Kváskové špaldové rohlíčky

  16 rohlíků, které vejdou na dva klasické plechy

Ingredience:

1. krok  ráno

2. krok  za 4-4,5 hodin

  • 260 g jemné celozrnné špaldové mouky
  • 20 g panenského olivového oleje nebo „ghí“  v tekutém stavu
  • 50 – 70 g jemné celozrnné špaldové mouky na vál
  • rozšlehané vejce na potření (lze i olivový olej, ghí nebo jen voda)

Ráda se vracím ke kváskovému pečení. Je to radost, když se dílo podaří a vytvoříte něco co znáte z obchodu se zdravou výživou. I když velikostí kupovaným špaldovým rohlíkům nemohu konkurovat, na druhou stranu mne těší, že mají stejnou chuť a vypadají více „rohlíčkově a domácky :-)

Upečení zvládneme bez potíží v průběhu jednoho dne. Budeme potřebovat žitný kvásek ve větším množství, proto je dobré si jej dopředu připravit dle původního postupu, viz článek Jak začít s pečením kváskového pečiva. Kdo umí, může si připravíme i jinak, třeba přímým kvašením mouky a vody, to záleží již na zkušenostech pekaře.

V 1. kroku připravíme z uvedeného množství kvásku, mouky a osoleného vlahého rýžového nápoje řídké těstíčko, které dobře promísíme a pak setřeme ze stěn na střed.

Mísu přikryjeme utěrkou a umístíme někam do tepla kynout. Je dobré, když budeme mít v místnosti aspoň tak 23 °C. Kynutí bude probíhat rychleji, i když celý proces nemusí být nikterak bouřlivý. Je to zde závislé od teploty a nejdříve bývá vidět jen zvedající se a jakoby nafukující hladina, pod níž se tvoří bubliny.

V 2. kroku, po uplynutí minimálně 4 hodin, prověříme nakynutí prohrábnutím vařečkou. Není-li ještě v těstě mnoho bublinek, ponecháme další půl hodiny kynout. Do těsta po nakynutí nepřidáváme kromě mouky a trošku tuku (oleje, ghí) již nic dalšího. Já jsem nepřidávala ani žloutek, který bývá v klasických receptech na rohlíky často uváděn.

Těsto po nakynutí zpracujeme za přídavku uvedeného množství další špaldové mouky nejdříve vařečkou přímo v míse, pak posypeme povrch těsta moukou a pomocí stěrky těsto vyklopíme na vál, který posypeme také moukou. Těsto ručně propracujeme.

Zpracované těsto pomoučíme a rozdělíme na dva díly. Část mouky necháme někde na hromádce, abychom mohli snáze těsto podsypávat, kdyby se nám při rozvalování lepilo k válu. Místa na těstě, která jsou po rozkrojení lepivá, dodatečně také poprášíme moukou a z jedné poloviny rozválíme kulatou placku. Placku nakrájíme pomoučeným nožem na osm dílů.

Každý kousek těsta svineme od okraje na střed dle ukázky a pak stočíme do rohlíčku nebo ponecháme i rovné, dle toho jaké se nám líbí víc.

Rohlíčky naklademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme dále kynout alespoň 1 až 1,5 hodiny, opět dle teploty v místnosti. Já si většinou plechy položím na sporák, kde již předehřívám troubu. Na začátku kynutí je dobré rohlíčky potřít buďto ušlehaným vajíčkem nebo tukem, ale lze i potřít jenom vodou. Pro lepší vizuální i chuťový efekt posypeme rohlíčky třeba mákem a sezamovým semínkem. Semínka však na rohlíčkách potřených vodou po upečení hůře drží.

Plechy s nakynutými rohlíčky vložíme oba současně do trouby předehřáté na cca 200 °C.  Při této teplotě pečeme téměř 25 minut a pak teprve teplotu zmírníme a pečeme ještě zhruba 40 minut při 180°C. Celková doba pečení se pohybuje dle typu trouby 60 minut. Propečení kontrolujeme na jednom rohlíčku jeho rozlomením. Chceme-li mít rohlíčky více křupavější, necháme ještě dopéci max 10 minut při teplotě 150°C.

Po upečení rohlíčky necháme vychladnout a co nejdříve je z plechu položíme třeba na mřížku, aby se spodní vlhkost mohla odvětrat. Pečivo pak přikryjeme utěrkou, aby neosychalo.

Poznámka:  Čerstvé pečivo uskladníme do krabičky, až je dokonale vyvětrané. Dlouho neskladujeme (myslím si, že se stejně brzy sní :-) ), pečivo po čase přibírá vlhkost a měkne a rohlíčky už tak nekřupou. Osobně mi starší pečivo nevadí, protože lze kdykoliv rozpéct v horkovzdušné troubě a rohlíčky jsou pak jako čerstvé.

Špaldové rohlíčky jsou chutné a vhodné i pro oslabenou slinivku, vždy v množství dvou max. tří kousků. Nejsou moc velké, ale lze je větší připravit, budete-li chtít dále experimentovat.

Nejdříve jsem měla obavy, že pečení bude pracné, ale je to spíš radost a radost uděláte třeba i dětem, když je necháte pomáhat rohlíčky tvořit. Využití tohoto pečiva je především na svačiny. Rohlíčky jsou dobré samotné, ale výborné jsou potřené nějakou pomazánkou nebo i obyčejným máslem.

Přeji všem dobrou chuť.

Sdílení

    6 225 zobrazení článku
    8 komentářů
    1. Helena Odpovědět
      Dobrý den, rýžový nápojem je myšlen zajíc-Sojové mléko? Děkuji Helena
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Helenko. Nikoliv. Rýžový nápoj si zkušení třeba připraví doma sami, jako rýžové "mléko", já jej kupuji v DM drogerii jako nápoj, tedy přímo tekutý. V nouzi lze připravit i ze Zajíce, ale nikoliv sojového, ale rýžového. Zdravím. Alemari
    2. Iveta Odpovědět
      Dobry den, chutove jsou rohlicky vyborne a postup je velmi dobre rozepsan a neni ani tak pracny. Moc dekuji. Jen mam problem, ze jsou rohlicky na povrchu hodne tvrde. I kdyz je po upeceni predelam na mrizku a prehodim pres ne mokrou uterku (jako to delam u chleba,) vubec to nepomaha. Umela byste mi prosim poradit jak na to?
      • Alemari Odpovědět
        Milá Iveto, tak to nevím tak zcela určitě. Snad, možná jestli máte elektrickou troubu, tak tam dát při pečení kastrolek s vodou. Pečivo se může v elektrické troubě více vysušovat. V plynové troubě se tvoří vlhko při pečení více a nemusím dávat ani hrnek s vodou. Zkuste to, třeba to pomůže. Nemám to ale vyzkoušeno. Budete to muset zkoušet a opakovat pokus možná několikrát... Ono se vždy nemusí vše povést na první pokus. I já se stále učím a to peču už roky a občas mne trouba také překvapí. Držím palce, abyste to vychytala :-) Zdravím. Alemari
    3. Iveta Odpovědět
      Dekuji za Vasi odpoved, prave jsem si zaktivovala kvasek a tak se hned rano do toho pustim a vyzkousim s kastrulkem s vodou a i kratsi cas peceni. Nekde jsem se docetla, ze to take muze zpusobit prilis tvrdou kurku. Urcite dam pak vedet. Snad se k tomu casem dopracuji. Chutove jsou opravdu vyborne! S pozdravem Iveta
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Iveto. Držím palce. Alemari
    4. Olga Odpovědět
      Dobry den mila Alemari. Jsem moc rada, ze jsem objevila tyto Vase stranky. Moc dekuji za Vasi praci, recepty a zkusenosti. Zacala jsem pect kvaskove pecivo, jiz mam odzkouseno zitni chleb, dalamanky, a dnes jsem pekla podruhe zitni chleb a k tomu rychly boruvkovy tac. Chtela bych se poradit. Po zaktivovani kvasku a jeho pouziti behem tydne se mi krasne povedlo veskere pecivo. Dnes je to asi 12. den uchovani v lednici (pred 4 dni jsem ho naposledy prikrmovala dle navodu) a pri peceni se zdalo byt vse v poradku (dobre kynul). Bohuzel ve vysledku testo je prilis nakysle a nechutne :( Nemohla byste mi poradit, cim by to mohlo byt a take jestli zbyly kvasek ma cenu uschovat a zachranit aneb zadelat novy? Nevim jestli je neco spatne s kvaskem ci treba pri kynuti jsem nedodrzela technologii...Jak casto by se mel kvasek prizivovat v lednici, jestli pecu chleba jednou za 4-5 dnu? Dekuji predem za odpoved a hodne uspechu preji. Olga
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Olgo. Myslím si, že kvásek byl již starý a i když těsto ještě nakynulo, byl již hodně kyselý a to se projevilo na chuti pečiva. Také bych kvásek přikrmovala častěji, vždy když se objevuje nahoře tekutina, to nejméně, raději aspoň jednou za dva tři dny. Kvásek co Vám zbyl bych již nepoužívala a raději založila nový. Tolik co tak na dálku mohu sdělit, jinak k Vaší technologii se nemohu vyjádřit, nebyla jsem při procesu a tak to neodhadnu. Přeji hodně štěstí pro další pečení. Berte to tak, že zkušenost je nesdělitelná a i Vy vše časem vychytáte ke své spokojenosti. Srdečně Vás zdravím a jsem ráda, že mé recepty Vám mohou nějak pomoci na "pekařské" cestě :-). Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *