Jablečné řezy se zázvorem

1 plech o rozměrech cca 24 x 35 cm. Pro bezlepkovou variantu použít mouku pohankovou, kukuřičnou, lupinovou nebo rýžovou a též upozorňuji nepoužívat ječný slad Sladovit, který obsahuje lepek!

Ingredience:
  • 500 g strouhaných jablek
  • 250 g hrubé celozrnné špaldové mouky BIO (pro bezlepkovou variantu mouku pohankovou, kukuřičnou, lupinovou, rýžovou…)
  • 3 vejce (z bílků bude sníh)
  • 50 g rýžového sirupu (popř. medu)
  • 25 g sladovitu (sušený ječný slad, obsahuje lepek, proto při bezlepkové variantě nedávat !)
  • 30-40 g strouhaného čerstvého zázvoru
  • 50 g mletého kokosu
  • 30 g panenského oleje (slunečnicový, sezamový)
  • 25 g přepuštěného másla („ghí“)
  • 30 g rozinek (vcelku nebo mixovaných)
  • 30-40 g sekaných vlašských ořechů
  • větší špetka koriandru
  • 1 lžička mleté skořice
  •  ½ lžičky mletého fenyklu
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“, lze místo něj i pár kapek citrónové šťávy
  • 28 oloupaných mandlí na ozdobu

Z podzimních jablíček si můžeme upéci rychlý koláč, který přítomností zázvoru působí i jako zahřívající pokrm. S lahodným bylinkovým čajem bude vhodný do sychravého odpoledne, kdy je nám lépe v teple domova.

Přípravu začneme od jablek, která umyjeme, vykrájíme, oloupeme a nastrouháme na středně hrubo nebo i jemno. Kdo chce, může jablíčka nastrouhat i se slupkou, ale zde vyfocené jablečné řezy jsou, vzhledem ke snaze o docílení doopravdy lehce stravitelného jídla, z jablíček loupaných.

Jablka nastrouháme do hlubší mísy, ve které budeme těsto připravovat. Pakliže máme pocit, že jsou mnoho šťavnatá a uvolňují při strouhání šťávu, tak je lehce odmáčkneme a přebytečnou tekutinu vylijeme do připraveného hrnečku. Ale zatím ji nevypijeme jako mošt :-), ale necháme si ji na ředění těsta, pakliže by se nám nakonec zdálo hutné a suché.

Nyní do mísy přidáme strouhaný zázvor, žloutky, veškeré koření, změklé ghí a panenský olej a dobře promícháme, dokud máme hmotu dobře mísitelnou. Osladíme rýžovým sirupem a dosladíme sladovitem. Zde je mnoho možností na výběr,  můžete použít i jen jeden druh sladidla nebo lze dát i tekutý med a množství již nechám na vás. Ochutnáním po upečení a dalším zkoušením si sami ověříte, jaká sladkost vám vyhovuje nejlépe. Recept není nutno do puntíku dodržet :-)

Nyní již jen přidáme rozinky, oříšky, kokos a na závěr mouku a pár kapek aromatického citrónového oleje. Hmota je hustá, někdy přistupuji i k tomu, že ji v této fázi promíchám rukou (můžete si dát chirurgické rukavice, nebudete ušpiněni). Je-li těsto moc hutné, nyní jej můžeme rozředit jablečnou šťávou, která nám zůstala po odmáčknutí nastrouhaných jablíček. Promícháním docílíme jednotné konzistence.

Z bílků našleháme tuhý sníh, který po částech do těsta zamícháme a zlehka zapracujeme. Připravené těsto vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení a stěrkou pěkně rozetřeme a rozprostřeme. Ozdobíme spařenými a oloupanými mandlemi, viz foto.

Plech dáme do vyhřáté trouby (kolem 200 °C) a 10 minut zapečeme a pak pečeme při teplotě cca 180 °C asi tak dalších 35-40 minut. Kontrolujeme špejlí. Jednou jsem tyto řezy pekla celou hodinu, protože mi plynová trouba nedrží stabilní teplotu a ta mi nečekaně klesla až na 150°C a tak jsem pak dopékala déle.

Rozhodující pro udržení nakypření je prvních 10 minut, kdy je to třeba zapéci při vyšší teplotě, zde 200°C, a troubu při ní prvních 10 minut ani neotvírat. Jedině tak se při zapečení s našlehaným bílkem udrží výška pečiva. Pak už jen dopékáme…

Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme dobře prochladnout. Krájíme úplně vychladlé, pak se nakrájí úhledné řezy a pečivo se netrhá.

Přeji dobrou chuť!

Dáme-li mixované rozinky, docílíme větší plošné sladkosti, s nemixovanými budou řezy vypadat zase trošku jinak, rozinky i oříšky jsou na řezu vidět, viz další foto.

Poznámka: Inspiraci k tvorbě jablečných řezů jsem získala od kamarádky, ale jelikož původní recept byl plný cukru, tak jsem jej přetvořila k obrazu svému, k mé představě, jak by mohl vypadat se zdravějšími surovinami a také jsem něco doplnila navíc. Zázvor v původním receptu nebyl a tady mi v tom chladném počasí napadl jako velice vhodný a ukázalo se, že je tam i chutný.

Přepuštěné máslo a olej přidáme nejlépe při pokojové teplotě. Lze dát opět jenom jeden druh tuku, jak komu vyhovuje. Přepuštěné máslo je vhodné i do diety při vyloučení mléka, protože je-li kvalitně uděláno, neobsahuje žádný kasein.

S oříšky povýšíme řezy na sváteční a kdo má problémy se slinivkou, tak oříšky vyloučí a i tak si pochutná.

Jablečné řezy je možné připravit i v bezlepkové variantě a jsou také velice chutné.  Můžete zkusit mouku pohankovou, kukuřičnou nebo lupinovou nebo je třeba i namíchat. Také rýžová mouka bude vhodná a nebo dražší kaštanová. Všechny varianty jsem sice nezkoušela, ale pohankovou s lupinovou ano a s kaštanovou si to umím docela dobře představit :-). Při bezlepkové variantě k oslazení nepoužívat ječný slad, který obsahuje lepek !

Sdílení

    38 745 zobrazení článku
    O autorce
    24 komentářů
    1. Magda Odpovědět
      Milá Alemari, tyto řezy jsou opravdu luxusní. Jsou velmi chutné a dovedu si je představit i na vánočním stole. Děkuji za recept.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Milá Magdo :-) To mě těší, že Vám chutnají. Přeji hezké Vánoce. Alemari
    2. alessandra Odpovědět
      Drahá Alemari, přeji Vám a Vasi rodině krásné Vánoce a hodně zdraví do Nového roku. Děkuji za vše, co děláte pro všechny, jste vyjímečna a to i tím, že z hendikepu jste udělala velkou věc, která pomáhá mnohým. A hlavně je dostupná všem. Já toho moc jíst nemohu, a tak hledám inspiraci na Vašich stránkách a i když některé recepty musím ještě ochudit a to hlavně o koření a tuky, ale i tak DÍKY. Alessandra
      • Alemari Odpovědět
        Drahá Alessandro, Vaše slova mne až dojala a velice mne pohladila po duši. Děkuji za ně, vážím si toho. Též přeji krásné Vánoce a aby Vám bylo jen líp. S láskou Alemari
    3. bara Odpovědět
      Vyborna stranka, musim si vsechno projit!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji, projděte :-)
    4. Marzb Odpovědět
      Dobrý den, tak jsem se tedy pustila i do tohoto receptu a musím Vás i sebe pochválit - povedlo se! :o) Sice mi i po dodržení způsobu pečení tak moc nevyběhly jako vám, ale přesto jsou krásně vláčné a chuťově moc dobré. Sladila jsem domácím pampeliškovým medem, ale myslím, že by bohatě stačilo rozmixovat ty rozinky (dát jich třeba o kousek víc) a "osladit" to pouze jimi... Na řezech se mi líbí, jak jsou v nich cítit jednotlivé ingredience a hlavně ta jablka - není to jen prostě jakýkoliv, hlavně sladký dezert. Člověk si opravdu pošmákne ;o)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Marzb. Tak to mě těší, že Vám též chutná. Díky za komentář :-)
    5. Petra Odpovědět
      Dobrý den, moc chválím Vaše stránky, jsou luxusní. Mám jen dotaz, jestli by vadilo, kdybych místo hrubé špaldové mouky použila celozrnnou špaldovou jemně mletou? Mám strach aby těsto drželo pohromadě. Zrovna jsem na tento recept narazila a moc bych ho chtěla vyzkoušet, ale doma mám jen tuhle špaldovou mouku. Jinak ještě zkouším vytvořit kvásek dle Vašeho postupu, abych mohla péct chlebíky a další pečivo. Tak mi držte palce ať to klapne. S pozdravem Petra
      • Alemari Odpovědět
        Milá Petro, dobrý den též se zpožděním i zde na webu. Ano, jak jsem Vám již osobně napsala, jde to též. Zkoušela jsem to z pohankové mouky a ta je jemně mletá. Půjde to i z jemné špaldové, jen to bude takové více slepené. Držím ve všem palce. Zdravím. Alemari
    6. Jitka Marková Odpovědět
      Milá Alemari, tento recept určitě vyzkouším a už vím, že bude výborný jako vše od Vás. Zdraví Judita.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Judito za to slovní pohlazení. Je mým přáním, aby tu lidem chutnalo :-) Zdravím. Alemari
    7. Daniela Šupková Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, moc děkuji za Vaše stránky i Vaši knihu, kterou jsem si díky Vašim skvělým receptům musela také pořídit. Živím se jako výživový poradce a Vaše recepty slouží jako skvělá inspirace nejen pro mě, ale i pro mé klinety, které na Vaše stránky posílám! Veliké díky! Tento recept, stejtně jako většinu co jsem vyzkoušela přidávám do oblíbených :-) Daniela Šupková
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Danielo. Moc Vám děkuji za upřímná a pochvalná slova. To je mou největší odměnou, když čtu, že má jídla chutnají a že mé stránky doporučujete. Vážím si toho. Srdečně zdravím. Alemari
    8. aneta Odpovědět
      Pekla jsem z kukuricne mouky a vysel krasny kolac ;-) Testo bez naslehanych bilku jsem nechavala odpocinout pres noc, rano zapracovala bilky a pekla jsem asi 30 minut. Dekuji.
      • Alemari Odpovědět
        Jste šikulka, milá anetko. Zdravím. Alemari
    9. Janča Odpovědět
      Zdravím, tak jsem koláč udělala, babička říkala, že vypadá jako sražený a nikdo není zvyklý na jinou mouku než pšeničnou, ale mě chutnal a to je hlavní ;-) Byla to zajímavá chuť, jen některé koření jsem neměla, příště dám a třeba bude ještě lepší :-)
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný den milá Jančo. Příště se Vám povede určitě líp. Držím palce. Alemari.
    10. Veronika Odpovědět
      Milá Alemari, opět musím poděkovat za Vaše báječné recepty a tyto stránky, jsou super. Dnes jsem pekla jablečné řezy a byly vynikající!!! Jen se po nich zaprášilo :-) Moji snahu zdravě jíst u nás doma berou s lehkým úsměškem, ale co uvařím a upeču podle Vašich receptů, vždy všem chutná! Je to těžké prosadit změnu. Já jsem se přesvědčila, že je to rozhodně zdraví ku prospěchu. Moc děkuji, že se s námi dělíte o své zkušenosti a nápady a vždy ochotně poradíte. Hezký den, Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Veroniko, za slovní pohlazení. Přeji též hezký a slunečný den. Alemari
    11. Jiskra Odpovědět
      Krásný večer. Vaše stránky jsem našla díky kváskovému pečivu, které je pro tělo lépe stravitelné než pečivo z kvasnic, s tím nepochybně souhlasím, ale jak je to s kombinací některých potravin? U toho receptu mám na mysli konkrétně vaječný bílek v kombinaci s moukou a jablky. V mnoha knihách jsem se dočetla, že bílkoviny společně se sacharidy se kombinovat nemají. Několik měsíců se snažím dodržovat ony správné kombinace, špatné mi toto stravování nepřipadá, ale moc s vámi sympatizuji a zajímal by mne i váš pohled věc. Kombinace potravin jsou pro mne velkým otazníkem. Zatím sama v sobě hledám odpověď na otázku. Děkuji, J.
      • Alemari Odpovědět
        Dobré ráno milá Jiskro. Můj pohled na životosprávu jsem shrnula v článku Zásady pro zdraví. Je tam i odpověď na Váš dotaz, proto prosím o přečtení :-). Dělena strava je určitě dobrá, ale také ji vždy striktně nedodržuji, ale snažím se. Když držím půsty, třeba rýžové dny nebo ovesné či jiné, viz článek o Postních a odlehčovacích dnech, tak také. Vždy je dobré se ptát svého těla, co upřednostňuje. Netlačit násilím a nenutit se do něčeho co nám nesedí, pokud o tom nejsme přesvědčeni zcela. Pakliže nám to bude vyhovovat, pak i to tělo bude chtít a tuto změnu přijme s radostí. Zdravím. Alemari
    12. Pavla Odpovědět
      Dobrý večer, jsem moc ráda za Vaše inspirativní články, veškeré recepty. Snažím se o postupnou změnu jídelníčku a ráda bych zařadila i pečení, jelikož dětičky milují moučníky a vidím, že se dá i jinak a chutně.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Pavlo, z Vaše slova...Jen tak dál pokračujte. Držím palečky. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *