Jahelná kaše se zeleninou

5–6 porcí | Pro oslabenou slinivku v klidovém období je kaše velmi vhodná.

Ingredience:
  • 250 g  jahel + 1100 ml vody (až po jejich spaření)
  • 180 g  celeru
  • 180 g  mrkve
  • 70 g cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mořské soli
  • špetka koriandru
  • 1/3 lžičky sušené bazalky
  • 20 g přepuštěného másla ( „ghí“)
  • 1 lžíce panenského kmínového oleje (lze i jiný např. řepkový)

Příloha :

Nesladká jahelná kaše může být použita nejen jako samostatný hodnotný pokrm, ale i jako vhodná příloha k mnoha dalším jídlům. Chuťově je velmi zajímavá právě přídavkem zeleniny, která je v ní rozmixována a vlastně na první pohled není ani vidět.

Před vlastní vložením do hrnce jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, kterou vždy slijeme. Tím zbavíme jáhly případné hořkosti, vzniklé oxidací povrchové vrstvičky. Někdy, máte-li jáhly čerstvé, to není ani nutné, ale dělávám to preventivně především z toho důvodu, abych si výsledné jídlo nepokazila. Hořkost pak  již ničím nelze odstranit.

Spařené jáhly zalijeme v hrnci uvedeným množstvím vody. Může se zdát, že je jí mnoho, ale při vaření se jednak vstřebá do jáhel a také se i vyvaří. Veškerou zeleninu do kaše si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Budeme vařit vše dohromady, jak jáhly tak zeleninu a koření. Příprava pak nezabere již mnoho času.

Očištěnou zeleninu přidáme do hrnce a vaříme vše přikryté cca tak 20-25 minut. Doporučuji přivést k varu odkryté a pak var zregulovat na mírný, přikrýt pokličkou s dírkou a vařit dál tak, aby neutíkala voda z hrnce. Koření přidáme  při vaření a také mořskou sůl. Pouze s přídavkem panenského kmínového oleje a „ghí“ počkáme, až jsou jáhly uvařeny a zelenina je měkká. Tyto tuky dáváme až do hotového pokrmu.

Je dobré kaši hned ještě za tepla rozmixovat buďto ponorným mixérem přímo v hrnci nebo kdo nemá, tak zvlášť v sekacím robotu. Tak to nyní dělávám já, co mi ponorný mixér „odešel“ :-). Do robotu je ale vhodné dávat jáhly s uvařenou zeleninou  již trochu prochladlé, abychom si nepoškodili plastové součásti.

Kaši servírujeme teplou a jako přílohu si můžeme souběžně napařit jinou zeleninu nebo kaši obložit předem připraveným zeleninovým salátem. Je výborná jak červená řepa v umeoctu, zde je ozdobně nakrájena, tak salát z kysaného zelí s koprem.

Co dodat více? :-) Jen popřát dobrou chuť !

Poznámka: Slaná jahelná kaše je vhodná i na snídani. I po ní vydrží pocit nasycení velmi dlouho a přitom je to kaše lehce stravitelná. Kmínový panenský olej dodá kaši příjemnou kořeněnou příchuť a také cenné látky pro dobré trávení. O jeho kvalitách jsem se již zmiňovala u receptu na  míchaný salát s kysaným zelím.

Solit je lepší již při vaření, kdy má sůl možnost se plně rozpustit a osolit jídlo i při menším množství. Při dosolování až hotového pokrmu na talíři máme většinou tendenci jídlo osolit více než je pro zdraví vhodné, protože právě její slanost nevnímáme při malém množství jako dostatečnou.

Přepuštěné máslo „ghí“  je nazýváno ajurvédským elixírem života. Jen to zde opakuji. Je vhodné jako přídavek do pokrmů tak k přímé přípravě třeba zeleniny, protože je dobře tepelně stabilní. Přídavek kurkumy nejenže hezky kaši obarví, ale  ještě posiluje ozdravné schopnosti tohoto jídla.

O vhodnosti jahelné kaše se zeleninou do dietních režimů není potřeba ani hovořit. Složení kaše mluví již za sebe :-) 

Ještě dodávám, že kaše je zásaditého charakteru, jak přítomností jahel tak obsahem zeleniny a je tedy velice vhodná do postního období, kdy se snažíme tělo uvést konzumací zdravých potravin zpět do rovnováhy.

Sdílení

    23 571 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Mao Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem poprvé vařil jáhly jako přílohu (ne Váš recept), ale dle popisu na obalu a vůbec to nechutná mně ani přítelkyni. Jáhly se vždy rozvaří po 20 min. na blemcavou kaši podivné moučné chuti, tedy spíš pachuti? Snažím se žít bez lepku (dobrovolně) a najít i vhodnější přílohy než jsou brambory a rýže (vysoký glykemický index). Zkusím ještě nějaký Váš recept, než jáhly zavrhnu. A ghí není jen přepuštěné máslo, ale máslo přepuštěné s konopím, protože tak dokázalo vydržet delší dobu v indickém horku. Ale to jen tak na okraj, nechci poučovat :-). Mějte se krásně a ať se Vám daří.
      • Alemari Odpovědět
        Milý pane Mao, dobrý den přeji. Abych pravdu řekla, nevím, jak bych Vám a Vaší přítelkyni měla pomoci, aby vám jáhly chutnaly. Nevím podle jakého postupu jste je vařil a ani, zda jste spařoval nebo je solil či sladil nebo nějak jinak ochutil atd. Nevím s čím bych mohla poradit a sdělení, že něco někomu poprvé nechutná je dosti zvláštní. Nemusí být ani vyloučeno, že vám oběma prostě nesedly, ale po prvním ochutnání ani já ještě potravinu nesoudím. Jáhly jako příloha chtějí určitě dochutit. To, že se rozvaří na, jak píšete, blemcavou kaši, to se někdy vlastně i hodí, pakliže z nich vaříme dál, třeba viz kaše výše nebo jahelník či makovec i jahelník na slano se zelím. Všechny recepty zde najdete. Ale nikdy si netroufám soudit po prvním ochutnání. Já bych je hned tak nezavrhovala :-) Je to jako soudit den před večerem :-) Zkuste je třeba uvařit podle nějakého mého receptu :-) Třeba jim přijdete na chuť. Jinak co se týče ghí, nemyslím si, že se dělá úplně vždy s konopím. Četla jsem nějaké ajurvédské recepty, kde se připravuje obdobně jak mne to naučila už moje maminka. To ghí, co si dělám sama, mi vydrží dlouho, ale umím si představit, že s konopím vydrží ghí déle v tom indickém horku, děkuji za tuto informaci. Až nějaké konopí budu mít, vyzkouším i s ním :-)) Zdravím a moc držím palce, aby jáhly zachutnaly. Bylo by škoda tak cennou potravinu vyloučit jen pro první špatnou zkušenost. Mějte se Vy i Vaše přítelkyně hezky. Zdravím. Alemari
    2. Oldřiška Odpovědět
      Dobré odpoledne milá Alemari, dnes jsem si k obědu zvolila tuto kaši a jako přílohu kysané zelí s koprem. Vše jsem přepočetla na 1 osobu a kaše se vydařila i se zeleninou. Jen po uvaření jsem přidala ještě horkou vodu, abych z toho mohla udělat kaši. Ale to protože se voda na začátku rychle odpařovala. Tak bylo jí na 50 g jáhel, 220 ml. A tak mi mělo dojít, že než se zklidní var, odpaří se voda rychleji. Ale nic se nestalo, na chuti kaše to neubralo a se zelím to bylo pohlazení. Tak moc díky za dobrotu. A ještě nevím, zda znáte koření od firmy Nahrin. Já od nich používám Česnekové koření a Nahrom.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milá Oldřiško. Ano, když přepočítáte recept je třeba vzít i v úvahu, že menší množství vody se bude rychleji odpařovat, bude-li na širší ploše dny hrnce. Jste šikulka, jak jste si dobře poradila. Koření znám, jednou jsem je dostala ve vzorečku, ale nekupuji je. Mám ráda jednodruhové nebo ty směsi, které zmiňuji na webu a na které jsem už zvyklá. A to asi tak má každý, že si na něco přivykne a pak to preferuje. :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *