Kuřecí rizoto na curry

3 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 350 g kuřecích filetů nebo prsních řízků
  • 120 g cibule
  • 8–10 stroužků česneku
  • 150 g mraženého hrášku (v sezóně čerstvého)
  • umeocet
  • panenský olivový olej
  • sojová omáčka „Johsen Shoyu“„Tamari“
  • curry, saturejka, červená paprika sladká, kurkuma
  • mořská sůl
  • 200 g rýže parboiled
  • zelenina na oblohu (rajčata, kukřice, mrkev, jemný zelný salát apod.)

Vyzkoušejte jemné rizoto. Začneme přípravou masa. Kuřecí filety nebo řízky nakrájíme na kousky a posolíme. Pak je naložíme do marinády, kterou připravíme z olivového oleje, umeocta, sojové omáčky, koření curry a saturejky.

Maso dáme nejlépe na 6–8 hodin odležet do chladu.

S předstihem před vlastním tepelným zpracováním masa si uvaříme rýži parboiled. 200 g rýže dobře promyjeme a zalijeme 500 ml vody. Osolíme a dáme pomalu vařit.

Mám vyzkoušeno, že až se voda vyvaří, je většinou rýže už měkká. Není potřeba vůbec míchat. V závěru ji přikryjeme a dáme do peřin, aby vydržela teplá a taky ještě „došla“.

Cibuli si nakrájíme na jemno a česnek na plátky. Na olivovém oleji zpěníme nejdřív cibuli, pak přidáme česnek a červenou papriku s trochou kurkumy. Krátce vše restujeme a vložíme marinované kousky kuřecího masa i s marinádou. Jakmile je maso orestováno ze všech stran, podlijeme ho vodou, přidáme mražený hrášek a dusíme vše do měkka.

Při dušení musíme hlídat a přilévat vodu, abychom zabránili připečení ke dnu. Nepodléváme mnoho, jen tolik, aby bylo maso s hráškem lehce ponořené. Šťávu nezahušťujeme.

Nakonec do měkkého masa s hráškem přidáme uvařenou rýži. Vše zlehka promísíme a servírujeme se zeleninovou oblohou.

Poznámka: Kuřecí rizoto většinou připravuji pro ostatní v rodině, protože pro moji oslabenou slinivku nepovažuji maso s rýží za vhodnou kombinaci potravin. Raději si dám jenom rýži s oblohou a je mi dobře.

Ostatním však rýže i kuřecí maso chutná v jakékoliv podobě a tak jim alespoň zvýším přísun vitamínů a vlákniny čerstvou zeleninovou přílohou.

Sdílení

    15 371 zobrazení článku
    O autorce
    2 Komentářů
    1. sweettweety Odpovědět
      Moc chutný recept, trochu jsem se se svým ne nijak extra dobrým kuchařským uměním bála jak se to povede, nevěděla jsem kolik asi dát umeocta a Tamari (vařila jsem s nimi poprvé), ale chutnalo to moc, až mi to ujídali už z pánve :) Hezký den Alemari H.
      • Alemari Odpovědět
        Hezký den též, milá SWEETTWEETY. Děkuji za Vaše komentáře. Jsem ráda že chutná... No, přiznám se, že jsem u některých loňských receptů ještě nechala prostor pro čtenáře, aby si umeocta i Tamari kápli dle libosti a svého uvážení :-) Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *