Kukuřičné „chlupaté“ knedlíky s tofu

2-3 porce | Při oslabené slinivce bez cibulky. | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, které obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 100 g polohrubé kukuřičné mouky
  • 50 g rýžového nápoje „Zajíc“ + 350 ml vody
  • 180–190 g hrubé kukuřičné mouky
  • 1 vejce
  • 20 g jemné kukuřičné mouky na obalování
  • mořská sůl
  • 200 g marinovaného tofu
  • 250 g červeného kysaného zelí + 200 ml vody
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 15 g kukuřičného škrobu (maizeny) + 200 ml vody
  • cibulka
  • panenský olivový olej
  • trochu tekutého polévkového koření bez glutamanu

Klasické bramborové „chlupaté“ knedlíky se většinou plní uzeným masem nebo i vepřovými škvarky. Zkusila jsem připravit dietnější kukuřičnou variantu, která by byla vhodná pro oslabenou slinivku a ještě se „vešla“ i do bezlepkového režimu. Jako náplně do knedlíků jsem použila marinované tofu.

Těsto na kukuřičné knedlíky si připravíme z uvařené kukuřičné kaše. Na přípravu kaše použijeme polohrubou kukuřičnou mouku, kterou si rozmícháme v mírně teplém rýžovém „mléce“.

Kaši provaříme na husto a necháme vychladnout. Hrubá kukuřičná mouka se bude přidávat až do prochladlé kaše, do které současně přidáme i celé vejce a trochu soli. Na vále ze všech surovin zpracujeme tužší těsto, které obalíme v hladké kukuřičné mouce. Vytvarujeme silný váleček, ze kterého nakrájíme jednotlivé kousky asi po 50 g těsta.

Marinované tofu si rozkrájíme na drobné kostečky. Kukuřičné kousky zpracujeme v kuličky a každou rozmáčkneme v dlani a vytvoříme si tak malou misku pro naplnění krájenými kousky marinovaného tofu.

Jednotlivé kousky zabalíme v knedlíky a ještě je obalíme v hladké kukuřičné mouce, aby se následně při vaření nerozvařily. Pro vaši lepší orientaci množství tofu, které vkládáme do každého knedlíku se pohybuje asi tak mezi 15–20 g.

Knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme je 8–10 minut.

Jako přílohu si připravíme dušené červené zelí, které svoji barvou pěkně pokrm „oživí“ a je též i chutné. Kysané zelí vložíme do hrnce, podlijeme vodou, posypeme mletým kmínem, posolíme a dusíme asi 10 minutdo měkka.

Z kukuřičného škrobu a vody si připravíme „záklechtku“, kterou nalijeme na podušené zelí. Promícháme a vše povaříme asi 2 minuty. Připravené dušené zelí můžeme ještě chuťově zvýraznit tekutým polévkovým kořením bez glutamanu, kterého nakapeme dle vlastní chuti.

Na každý knedlík na talíři vložíme trochu orestované krájené cibulky, ale to jen pro ty, kterým neublíží.

Poznámka: Toto jídlo je velmi šetrné pro oslabenou slinivku a lze jej zařadit do dietního režimu. Ovšem restovanou cibulku na dochucení pokrmu nedáváme.

Máme-li jen jeden druh kukuřičné mouky, třeba jenom hrubou, nevadí. Použijeme ji jak do kaše tak do těsta, ale na obalení před vařením je potřeba mouka jemnější. V nouzi lze použít i kukuřičný škrob – maizenu.

Při přípravě pokrmu se snažím zachovat jeden typ škrobové suroviny, proto volím vše z kukuřice i na zahuštění červeného zelí. Je to pro snazší trávení.

Sdílení

    19 160 zobrazení článku
    O autorce
    15 komentářů
    1. gore.m Odpovědět
      Dovolím si připojit můj oblíbený recept na jarní plněné knedlíky .-) Který je maximálně jednoduchý .-) Na 9 kulatých knedlíků : 1 hrnek jáhel 0.5 hrnku pohanky 2.5 hrnku vody Vše povařte a promixujte, do hotové hmoty vmíchejte petrželku. Náplň : Orestujte na velmi malém množství oleje cibuli a na malé kousky pokrájené uzené tofu. Hmotu nechte zchladnout aby se dala udržet v rukách. Vemte kousek do ruky (ruce si namočte ve studené vodě, nebude se vám na ně těsto lepit) udělejte placku naplňte směsí a vytvarujte kuličku. Po zchladnutí knedlíky ještě ztuhnou. A je hotovo .-))) Žádné další vaření .-)) Pro masomilovníky knedlíky naplňte rozemletým smaženým tempehem, budou pak stále přemýšlet jestli to jsou opravdu škvarky, nebo něco jiného .-)) A pokud máte rádi sladké, není nic jednoduššího, než vynechat petrželku a naplnit knedlíky ovocem. Ohřívejte opatrně v páře .
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám za Váš příspěvek, milý gore.m. Dobrý nápad. Zdravím. Alemari
    2. Vendulka Odpovědět
      Dobrý den, nejdříve musím moc moc pochválit Vaše stránky, objevila jsem je již před pár týdny a od té doby na nich trávím spoustu času...:-). Jsou moc krásně zpracované...zdravému životnímu stylu se věnuji a stále hledám a zkouším nové recepty, které mě moc baví- Vaše stránky proto opravdu oceňuji a děkuji za ně. Zrovinka včera jsem zkoušela další z receptů, a to tyto kukuřičné knedlíky s tofu- a musím říct, že byly výborné. Potěšilo mě, že z 'kaše' se knedlíky krásně tvarovaly a po uvaření byly příjemně suché, ne 'oslizlé' :-). Tofu jsem použila uzené a spolu s dušeným červeným zelím byl výsledek úžasný :-). Dále jsem odzkoušela chlebové placky a taktéž jsou výborné...těším se na další recepty a další vaření s 'Vámi' :-). Hezký den, V.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Vendulko, moc Vám děkuji za krásná slova pochvaly. Jsem velice ráda, že na mých stránkách nacházíte inspiraci a zkoušíte si dle mých receptů vařit a že Vám to též chutná. To je mi velkou odměnou. Díky. Zdraví Alemari
    3. ivis.e Odpovědět
      Musím také pochválit tento recept, během krátké doby jsem je dělala už 2x, jsou naprosto luxusní a je snadná příprava, těsto se bez problémů tvaruje.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší, milá Ivis.E. Děkuji. Alemari P.S. Ještě k receptu asi doplním, že jako náplň lze vyzkoušet i marinovaný tempeh. Třeba v úpravě, jak výše popsal Gore.M. Nebo i upravené pomleté Robi maso atd. Vím, že si čtenáři již poradí...:-)
    4. Šárka Odpovědět
      Šaryk Ach jo.Nemám hrubou mouku ,jen polohrubou.Tak vyzkouším recept od Gore.M.Napíšu jak se posdařily.:-)
    5. Jarka Odpovědět
      Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela tyto knedlíky a musím říct, že jsou moc dobré. Jelikož je jím sama a ještě 10 mi jich zbylo tak jsem se chtěla zeptat, jestli je můžu zamrazit? Není to asi moc ideální, ale já bych je musela jíst snad celý týden. Moc děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Přeji dobrý den a sděluji, že je můžete zamrazit...Ano, není to ideální, ale je to možné...Také jsem se k tomu občas musela uchýlit. Rozmrazuji je ale pouze napařením nad vroucí vodou na pařáčku. Ne v mikrovlnce. Alemari
    6. Lucka Odpovědět
      Dobrý den Alemari, zajímalo by mě, kde nebo jaké kupujete červené zelí. Včera jsem obešla plno obchodů a zelenin a nikde neměli zelí bez sladkokyselého nálevu nebo konzervantu. Bílé zelí mám vyzkoušené tady od nás z Bystročic, ale červené? děkuji Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Lucko. Tak to bude nyní oříšek, koupit dobré červené kysané zelí...U nás ho tedy mají v obchodě, ale neriskuji, je asi z Polska a nečetla jsem složení. No, abych pravdu řekla, nyní červené kysané zelí nekupuji, protože mi kvalitní zdroj vyschl...Pán, co ho míval na Zelném trhu v Brně tam za prvé ještě neprodává, asi až od března, a za druhé ho již nedělá...Stále jsem ho k tomu vloni nabádala, dělá výborné zelí bílé, aby to červené zase udělal, protože ho měl také senzační a bez konzervantů a jiného, ale asi mi nezbude nic jiného, než si ho udělat nějak sama...Tož tak, moc jsem Vás neuspokojila, vím, bohužel...Ale zelí jde k tomuto receptu udělat i z čerstvé hlávky červeného zelí a ta se občas dostane...S pozdravem Alemari

        P.S. Ještě mne napadlo, že jako přílohu můžete udělat i červenou řepu v křenové omáčce, je výborná...

    7. Lucka Odpovědět
      Moc me zaujal tento recept, ale jelikoz neziji v CR, nybrz v UK, netusim, kde sehnat polohrubou kukuricnou mouku. Dala by se nahradit polentou?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Polenta je dosti hrubá, asi bych ji zkusila třeba namixovat v mixéru na kávu více na jemno, ale možná to půjde i tak, pouze to bude chtít možná delší var. To nevím přesně, chce to vyzkoušet :-)
    8. Aneta Odpovědět
      Zdravím paní Alemari, tyto knedlíčky jsou opravdu výborné, červené zelí jsem si udělala z hlávky, a jako náplň použila uzený tempeh. Mňamka! A vůbec "nebolelo" trávení! :-) Jinak tyto knedlíky, ale bez náplně, jsem si uvařila i jako přílohu k Vašemu receptu kuřecí maso v zeleninové omáčce. A ačkoliv jsem měla při servírování pochyby, zda jsem chutě už nepřekombinovala, nakonec jsem se oblízla až za ušima, ladilo mi to výborně. Moc děkuji za tyto stránky, díky nim se udál velký pokrok v mém vaření :-) Krásný den, zdraví Aneta
      • Alemari Odpovědět
        Anetko milá, tak to mne doopravdy moc těší, taková zpráva. Děkuji za Váš komentář a v něm pochvalná slova, která mne nabíjí k další práci. Víte děvče milé, nejvíc mi chybí moji blízcí strávníci :-(, co se mi rozutekli do světa, a jejich přímá odezva :-). A tak své výtvory konzumuji jen sama :-) a tyto zpětné vazby od čtenářů, byť na starší recepty, jsou mi velkou vzpruhou. Srdečně zdravím a přeji hezký den též. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *