Když jsem chtěla zužitkovat nespotřebované ovoce z mrazničky, konkrétně černý rybíz, napadla mě kombinace s jahelným podkladem. A vyšel z toho koláč, který jsem již několikrát opakovala, protože byl prudce „jedlý“ :-). Je lehký, díky rybízu pikantní a nedá mnoho práce. Zvu vás též vyzkoušet a následně ochutnat.
Odvážené jáhly nejdříve spaříme vařící vodou, kterou vždy slijeme a toto provedeme nejlépe dvakrát až třikrát pro odstranění zoxidované vrstvičky na jejich povrchu. Ta by mohla být příčinou výsledné hořké chuti jáhel. Pak je dáme vařit do vody se špetkou soli, kurkumy a kouskem celé skořice.
Vaříme pomalu a do měkka. Při vaření je hlídat tolik nemusíme, pouze v závěru sledujeme vydušení vody a aby se nám nepřipálily. Doba varu cca 20-23 minut.
Odstavíme a přidáme olej, kokos, osladíme medem nebo rýžovým sirupem, případně ovoníme aromatickým olejem a až do prochladlé směsi vmícháme rýžovou mouku a celé vejce. Volbu množství oleje a oslazení nechám na vás. Kdo má rád víc dá víc.
Připravené těsto vložíme a rozprostřeme do vymazané a kukuřičnou strouhankou vysypané dortové formy. Použít lze i forma s keramickým povrchem.
Těsto do formy navrstvíme tak, aby okraje byly vyšší a vznikl nám po upečení pevnější kraj a pak na vnitřní část nasypeme mírně rozmrazený černý rybíz. Rybíz je dost pikantní a tak je vhodné ho před pečením dosladit pokapáním javorovým sirupem a nakonec trochu posypat strouhaným kokosem.
Kokos přijme při pečení přebytečnou vlhkost a vytvoří něco jako lehkou drobenku na povrchu a mezi kuličkami rybízu.
Připravený naplněný korpus vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180°C zhruba 45 minut. Pečeme-li déle, ztmavne nám povrch a koláč již není tak efektní. Mouka a vejce v těstě způsobí pěkné zatuhnutí korpusu a po dokonalém vychlazení se bude koláč dobře krájet.
Budete-li mít pocit, že je ještě i po doslazení málo sladký, není nic jednoduššího než si jej případně dosladit na talířku třeba opět javorovým sirupem.
Přeji všem dobrou chuť!