Florentýnky

3-4 plechy nakrájených florentýnek | Při oslabené slinivce jen malé množství.

Ingredience:
  • 4 bílky
  • 120 g celozrnné jemné špaldové mouky (popř. pšeničné) BIO
  • 100 g neloupaných mandlí, popř. půlek vlašských ořechů
  • 50 g fruktózy
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání formy nebo jen pečící papír na vyložení formy

Florentýnky s mandlemi patří také mezi velmi oblíbené cukroví v naší rodině. Mohu je připravovat i ve čtyřnásobném množství a vždy se sní mezi prvním cukrovím. Jsou velice rychlé na přípravu a lze je upéct v různých variantách.

Mandle nespařujeme a neloupeme, pouze utřeme v utěrce. Z bílků se dvěma lžícemi hodně studené vody a se špetkou soli ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zašleháme nejdříve fruktózu a pak následně mouku. Do těsta kápneme aromatický citrónový olej a na závěr vmícháme opatrně vařečkou celé mandle nebo půlky ořechů.

Formu na srnčí hřbet vymastíme a vysypeme pšeničnou celozrnnou krupicí nebo hrubou moukou. Hmotu rozetřeme do formy a pečeme v mírné troubě při 180–200 °C cca 45 minut. Hlídáme, aby tato „buchta“ moc neztmavla.

Píchnutím ověříme, zda je celá forma propečena. Upečenou buchtu vyklopíme z formy, zabalíme do suché čisté utěrky a necháme ležet do druhého dne. Asi po 24 hodinách krájíme tenké řezy, které sušíme ve velmi mírné troubě na suchárky.

Poznámka: Mandle lze nahradit vlašskými ořechy. Tyto florentýnky jsou též chutné a pěkně vypadají na míse. Podle síly krájených řezů nasušíme až 4 plechy florentýnek. Uchováváme v suchu. Pozor, aby nevyschly za cizí pomoci úplně!

Myslím si, že oba druhy florentýnek jsou vhodné v malém množství při dobrém pokousání i pro lidi s problémovou slinivkou, protože nejsou moc sladké ani použitými surovinami.

Chceme-li je však sladší, zvýšíme o 10 g množství fruktózy. Mně osobně chutnají i málo slazené, jen jako suchárky s ořechy či mandlemi. Zatím mi při malé konzumaci neublížily.

Možná znáte, ale pro začínající raději sdělím, že stav propečení buchty si ověřuji dřevěnou špejlí. Když po vytažení není vlhká a nelepí, což zjistím tím, že ji stisknu mezi dva prsty, tak už bude buchta propečena. Špejli lze také lehce vytáhnout.

Jestliže se nám nechce vymašťovat forma, můžeme ji vyložit papírem na pečení tak jako u receptu na Zapečené sojové hašé.

Doplněno dne 13.12.2015. V původním receptu jsem ještě používala malé množství sušeného ovesného nápoje na doplnění objemové složky,  ale jde to i bez něj a těsto je i lepší. Postupně se snažím recepty vylepšovat a zjednodušovat v přípravě. Považuji-li nové složení surovin za lepší, starý recept ani neponechávám.  Alemari :-)

Sdílení

    25 063 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. Michaela Odpovědět
      Krásný večer, milá Alemari, s tímto druhem cukroví jsem se předtím ještě nikdy nesetkala, nicméně v lednici mi zbylo pár bílků, tak jsem se do toho pustila. A musím říct, že mě naprosto nadchly. Tedy nejen mě :o), zachutnaly celé rodině a ve chvilce byly pryč. Zítra budu péct další várku. Okamžitě mě napadla i slaná varianta doplněná např. slunečnicovými nebo dýňovými semínky. Jen nevím, zda množství cukru nahradit moukou nebo cukr jen vypustit. Nemáte s tím prosím nějaké zkušenosti? Předem děkuji za odpověď. Zároveň blahopřeji k novému bydlení a přeji Vám tam hodně spokojenosti a spoustu dalších dobrých nápadů. Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji, milá Míšo, za Vaše přání. No, ještě tam nejsem, teprve se chystám ke stěhování, ale bude to brzy. Co se týče slané varianty, asi by tam šla místo toho jenom mouka, možná trochu toho oves milku, ale nevím, zda by slunečnicová semínka nevypadla při krájení, to chce vyzkoušet. Žel, letos toho mnoho nevyzkouším nového...Nyní se balím, a pak se budu zase zabydlovat...Budu asi ráda, že opráším již to co mám zde. Ale zkuste to třebas Vy a sdělte, co to dělá :-) Držím palce a přeji hodně úspěchů. Alemari
    2. Ala Odpovědět
      Dobré ráno, chtěla bych se zeptat zda je možné tyto florentýnky, protože je neznám, sušit v sušičce na ovoce, a jestli ano, tak jak myslíte dlouho a nakolik stupňů, nebo jestli ne, tak jak probíhá sušení v troubě. Moc díky, jinak ořechové rohlíčky slavily velký úspěch u rodiny, které cukroví konzumuje:-) Moc díky
      • Alemari Odpovědět
        Myslím si, že by to šlo...Ale nezkoušela jsem...Sušičku nemám, ale v troubě to také funguje...:-) Na jakou teplotu? Tak to neodhadnu, trouba mi jede na nejslabší teplotu a mám pootevřená dvířka, příjemně si tím nyní zahřeji v kuchyni...:-) Jak dlouho? Až je to suché a křupavé jako suchárky :-) Máte-li zkušenost se sušením ovoce, tak postupujte obdobně a asi poprvé budete muset pohlídat...
    3. Iva Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné ovesný nápoj nahradit moukou. Děkuju.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Ivo. Ano, určitě můžete. Florentýnky na slano plánuji také bez sušeného obilného nápoje, takže není problém jej vynechat...Alemari
    4. Hana Odpovědět
      Dobrý den, nepoužívám při pečení sušený obilný nápoj. Mám jej nahradit mlékem a v jakém množství? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Zde nikoliv...Zde byl sušený ovesný nápoj přidán kvůli objemové složce jako za cukr, který byl v původním receptu v množství 100 g. Dejte raději více mouky nebo fruktózy nebo napůl obojího...Žádné mléko.Alemari
    5. Kaitlee Odpovědět
      Dobrý den, mohly by se upéct i z ovesné mouky (roxmixované ovesné vločky)? :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kaitlee, nezkoušela jsem, ale v podstatě by to jít mohlo...Můžete to vyzkoušet a budu ráda za zpětnou odezvu :-) Jakoukoliv. Informace může pomoci více lidem. Myslím si, že existuje velice mnoho různých variant mých receptů, jen není v mých silách vše ověřit. To již bude na Vás a držím Vám palce, pakliže se do toho pustíte. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *