Kaše se slzovkou

kase-ze-slzovky

1 porce | Pro oslabenou slinivku je to výborná kaše na posílení, lze i rozmixovat.

Ingredience:
  • 40 g slzovky obecné + 350 ml vody
  • 30 g jemné rýžové krupičky nebo polohrubé rýžové mouky
  • 300 ml vody nebo 330 ml tekutého rýžového nápoje, např. „Alnatura“
  • (v případě použití vody pak přidat při vaření 20 g sušeného rýžového nápoje)
  • kvalitní mletá skořice
  • 20 g sušených datlí
  • javorový sirup

Možná již znáte slzovku a možná ještě nikoliv. Připravila jsem ji zde jako ranní kaši, která je vhodná nejen pro oslabenou slinivku, ale pro posilu jakkoliv oslabeného organizmu. Má zvláštní jemnou chuť a přišlo mi vhodné ji zahustit rýžovou krupičkou.

Slzovku odvážíme, promyjeme a zalijeme vodou a dáme cca na 1 až 1,5 hodiny nabobtnat. Vaříme ji v namáčecí vodě. Intuitivně vnímám, že se do ní mohly již dostat některé tělu prospěšné látky. Vaříme pomaličku, přikryté, do měkka cca 20-25 minut. Voda by měla dostačit na uvaření a ještě trošku v hrnci zbýt. Nevyléváme, ale přidáme k ni další vodu nebo přímo rýžový nápoj a odváženou rýžovou krupičku nebo polohrubou mouku a trochu mleté skořice.

Sušené datle nakrájíme nebo nastříháme na malé kousky, které přidáme též ještě před vařením pro oslazení kaše. Pakliže jsme nepoužili rýžový nápoj již hotový tekutý, tak v začátku varu v horké, ještě řídké, kaši rozmícháme a rozpustíme metličkou sušený rýžový nápoj. Kaši za míchání krátce povaříme do zhoustnutí.

Naservírujeme na talíř a polijeme javorovým sirupem. V případě přísnějšího stravovacího režimu ji můžete podávat i bez tohoto dalšího doslazení.

kase-z-slzovky-e

Poznámka: Slzovka obecná, též slzovka porcelánová neboli Jobovy slzy je jednoletá tropická obilnina z čeledi lipnicovitých. Patří mezi nejstarší pěstované plodiny na světě a byla známa již ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Na východě je stále velice ceněna pro své čistící vlastnosti. Je nazývána též Bílou perlou východu.

Právě pro své pozitivní detoxikační vlastnosti má široké použití v dietologii. Posiluje celkově organizmus, odvodňuje, odhleňuje, čistí organizmus od nánosů ze živočišné stravy a tuků. Je vhodná jako přídavek do všech možných pokrmů. Posiluje žaludek, slezinu, slinivku, je močopudná má příznivý vliv i na pokožku. Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při trávicích potížích, upravuje průjmy i chronické, protože na sebe váže toxiny, které jsou produktem látkové výměny. Určitě se můžete dočíst ještě další podrobnosti z veřejných zdrojů.

Prostě slzovka patří k superpotravinám a je prospěšné ji zařadit do jídelníčku častěji nebo si udělat třeba aspoň týdenní kůru.

Užívá se v množství 40 g denně, následně uvařená buď tedy v polévce, nebo v kaši nebo jako čaj, kde se vypije odvar a uvařená slzovka se může sníst nebo se přidá do vhodného jídla.

Kaše jsou obecně velice vhodné v dietě pro oslabenou slinivku a též v případě jiných potíží s trávením. Kaše se slzovkou bude vhodná i pro bezlepkovou dietu a též při alergiích na kravské mléko.

Uvařenou slzovku můžete v odvaru také nejdříve rozmixovat, máte-li již větší potíže s trávením. Takto lze pak kaši připravit úplně jemnou.

Sdílení

    5 825 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *