Fazolky s mrkví na šafránu

1–2 porce

Ingredience:
  • 200 g očištěné mladé fazolky
  • 150 g mrkve
  • 150 g oloupané mladé cukety
  • 70 g cibule
  • 1 lžička řeckého koření „Like safran“ (nebo jenom kurkumu)
  • špetka pravého šafránu
  • 30 g panenského olivového oleje
  • 300 ml vody na podlití
  • mořská sůl
  • 30 g hladké rýžové mouky + 300 ml studené vody
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička mletého kmínu
  • špetka saturejky
  • čerstá bazalka (popř. sušená)

Příloha:

  • rýžové knedlíky přílohové
  • popř. vejce, tempeh a pod.

Jak jsem slíbila u receptu na rýžové přílohové knedlíky, tak plním. Knedlíky budou vhodně doplňovat jednoduché a také na pohled lákavé jídlo z nyní ještě stále dostupné zeleniny. Mrkev, mladé fazolky, cibule, cuketa, samé zdravé „dobroty“ :-)

Přílohové rýžové knedlíky si připravíme dle již uvedeného receptu a nemusí to být ani současně. Můžeme je mít již hotové a nad párou je pak jenom přihřát.

Příprava dietní zeleninové směsi nám také nedá mnoho práce. Pouze očištění a pokrájení potřebné zeleniny.

Mrkev očistíme a pokrájíme na hranolky. Nejlepší je ji překrájet na menší válečky a ty pak pokrájet na plátky a nakonec na tenké hranolky. Je to více pro efekt, protože není postrouhaná na jemno a takto upravena může být vedle fazulky znatelná a tolik se nerozvaří.
Cuketa se v našem případě rozvaří stejně a tak v tomto pokrmu slouží spíš do objemu a na zahuštění.

Očištěnou a pokrájenou cibuli krátce orestujeme na panenském olivovém oleji, maximálně do sklovata, a přidáme pokrájenou mrkev, krátce podusíme a přidáme koření Like safran nebo kurkumu, aby se v oleji probarvilo.

Nyní přijde na řadu konečků zbavená, očištěná a na menší kousky pokrájená zelená nebo žlutá fazolka. Přisypeme ji k mrkvi a podlijeme vodou a necháme vše dusit spolu se špetnou pravého šafránu a trochou soli.

Dusíme asi tak 8 minut a přidáme na drobnější plátky pokrájenou nebo na hrubo nastrouhanou cuketu, špetku saturejky, lžičku mletého kmínu a trochu sojové omáčky „Tamari“ a vše necháme pár minut dusit dál, jen co cuketa změkne.

Mezitím si přípravím záklechtku z hladké rýžové mouky a studené vody. Dobře rozmíchanou vlijeme k vařící směsi a 2 minuty za míchání povaříme.

Na závěr přidáme posekanou čerstvou bazalku a můžeme podávat. Výbornou přílohou byly právě připravené rýžové knedlíky.
Těm, co v tomto dietním obědě budou chybět ještě bílkoviny, lze přiložit jedno až dvě vařená vejce nebo na plátky pokrájený a krátce orestovaný tempeh.

Poznámka: Like safran je koření z Řecka, které si můžete dovézt z dovolené a nahrazuje pravý šafrán. Ti, co se do Řecka hned tak nedostanou, nemusí smutnit, ale klidně si ho připraví i z dostupného koření u nás. Již jsem zde na webu zmiňovala, že si myslím, že to je vlastně kurkuma se špetkou rozetřeného pravého šafránu. Tedy, to je moje dedukce, prý existují i levné varianty šafránu, ale takto lze koření nahradit.

Připravený pokrm je dobře stravitelný i pro oslabenou slinivku. Pro lidí s bezlepkovou dietou je vhodný též a i pro alergiky na mléčné bílkoviny.

Myslím si, že stojí za vyzkoušení. Nám doma tedy tato směs chutnala znamenitě :-)

Sdílení

    10 832 zobrazení článku
    O autorce
    Jeden komentář
    1. Přezůvky Odpovědět
      Moc dobré jídlo, pochutnala jsem si. Zpočátku jsem nebyla tak nadšená, jako při druhé porci. Stejné pocity jsem měla, když jsem dělala Váš bramborový guláš se šalvějí... První porce - "docela dobré", druhá porce - "hm, dobré" a nakonec "vynikající, hmmm!" Na tahle zdravá jídla si chuťové buňky musejí prostě asi zvykat... :)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *