Cuketové sváteční řezy

cuketove-svatecni-rezy

Z uvedeného množství vyjde vyšší korpus na plech 22 x 22 cm (s  oříšky) nebo nižší korpus  na plech 32 x 22 cm (s kokosem) | Pro oslabenou slinivku nejlépe jen v klidovém období, v dietnější podobě a v omezeném množství, viz poznámka.

Ingredience:
  • 350 g na jemno nastrouhané a lehce odmáčknuté cukety
  • 250 g rýžové polohrubé mouky nebo rýžové krupičky
  • 60 g kaštanové mouky (lze i lupinové nebo sojové hladké)
  • 13-15 g jedlé sody nebo kypřicího prášku bez fosfátů
  • mletá skořice
  • špetka kardamomu
  • špetka soli
  • 3 celá vejce
  • 2 lžíce vařící vody
  • 70 -100 g rýžového sirupu, medu (v případě přídavku datlí stačí jen 70 g)
  • 30 g ječmenného sušeného „Sladovitu“ (pro bezlepkovou dietu nepoužívat, dát třeba víc datlí)
  • 2 lžíce panenského oleje (sezamový, slunečnicový apod.)
  • 40 g rozmixovaných kakaových bobů
  • 2 lžičky kakaa (popř. karobu)
  • 50 g pokrájených sušených datlí
  • 50 g na hrubo nasekaných vlašských ořechů (do odlehčené varianty bez ořechů)
  • 20 g čerstvě namixovaných lněných semínek

Ozdobení:

  • trochu vlašských ořechů v půlkách nebo mletý kokos
  • čokoládová poleva s třtinovým cukrem „Vivani“

Určitě víte a znáte, že se z cukety může upéci i buchta. Zkoušela jsem připravit zdravější podobu této letní a podzimní dobroty, kterou by navíc mohli i lidé s dietním omezením, např. celiatici nebo alergici na laktózu. Vyšla pochoutka, která nám doma okamžitě zachutnala.

Těsto je jednoduché na přípravu, pokud si vše připravíme předem. Odvážíme mouky a do rýžové polohrubé mouky zamícháme kypřidlo. Namixujeme si na jemno kakaové boby a nakrájíme si sušené datle. Dáme si vařit vodu a do hlubší mísy si rozklepneme vejce. Bílky neoddělujeme. 

Cuketu očistíme, rozpůlíme, semínka s měkkou dužninou kolem nich polévkovou lžicí vydlabeme a oloupeme slupku. Nastrouháme množství cca o 150 g větší než je uvedeno a zlehka odmáčkneme uvolněnou vodu, kterou odlijeme a pak teprve cuketu odvážíme. Máme-li strouhané cukety jen o něco více či méně nevadí, i tak se buchta podaří.

K rozklepnutým vajíčkům přidáme veškeré oslazení (med nebo obilný sirup a Sladovit) a dvě lžíce vařící vody a šleháme do pěny nejlépe ponorným ručním šlehačem, ale lze i ručně, pokud ho třeba nemáte.

Přidáme dvě lžíce oleje a šleháme dál. Nyní přijde na řadu veškerá mouka, skořice, kardamom a nastrouhaná cuketa a trošičku soli. Těsto zřídne, ale nelekejte se, vše se zpevní v troubě. Také jsem se poprvé lekla a říkala si, že to asi nedopadne dobře, ale výsledek mne mile překvapil.

Do řídkého těsta nám zbývá přidat již jen samé dobroty. Přimícháme na jemno rozmixované kakaové boby, dvě lžičky kvalitního kakaa nebo karobu a rozmixované lněné semínko, které dobře pojímá vlhkost a zajišťuje pak v pečivu vláčnost.

Pro přípravu svátečních řezů přidáme ještě nakrájené datle a posekané ořechy.

Dietnější varianta vznikne bez datlí a ořechů, ale je také velice dobrá, prostě jako čokoládová :-) 

cuketova-buchta-e

Připraveným těstem naplníme plech vyložený papírem na pečení. Dle požadované výšky řezů volíme velikost plechu. Krásné kostky se upečou na plechu 22 x 22 cm. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 160 – 180°C 40-45 minut.

Menší plech, tj. větší množství těsta na výšku, bude vyžadovat cca o 5 minut delší dobu pečení, tedy zmíněných 45 minut a v závěru raději při uvedené vyšší teplotě. Teplotu a i čas volíme dle potřeby, průběhu pečení a znalosti kvalit své trouby. Jehlou zkoušíme propečení a po upečení plech dáme zchladit na mřížku a co možná nejdříve vytáhneme pečivo s papírem z plechu ven, aby mohl odvětrat i zespodu.

Vychladlý a papíru zbavený korpus polijeme ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů nebo i posypeme kokosem.

cuketove-svatecni-rezy-e

Tak nám vznikne další varianta chutných cuketových řezů. Pokud nám poleva ještě nezatuhla, nakrájíme vzhledné řezy a lehce je oddělíme od sebe.

Řezy necháme nejdříve v chladu vychladnout, ale brzy je poklidíme do krabice, protože by nám jinak oschly. Odříznuté okraje dáme ochutnat rodině a řezy pak střežíme jako „oko v hlavě“ , protože jsou velice „jedlé“  :-) a pro slavnostní menu by možná nevydržely.

Přeji vám, aby vám též chutnaly :-).

Poznámka: Cuketové řezy jsem nazvala sváteční, protože v uvedené podobě jsou vhodnou pochoutkou pro slavnostní příležitosti. Těm co mohou doporučuji přidat kopeček ušlehané nefalšované šlehačky, ovšem pak už řezy nebudou pro alergiky na laktózy, leda by si ušlehali šlehačku bez laktózy, kterou jsem viděla k dostání u nás v Albertu.

Bez šlehačky jsou v dietnější podobě určitě v malém množství vhodné i pro oslabenou slinivku. Vyzkoušela jsem i nedietní formu řezů s oříšky a datlemi a zvládla jsem to. Také varianta s kokosem mi problémy nedělala, ale mám slinivku už mnoho let v klidu jen s občasným vychýlením, které nekončí zánětem a lze vždy zvládnout jen krátkodobou přísnější dietou.  Těm co jsou po zánětu doporučuji určitě počkat než si budou moci na této buchtě smlsnout.

Co se týče surovin, ne vždy budete mít možná všechny uvedené ingredience. Já jsem řezy pekla i v podobě s lepkem z hrubé špaldové mouky a místo kaštanové jsem přidala lupinovou, kterou ostatně můžete dát i do bezlepkové podoby řezů. Také místo kakaových bobů, které jsem dostala darem od kamarádky Petrušky a tady je postupně zužitkovala, lze dát jenom kakao nebo karob v množství tedy ne přesně odpovídajícím bobům, ale tak nějak odhadem pro obarvení. Určitě bude v této podobě také dobrá. Pozor jen na Sladovit, který jsem použila, ten není vhodný pro bezlepkovou dietu. Zde místo něj můžete dát víc datlí nebo rýžového sirupu.

Doopravdy je mnoho variant těchto řezů a nemusí se vždy nazývat sváteční. Nemáte-li mouku kaštanovou ani lupinovou ani sojovou, dejte prostě jen více jednodruhové mouky. Věřím, že i tak si pochutnáte.

Sdílení

    7 012 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *