Kváskové makové hřebeny

cca 2 plechy hřebenů, celkem 16 větších kousků | Pro oslabenou slinivku jen v klidovém období a v omezeném množství, viz poznámka.

Ingredience:

1. krok – ráno

  • 340 g aktivovaného žitného kvásku
  • 300 ml tekutého vlažného rýžového „mléka“ (např. z dm“  drogerie od firmy „Alnatura“ ) nebo 30 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ + 270 ml vlažné vody
  • 80 g rýžového sirupu nebo medu
  • špetka mořské soli
  • 25 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový, řepkový)
  • 250 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO

2. krok – cca za 3 až 4 hodiny

  • 250 g hladké mouky špaldové celozrnné BIO + cca 50 g na vál, dle potřeby, aby se těsto moc nelepilo
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být, lze i kůra z BIO citrónu)
  • maková nádivka dle návodu
  • rozšlehané vajíčko na potření, ale stačí i obilný nápoj

Makové hřebeny jsem na webu již představila, ale nekynuté. Stále mne to lákalo je připravit i kynuté s kváskem. Současně je možné vynechat též vejce. Ani tam nakonec nechybí. Máme-li dostatek kvásku, stačí začít s přípravou ráno. Vše lze zvládnout během několika hodin i při jiné práci.

Pro ty, kteří si na mém webu zatím nestačili přečíst všechny návody, ještě uvedu, že příprava kvásku byla již popsána dříve a najdete ji zde v článku.

První krok přípravy těsta zahájíme odvážením aktivovaného žitného kvásku, který vyndáme z lednice. Kvásek nalijeme do zadělávací mísy. V jiné nádobě si připravíme obilný nápoj, který trošku ohřejeme, byl-li v lednici a v něm rozpustíme rýžový sirup nebo med a dobře promícháme. Také osolíme špetkou soli.

Vlahou sladkou tekutinu přidáme ke kvásku a tím jej naředíme a též oteplíme, bude lépe pokračovat v množení. Do mísy přidáme špaldovou mouku, první množství, panenský olej a vše dobře promícháme.

Těstíčko setřeme ze stěn mísy na střed, uhladíme stěrkou a přikryjeme utěrkou. Těsto ještě není hutné, protože v tom stavu bude kynout dále. Zbylý kvásek ve sklenici přikrmíme a necháme v teple prokvasit pro další pečení, viz postup v uvedeném článku o přípravě kvásku. Pak jej vrátíme teprve zpět do lednice.

Těsto bude odpočívat a kynout při pokojové teplotě minimálně 3 hodiny. (Lze jej dát přikryté i na nějaké teplejší místo, máme-li nyní ještě, kdy se tolik netopí, chladněji.) Po nakynutí bude vypadat asi takto:

V době, kdy těsto kyne, si připravíme i makovou nádivku, ale tu můžeme mít jíž připravenou také od večera, chceme-li využít dopolední „mezidobí“ pro souvislou jinou aktivitu.

V druhém kroku přidáme ještě v míse další mouku, pár kapek citrónového aromatického oleje nebo lze strouhnout i trochu kůry z omytého neošetřovaného citrónu (BIO) a pak těsto vařečkou nakypříme a provzdušníme.

Vypracujeme těsto, které nahoře pomoučíme, aby se nám nechytalo stěrky a s její pomocí jej „překulíme“ na vál posypaný též moukou. Na vále ještě lehce propracujeme již jen rukama.

Objem těsta si rozdělíme na dva kusy a postupně každý zvlášť rozválíme na obdélník za podsypávání a posypávání moukou.

Obdélníky rozkrájíme na osm kousků a na každý dáme lžičkou nádivku.

Malé obdélníčky těsta s nádivkou přeložíme a přitiskneme okraje k sobě a každý zabalený kousek ozdobně z jedné strany nakrájíme.

Plechy na pečení vyložíme papírem na pečení. Vytvořené hřebeny poklademe na plechy za mírného natočení do obloučku. Tím se „hřebínky rozevřou :-) Na plechu kousky potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo obilným nápojem a necháme ještě nějakou dobu, dle teploty  v místnosti, 0,5- 1 hodinu kynout.

Po nakynutí dáme hřebeny péci do vyhřáté trouby, ale nesmí být horká moc, jenom tak do 200 °C a po krátkém zapečení troubu zmírníme a pečeme ještě cca 40-45 minut při teplotě 170 – 175°C.

Upečené makové hřebeny přendáme na mřížku, aby k nim mohl vzduch i zespodu a necháme vychladnout. Konzumujeme zcela studené.

Maková nádivka

Ingredience:
  • 100 g mletého máku
  • 150 – 200 ml  tekutého obilného „mléka“ (rýžové, sojové, ovesné…)
  • 80 – 100 g švestkových povidel bez cukru
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • špetka mletého nebo tlučeného hřebíčku
  • 50 g medu nebo rýžového sirupu (dle vaší volby)
  • 20 g instantní rýžové či kukuřičné mouky
  • pár kapek aromatického citrónového oleje „Just“ (nemusí být)

Při přípravě nádivky si nejdříve nameleme nebo namixujeme mák. Raději nekupujeme již připravený, může být zoxidovaný a hořký, celé dílo bychom si pokazili.

V hrnečku přivedeme k varu obilný nápoj a vsypeme do něj mletý mák a mícháme do zhoustnutí. Pak dosladíme medem nebo rýžovým sirupem dle chuti a dochutíme skořicí a hřebíčkem a v teplé nádivce rozmícháme švestková povidla. Nádivku přivoníme citrónovým aromatickým olejíčkem a je-li řídká zahustíme instantní rýžovou nebo kukuřičnou moukou. Jinak ani mouku na zahuštění přidávat nemusíme.

Nádivky budeme mít 400 – 420 g a protože hřebenů počítáme 16 ks, tak si odvážíme 25 g, abychom věděli, kolik tak asi dát nádivky na jeden kousek těsta. Pak se nestane, že by nám v závěru zůstala nebo naopak scházela. Je dobré nechat nádivku vychladnout, protože i chladem zhoustne a bude se nám lépe klást na těsto.

Přeji vám, aby se makové hřebeny povedly a též chutnaly !

Poznámka: Pro zjednodušení používám kvásek žitný, ale zkušenější si mohou připravit i pšeničný a použít i přímo ten.

Obilný nápoj, který se přidává v prvním kroku ke kvásku, nesmí být horký, to by kvašení neprospělo. Je dobré sice rozpouštět med nebo obilný sirup v teplejším obilném „mléce“, ale pak je nutno dát připravenou tekutinu vychladnout se sklenicí, skleněnou odměrkou nebo hrnkem do kastrolu se studenou vodou.

Makové hřebeny mohou lidé, co mají intoleranci nejen laktózy, ale budou je moci i alergici na mléčnou bílkovinu. Také pro lidi s oslabenou slinivkou jsou makové hřebeny docela přijatelné, protože tepelně upravený mák je všeobecně lépe snášen než čerstvě namletý třeba na knedlících či těstovinách, ale to již bude na vašem zvážení.

Sice jsem je zařadila i do této diety, protože jsem je zkoušela na vlastním těle:-) a osobně mi jeden dva kousky neublížily zatím nikdy, ale já mám nyní slinivku již hodně v klidu. I zde je potřeba si hlídat množství a nepřejíst se a jíst v pohodě.

Mák, skořice, hřebíček :-)….samé prospěšné látky pro naše tělo, jak opakovaně zmiňuji. Mák je zde důležitý nejen pro svůj zásaditý charakter, ale i pro vysoký obsah organického vápníku. Skořice a hřebíček mají velké antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Sdílení

    10 482 zobrazení článku
    2 komentáře
    1. Teris Odpovědět
      Tohle mi moc zdravé nepřijde, ale zkusím to.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Teris. Víte... můj web, jak píšu v úvodu, představuje sbírku receptů, kterými jsou pozměněny klasické recepty jídel tak, aby nahrazením některých surovin a při vyloučení bílého cukru byly pokrmy zdravější a chutnaly i lépe. Je to plně Vaše věc co považujete za zdravé či nikoliv. Pakliže se Vám to nezdá a jedete přísněji, třeba makrobioticky, tak to zkoušet nemusíte. V tomto receptu byla vyloučena vymletá bílá mouka za kvalitní bio celozrnnou, plnou minerálních látek, dále cukr nahrazen obilným sirupem nebo medem, byly nahrazeny nezdravé tuky z původního receptu a těsto je kynuté přírodním žitným kváskem nikoliv kupovanými kvasnicemi...Je to prostě moje představa jak vylepšit pokrm, který máme rádi. Víte, bylo mi jednou vytknuto, že nevydávám negativní komentáře, tak to je omyl, ale je jich tak málo, že se v tom množství ostatních ztratí. Nevydávám pouze ty, ve kterých je negativní energie a to je rozdíl. Váš komentář není negativní, je to pouze Váš názor a já na něj reaguji, že máte právo mít svou představu o zdravém vaření. Mějte se pěkně. S pozdravem. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *