Kaše z naklíčené špaldy

2 porce | Pro oslabenou slinivku je velmi vhodná, ale oříšky i sekané musíme zvážit sami.

Ingredience:
  • 150 g pšenice špaldy v zrnech
  • 600 ml sojového nápoje „Kalma“, popř. „Alnatura“
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce javorového sirupu

Z naklíčených obilných zrn připravíme asi nejzdravější kaše vůbec. Pšenici špaldu promyjeme a namočíme minimálně na 2–3 dny do čisté vody. Vodu často vyměňujeme, alespoň ráno a večer. Tím dojde k promytí a odstranění kyseliny fytové, která se při bobtnání zrna uvolňuje a pro tělo není prospěšná.

Až má zrno malé klíčky, naposled je promyjeme a scedíme. Pak je vložíme do mixéru, zalijeme sojovým nápojem a rozmixujeme do jemné konzistence. Při mixování přidáme ještě mletou skořici a fenykl a pak nalijeme do nádoby a pomalu začneme vařit. Promícháváme a až kaše dojde do varu, musíme míchat soustavně, jinak se kaše přilepí a připálí. Vaříme jenom velmi krátce, od varu stačí 2 maximálně 3 minuty. Ke konci varu kaši v hrnci osladíme lžící javorového sirupu.

Na talíři kaši posypeme také trošku skořicí, sekanými arašídy nebo jinými oříšky a můžeme ještě osladit alternativním sladidlem.

Když nám kaše zbude, nalijeme ji do misky a necháme ztuhnout do podoby velmi chutného pudingu, který můžeme podávat za studena, oslazený javorovým sirupem a také sypaný oříšky nebo mandlemi, jak kdo má rád.

Poznámka: Kaše z naklíčené pšenice špaldy je velice výživná, protože je celozrnná a obsahuje množství minerálních látek a při krátkém povaření ještě také dost enzymů.

Při množství nápoje 600 ml je kaše hutnější. Přidala jsem při jiné přípravě až 800 ml sojového „mléka“ připraveného z 60 g sušeného sojového nápoje a 800 ml vody a kaše byla přesně v konzistenci kaše.

Pro oslabené trávení a málo funkční slinivku je velice vhodná, protože je lehce stravitelná a pro tělo nepředstavuje žádnou zátěž.

Sdílení

    16 883 zobrazení článku
    O autorce
    14 komentářů
    1. Vendulka Odpovědět
      Dobrý den...je úžasné, kolik variací nejrůznějších kaší se dá připravit, jsou krásné už na pohled, takže se na ně v nejbližší době chystám :-). Z výživového hlediska jsou jistě nejvhodnější právě ke snídani, ráda bych se ale zeptala, zda se dají i dlouhodobě připravovat například na oběd nebo večeři tak, aby to vyhovovalo pravidlům zdravé výživy? Děkuji a přeji nádherný sluníčkový den :-).
      • Alemari Odpovědět

        Máte pravdu milá Vendulko, že jsou vhodné především na snídaně, protože po ránu tělo sacharidy tráví nejlépe. Asi bych zvážila se s nimi živit v poledne a večer dlouhodobě. Občas nezaškodí zpestření jídelníčku v podobobě kaší večer i v poledne, obzvlášť, když nás k tomu náš energetický výdej vybízí, ale dlouhodobě stále v poledne nebo stále večer, jak kdo. Třeba starší lidé, kteří mnoho nejedí a mají problém s kousáním těm ano, ale třeba spíš na slano.

        Ale z hlediska zdravé výživy bych kaše zařazovala v uvedený čas jen občasně, ne pravidelně. Dlouhodobě určitě ráno. To můžete snídat jenom kaše a občas je pro změnu prostřídat něčím jiným, ale v poledne bych viděla jako vhodnou spíš čerstvou zeleninu a k ní bílkoviny nebo ještě místo bílkovin třeba sacharidy na slano (rýži, bramory, kuskus atd.) Buď jako stravu dělenou nebo ne, to jak kdo chce a jeho tělo zvládá. Večer zase spíš dušenou zeleninu s kvalitní bilkovinou, třeba i neživočišnou...

        Ale z ničeho se nemá dělat dogma, máme spíš naslouchat svému tělu, co chce. Vaše tělo klidně může chtít nějakou dobu i kaše večer nebo v poledne. :-)

        Nechci zde hlásat nějaké „obecné pravdy“ , myslím si, že jsme každý jedinečnou bytostí a máme právo mít svůj přistup k jídelníčku. Zde Vám píšu jen svůj názor a Vy se s nim nemusíte ztotožňovat :-).

        Zdravím. Alemari
        • Vendulka Odpovědět
          Děkuji Vám paní Alenko za Váš názor a radu, totéž jsem tušila, jsem ráda, že jste mi moji domněnku potvrdila. Jinak musím pochválit výborný recept na Velikonoční ořechový koláč, dělala jsem ho sice na narozeniny a místo meruněk použila rozinky v rumu :-) ale velmi chutnal i mé rozmlsané nezdravě se stravující rodině :-) :-) :-).
    2. ipaletova Odpovědět
      Tak jsem si paní Alenko dnes uvařila tuto kaši a konzistencí mi připomínala kaši z ovesných vloček. Musím říct, že je opravdu moc dobrá, jen jsem na ni sama, takže zbytky jsem nalila do misek a už se těším na pudink. Hezký den. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Jojo :-), to tak někdy bývá...Mně ten puding přišel možná ještě i lepší :-) Pěkný víkend přeji. Alemari
    3. ipaletova Odpovědět
      Paní Alenko přeji dobrý den, dnes jsem si chtěla uvařit tuto kaši k snídani, ale nějak jsem nestíhala, jenže zrna jsem už měla rozmixované s rýžovým mlékem, tak jsem je dala do ledničky s tím, že si kaši uvařím zítra k snídani. Myslíte si, že rozmixovaná zrna vydrží do zítra v lednici bez újmy nebo je mám raději uvařit již dnes? Děkuji Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Zadala jsem dotaz nahoru :-) a více mi to jde uvařit to nyní a nechat si to ve formě pudingu. Mám trochu obavy, že v tom rýžovém mléce to bude dál fermentovat a bude to pak moc řídké až takové vodové a ne kaše. V chladu by se tomu sice snad nemělo nic stát, ale asi bych to raději uvařila, tím určitě nic nezkazíte. Alemari
    4. ipaletova Odpovědět
      Krásný den paní Alenko, takže Vám napíšu svou zkušenost s tím, když jsem tedy nakonec musela nechat rozmixovanou špaldu v lednici, protože už jsem s tím z časových důvodů nestihla nic udělat a bude to možná varování i pro ostatní. Tedy jsem uložila hrnec s namixovanou špaldou a už i s mlékem v lednici (použila jsem sušené rýžové mléko a vodu). Dnes jsem se těšila, vytáhla hrnec, uvařila krásnou kaši a po ochutnání jsem byla zděšená, jelikož kaše byla kyselá, takže jsem ji vyhodila. Neskutečná škoda, tak mám alespoň poučení pro příště, že pokud nemám čas, tak si raději nemám zrna ani namáčet. No prostě chybama se člověk učí. Takže asi tak. Přeju Vám krásnou a pohodovou neděli. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Milá Ivanko, i to je zkušenost. Děkujme za ni. Jak to tak vidím, fermentace se zvrhla v kvašení a „pohroma“ hotova...:-( Je to tak jak píšete, chybami se učíme. A proto dík i za tu Vaši, pomůže to dalším ji neudělat. Mějte moc hezkou neděli a upečte si pro potěšení mandlová srdíčka...:-) Zdravím Alemari
    5. brokolice Odpovědět
      Dobry den, prvni pokus o kasi se nejak nepovedl a mam tedy dotaz. Spaldu jsem si asi koupil spatne, protoze to zrno ma jeste obrovsky obal a stejne naklicilo jen par zrn. Tak jsem zkusil naklicit jecmen. I jecmen mi z internetoveho obchodu prisel s tim obalem zrna, nicmene ne tak velkym. Naklicili jsme asi moc (uz byly i korinky), ale po rozmixovani nevznikla kase, navic se slupickama toho jecmene. Kdyz jsem se ptal pani v obchode se zdravou vyzivou, tak mi rikala, ze jeji spalda nema obal, ale ze kvuli tomu nevyklici. Na jecmeni jsme si neshodli, mela jecmen bezpluchy, rikala, ze asi taky klicit nebude. Tak ted nevim, to zrno je potreba z toho obalu vyloupat ? Diky za odpoved, Jirka
      • Alemari Odpovědět

        Dobrý den přeji, milý Jirko. No, abych pravdu řekla, nedokážu Vám dát asi fundovanou odpověď. Ale šla jsem se schválně podívat k nám do zdravé výživy a špaldu máme jenom loupanou a s tou ta kaše připravit šla. Jinou jsem ani nekupovala. Myslím si, že v tom to asi nebude.

        Zřejmě záleží i na dodavateli, jak má obilninu starou, jak ji skladuje, jinak se myslím, že vyloupané zrno je tedy k jídlu určitě lepší :-) Zatím kupuji raději zrno loupané.

        Naklíčený ječmen by možná s kořínky ani tak nevadil, ale pakliže má ještě slupečky, asi bych jej nějak po tom rozmixování přecedila a ty slupky odplavila a až teprve potom bych rozmixovanou tekutinu vařila. Vařil jste ji? Jsou tam určitě škroby, kašovitou hmotu byste dostat měl, jinak doopravdy nevím...Takhle na dálku se těžko radí...

        Víc Vám asi nepomohu... Ale pozdravení posílám :-) a přání , aby se vše dařilo lépe... Alemari

    6. Alemari Odpovědět
      I zde si zařádil nějaký šotek při převodu dat a tak jsou komentáře poněkud časově přehozené, ale otázky a odpovědi jsou u sebe správně :-)
    7. Jitka Odpovědět
      Dobrý večer paní Aleno, dnes jsem snídala tuto kaši a byla vynikající, děkuji za recept! Chci se zeptat, jestli tuto kaši může i můj 14-ti měs. syn, popř. jaké kaše jsou pro něho vhodné, jestli byste věděla. Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji též milá Jitko. Kaši z naklíčené špaldy bych asi ještě tak malému dítěti nedávala. Jednak obsahuje lepek (a s tím je dobré počkat) a hlavně je celozrnná, byť naklíčená, a to je pro malé děti a jejich trávení zátěž. Spiš bych se zaměřila na rýžovou kaši z rýžové krupice nebo kukuřičnou, jahelnou a také možná pomaličku a občas již i ovesnou z jemných vloček a třeba pro snížení obsahu vlákniny bych je i pasírovala. Oves existuje i bezlepkový, ale i když jinak lepek obsahuje, je cenný pro své výživné hodnoty. Z klasické bílé pšeničné krupičky bych nyní malým dětem kaše již nevařila. Jednak pro obsah lepku a také pro to, že po pšenici sílí tuky. Pšenici špaldu bych zařadila až později. Víte, ono je každé dítě jiné. Beru to jen tak pocitově. Nemohu poradit všeobecně, protože Vaše dítě neznám. Některé děti, které jsou hyperaktivní klidně stráví pšenici v pohodě. Zkuste mu sama dávat ochutnávat a uvidíte...Určitě jako máma i intuitivně poznáte, co je pro něj nejvhodnější a co mu bude z uvedených chutnat. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *