Karobový nápoj s kardamonem

1 porce

Ingredience:
  • 30–35 g sojového nápoje s příchutí smetany
  • 300 ml vařící vody
  • 5 g karobu (svatojánský chléb)
  • špetka skořice
  • špetka kardamonu
  • lžička medu, popř. sladidlo ze stévie

Karobový nápoj je něco na způsob našeho známého kakaa. Karob je jeho velice kvalitní náhradou. Chuťově je malinko odlišný, ale řekla bych, že chuť je posunuta i lepším směrem. Teplý nápoj s karobem a kardamonem je velice vhodný jako doplnění kvalitní obilné snídaně.

Příprava tohoto karobového „kakaa“ je velmi jednoduchá, proto ho lze zařadit i do ranního spěchu…

Nejlépe do vyšší nádoby, ve které můžeme bez obav rychle tekutinu promíchat kvedlačkou, odvážíme všechny suroviny. Pokud ještě nemáme v rukou odhad, je dobré si je odvažovat přímo na přesné digitální váze, která má vyvažování. Pak už budeme postupovat dle svého ověření.

Odvážené množství sušeného sojového nápoje spolu s karobem zalijeme vařící vodou a dobře rozkvedláme. Přidáme skořici a špetku kardamonu a chladnoucí nápoj, který má již teplotu snesitelnou k pití, osladíme dle chuti medem nebo třeba i bylinným sladidlem ze stévie.

Ještě jednou dobře promícháme a nápoj mícháním napěníme. Nalijeme do hrnečku a můžeme popíjet…

Dobrou chuť přeje Alemari.

Poznámka: Protože jsem vystudovala chemii, ráda vše raději přesně odvažuji. To mám pozůstatek z praxe v laboratořích. Ale určitě si zde můžete odměřit suroviny i jen tak od ruky:-). Možná pro kontrolu si jednou zvážíme, kolik asi tak toho všeho je. Karob, neboli svatojánský chléb, je lehký a barví dle mého názoru o trochu méně než kakao.

Moji oslabenou slinivku tento nápoj nijak nezatížil a mohu říci, že se sladkým kuskusem nebo i s ovesnou kaší je to dobrá snídaně.

Kardamon (i kardamom) patří k jednomu z nejjemnějších koření, který se přidává do sladkých i do slaných pokrmů i nápojů. Je velice ceněn hlavně v Arábii. Je to také koření, které je současně i léčivé. Léčí nejen tělo, ale i duši. Má antiseptické, diuretické účinky a též pomáhá s trávením a zažíváním. Zklidňuje duši a probouzí lásku…

16 104 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Zorka Odpovědět
    Milá Alemari. Právě jsem si udělala karobový nápoj a i když byl z vanilkového soja milk, byl úplně skvělý. Zahřál na těle i na duši:-) Děkuji za skvělý recept. P.S.: A velmi dobře chutná s celozrnnými miništolami, které se taky povedly:-)
    • Alemari Odpovědět
      Pěkný večer přeji. Jste moc šikovná, milá Zorko, jen tak dál..Držím palce ve všem Vašem konání...:-) a děkuji za Vaše slova. Zdravím moc. Alemari
  2. Lencza Odpovědět

    Milá Alenko, právě jsem posnídala tento lahodný nápoj společně s Kaší z ovesných otrub s rozinkami a je mi báječně :) Karobový nápoj mi zachutnal mnohem více, než jen obyčejné (hnusné)mléko z krabice s grankem.. Již delší dobu se zaměřuji na alternativní potraviny a téměř veškeré běžné potraviny jsem vynechala ze svého jídelníčku.. Co jsem objevila Vaše stránky, jsem zcela nadšená a zkouším postupně další receptíky.. Také si budu kupovat Vaši knihu, na kterou se moc těším.. Jsem nadšená, když se jídlo stanem lékem..Cítím se lépe než kdykoliv předtím. Přeji Vám krásné léto a mnoho sluníčka ve Vašem životě :), děkuji Vám za inspiraci. Leňa

    • Alemari Odpovědět

      Milá Leňo, děkuji za Váš komentář a všechna milá slova v něm. Moc mě těší, že mohu pro Vás být inspirací při výběru zdravějších pokrmů. Ano, je to tak, jak píšete, že jídlo může být i lékem... Srdečně zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*