Jáhly s dušenou zeleninou

2 porce

Ingredience:
  • 100 g jahel
  • 100 g očištěné mrkve
  • 100 g očištěného pastináku
  • 100 g brokolice
  • 550 ml vody
  • mořská sůl
  • mletý kmín, koření „Horalka“, bazalka
  • 1 lžička řepkového oleje z prvního lisování
  • pár ředkviček a trochu řeřichy nebo petrželky na ozdobu

Jáhly patří mezi významné zásadotvorné potraviny, které spolu s dušenou zeleninou tvoří kvalitní a současně dietní jídlo. Jáhly nejdříve přebereme a odstraníme špatná zrníčka a náhodné kamínky.

Pak odvážené množství jahel vložíme na malé síto a 2–3 x spaříme vařící vodou, abychom odstranili případnou hořkost ze slupek.

Jáhly vyklepneme ze síta do hrnce nejlépe s akutermickým dnem a přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev a pastinák. Z brokolice jen oloupané a pokrájené silnější části. Zalijeme 550 ml vody, přidáme koření, trochu osolíme a dáme pomalu vařit. Přikryjeme a raději nemícháme.

Na mírném plameni vaříme od varu asi 10 minut, poté na povrch jídla poklademe nakrájené růžičky od brokolice a dusíme bez míchání ještě dalších 10 minut. Při tom se všechna voda pomalu vyvaří.

Hotový pokrm omastíme lžičkou řepkového oleje, zlehka promísíme obracením vařečkou a servírujeme na talíře. Obložíme čerstvou zeleninou, v našem případě ředkvičkou a zpestříme např. předpěstovanou řeřichou.

Poznámka: Jáhly s jakoukoliv zeleninou zařazuji do svého jídelníčku velice ráda. Mají nezaměnitelnou chuť ať jsou připraveny na slano nebo na sladko. Vařením společně se zeleninou se pokrm sjednocuje a chuťově vyrovnává a jáhly do sebe navíc absorbují další cenné minerální látky ze zeleniny.

Celkově je tento pokrm díky uvedené kombinaci potravin zásaditý a pomáhá srovnat naše často kyselé vnitřní prostředí.

Jáhly jsou loupané proso a patří k nejstarším plodinám vůbec. Jsou významným zdrojem minerálních látek, které obsahují ve velkém množství, zvláště pak křemíku. Z vitamínů mají vysoký podíl vitamíny skupiny B.

Jáhly jsou doporučovány lidem trpícím chudokrevností, pro léčbu depresí a únavy. Křemík podporuje zdraví nehtů, vlasů a zubů. Jáhly působí blahodárně na žaludek, slinivku břišní a slezinu. Protože jáhly neobsahují lepek, jsou ideální potravinou také pro nemocné celiakií.

Sdílení

    56 891 zobrazení článku
    O autorce
    15 komentářů
    1. Tanka Odpovědět
      Dnes jsem varila, naprosto uzasne. Pridala jsem jeste cerstvy spenat.. clovek by nerekl, jak tak jednoduche jidlo muze byt vynikajici :) Dekuji za Vase napady..
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Tanko. Tak to jsem ráda, že Vám tento recept přišel vhod. Ten špenát může být dobrá volba :-) Děkuji za Váš komentář. Alemari
    2. Tanka Odpovědět
      Dobrý den, měla bych ještě takovou prosbu - nedala by se k receptům zařazovat informace, zda je možné je zmrazit nebo ne? Mám ráda navařeno do mrazáku do zásoby, ale konkrétně třeba u tohoto receptu - jáhly byly po rozmrazení tak odporné, že jsem je musela vyhodit. Nevím, čím to je, například u rýže se mi to nestává. Pokud byste tedy měla zkušenost s mrazením u jiných jídel, určitě by stálo za to ji sem napsat :) Děkuji
      • Alemari Odpovědět

        Milá Tanko, informaci o tom, zda uvařený pokrm je vhodný ke zmrazení, nemohu uvádět již z toho důvodu, že jednak nemám ani časový prostor, abych to ověřovala (a jak jinak podat věrohodnou informaci o tom, zda jídlo bude ještě dobré či ne?), ale především z toho důvodu, že jídla doporučuji konzumovat co nejdříve po přípravě, nehledě na to, že na tyto pokusy by mi ani žádné jídlo nezůstalo :-). Zásoby tohoto druhu nedělám. Omlouvám se a děkuji za pochopení. Alemari

        Ještě připisuji: Zmrazením i ohříváním se uvařené jídlo znehodnocuje... Sama jste si to, milá Tanko, ověřila.

        Výjimku bych udělala jedině snad u čerstvého pečiva, které lze zmrazením uchovat déle, a po pozvolném rozmrazení si ponechává svoji chuť. Ale i toto mnoho nepraktikuji, většinou se u nás vše sní v krátkém čase :-)

    3. Renanka Odpovědět
      Toto jídlo jsem si připravila asi před dvěma týdny a musím říci, že je výborné (i když na jáhlovou kaši nemá) :-). Píšete, že jáhly jsou nedoceněné hlavně pro svou zásaditost. Tak mě docela zajímá, jestli jsou mléčné výrobky a třeba acidofilné mléka, popř. ovocný zákys z tohoto hlediska nevhodná? Pokud to totiž dobře chápu, tak acido znamená kyselinu, takže i mléčné výrobky jsou kyselé? Děkuji :-)
      • Alemari Odpovědět

        Ano, jáhly jsou nedoceněné. Naši předkové se jimi živili daleko více a asi dobře věděli proč. Neznali sice asi jejich reakci v těle, ale jejich konzumace jim prospívala a tak se jich drželi.

        Co se týče acidobazické rovnováhy doporučuji si zakoupit nějakou knížečku, kde jsou i tabulky reakcí potravin v těle a člověk pak hned ví co a jak

        Mléko jako takové - sladké a i smetana a šlehačka jsou zásadotvorné dle tabulek v knížce Katrin Koelleové a i dle pana Edgara Cayceho a jeho výkladů, ale výrobky z něj i kysané včetně sýrů jsou kyselinotvorné.

        To, že jsou výrobky z mléka kyselinotvorné neznamená, že jsou pro tělo nepotřebné a nevhodné. Mají zase jiné přednosti. Je potřeba se pouze nepřekyselovat zbytečně sladkostmi... a snažit se o vyváženost. Alemari.

    4. Ala Odpovědět
      Dobré odpoledne, včera jsem vařila opět z Vaší super kuchařky, kterou si nemůžu vynachválit a je mi v mnohém velkou inspirací. Nejprve jsme měli doma polévku z červené řepy - začali jsme doma vařit dosti podobnou jen z kořenové zeleniny a řepy bez masa, brambor a zelí, taký falešný boršč, kde se navíc polévka na konci mixuje. Musím říci, že je také moc dobrá a kdyby měl někdo zájem pošlu recept. Ale Vaše polévka byla taky super, bylo to zase uplně něco jiného chuťově a to místo "horalky" používáme "bambovu sůl", což nemá taky chybu. Ale pak jsem se rozhodla udělat ještě tyto jáhly, a jelikož jsem dost za poslední skoro dva roky změnila jídelníček a jáhly doslova miluji, musím říci, že toto je naprostá bomba:-) jen ta porce pro mě byla až moc velká, ale zdolala jsem... moc Vám za tyto recepty děkuji, jsou moc dobrou inspirací a návodem :-), přeji krásný zbytek dne. P.S.: Zítra budu zkoušet Vaše ovocné borůvkové knedlíky ze špaldové mouky, protože mám doma moc mlsounů na sladké, tak jsem na to zvědavá, jak se vyvedou:-)
      • Alemari Odpovědět
        Přeji pěkný večer milá Alo. Děkuji Vám za Vaše hodnocení mé knížky a i receptů, jsem ráda, že Vás při vaření inspirují a do těch zítřejších knedlíků přeji hodně úspěchů...Ať se Vám podaří a pochutnáte si! Mějte se hezky a třebas i napište, jak se povedly :-) Zdravím. Alemari
    5. Mar.gita Odpovědět
      Přidám se do řady chválících. Opravdu, jednoduché a chuťově výborné. Děkuji, Mar.gita
      • Alemari Odpovědět
        Já též milá Mar.gito. Zdravím Alemari
    6. Alemari Odpovědět
      Zde se komentáře při přesunu trochu časově zpřeházely, je nutné si číst i jejich data. Mé odpovědi však vždy na jednotlivé dotazy navazují...:-)
    7. Zdenka Odpovědět
      Super recept, fakt je to moooc dobrý :-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, Zdenko. Tak to mě těší. Alemari
    8. Klára Odpovědět
      Dobrý den, právě jsem dojedla a musím uznat, že to bylo moc dobré. Je to velmi jemné a lehké jídlo :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Klárko. Děkuji za pochvalný komentář. Srdečně zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *