Ječná celozrnná kolínka se špenátem

2 porce | Pro oslabenou slinivku v pokrmu vyloučit červenou papriku a oříšků jen trošku…

Ingredience:
  • 200 g ječných celozrnných kolínek (v suchém stavu)
  • 250–300 g mladého špenátu i se stonky
  • 100 g mladé cibulky i s natí
  • 100 g očištěné červené papriky
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 2 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • sušený česnek, saturejka, estragon
  • mořská sůl
  • sojová omáčka „Tamari“
  • sekané vlašské ořechy

Vydatný oběd i bez masa můžeme připravit z ječných celozrnných kolínek a mladého špenátu. Těstoviny uvaříme v osolené vodě s jednou lžičkou slunečnicového oleje. Po uvaření je propláchneme studenou vodou. Listy mladého špenátu otrháme a překrájíme na menší kousky.

Špenátové stonky nakrájíme na dvoucentimetrové špalíčky. Červenou papriku pokrájíme na tenké proužky a dáme samostatně dusit do hrnečku. Lehce ji osolíme. Mladou cibulku i s natí nakrájíme na drobno a zpěníme ji v hrnci na třech lžících olivového oleje. Přidáme špenátové stonky, krátce orestujeme, podlijeme trochou vody a dusíme.

Po chvíli přidáme špenátové listy, opět podlijeme vodou a přikryjeme pokličkou. Jakmile listy dušením změknou a slehnou se ke dnu, posypeme je sušeným česnekem, saturejkou, estragonem a promícháme.

Do dušeného špenátu přidáme měkkou červenou papriku a uvařená kolínka. Přikápneme sojovou omáčku Tamari, omastíme lžičkou slunečnicového oleje, dosolíme a vše zlehka promísíme. Musíme opatrně, kolínka jsou po uvaření křehká.

Na talíři jídlo posypeme sekanými vlašskými oříšky. Takto dodáme tělu kvalitní tuky, bílkoviny a jídlo nevšedně ochutíme.

Poznámka: Tento vegetariánský oběd je lehce stravitelný a při vyloučení červené papriky, popř. jen s troškou oříšků, ho dobře snese i oslabená slinivka.

Většinou připravuji jídla o porci víc a snažím se současně vybrat si i něco pro svoji dietu. Tentokrát jsem vařila červenou papriku pro druhé zvlášť a přimíchala jsem ji až po oddělení své porce těstovin se špenátem. Určitě ji však lze dusit přímo se špenátovými stonky dohromady v jednom hrnci.

V návodu na vaření celozrnných ječných kolínek je uvedeno, že se vaří 8–10 minut za občasného míchání. Jelikož jsem neměla čas u nich stát, tak jsem je dala na mírný plamen a úplně bez míchání se uvařily také a vůbec se nepřilepily.

Sdílení

    8 119 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *