Dieta při oslabené slinivce

Máme-li trávicí problémy, a nemusí to být ještě přímo problémy se slinivkou, většinou je nám doporučena dieta, aby se zase vše uklidnilo a mohli jsme opět jíst jako dříve. Při akutních problémech se to řeší obvykle půstem a postupným opatrným přidáváním jídla. Ne vždy však volíme jídla správná. Z vlastní zkušenosti vím, že bych nyní už nedržela dietu o čaji a rohlících a volila bych raději jiné potraviny.

Moje slinivka se mi připomíná v normálním životě velice často. I v době, kterou nazývám pro sebe klidové období, se mi ozývá, většinou po nějakém jídle, které vyžaduje více trávicích enzymů. Za roky potíží jsem mnoho přečetla o výživě a získala jsem i kvalitní ústní informace o tom, jak nakládat s oslabenou slinivkou. A nakonec jsem také sama na sobě vyzkoušela dietní opatření a dodržuji ty, která mi vyhovují. Postupně jsem se propracovala k jakési soukromé dietě, která mi umožňuje žít s co možná nejmenšími problémy.

Dieta, která se mi osvědčuje

je kombinací diety diabetické a žlučníkové a vlastně se snažím ještě dodržovat, pokud to jde, i principy dělené stravy. Trvání dietního omezení může záviset na intenzitě prodělaného záchvatu, ale v zásadě by mělo mít trvalý charakter. U sebe bych řekla, že trvalý charakter má již několik let. Kvůli problémům s trávením jsem již před mnoha lety přešla na jiný způsob stravování, do kterého jsem částečně zatáhla i svoji rodinu. Především se snažím dodržovat všechna opatření, o kterých jsem psala v článcích o surovinách a návodech a navíc pro sebe mám, jak je vidět i z poznámek u receptů, další svoje dobrovolná omezení, které mi nikdo nepředepsal, ale které jsem načerpala někdy i z bolestných zkušeností na vlastním těle.

Vše jsem se pokusila shrnout do následujících odstavců:

Je nutné vyloučit maximálně bílý rafinovaný cukr a také výrazně omezit i alternativní sladidla. Jídla, připravovaná původně jako sladká, moc nesladit ani medem a fruktózou. Více používat na přislazení sušené ovoce nebo vyzkoušet obilné slady a sirupy.

Omezení cukru vede samozřejmě k vyhýbání se zmrzlinám a veškerým sladkostem jak z cukráren tak i z obchodů. Také sladké kupované pečivo není vůbec vhodné. Nejen že je slazeno bílým cukrem, ale je kynuté. Sama se vyhýbám chlebu i bílému pečivu, které je pečené klasickým způsobem s prášky do pečiva nebo s droždím, protože mi to už neprospívá.

Je téměř zásadní nekonzumovat přepalované tuky a také různé tuky nižší kvality, tzn. žádná smažená jídla. Osobně do sebe již nedostanu pokrmy ani fritované či grilované. Kvalitní sádlo, seženu-li, si dám v malém množství lehce na kváskový chléb maximálně jednou za rok a to pouze ze vzpomínky na mládí. Tělo však určitě nějaké tuky potřebuje  a tak je vhodné se obrátit na kvalitní panenské oleje, které lze v malém množství do pokrmů použít, ale pokud možno za studena. Jako lék lze užívat panenský olej lněný, kmínový, z meruňkových jader a další, které jsou vhodné i z hlediska krevní skupiny. Dobré čisté máslo též v malém množství prospěje a dle ajurvédy lze doporučit i máslo přepuštěné „ghí“. Všeho však vždy jen s mírou.

Při doplňování tuků přímo z ořechů je třeba si dávat pozor na množství. Mnohdy tělo s oslabenou slinivkou nesnese také jádra, semínka a ořechy vcelku. Je určitě vhodné, pokud to jde, je zbavovat slupek a některé i lehce orestovat. Pro lepší strávení jsou vhodnější přímo ořechová másla a pasty nebo v malé míře, jako lék, i panenské ořechové oleje.

Je dobré úplně vyloučit ze svého jídelníčku alkohol, ledové nápoje, všechny doslazované nápoje i džusy a nápoje sycené bublinkami. Černou kávu raději silně omezit. Jednak odvodňuje a také může dráždit nemocný trávicí trakt. Chuť po kávě lze uspokojit kávou obilnou nebo ajurvédskou, která chutná velice dobře a je i prospěšná zažívání.

Tekutiny je nutno doplňovat po celý den a pít co nejvíc kvalitní vodu, zelený čaj, bylinkové čaje a neuškodí i trochu neperlivé minerálky. Tekutin by mělo být cca 3 litry za den, přitom do tohoto množství nezahrnovat polévky. Je možná vhodné si zakoupit nějaký filtr na vodu, abychom tělo nezatěžovali zbytečně cizorodými látkami z vody z vodovodu.

Je vhodné omezit i maso, především hůře stravitelné, na minimum. Zde bych doporučila, jíte-li maso, vyhýbat se tučným masům a mastným pokrmům a také dráždivým a přepalovaným. Nejsem vegetarián, ale maso jsem omezila pouze na rybí a občas nějaké jiné drůbeží než kuřecí. Z technologie jeho příprav bych se zaměřila na vaření, dušení, popřípadě pečení na vodě. V mém jídelníčku nejsou také už roky žádné uzeniny.

Pití kravského mléka jsem vyloučila úplně. Z ostatních mléčných výrobků se zaměřuji na ty nejdietnější a bez cukru. Bílé jogurty, měkký, polotučný a odtučněný tvaroh, sýry cottage, riccotta a sýr Eidam s obsahem tuku do 30%. Plísňové sýry jsem také dávno vyřadila z jídelníčku. I když mnozí budou možná jiného názoru, mně již „nesedí“ viditelná plíseň, ať je dle druhých jakkoliv zdravá a chutná.

Dle vlastních zkušeností cítím prospěšnost maximálně možného dodržování dělené stravy, což značí, velice stručně řečeno, nekombinování bílkovin a uhlovodanů v jednom jídle. Tedy již žádné pečivo se sýrem nebo maso s rýží apod. Ale raději si dát třeba zeleninu se sýrem nebo zeleninu s pečivem či rýží nebo celozrnnými těstovinami. Při pečení ještě kombinuji tyto potraviny dohromady. Souhlasím s názorem, že se jídlo při přípravě svým způsobem vzájemně zharmonizuje a vytvoří jeden celek, který se při trávení chová jednotně. Je to ale jenom můj pocit, zastánci přísně dělené stravy se mnou nemusí souhlasit. Dělení stravy se u mne týká spíš potravin, které konzumuji vedle sebe v jednom jídle.

Pro lepší trávení je dobré stravu od sebe oddělovat i jiným způsobem. V jednom chodu nemíchat sladké a slané jídlo. V praxi tedy již žádné „sladké“ dezerty, byť po zdravém slaném jídle. Také nejím žádné ovoce po jídle. V těle pak kvasí a nadýmá. Nedoporučuji ani jídla sladká zajídat po chvíli třeba mrkví, okurkou či jinou zeleninou, když máme touhu ještě něco sníst.

Vyzkoušela jsem a i v literatuře si ověřila, že je důležité a nejenom pro oslabenou slinivku, nejíst dohromady ovoce a zeleninu v jednom jídle. Stále se ještě hrozím pomyšlení, že jsem připravovala svým dětem mrkev s jablíčkem společně s cukrem a citrónovou nebo pomerančovou šťávou a také jsem je takto mnoho let jedla sama. I různé zeleninové saláty s přídavkem ovoce ve mně nyní budí nechuť.

Pro dobrou funkci trávicího systému je důležité od sebe jednotlivá jídla též časově oddálit, aby měl žaludek čas ke strávení jedné potravy a nebyl zavalen již další před tím, než ji posunul do tenkého střeva dál ke zpracování. Takto se vyhneme míchání potravin třeba slaného charakteru, které ještě nejsou stráveny s následným jídlem sladkým. Sama to řeším alespoň způsobem, že když mám hlad brzy po jídle z důvodu třeba přetížení a cítím, že odstup ještě není dostatečný, volím alespoň takový druh jídla, který není v rozporu s předchozím.

Je též potřeba nehladovět, tedy pokud nedržíme hladovku ze zdravotních důvodů. Jíst častěji a menší dávky. Buď pětkrát nebo alespoň čtyřikrát denně. Je to důležité vzhledem k tomu, že by nám po strávení jídla mohla začít klesat hladina krevního cukru a dostavila by se hypoglykémie. S tímto stavem mám také dost zkušeností.

Současně je nutné se umět hlídat a při jídle se nepřejídat. I zdravá strava může v neúměrném množství ublížit. K přejedení může dojít právě po delší stravovací pauze, kdy již pociťujeme první příznaky hypoglykémie a nebo ji již prožíváme.

Pro lepší trávení je vhodné si jídelníček načasovat. Nejen zvolit správný čas na snídani, ale také je potřeba se udržet a nejíst již nic večer po 18:00. Mám vyzkoušeno, že pokud skončím s jídlem kolem 18 hodiny večer (v letním čase nejpozději v 19.00), nemívám větší problémy s trávením jídla, ale jestliže „ujedu“ a dám si kromě čaje později i něco jiného, pykám za tyto hříchy problémy s trávením.

Je důležitě nejíst večer syrové ovoce a ani syrovou zeleninu. Se syrovou stravou by se mělo končit nejpozději kolem 15 hod., takže v letním čase kolem 16 hod. Večer je syrová strava velice obtížně trávena a i když enzymy dodáme do trávicího systému v podobě léků či potravinových doplňků, je tento proces pro tělo zátěž. Potrava pak v trávicím traktu kvasí a zahnívá a způsobuje nežádoucí nadýmání.

Ve zdravotních doporučeních Edgara Cayceho se uvádí, že syrová jablka jsou samostatným pokrmem a jako taková by se měla konzumovat časově odděleně od ostatního jídla. Pak jsou tělu velice prospěšná. Vzhledem k tomu, že by se měla jíst až 3 hodiny po jídle a nejméně půl až hodinu před dalším jídlem, často je zařazuji jako malou svačinu před hlavním poledním jídlem. Pakliže máte na ně někdo chuť po ránu, je to možná ještě lepší. Po jejích konzumaci si za hodinu už můžete dát svačinu nebo pozdní snídani.

Není na škodu zařazovat do týdenního stravovacího rytmu také postní dny. Tělu i slinivce je to velmi prospěšné. Já si občas pro odlehčení své slinivky zařazuji den ovocný, den zeleninový nebo den rýžový. Je vhodné držet dle lunárního kalendáře i půst jogínský. Má trochu jiný charakter a pomáhá tělu prý nejvíce s detoxikací. Pro postní dny je vhodné zvolit buď pravidelně některý den v týdnu anebo se držet lunárního cyklu a držet jej ve dnech, kdy je měsíc v úplňku nebo v novu či také ve čtvrtích.

Z používaných pochutin jsem navždy vyloučila tučné klasické majonézy a tatarské omáčky. Hořčici používám pro sebe také velice málo, snad jen párkrát do roka a to raději bez přidaného cukru. Také nepoužívám klasický ocet, leda na odstraňování vodního kamene z varné konvice. K okyselení salátu snesu dobře citrónovou šťávu a nebo i umeocet. Obojí mi plně postačuje a neubližuje.

Co může působit problémy a mnohdy i vážnější chybu je syrový česnek a cibule. Je dobré je používat v malém množství a nebo hodně omezit. Cibuli je vhodné do syrových pokrmů spařovat a můžeme-li ji občas, tak si vybrat jemnější druhy jako šalotku nebo červenou cibulku.Vařený česnek a cibule jsou stravitelnější a v malém množství, třeba v zeleninové polévce, je moje slinivka ještě zvládne.

Z další zeleniny je dobré vyloučit syrovou papriku. Ze zeleniny určené k přímé spotřebě odstraňovat co nejvíce slupky. Rajčata a okurky konzumovat jenom oloupaná. Také omezit nadýmavou zeleninu, kterou může být pro někoho i vařený květák, mladá fazulka a hrášek. Též syrové ovoce jíst co nejvíce bez slupek. Loupat jablka, hrušky, broskve i nektarinky. Prostě, co je možné, tak loupat a okrajovat.

I když to nepatří mezi stravovací doporučení, uvedu zde, že při nemocné slinivce platí všeobecný zákaz kouření. Sama jsem nekuřák a tak mi tento zákaz problémy nedělá.

Závěrem

Kdybych nedodržovala uvedené zásady a omezení, myslím si, že bych recidivu zánětu své slinivky měla často. Někdy si ji člověk může způsobit i ze zdravé stravy, konzumuje-li ji ve spěchu, v nervozitě nebo při psychickém přetížení. I to jsem již prožila. K mnoha poznatkům jsem se propracovala přes bolesti svého těla a ty jsou mi stále zdviženým prstem při volbě vhodných potravin. Prostě, pokud chci existovat bez potíží a problémů s trávením, tak nesmím podlehnout svodům. Zatím se mi to vždy velmi vymstilo. A také se přiznám, že jsem člověk chybující a mnohdy jsem se nepoučila z jedné chyby. Až její několikeré opakování mne ukáznilo.

Přála bych si, aby výše uvedené zásady trochu pomohly vám všem, kteří hledáte co dál po prodělaném zánětu slinivky a ještě třeba nemáte zkušenosti do jaké diety se pustit. Mám na zřeteli, že každý člověk je jedinečný; jeho tělo reaguje jinak a tudíž vaše názory na tuto dietu i vaše omezení stravy mohou být třeba v něčem odlišné. Neplatí vždy vše pro všechny. Je to jen na vašem zvážení…

Oslabená slinivka, která si prošla záchvatem a obdobím rekonvalescence se pomalu a opatrně může vrátit do klidového režimu a být pro člověka nějaký čas bezproblémová, ale je nutné se maximálně věnovat výběru své stravy a také jejímu správnému načasování.

Poznámka: V tomto článku shrnuji především dietní omezení a pokud si časem ještě na nějaké vzpomenu, přiřadím je k ostatním.

18. 1. 2013 Po delší době jsem si svůj článek přečetla a zjistila jsem, že věta, ve které jsem uvedla,  že se mi lety výběr potravin zužuje, již není docela pravdivá a tak  jsem ji z článku odstranila. Nezužuje, již je zúžený :-), ale začínám i pro sebe více kombinovat a zkoušet další pokrmy. Ověřuji na svém těle i pečivo, které zde připravuji, a i o toto se mi obzor jídel rozšířil.

Při dodržování základních principů, které jsem zde zmínila, se lety tělo mírně zregenerovalo a občas se mi stane, že dostanu velkou chuť na jídlo, které jsem mnoho let nejedla, např. zapečené brambory z vhodných potravin, které jsem koneckonců zařadila i mezi své recepty. Nyní je v množství jedné porce strávím, ale zjistila jsem, že musím dodržet jednu podmínku, že se nenajím dosytosti, ale jen do polosyta, prostě se nepřejím, ani z té radosti, že to tělo již „bere“.

Kdykoliv zkouším dát tělu něco nového, musím opatrně a velice pozorovat, co to s tělem dělá. Proto veškeré mé upozornění ohledně toho, do kterých kategorií bych jídlo zařadila, je jen můj subjektivní náhled a nemusí platit všeobecně. Každý jsme jiný, to je potřeba mít na paměti.

Sdílení

    115 715 zobrazení článku
    O autorce
    45 komentářů
    1. SimonQa Odpovědět
      Dobrý den, mám takovou otázečku. Chtěla bych vyzkoušet pro dědu-diabetika trochu jinou formu slazení. Cukeríny a sladidla jsou fajn, ale je to takový stereotyp a myslím, že i děda by uvítal nějakou, byť jen malinkou, změnu. Nevíte, co bych mohla použít? A jsem moc ráda za tento článek. Pokusím se podle něho stravovat. Sice to nepůjde lehce, ale časem bych chtěla do nějakého takového režimu najet. Jste úžasná a moc mi pomáháte.
      • Alemari Odpovědět

        Tak nejdříve k tomu slazení. Víš, milá SimonQo, dědeček asi nebude moci mnoho medu a ani obilných sladů, viď. Je-li diabetik, potřebuje i těch jednoduchých cukrů co nejmíň, aby nepřekračoval svoji denní povolenou dávku. Vím to, že je to potřeba hlídat.

        Jeden tip bych měla. U Jahodové zmrzliny píšu o sladké bylince Stévii. Již jsem ji zkoušela jako odvar přímo ze sušené natě, ta se dá koupit jako čaj a nebo jak tam píšu, lze koupit i tinkturu, která obsahuje též zdravý chlorofyl. To je Steviana. A zrovna dnes, jako na zavolanou, jsem si koupila k ověřování ještě jeden výrobek ze Stévie a to je Sladký polibek. Obojí nebylo zatím asi schváleno jako sladidlo, ač se v mnoha zemích užívá právě pro diabetiky, protože je stálé i při vyšších teplotách a nevzniká pachuť. To jsem si ověřovala zatím jenom u Ovesných skořicových placek, které jsem pekla.

        Sladký polibek i Steviana jsou cenově dražší, ale výhodnější se mi jeví spíš ten Sladký polibek. Jeho sladivost je vysoká a podobnost s cukrem až zarážející...Na mne je sladký až moc, protože jsem již odvykla a tak i tím budu šetřit. Asi nám vydrží hodně dlouho, ale budu ho ještě zkoušet do receptů, protože občas i mne honí mlsná a pocit sladkosti ještě potřebuji. Právě jsem ho totiž stihla ověřit do Jahelných koulí, které jsou na mne nyní až přeslazené, i když jsem je vůbec neosladila, ani medem, a s radostí je proto přenechám jednomu ze svých synů ke svačině do práce.

        Tato „sladidla“ (dávám je schválně do uvozovek, protože v prodejně jsou uvedena jako prostředek pro ústní hygienu, což jsou současně také, protože mají silné účinky i na ústní dutinu) si ale každý musí vyzkoušet na vlastní zodpovědnost, já nedávám žádné záruky. Jenom píšu, k čemu je používám, a jak je postupně ověřuji. Vzhledem k svému chemickému vzdělání a dalších přečtených studií a informací o této bylince, se však jejich účinků neobávám. Člověk postupně objevuje a já též. Když si pročteš SimonQo i komentáře u té jahodové zmrzliny, ještě se dovíš i další názory...

        A jinak Ti děkuji za Tvoje slova. Jsem ráda, že jsi si přečetla výše uvedený článek a že Ti mohu být nějak nápomocna. Moc Ti držím palce!

        Srdečně zdravím. Alemari.

        P.S: Dopisuji při převodu článku, že stévie je již schválena v EU jako sladidlo. Alemari

    2. Ondrej Odpovědět
      Dekuji za odkaz na tento clanek v diskuzi o Cizrne. Jsem rad, ze nekdo dokazal sepsat spravne stravovaci navyky v ucelene forme. Sam jsem z 94-98% v linii s "pravidly", ktere zde pisete. Zaroven je doporucuji kazdemu zvazit a praktikovat, protoze nejen ze ulehcite slinivce, ale zlepsite prevenci proti rakovine tlusteho streva, ruznym jinym strevnim nemocim jako napriklad kvasinkove infekci, ktera je pravdepodobne v soucasne dobe pritomna u kazdeho 2 cloveka na svete. Dalsi fakt je, ze se zvysi imunita a to drasticky. Napada me pekne souslovi, ktere bylo pouzito jako nazev poradu v komercni televizi "jste to, co jite!". Clovek po vyvazene a zdrave strave nezatezuje organizmus, takze se sily daji vyuzivat na jine veci behem dne, lze citit vice sily behem dne. Jiz tri roky ziji take bez cukru a uzenin, chleba, smazeni atd. atd. a musim konstatovat, ze rozdily v mnoha aspektech jsou markantni. Pochopitelne musim konstatovat, ze zacatky byly tezke a clovek si pripada jakoby nemohl najit nic, co by mohl jist.

      zkráceno Alemari

    3. marie schmidt Odpovědět
      Dobrý den, velmi oceňuji tento článek. Jsem na úplném začátku po mnoha prodělaných záchvatech a bolestech. I když mám žlučník zcela ucpán kameny, lékař mi nedoporučuje operaci, ale doporučuje přísnou dietu. Již před léty jsem měla diagnostikovanou špatnou činnost slinivky a byla jsem nabádána k dietě. Vždy po odeznění akutních bolestí jsem to s dietou vzdala.Prodělala jsem už i onkologické onemocnění střeva, takže o to víc bych měla trávicí trakt šetřit. Nedělám to, jím nezdravě. Stydím se, že jsem tak nezodpovědná k sobě samé. Vyhýbám se jen jídlům, po kterých jsem měla záchvat, tj. jídla přemaštěná nebo smetanová a jinak tučná.Nicméně bolesti se objevují nyní častěji a právě včera jsem trpěla přes 6h. Teprve dnes ráno jsem se rozhodla hledat nějaké povídání o tom, čemu všemu se musím vyhnout. Váš skvělý článek mi otevřel oči - večeřela jsem chléb s žervé a rajčata s cibulí. Vůbec mě nenapadlo, že by čerstvá cibule měla vadit a teď vidím, že večer jsem jedla úplně katastrofálně. Takže článek jsem si vytiskla, rady jsem si zpracovala do tabulky. Udělala jsem si velmi přehledný soubor zakázaných jídel a doporučených. Jsem ale opravdu na začátku, vím, že to půjde ztuha, ale znám se a vím, že jsem se rozhodla a že to půjde. Jestli to mám dokázat, musím najíždět opatrně, ale jsem ráda, že jsem našla někoho, kdo ve svém článku radí na základě vlastních zkušeností a ne na základě provizí farmaceutických společností. Moc Vám za tento článek děkuji a ráda bych Vám po čase sdělila své úspěchy s dodržováním Vámi doporučovaných zásad. Ještě jednou moc děkuji. Marie Schmidt
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Marie a děkuji za Váš příspěvek. Rádo se stalo :-) Budu Vám moc držet palce, aby se Vám dařilo dietu dodržovat. Bude Vám lépe, věřte. Vím, člověk musí někdy dostat razantnější upozornění, aby něco začal se sebou řešit, ale vůbec se neviňte a prostě začněte nyní se změnami v jídelníčku. Přeji hodně klidu a sil, abyste vše lehce zvládla. S pozdravem Alemari. P.S. V případě potřeby větší podpory a třeba i konkrétní rady je možné se objednat i do mé Poradny :-)
    4. Veronika Odpovědět
      Dobrý den, i já Vám velice děkuji za tento web, už dříve jsem si k vám zašla pro recept na kváskový chléb (ten se mi stále úplně nedaří, ale už jsem blízko :-). Problémy s trávením mám snad už od dětství a do dneška (je mi 40) stále pořádně nevím, jak na to. Už rok a půl mám žlučník pryč a stále chybuji. Zrovna mi opět není dobře, třetí den si čtu podrobně Vaše stránky a i když jsem byla ráno přesvědčená, že si dám dnes hladovku, po vyprázdnění se mi udělalo lépe a snědla jsem po synovi nesnězený rohlík s medem ... (!!!) a u toho čtu tento článek! Tak a to mám za to! Už zas mám křeče. Jak říká moje maminka - NEPOUČITELNÁ! Ale teď už jsem se snad přesvědčila a budu se snažit s tím konečně něco udělat. Ještě jednou děkuji za tyto rady, snad se jimi naučím řídit. Přeji Vám hodně zdraví a sil. Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniko, též přeji dobrý den. Děkuji za Vaše přání v závěru Vašeho komentáře. Co k němu dodat? Že Vám držím palce. Člověk si musí někdy projít bolestnými zkušenostmi, aby pochopil, že k němu jeho tělo promlouvá a někdy i docela jasně. Pakliže byste přijala moje služby, dělám i poradenství, co a jak s tím stravováním, vše se dočtete na mé Poradně. Lze i přes Skype, nejste-li v dosahu Brna. Přeji též hodně zdraví a sil. Alemari
    5. Katka Odpovědět
      Dobrý den, paní Alemari, jsem Vám velmi vděčná za tyto stránky, za Vaše rady a recepty. Tento týden mi zjistili zvětšenou slinivku. Nejím vůbec mastné, tučné, ale jím hodně sladkého. :( Myslíte, že to může být i z toho? A pak se chci zeptat, jestli by slinivka mohla bolet i v období menstruace. Mám šílené bolesti při menstr. a hlavně vlevo od pupku, kde už nejsou žádné ženské orgány.. Může to mít nějakou souvislost s odtokem krve..? A poslední dotaz: kvůli tetanie musím jíst pravidelně hořčík a teď užívám ještě vit. B - nedráždím tím slinivku? Děkuji moc za odpovědi. Obdivuji Vás, kde berete čas a energii na všechny tak podrobné odpovědi a ostatní věci a to i přes své zdrav. problémy. Hodně sil k Vaší zasloužilé práci, přeje Katka.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Katko. Ano, mnoho sladkého slinivce určitě neprospělo. Díky sladkému je tělo stále překyseleno a slinivku to vyčerpává. Nemusí to být hned zánět, to bych nikomu nepřála, kdo jej měl, ví o čem hovořím, ale právě muže dojít i ke zvětšení slinivky, ale nebojte se, toto je i vratné, pokud člověk začne měnit životosprávu. Sama jsem již díky svému změněnému stravování a dalším krokům, které dělám, pátý rok bez zánětu a dokonce se mi slinivka vrátila i na normální velikost. Bolesti sice občas mám, ale už vím co a jak udělat, aby se to zklidnilo a tak to nebývá dlouhodobé...ty obtíže, takže mohu vařit, dělat kurzy, psát a takto hovořit s lidmi...:-))Co se týče druhého dotazu, to Vám neodpovím, musela bych s Vámi hovořit osobně a probrat více informací a taktéž ty vitamíny a hořčík by chtěly vytestovat aspoň přes kineziologii...Bylo by to možné i v mé Poradně, když byste měla zájem o tuto službu. Přeji pěkný víkend...Zdravím. Alemari
    6. Petra Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak vypadá Vaše snídaně či večeře, když nejíte žádné pečivo? Děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví. S pozdravem Petra
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Petro. Nikde zde na webu nepíšu, že nejím pečivo. Pouze se vyhýbám pečivu z normálních obchodů. Ale veškeré pečivo, které jsem připravila jsem jedla a jídám občas dosud, některé jako např, kváskové i dosti často, tak netuším, z čeho u Vás vyplynula Vaše úvaha.

        Nemám, bohužel, prostor a není mým cílem, abych tu vypisovala ještě více detailů, snad to sám můj web ukazuje :-) co jím. Svůj jídelníček zde popisuji i s recepty :-). Jsou to jídla pro oslabenou slinivku a není jich málo. Tato jídla jsem připravila a také snědla při nějakém jídle, ať již snídani či obědu nebo večeři a vše dle zásad, které uvádím v této dietě, která se mi osvědčuje pro oslabenou slinivku. Po zánětu uvádím jídelníček dokonce den po dni i s recepty.

        Není těžké si poskládat, že snídám jakékoliv kaše, které mé tělo právě chce...viz Kaše, obědvám nejraději pečivo a to především placky nebo svůj kváskový chléb, vždy s čerstvou a pak i vařenou zeleninou, prostřídám to vším možným co zde z jídel uvádím. Mám ráda rýži, občas ovocné knedlíky, palačinky, luštěniny, a veškeré další pokrmy vhodné k obědu, jak jsem byla zvyklá, jenže v dietnější podobě a večeřím opět to co zde uvádím, třeba v rubrice Ostatní nebo chléb či bílkoviny se zeleninou vařenou či dušenou nebo dle zásad dělené stravy zeleninu s bílkovinami. Myslím si, že je tu uvedené velké množství příkladů jídel, které snídám a večeřím, mnoho :-) Nemám víc co dodat :-)

    7. Weri Odpovědět
      Dobrý večer, přidávám se k řadě těch, kteří chtějí poděkovat za příspěvek. Loni jsem prodělala zánět slnivky a musela změnit stravovací návyky. Přesto se ale problémy občas opakují a díky článku vím, kde dělám ještě chybu. Ještě jednou díky a mějte se fajn :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Weri, pěkný večer přeji. Děkuji za Váš komentář. Jsem ráda, zda jsem Vám tímto článkem mohla trošku pomoci ke zlepšení stravování při tomto problematickém oslabení...Přeji Vám hodně zdraví. Alemari
    8. Lula Odpovědět
      Dobre napisany clanok....:-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Lula... :-)
    9. helena štovíčková Odpovědět
      Dobrý den. Chci se zeptat, jestli je vhodné pít mléko. Děkuji Šťovíčková
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Pakliže myslíte pití mléka kravského jako všeobecně, tak to se k pití mléka nepřikláním vůbec a osobně je nedoporučuji. Při oslabené slinivce obzvláště. S pozdravem Alemari.
    10. micha11 Odpovědět
      Dobrý den. Doporucuji pit zeleny caj z rostliny jiaogulan, ktera ma velmi priznivy vliv na travici ustroji a pozitivne ovlivnuje mnoho jinych organu v tele. Jiaogulan se da bezproblemove pestovat na zahradce i doma. Pekny pozdrav Micha
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Micho. Ženšen pětilistý je velmi užitečná bylinka, tak jak zmiňujete, působí na mnoho potíží. Děkuji za zmínku. Alemari
    11. Zofie Odpovědět
      Dobrý den. Prosila bych zodpovědět otázku, zda při chronickém onemocnění slinivky břišní lze konzumovat kváskový chléb. A z ovoce meloun. Již několikrát jsem se setkala s názorem, že meloun ne. Nemám pro to vysvětlení, pecky přece nejím. V podstatě všechno ovoce jím v malém množství, jsem diabetik. Děkuji za odpověď a přeji hodně zdraví.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Zofie. Dle mého názoru a zkušeností lze kváskový chléb konzumovat, je tráven i lépe. Při kvašení se eliminuje kyselina fytová a tak chléb tolik tělo neokyseluje a ani nenadýmá. Z všeobecného hlediska by to vadit nemělo. Každý jsme ale jiný, co jednomu dělá dobře, druhému nemusí. To je potřeba ověřit individuálně. Meloun občas jím bez problémů. Obsahuje jednoduché cukry, ale ve větším množství, proto je s tím třeba u diabetu počítat. Pro oslabenou slinivku a bez pecek by občas vadit neměl. Při diabetu, kvůli velkému obsahu jednoduchých cukrů, opatrně. S pozdravem. Alemari
    12. sanra Odpovědět
      Zdravim vsechny ctenare a zvlaste autorku techto uzasnych stranek. DIKY. Az se mi podari upect kvaskovy chleb, tak to bude vyhra ........Zatim jej kupuji, mam potize se slinivkou jiz 30 let. Chleba bych jedla urcite az druhy(treti) den po upeceni a to samotny nebo s pomazankou z varene-dusene zeleniny s kapkou oleje. To zjednodusuje traveni a meloun pokud jej jite samostetne a z ohledem na celodenni prijem cukru nevadi, je velmi dobry na vyrovnani PH krve, nebo z nej zkuste pit jen stavu, ja jej tezko travim, ale stava mi celkem vyhovuje, zalezi na momentalnim celkovem stavu. S pozdravem. Sandra
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Děkuji za pozdrav za sebe i čtenáře :-) Děkuji též za Váš příspěvek s osobními zkušenostmi. Zdravím. Alemari
    13. Eva M. Odpovědět
      Také zdravím všechny čtenáře těchto úžasných stránek o zdravém vaření a především jejich autorku. Chtěla bych pouze napsat krátké info, že jsem dnes viděla jeden výtisk knížky paní Mokré v knihkupectví Luxor v Praze na Novodvorské. Takže kniha se při troše štěstí ještě sehnat dá. Já už ji mám a jsem s recepty moc spokojena. Už delší dobu zápasím s trávicími problémy, nyní to vypadá, že se ke všemu přidá i tzv. neceliakální citlivost na lepek. Takže budu stránky o to víc využívat. Moc děkuji za tyto stránky a především vřelý a milý přístup jejich autorky! S pozdravem. Eva M.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Evo, za krásná slova k mým stránkám a za pozdravení. Jsem ráda, že jste knihu ještě sehnala. I já Vás zdravím a přeji, aby se Vám vše zlepšilo. Kéž zde najdete inspiraci k pokrmům pro svá zdravotní omezení. Alemari
    14. Petra Odpovědět
      Dobry den, taktez se pripojuji s podekovanim k vyse uvedenemu clanku. Prodelala jsem vcera silnou bolest nejprve zlucniku a nasledovne slinivky s trvanim neuveritelnych 11 hod. Zaroven se lecim s celiakii. Po prodelane bolesti okamzite nastupuju na jeste prisnejsi rezim. Rada bych se Vas zeptala, jak vsak resite aktualni bolest v teto casti? Pouze prasky na bolest a nasledovne pustem? Jake prasky jsou pro Vas nejsetrnejsi? Predem dekuji za odpoved a zustavam s pozdravem Petra
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Petro, děkuji za pozitivní ohlas na můj článek. Při všech bolestech slinivky jsem bez prášků, nevěděla bych jak bolest ustupuje, více v článku o tom jak zvládám zánět a rekonvalescenci. Silné bolesti, to je znak počínajícího zánětu nebo minimálně kroku vedle v jídle. Při silných akutních bolestech je potřeba raději vyhledat lékaře, aby stanovil přesnou diagnozu. Půst určitě, spíš přímo hladovku. Více se dočtete o tom jak si pomáhám v článku. S pozdravem Alemari
    15. Rowenaa Odpovědět
      Dobrý den, milá Alemari, chtěla bych se zeptat, jakou máte zkušenost s množstvím sušeného ovoce, pokud je jezené samostatně :) Ještě mě zaujalo to vyřazení octu, to je prevence :)? Mnohokráte děkuji, velice si Vás vážím. R.
      • Alemari Odpovědět
        Hezký den přeji, milá Rowenao. Sušené ovoce si přidávám někdy do kaše v množství tak 20-30 g. Samostatně, ve větším množství, max. 50 g, je jím velice zřídka. Je to koncentrovaná potravina, s oslabenou slinivkou s množstvím raději uváženě. S octem , ano to je prevence. Octem už čistím jen konvice a pračku :-) Ocet je vlastně 8 % kyselina octová. Zbytečně tělo okyseluje. Zdravím a děkuji za Vaše slova uznání v závěru. Alemari
    16. Mlynářová Hana Odpovědět
      Dobrý den měla jsem to "štěstí"a vím co umí zánět slinivky. Skončila jsem v nemocnici. Velice pečlivě jsem si přečetla váš článek a uvítala bych radu, kde si přečíst co a hlavně jak si uvařit. Na tomto dietním poli jsem nováček. Proto bych Vás poprosila o radu, zda vyšla nějaká kuchařka. Moc děkuji za odpověď Mlynářová
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Hanko. Ano, není to jednoduché se v počátku orientovat. Proto zde nabízím i své služby v Poradně i na toto téma. Můžeme se domluvit, máte-li zájem...Jinak zde na webu najdete mnoho článků v kategorii Slinivka, doporučuji pročíst, a také jsem své rady shrnula v knížce, o níž píšu také v Poradně..Konkrétně zde. V nakladatelství a i v obchodech je tato brožurka stále k dostání. Zdravím. Alemari
    17. jana Odpovědět
      Dobrý den, jaký je Váš názor na proteinové syrovátkové nápoje bez příchuti a cukru v souvislosti s oslabenou slinivkou? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Jano. Bohužel Vám svůj názor nesdělím. Nemám jej, protože je nekonzumuji. Sice jsem syrovátku ochutnala, ale nesedla mi. Ale každý jsme jiný, co nejí jeden, může třeba druhý. To je potřeba vyzkoušet a zeptat se svého těla. Alemari
    18. REA Odpovědět
      Dobrý den, narazila jsem na Vaše skvělé stránky. Prodělala jsem dva dny bolesti slinivky, žlučník již nemám, dokonce se mi zvlnil i ukazováček, takže se přikláním, že to je od slinivky. Šla jsem na odběry, ale výsledky ještě nemám. Mohla by jste mi poradit, zda zajít po odběrech na gastroenterologii nebo radši sono? Jsem navíc celiak a vím jak je nepříjemné, když se Vám vrtají kamerou ve střevě a mám dost strach. Děkuji za Vaše stránky, hodně mi pomohly. Rea
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá REO. V tom, kam nyní zajít, Vám neporadím, to je doopravdy na Vašem rozhodnutí. Je určitě potřeba znát výsledky odběrů a dle toho se rozhodněte. Potíže se slinivkou se řeší na gastroenterologii a co Vám tam pan doktor či paní doktorka poradí, to bych nechala na nich. Vždycky nemusí následovat hned kolonoskopie, mnoho lze vyčíst i z krevních testů. Držím palce. Alemari
    19. Petra Borisová Odpovědět
      Dobrý den, také jsem čerstvě po prodělaném akutním zánětu slinivky, chci se zeptat, jestli máte zkušenost s kombuchou nebo kefírovou houbou - zda by byly prospěšné či naopak. Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Kdysi dávno jsem kombuchu zkoušela, ale ne na slinivku. Větší zkušenosti s ní přímo na slinivku po zánětu nemám a ani s kefírovou houbou, tak se nemohu více vyjádřit. Alemari
    20. Lubica Odpovědět
      Dobrý deň, Alemari. Mám 7 ročnú dcéru, ktorej pri vírusovom ochorení zistili podráždenú slinivku. Dodržovali sme po infuznej liečbe prísnu dietu, teraz máme odbery aj sono v norme a máme dodržiavať dietu s obmedzením tukov. Chcela by som poradiť nejaké receptíky a tak. A ešte ma zaujíma, či sa múka pred zahusťovaním jedál musí opražiť vždy aj ked nerobíme jišku? Ďakujem Luba
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lubo. Věřím, že to nemáte nyní jednoduché, ale prosím zorientujte se na mém webu a vybírejte si jídla pro oslabenou slinivku a ještě třeba více omezte tuk. Pokrmy lze vytřídit pomocí štítku. Po podráždění bych doporučovala postupovat tak jak uvádím v článku Průběh...a rekonvalescence Bohužel Vám nemohu konkrétně vypisovat, co bych radila a co ne, neznám mnoho podstatných detailů a to už spadá do osobního poradenství, tam lze vše probrat třeba den po dni. Poradenství nemohu dělat ani přes web ani po mailu, ale lze si je u mne mailem nebo telefonicky objednat a domluvit se na návštěvě nebo pohovoru přes skype. Děkuji za pochopení a přeji hodně sil a vše dobré. S pozdravem Alemari.
    21. Jarka Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, mám veliký dotaz: můžete mi poradit, kde mohu najít přímo recepty, které vaříte? Nejsem zdatná kuchařka a tak nevím, co a jak vařit, když manželovi zjistili špatnou slinivku. Velmi děkuji za nasměrování, kde hledat. Předem velice děkuji a přeji příjemný den. Jarka K.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá paní Jarko. Bude asi nejvhodnější, když si přečtete všechny články ke slinivce, které jsem tu na webu vydala. V mnohých jsou odkazy přímo i na recepty. Jinak lze recepty pro oslabenou slinivku i vytřídit přímo jako kategorie. nejsou však všechny určeny přímo po zánětu, ale mnohé jsou pro klidové období. Lze se také domluvit na konkrétní poradenství u mne v poradně. V případě zájmu či potřeby se můžete objednat přímo na mém mailu nebo telefonicky. Zdravím. Alemari
    22. Jana Fašiangová Odpovědět
      Dobrý podvečer, jsem diabetik na tabletách /do 11,/ byla jsem pár dnů v nemocnici ,ale krmili mi pouze kapačkami, údajně slinivka, což se nepotvrdilo-ještě tak. Ale dávali mi tam denně rohlík,y veky ,tvrdý sýr, rýži,piškoty.Stručně- trávila jsem většinu času po tom na WC a vracela vše zpět. Rýži prostě od dětství nesním,ani za nic, sladké a bílé pečivo. prostě nemusím prosím jen velice malou radu,, jsem hluchá, čili t elefon nelze pro mě. je mi 77 po 5 infarktech Děkuji za pochopení
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá paní Jano. Bohužel jsem ve Vašem komentáři nenašla konkrétní dotaz a tak mi prosím napište na můj mail, viz kontakt nebo odpovězte na můj mail, který jsem napsala na Váš uvedený mail. Zde na webu osobní rady poskytuji minimálně a jen ty co jsou všeobecné. Alemari
    23. Ada Odpovědět
      Dobrý den, narazila jsem na Vaše stránky při vyhledávání problému kvůli hypoglykemii, kterou trpím od těhotenství (nyní je to 1,5 roku od porodu). Myslela jsem si, že to souvisí s těhotenstvím, ale tento problém mám stále. Snažím se jíst léta velmi podobně jak zde uvádíte, měla jsem velké problémy se žaludkem a postupem času jsem se dopracovala ke svému jídelníčku. Nikdy mi nebyla diagnostikována snížená funkce slinivky a ani by mne to nenapadlo, ale po přečtení Vašeho článku a dalších jsem došla k závěru, že to bude asi můj dlouholetý problém a vše mi to vysvětlilo (okolí se na mě dost divně tvářilo, že mi vadí mastné, loupu si okurky atd.atd.) Ale proč píši, chtěla jsem Vás poprosit, zda nevíte jak se hypoglykémie zbavit, dříve jsem držela jednodenní půsty, které mi dělají velmi dobře (sama je doporučujete), ale s tímto stavem je bohužel nezvládám. Předem děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Ado, děkuji za důvěru, se kterou se ke mně obracíte. Žel, Vaše prosba je spíš na osobní poradenství, které přes web veřejně nedělám. Lze se objednat na pohovor do mé poradny, telefonicky nebo mailem, chcete-li. Lze přijet osobně, ale je ji možno udělati i přes skype. Doopravdy bych musela vědět více dalších informací. Nevím, zda se lze zbavit navždy, natolik jsme každý jiný, ale lze ji určitě hodně eliminovat. S pozdravem Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *