Dietní „indické“ rizoto

4 porce hlavní nebo 5 porcí na přílohu | Pro oslabenou slinivku je jídlo vhodné, i když je lehce pikantní. Množství zázvoru viz poznámka dole.

Ingredience:
  • 200 g očištěné mrkve
  • 230-240 g rýže basmati (popř. calasparry) + 700 ml vody
  • 1/3 lžičky sušené saturejky
  • 3 bobkové listy
  • 3 plátky čerstvého zázvoru (15 g)
  • ½ lžičky curry
  • mořská sůl
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce panenského kmínového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 rovná polévková lžíce ghí (přepuštěné máslo)
  • strouhaný čerstvý zázvor dle chuti a touhy po pikantnosti (5-10 g)
  • 2 polévkové lžíce čerstvé nebo mražené petrželky
  • 200 g očištěné cukety + 300 ml vody
  • trošku mořské soli na vaření cukety +
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky koření „Horalka“

Kurkuma tvoří hlavní složku nejen koření curry, ale dává se přímo do většiny indických jídel spolu s dalšími bylinkami. Kurkuma je považována za ajurvédské koření života a v našich krajích jsou její kvality zatím nedoceněny. Její přítomnost v rizotu nás rázem přenese do dalekých krajin.

Rizoto lze určitě připravit z mnoha druhů zeleniny, ale pro tuto variantu jsem vybrala mrkev a cuketu.

Mrkev vyžaduje delší dobu varu než cuketa a proto ji nakrájíme na kostičky nebo plátky a dáme vařit přímo s rýží do samostatného hrnce. Přidáme bobkový list, saturejku, plátky čerstvého zázvoru, sůl, curry a též  koření kurkumu. Vše zalijeme odměřeným množstvím vody a přivedeme k varu.

Vaříme pomalým varem nejdříve chvíli odkryté a až se var zklidní tak, že nám pěna nebude utíkat z hrnce, tak zkusíme přikrýt pokličkou, nejlépe skleněnou s dírkou, protože tak vidíme, co se v hrnci děje a zda je tam dostatek vody. Vaříme cca 15-20 minut, dle toho, jak máme na jemno nakrájenou mrkev. Pakliže se nám při varu vyvařuje voda, doléváme ji hotovým výrem z cukety, kterou vaříme souběžně a bude již hotova.

Cuketu před přípravou očistíme, já osobně pro oslabené trávení i loupu, ale je-li mladá, můžete ji nakrájet i s tenkou slupkou na drobné kostičky. Starší cuketu kromě oloupání zbavíme i vnitřku se semínky a krájíme pak jenom čistou dřeň.

Pokrájenou cuketu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, koření „Horalku“ a mletý kmín a uvaříme do měkka. Bude to cca za 3-5 minut od varu. Necháme ji v hrnci stát, vodu neslíváme, budeme jí dolévat případně při varu k rýži a pak jí budeme ředit výsledný pokrm.

Jakmile je rýže s mrkví uvařena do měkka a to je většinou, když se všechna voda vyvaří, odstavíme ji z plotny a nejdříve vyndáme bobkový list a uvařené plátky zázvoru. Chceme-li zázvor v pokrmu ponechat, můžeme ho na jemno pokrájet a vrátit do jídla, není to na závadu.

Ještě za tepla přidáme přepuštěné máslo ghí, aby se nám lépe v pokrmu rozpustilo. Máme-li je vytažené právě z ledničky, zatlačíme je do horké rýže s mrkví a před promícháním ještě přidáme čerstvý strouhaný zázvor, sekanou petrželku, trochu sojové omáčky „Tamari“ a kmínový olej.  Nyní zlehka promícháme a zalijeme vývarem z cukety tolik, aby se směs dala dobře rozmíchat na konzistenci husté kaše.

Máme-li rizoto již v kašovité podobě, teprve nyní přidáme zcezenou cuketu, kterou v pokrmu jen lehce rozmícháme, aby se nerozpadla.

A dílo je hotovo :-) Doporučuji hned konzumovat. Nejlepší je s již dříve uvedeným salátem a pro zpestření můžeme přidat i orestovaný, na kostky či plátky pokrájený, marinovaný tempech nebo tofu, ale je to dobré i jen tak :-) jak jsem jídlo nafotila.

Poznámka : Inspiraci k tomuto pokrmu jsem získala v rizotu zvláštní chutě a nezjištěného složení, které jsem měla k obědu v jedné indické restauraci. Sice jsem měla nejdříve trochu obavy z jeho pikantnosti, kterou nemusím“, ale bylo moc dobré a chutnalo mi. Dlouho jsem hledala něco, co by se tomu jídlu chuťově i vzhledové podobalo a neustálým opakováním a dotvářením jsem připravila nakonec výsledné rizoto a vybrala zvolené koření. Tím, jak jsem toto jídlo stále zkoušela a i různé jeho varianty, jsem si ho moc zamilovala a vařím ho nyní často.

Určitě lze vyzkoušet různé obměny zeleniny. Třeba místo mrkve dát pak kousky dýně hokaido, ale to ji musíte přidat až v průběhu vaření, jinak se zcela rozvaří nebo ji povařit spíš s cuketou zvlášť.

Také místo cukety můžete dát kousky brokolice nebo mám vyzkoušeny i na kousky nakrájené stonky mladého špenátu, které mi bylo líto vyhodit. Jsou křehounké a jídlu dodaly potřebnou vlákninu i minerální látky. Nu, můžete pokračovat ve vymýšlení již sami, nakonec i ten špenát na kousky nemusí být špatný…:-)

Množství koření je již na vaší touze po pikantnosti. Uvedené množství je tak akorát, že to jídlo mohu i já s oslabeným trávením a nakonec kurkuma trávení velice podporuje a kořen zázvoru v době podzimní krásně zahřívá a dodává nejen pikantnost ale i lehkou pálivost dle množství, které použijete.

Pro oslabené trávení zázvor po uvaření vyjímáme a čerstvého dáváme raději to menší množství z uvedeného.

Ghí je považováno za ajurvédský elixír života. Je součastí indické kuchyně a je zdraví velice prospěšné. U nás je  známé jako přepuštěné máslo, které jednak déle vydrží, neobsahuje, je-li dobře přepuštěno a zcezeno, mléčnou bílkovinu ani laktózu a je lepší než mnoho chemických tuků. Má jemnou máslovou chuť a dodává pokrmům velkou přitažlivost. Zatím jsem nestihla vydat postup, jak jej připravit, ale na internetu je inspirace k jeho přípravě dostatek.

Název indické jsem dala do uvozovek, protože pokrm není čistě indický, pouze jsem zkoušela něco na ten způsob v dietnější podobě pro oslabenou slinivku. Nejsem znalec indické kuchyně, pouze jsem se k ní obrátila pro inspiraci :-).

Sdílení

    34 646 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Ivana Odpovědět
      Pani, Alemari, chcem Vám poďakovať za Vašu úžasnú stránku. Mňa síce netrápi slinivka, ale žlčník (o týždeň ma čaká operácia), aj tak mi Vaše recepty veľmi pomohli v období, keď som mala pocit, že vlastne nemám čo jesť, teda určite nič, čo by malo nejakú chuť. Vďaka Vašim receptom som sa naučila, že to tak nemusí byť a postupne som sa naučila variť tak, že neprichádzam o potešenie z jedla, ale zároveň si ani nespôsobujem zdravotné problémy. Želám Vám veľa síl a zdravia, lebo verím, že ste pomohli a určite ešte pomôžete mnohým. :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Ivanko, děkuji Vám za krásná slova. Jsou mi pohlazením duše a odměnou za moji práci. Vnímám Vás jak velice citlivou bytost a jsem potěšena, že jste mi napsala. Srdečně zdravím. S láskou Alemari
    2. Jozef Odpovědět
      U nás je orientálna kuchyna oblúbená a hoci indických restaurácií je velmi málo (u nás len 3), snazíme sa aspoñ pri cestách do zahranicia tento nedostatok nahradit. Doma sa pokúsame niektoré, hlavne tie "typické" recepty, ktoré je mozné z tu dosiahnutelných ingrediencií varit. Tento recept je pre nás novinkou, ale vsetky suroviny sú bez problému dosiahnutelné prakticky v kazdom obchode (Basmati a Arroz de Calasparra - ryza povazovaná za najlepsiu na svete a nás syn má najlepsieho kamaráta, ktorého matka je priamo odtial) a jedine saturejka sa tu pouzíva hlavne priemyselne pri macerácii olív, ale je mozné ju dostat v specializovaných predajniach. Takze vdaka za novinku v indickej kuchyni.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji pane Jozef. Tento recept není přímo indický, to jsem si jen zaexperimentovala podle jídla, které jsem ochutnala a jehož složení však dosud neznám. Prostě jsem se snažila tak dlouho, až jsem tu chuť trefila. Možná v původním receptu byl i pepř, on by tam byl v malinkém množství i vhodný, protože díky jemu má pak kurkuma daleko lepší zdravotní účinky, ale já ho raději vynechala a nahradila saturejkou. Je podobná a jemnější a pro trávení i vhodnější. Přála bych si, aby Vám toto jídlo zachutnalo tak jako mně :-) Alemari
    3. Lena Odpovědět
      Dobry den, rizoto moc chvalim. Sice jsem to na muj vkus trochu prehnala se zazvorem, ale i tak bylo moc dobre ;-).
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Leno. Vše si časem ověříte dle své chuti. Ono se ne vždy všechno napoprvé povede. Držím palce a děkuji za Vaše vyjádření. Alemari
    4. KamilaB Odpovědět
      Dobrý den, jsou jídla s kurkumou, římským kmínem a indickým kořením vhodná pro děti cca od 2 let?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá KamiloB. Já bych ještě počkala určitě s ostrým indickým kořením a i s římským kmínem. Římský kmín je velmi aromatický a jídlo by dítěti nemuselo chutnat. ostré koření zase zatěžuje játra. Kurkumu v malém množství nevnímám jako zátěž pro dítě od dvou let. Ale dát ji doopravdy jen tak jako pro barvu...To je můj pocit. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *