Jahelné placky se zelím

8 placek

Ingredience
  • 100 g přebraných jáhel
  • 500 ml studené vody na vaření jáhel
  • 100 g kysaného zelí bez láku
  • 1 rovná lžička koření „Horalka“
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 20–30 g kukuřičné hladké mouky
  • mořská sůl

Jahelné placky s kysaným zelím jsou na přípravu jednodušší než pečený slaný jahelník. Jsou právě nyní vhodné do jarního ozdravného programu, kdy chceme něco udělat pro své tělo a třeba také ztratit nějaký ten přes zimu uložený tuk.

Jáhly vysypeme na stůl a raději je pečlivě přebereme. Mám tu zkušenost, že od některých výrobců či dodavatelů obsahují krom tmavých nebo neoloupaných zrníček i drobounké kamínky. Na ty bychom asi pak v jídle narazit nechtěli.

Přebrané a odvážené jáhly na sítě jednou či dvakrát spaříme horkou vodou a pak vyklepneme do hrnce. Spařování nechávám na vašem zvážení. Já osobně tento krok nevynechávám, neboť jáhly mohou být nahořklé a právě spaření odstraní tuto nahořklou zoxidovanou vrstvičku z povrchu zrníčka.

Jáhly zalijeme 0,5 l studené vody a se špetkou soli, kořením horalkou a mletým kmínem uvaříme do měkka a přitom hodně na husto, až se dělá za vařečkou po dně „cestička“.  Ze začátku varu, asi tak 10 minut, jáhly téměř nemusíme míchat, ale ke konci, pro lepší vydušení přebytečné vody, je raději promícháváme vařečkou.

Než se jáhly uvaří, připravíme si kysané zelí. Odmáčkneme přebytečný lák, zelí odvážíme a na prkénku je překrájíme na drobnější kousky.

Uvařené jáhly necháme vychladnout. Do prochladlých uvařených jáhel, kterých je nyní něco přes 400 g zamícháme pokrájené zelí a vytvoříme hutné těsto, které poprášíme kukuřičnou moukou a vyklopíme na vál také posypaný kukuřičnou mouku.

Těsto obalíme v mouce a vytvořený silný váleček překrájíme ostrým nožem na 8 dílů. Každý kousek ještě ze stran řezů obalíme v kukuřičné mouce a na vále upravíme rukou a malým válečkem na úhledné placky. Okraje placek mají tendence se trhat, proto je při vyvalování rukama zarovnáváme a spojujeme. Jelikož placky nejsou v připraveném stavu až zas tak pevné, na přenášení použijeme třeba obracečku.

Placky dáme péci buďto do horkovzdušné trouby nebo na pečící papír na plech do klasické trouby elektrické nebo plynové. Pečeme asi 30 minut při teplotě cca 180°C a při pečení jednou obrátíme. Placky lze také s úspěchem upéci jenom na suché teflonové pánvi na plynovém sporáku.

Jahelné placky můžeme podávat teplé jako přílohu k dušenému špenátu, ale jsou výborné i studené buďto k zeleninovému salátu (třeba i do práce) nebo k jakékoliv dušené zelenině či zeleninové polévce.

Poznámka: Tyto placky jsou co do kalorické hodnoty velice dietním pokrmem. Hravě spočítáte, že celá dávka 8 placek obsahuje cca 400 kcal a tedy na jednu placku vychází ne více jak 50 kcal.

Dle zkušenosti k dobrému zasycení postačí i čtyři placky. Jejich pikantní chuť povzbudí naše trávení a může být vhodnější přílohou než klasické pečivo.

Jahelné placky jsou vhodné i do diety při oslabené slinivce, ale měla jsem co dělat, abych něco uchránila, protože se dostaly okamžitě do popředí zájmu :-)

Sdílení

    25 259 zobrazení článku
    O autorce
    6 Komentářů
    1. Vendulka Odpovědět
      Dobrý den, včera jsem vyzkoušela tyto úžasné placky a musím je moc pochválit. Udělala jsem je raději hned z dvojité dávky, a přesto hned zmizely a chystáme se na další. Zkusila jsem je se zeleninovým salátem a dušeným špenátem, ale dovedu si je představit jako přílohu téměř ke všemu- opravdu dobrý recept, a myslím, že v naší kuchyni zaujme čestné a časté místo :-). Děkuji. V.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Vendulko, děkuji za odezvu... Zdravím Alemari.
    2. eMxSweet Odpovědět
      Naprosto luxusní placičky které jsem si dala ještě s dávkou "syrového" kyselého zelí. Vynikající večeře! Děkuji za tip a těším se až vyzkouším Váš další recept :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá sMxSweet :-). Také je velice miluji i s tou dávkou zelí čerstvého:-) Kéž Vám chutnají i další pokrmy - jest mým přáním. Zdravím. Alemari
    3. Tereza Odpovědět
      Vazena Alemari, mohla byste mi prosim sepsat slozeni korenici smesi Horalka, ktera se pridava do placek i jinych receptu? Ziji totiz ve Slovinsku a Horalku tu neprodavaji - abych vedela, cemu je to podobne popr. mohla si namichat. Mockrat dekuji za odpoved Tereza
      • Alemari Odpovědět
        Milá Terezko, co se týče složení Horalky, Vás odkáži na svůj článek o bylinkách a kořeních, které používám v kuchyni. Psala jsem Vám též na mail rychlou zprávu.

        Jinak, moji milí čtenáři, když něco neznáte, hledejte též v článcích, bohužel nemohu v každém jednotlivém receptu dávat mnoho odkazů, web bych celý zacyklila :-)

        Mnoho informací najdete v sekci Suroviny Přeji hodně úspěchů při vaření. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *