlouho vařit a lze jí obohatit mnoho pokrmů.

Sdílení

    10 626 zobrazení článku
    O autorce
    2 Komentářů
    1. kladika Odpovědět
      Akurat si pochutnavam na tejto SKVELEJ sosovicke...je to tak rychly, jednoduchy a mnamoozny receptik!! Dakujem zan!
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jsem ráda, že Vám chutná, milá Kladiko. Zdravím .Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *