Grahamové špagety s křenovou omáčkou a brokolicí

2-3 porce

Ingredience:
  • 250 g grahamových bezvaječných špaget
  • 400 g růžiček brokolice
  • 60 g rýžového nápoje + cca 800 ml vody nebo vývaru ze zeleniny
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 30 g strouhaného křenu
  • ½ citrónu na šťávu
  • pár kapek sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského oleje (olivový, bodlákový)
  • mořská sůl

Křenovou omáčku známe většinou jako příloh z rýžové mouky a přidáme k bezvaječným grahamovým těstovinám, obložíme zeleninou, tak máme rychle hotov zdravý a<strong >dietní oběd, který bude chutnat a prospívat nejen lidem s oslabenou slinivkou.

Příprava je doopravdy velmi snadná. Těstoviny uvaříme ve slané vodě. Souběžně si v jiném hrnci uvaříme v páře růžičky brokolice, ale může se hodit i jakákoliv jiná zelenina, jako mrkev, hrášek, květák, dle toho, jak kterou zeleninu má kdo rád a snese.

Na omáčku si nejdříve odvážíme sušený rýžový nápoj, který rozpustíme ve vlažné vodě a doplníme do 800 ml nebo jej rozpustíme ve vlažném scezeném zeleninovém vývaru.

Do tohoto „mléčného“ základu rozmícháme hladkou rýžovou mouku a začneme pomalu vařit. Za stálého míchání omáčku povaříme cca 2 minuty, osolíme, odstavíme z plamene, přidáme olej, sojovou omáčku Tamari, okyselíme citrónovou šťávou z půlky citrónu a nakonec zamícháme strouhaný nebo jemně namixovaný křen.

Křenovou omáčkou poléváme uvařené špagety a obložíme je na talíři měkkou napařenou brokolicí.

Poznámka: Máme-li pocit, že nám omáčka moc zhoustla, ředíme ji převařenou vodou nebo ještě zeleninovým vývarem.

Sojové omáčky Tamari dáme doopravdy jenom pár kapek, jinak nám omáčku moc zabarví.

Toto jídlo je určeno pro lidi s oslabeným trávením a splňuje princip dělené stravy. Je vhodné občas i pro oslabenou slinivku.

Hladovým a zdravým strávníkům a těm co jídlo neoddělují, můžeme ještě přidat něco na posílení.

Nejsou-li vegetariáni, třeba kousky pečeného kuřete nebo jsou-li, tak orestované „Ďobáčky“, restované arašídy nebo loupané mandle pro doplnění bílkovin.

Sdílení

    12 615 zobrazení článku
    O autorce
    9 komentářů
    1. lenka_k Odpovědět
      Nešlo by to zařídit tak, že by to, co je na těchto krásných fotografiích, šlo zhmotnit?:-) Úplně jsem dostala chuť si z těch špaget uzobnout! Asi nešlo, tak si tuto dobrotu budu muset neprodleně uvařit... Lenka K.
    2. gore.m Odpovědět
      To je užasný nápad ! Rýžová omáčka. Nad tím jsem dlouho přemýšlel. Protože uvařit tak, aby jídlo neobsahovalo bílkoviny a uhlohydráty dohromady, a zároveň to bylo "kompletní" jídlo - není fakt lehké.
    3. gore.m Odpovědět
      Tuhle omáčku , resp. její základ jsem si fakt oblíbil, viz foto,...dělal jsem jí ala žampionovou .-))))
      • Alemari Odpovědět
        Vypadalo to skvěle a velmi lákavě. Jste šikovný. :-) Zdravím. Alemari P.S. Žel odkaz na fotku po čase přestal fungovat a tak jsem ho z Vašeho komentáře vymazala, ale potrvzuji, že doopravdy jídlo vypadalo velmi lákavě.
    4. gore.m Odpovědět
      Bez Vás by to nebylo, takže díky :-)
    5. Mickey Odpovědět
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné rýžovou mouku nahradit něčím jiným, třeba špaldovou?
      • Alemari Odpovědět
        Ano, milá Mickey. Ale použijete-li mouku celozrnnou špaldovou, která je tmavší, nebude omáčka již tak pěkně bílá, a také nebude bezlepková, pokud na to potřebujete brát zřetel. Sama o sobě je omáčka bezlepková a třeba s rýží se dá použít i pro tuto dietu, zde ale celé jídlo ne. Mouka špaldová, která by nebyla třeba současně celozrnná, má světlou barvu a tak ten rozdíl by byl menší, ale zase je to mouka celkově vymletá, bez celého zrna. Alemari.
        • Mickey Odpovědět
          Děkuji za odpověď, nicméně už jsem si rýžovou mouku koupila a už se těším až si udělám nějaký z Vašich úžasných receptů. Děkuji za ně a už se těším na další.
    6. Alemari Odpovědět
      Komentáře se přesunem dat na nový web časově zpřeházely, ale případné další :-) se budou řadit již časově správně. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *