Knedlíky z ovesné mouky

1 porce | Pro oslabenou slinivku jsou velmi vhodné.

Ingredience:

Těsto na knedlíky:

  • 100 g celozrnné ovesné mouky
  • 100 ml vody
  • 20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 2 lžičky panenského slunečnicového oleje
  • 20 g ovesných otrub nebo hrubé špaldové mouky na obalování
  • trochu mleté skořice
  • mořská sůl

Na posypání:

  • 50 g okary
  • 20 g mletého kokosu
  • 15 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • javorový sirup

V letním období je dostatek dobrého ovoce a pokud ho nezkonzumujeme v čerstvém stavu, můžeme z něho uvařit knedlíky. Ovocné knedlíky tentokrát připravíme netradičně z ovesné mouky. Budou zdravější, voňavé po skořici, plné vlákniny a také chutné.

Veškeré sypké suroviny k přípravě těsta nasypeme do mísy, promísíme, zalijeme vodou, trochu olejem a zpracujeme v tvárné těsto. S těstem se pracuje velmi dobře, má konzistenci plastelíny, a tak jej vyválíme na vále posypaném ovesnými otrubami nebo hrubou moukou a nakrájíme stejné kousky.

Každý kousek rozmáčkneme na placičku a zabalíme do něj pevné ovoce. „Kabátky“ neděláme příliš silné, jenom tak, aby bylo ovoce dobře pokryto.

Hotové zabalené knedlíky můžeme ještě obalit v mouce nebo v otrubách, ale není to nutné, protože se nerozváří.

Dobře se budou obalovat meruňky, švestky, ale i jahody nedělají problémy. Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme pomalým varem cca 10 minut.

Na talíři je sypeme okarou, kokosem a trochu vanilkovým sušeným„mlékem“. Osladíme je zakápnutím javorovým sirupem nebo jiným alternativním sladidlem.

Poznámka: Tyto celozrnné knedlíky s ovocem jsou dietní a také šetrné k zažívání. Mohu je jenom doporučit. Obsahují dostatek vlákniny a tělu jsou prospěšnější než kynuté knedlíky z bílé mouky. Mé oslabené slinivce neublížily. Jejich nespornou výhodou je snadná a rychlá příprava.

Okara, jakožto sojová drť, je zde velice vhodná na posypání. Z velké části nahradí a také též doplní tučný kokos. Okara obsahuje ještě dost proteinů a hodnotné vlákniny a je pro tělo přínosem.

Sdílení

    14 341 zobrazení článku
    O autorce
    14 komentářů
    1. žroutik_alik Odpovědět
      Dobrý den, právě jsem poobědvala jahodové knedlíky z ovesné mouky. Ani už se snad, Alemari, nemá cenu opakovat = opět znamenité a k tomu zdravé a jednoduché! Měla jsem v úmyslu nechat ostatním alespoň vzorek, ale kde se vzal, tu se vzal, hrnec je prázdný a po knedlících ani stopy! Stejně by si jen rozdráždili tou dobrotou žaludek, radši vyrobím čerstvé a pořádnou zásobu:o) Vaše recepty mě nepřestávají stále udivovat..pořád jsem nechápala, že se těsto nemůže ve vodě rozvařit, i když vím, jaká ovesná mouka dokáže být "lepidlo" a jaké hokusy pokusy už jsem s ní v kuchyni vytvořila:o) Nicméně knedlíky krásně plavaly v hrnci, těsto zůstalo krásně tuhé, ale vláčné a jahody se úžasně uvnitř rozvařily, paráda. Díky za Vaše jedinečné nápady!!!
      • Alemari Odpovědět
        Moc jste mne potěšila žroutiku_aliku :-) (vždy se usmívám, máte hezké kontaktní jméno) svoji zprávou. Jsem ráda, že Vám tyto jednoduché knedlíky zachutnaly... Děkuji za komentář. Zdravím. Alemari
    2. Mařenka Odpovědět
      Drahá Alemari, řekněte, čím to je, že se mi těsto vůbec nepovedlo. Postupovala jsem podle receptu, ale vzniklo mi lepivé zlo. Přidala jsem mouku, ale moc to nepomohlo. Pomocí lžic a trpělivé maminky, která vždy kousek zla hodila z mísy do mouky, vytvarovala placičku, do níž zabalila švestku a za proklínání nebes, se povedlo něco jako knedlíky. Nebyly dobré. Vím, že chyba bude někde v mojí kuchyni a ne receptu, jen se přede mnou nejspíš schovává. Čím by to tedy mohlo být? Možná vodou, měla jsem ji přilévat pomaleji.
      • Alemari Odpovědět
        Mařenko milá, tak to doopravdy nevím. Musela bych stát vedle Vás :-) Vzhledem k tomu, že se to dle předchozího komentáře povedlo i druhým kromě mne, bude asi někde u Vás tzv. „zakopaný pes“ :-) Vím, že jste to nemyslela zle, ale osobně tam zčásti cítím negativní energii, kterou jste si tam asi vnesla tím, že jste to nazvala „zlem“ a také to proklínání nebes určitě neprospělo. Já bych na Vašem místě vždy raději prosila o pomoc :-) Přemýšlím, ale nevím, čím by to tak ještě mohlo být. Jedině mne napadá, že je i více druhů celozrnné ovesné mouky, tedy já znám dva. Ve své kuchyni mám nejlepší zkušenosti s ovesnou celozrnnou mouku od NATURAL Jihlava a ovesné otruby též. Nevím, co jste použila Vy. Držím Vám moc palce, milá Mařenko, zda to budete ještě zkoušet. A moje rada, poprosit a děkovat nahoru za pomoc. Třeba je to i zkouška trpělivosti :-) A klid do duše, jednou se to podaří, moc Vám to přeji a pak Vám budou knedlíky i chutnat. Srdečně zdravím. Alemari P.S: Ještě připisuji - Prosím moc, berte moje slova o té energii jen jako konstatování, určitě se Vás nechci nijak dotknout. A.
        • Mařenka Odpovědět
          Alemari, rozhodně jsem se na knedlíky nerozhněvala, jen jsem na ně bezradně koukala. Sice jsem je nazvala "zlem", ale to byste mě u toho musela vidět, měla jsem lehce kyselý, ale přesto úsměv. Sice jsem z nich nebyla nadšená jako z žitného chleba, ale přítel je všechny zbaštil a nezdráhal se je pochválit. Aspoň ta snaha nebyla zbytečná. Prozatím vím, že se do knedlíků hned tak nepustím. Bojím se, že by to dopadlo podobně jak tentokrát, a už se nám taky blíží sychravý jablečný podzim. S úsměvem. Mařenka
          • Alemari Odpovědět
            Tak to je dobře, milá Mařenko, že jste se nehněvala. Ale nebojte se...žádný strach, s obavami by se Vám knedlíky pak také nepodařily. Zkuste jít s vírou v pozitivní výsledek a nebojte se prvního nezdaru. Zkoušet, zkoušet. Ono se to poddá :-), věřte. Knedlíky můžete vyzkoušet i s podzimními plody, se švestkami a i s jablíčky...:-) Moc vám držím palce. Krásný den. Alemari
    3. žroutik_alik Odpovědět
      Po pěti letech (!) musím potvrdit znamenitost tohoto nápadu s ovesnou moukou! Dneska borůvkové a doslova mňamózní! A přitom tak jednoduché jak na výrobu, tak i na trávení...pokud toho tedy člověk nesní najednou dvě kila :)
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím a děkuji za opětovnou pochvalu. To je milé, potěšilo mne to. Alemari
    4. Markéta Odpovědět
      Milá Alemari, hledala jsem na internetu recept na "houskové" knedlíky z ovesné mouky a opět na mne vyskočila Vaše stránka:-). Myslíte, že přílohová slaná verze verze by šla udělat taktéž? A jen tak náhodou - před pár měsíci jsme si psaly a já se ptala po receptu na rýžový chléb, nebo prostě chléb z rýžové mouky...třeba se od té doby urodil nějaký nápad:-). Moc Vás zdravím, Markéta
      • Alemari Odpovědět
        Milá Markétko, ano ano vím, náš mail jsem si našla. Bohužel, jsem nyní od práce na webu více či méně odpojena, mám velice složitou situaci v rodině a ta mne vyčerpává natolik, že nemám tvořivé myšlenky. K Vašemu prvotnímu dotazu. Nu, abych pravdu řekla, to nevím, nezkoušela jsem to, ale něco mi říká, že to může jít i s ovesnou moukou...Vyzkoušejte zaměnit jen mouku, ale asi bych si ji namixovala z ovesných vloček. Ta kupovaná je dost hrubá a nevím, jak by to dopadlo. Držím palce a když tak dejte vědět, zda e povedlo. Budu ráda. Zdravím Alemari.
    5. Marie Volšická Odpovědět
      Dobrý den, šel by ovesný nápoj nahradit sušeným mlékem? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Myslíte-li sušeným kravském mlékem :-(, tak by asi nahradit šel, pokud ještě kravské mléko používáte. Já se snažím v receptech právě o alternativu viz uvedený článek. S pozdravem Alemari
    6. Aneta Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari. Moc, moc, moc a prostě nastotisíckrát MOC Vám děkuji za Vaše stránky. Při svých momentálních potížích nevím, co bych si bez nich počala. Kolik užitečných informací jsem již načerpala. Dnes jsem si na snídani udělala tyto knedlíčky z ovesné mouky s jahodami. Panebože, už jsem si tak dlouho nepochutnala :-) knedlíčky byly jednoduše výborné, i bez přislazení (sladit nemohu) Jen jsem neměla na posypání okaru a kokosu se bojím :-), tak jsem si opražila kukuřičnou strouhanku a smíchala se sušeným ovesným mlékem. Vím, že kukuřice a oves k sobě asi moc jako suroviny nejdou, ale mě to tak chutnalo :-) Mějte krásný den. Zdraví Aneta
      • Alemari Odpovědět
        Anetko milá, zdravím a děkuji za tak upřímná slova. Jsem ráda, že Vám mohou být moje recepty nějak užitečné. Poradila jste si dobře a je důležité, že jste si pochutnala. Opatrujte se a držím Vám palce. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *