Ječná kolínka s tempehem a zeleninou

3 porce | Pro oslabenou slinivku s malou úpravou, viz poznámka dole.

Ingredience:
  • 200 g ječných celozrnných kolínek
  • 170–190 g uzeného (nebo marinovaného) tempehu
  • 100 g cibule
  • 15 g česneku
  • 350 g uvařené zeleniny (mrkev, celer, petržel, hrášek)
  • 50 g pórku
  • 30 g panenského olivového oleje pod cibuli a trochu do vody k těstovinám
  • 2 lžičky koření „maso na šalvěji“
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1–2 polévkové lžice sojové omáčky „Tamari“
  • 2 lžičky umeoctu na zvýraznění chutí
  • mořská sůl
  • 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • sušená bazalka
  • nějaká zelená nať (petržel, celer, libeček)
  • 300 g rajského pyré „Passata di pomodoro“

Máte-li doma ve spíži celozrnné ječné těstoviny, v ledničce trochu zeleniny a nějaký ochucený tempeh, máte o výbornou večeři postaráno. Bude určitě chutnat nejen vegetariánům, ale všem, co rádi zkouší zdravější pokrmy.

S přípravou večeře začneme od těstovin. Celozrnná ječná kolínka uvaříme ve slané vodě s trochou olivového oleje dle návodu do měkka. Bude je stačit vařit 4–5 minut.

Scezená kolínka omastíme lžičkou panenského slunečnicového oleje a lehce dochutíme sušenou bazalkou. Ponecháme v hrnci, který přikryjeme pokličkou a uchováme někde v teple, nejlépe v peřinách, aby nám nevychladly, než připravíme druhou část pokrmu. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kostky. Naloupeme čerstvý hrášek nebo použijeme mražený a vše podusíme v hrnci v mírně slaném nálevu. Zcedíme a vývar si ponecháme na podlévání.

Z celkového množství tempehu asi ¾ nakrájíme na centimetrové kostky nebo špalíčky a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle na posypání. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji pokrájenou cibulku (na menší srpečky nebo na hrubo) a česnek (na plátky) do sklovata. Hned přidáme koření maso na šalvěji a krátce osmahneme, aby se cibulový základ zabarvil.

Přidáme uvařenou zeleninu a vše promícháme, osolíme, zakápneme sojovou omáčkou Tamari a podlijeme uchovaným vývarem a vše podusíme. Zelenina získá příchuť přidaného koření.

Teď přijde na řadu pokrájený tempeh, přisypeme jej k zeleninové směsi, promícháme, ochutíme sušeným libečkem a doplníme na jemno pokrájeným pórkem, který však v pokrmu již nevaříme úplně do měkka, jen ho krátce propaříme a jídlo bude hotovo.

V závěru pokrm doladíme. Slanou chuť zvýrazníme umeoctem a přimícháme uvařená ječná kolínka a trochu nějaké čerstvé zelené natě. Těstoviny se zeleninovou směsí dobře promícháme a můžeme servírovat. Na talíři jednotlivé porce ještě chuťově zpestříme politím ohřátým rajským pyrém „passata di pomodoro“ a posypeme zbylým nastrouhaným tempehem. Na okrasu obložíme čerstvou zeleninou.

Jako výborná příloha se mi osvědčilo kvašené zelí s koprem.

Poznámka: Dle informace z prodejny zdravé výživy není uzený tempeh připravován klasickou technologíí uzení, kterou moc již nemusím, ale jeho speciální a výtečné chuti je docíleno přidaným kořením. Kdo má informace jiné a chtěl by se striktně vyhýbat jakýmkoliv uzeninám, použije tempeh marinovaný, který je velice srovnatelný co do chuti a možná i lepší.

Pro oslabenou slinivku jsem pokrm testovala v malém množství a mám zkušenost, že máme-li ji v klidovém režimu, je tento pokrm dobře stravitelný, i když to není přísně dělená strava. Jen bych doporučila vyloučit hrášek a nahradit jej brokolicí. Cibule s malým množstvím česneku, je-li dobře produšena a pak i provařena, by v této podobě nemusela slabšímu trávení ubližovat.

Celkově tento pokrm bude vyhovovat kvalitnímu stravování všem zdravým strávníkům a i lidem s alergií na mléčné produkty.

Do pokrmu můžeme samozřejmě použít jakoukoliv zeleninu, kterou máme rádi a také, nemáte-li přímo ječné, použít i jiné celozrnné těstoviny.
Ječné těstoviny jsou však velice kvalitní a stojí za vyzkoušení. Ječmen byl pokrm gladiátorů. Již jsem zde na webu zmiňovala, že po ječmenu rostou svaly, kdežto po pšenici tuky, proto jsou výrobky z ječmene v mnoha ohledech tělu prospěšnější.

Sdílení

    13 349 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. jitinecka Odpovědět
      Děkuji za bezvadný recept! Vařila jsem podle Vašeho návodu, pouze jsem neměla omáčku Tamari. Tempeh jsem použila podruhé v životě. Jídlo bylo výborné, mělo skvělou chuť, v které se snoubila sladká z mrkve se slanou, pálivou z česneku, kyselá z octa... Prostě výborné! Chutnalo i manželovi, který moc "nemusí" zdravou výživu, dokonce si šel přidat. A salát z kysaného zelí s koprem nemá chybu. Je rychlý, jednoduchý a velice chutný. Ještě jednou díky za takové recepty.
      • Alemari Odpovědět
        :-) Rádo se stalo, milá Jitinečko. Jsem ráda, že vám doma chutná. Zdravím. Alemari
    2. Ivča Odpovědět
      Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co je tempeh? To je něco jako tofu? :D chtěla bych si toto jídlo uvařit.

      Edit. Alemari

      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Ivčo. Tempeh je fermentovaný výrobek přímo ze sojových bobů, velice zdařile dochucen marinováním nebo kořením, které mu dodá příchuť i jinou. Od tofu se liší....Tofu je tvaroh ze sojového mléka, které se z bobů nejdříve musí vyrobit. Tempeh obsahuje ve své struktuře viditelně sojové boby, kdy jejich fermentací vznikne výborná bílkovinná náhrada masa. Marinovaný tempeh používám zde na webu nejčastěji. K dostání je ve zdravých výživách. Zdraví Alemari :-)
    3. Ivča Odpovědět
      Tak to děkuji, já se do zdravé výživy půjdu podívat, snad ho tam najdu :).
      • Alemari Odpovědět
        Hledejte ho v lednicích...A doporučuji ten marinovaný. Tempeh natural je bílý a ten mne moc neoslovil. Zkuste nejdříve, budou-li mít ten marinovaný nebo uzený :-). Marinovaný mi nejvíce chutná od firmy Plšek...:-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *