Makové košíčky

20 – 22 košíčků | Při oslabené slinivce raději jen ochutnávat!

Ingredience:

Těsto na košíčky:

  • 200 g jemné špaldové celozrnné mouky
  • 50 g sojové hladké mouky odtučněné
  • 50 g obilného sušeného nápoje (jakýkoliv) – lze nahradit event. i moukou
  • 50 g oleje (nejlépe řepkový, slunečnicový či sezamový) z prvního lisování
  • 1 celé vejce
  • 150 ml vody

Maková nádivka:

  • 20 g ovesného nápoje „Oves Milk“ doplnit na 200 ml teplou vodou nebo 200 ml již hotového ovesného nápoje třeba z „Dm“ drogerie
  • 70 g mletého máku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka tlučeného nebo mletého hřebíčku
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo 20–30 g medu
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 1–2 lžíce kukuřičné strouhanky nebo instantní rýžové mouky na zahuštění
  • tuk na vymazání formiček
  • 22 celých sloupnutých mandlí na ozdobu

Makové košíčky uvádím jako pečivo, ale je určitě možné je udělat menší a použít je i do sortimentu zdravého vánočního cukroví. Jsou na pohled velice efektní a skvěle chutnají. Připravuji je z celozrnné špaldové mouky, kterou můžeme trochu namíchat i s moukou sojovou.

Ze všech surovin si v míse nejdříve připravíme těsto, které dobře propracujeme, až se nechytá stěn. Můžeme je také vyklopit na vál a propracovat rukama. Obsahem oleje je mastné a po dokonalém zpracování se sjednotí do jedné velké „koule“. Těsto dáme do chladu asi na půl až jednu hodinu odpočívat, aby mouky lépe nabobtnaly.

Mezitím si připravíme makovou nádivku. Do malého kastrolku dáme vařit 200 ml ovesného nápoje a až jej přivedeme k varu, vmícháme do něj mletý mák.

Vše povaříme do zhoustnutí, ochutíme skořicí, hřebíčkem a aromatickým pomerančovým olejem a osladíme dle chuti medem nebo javorovým sirupem.

Je-li nádivka řídká, zahustíme ji kukuřičnou strouhankou nebo instantní rýžovou moukou, kterou vmícháme v množství dle potřeby. Nádivku necháme prochladnout. Zhoustne a bude se s ní lépe pracovat.

Do tukem dobře vymazaných formiček na košíčky natlačíme kousky těsta (cca vždy 25 – 27 g) a na střed lžičkou vložíme makovou nádivku. Vršek košíčků ozdobíme celou oloupanou mandlí.

Připravené košíčky naskládáme na plech a dáme péci do mírně vyhřáté trouby. Při teplotě cca 185°C pečeme košíčky 65 – 70 minut. Raději pečeme pomalu, aby košíčky moc nezhnědly. Nádivka se takto dobře propeče a mandle se nespálí.

Po upečení co nejdříve opatrným naklepnutím uvolníme košíčky z formiček a necháme na míse prochladnout.

Poznámka: Mám plynovou troubu, a tak raději u tohoto pečení posedávám a hlídám, protože se mi hůře reguluje teplota. Košíčky jsou trochu pracnější a bylo by škoda tuto část technologie přípravy podcenit.

Makové košíčky z celozrnné mouky nám v rodině všem moc chutnají. Nejsou přeslazené, i když si je můžete osladit dle vlastního uvážení více. Jsou dobře stravitelné v malém množství i pro oslabenou slinivku. Myslím si, že při uvedeném oslazení mohou vyhovovat též diabetikům.

U nás však mizí zásahem všech strávníků bez rozdílu. :-)

Pro vaši lepší představivost uvádím ještě velikost zde použitých formiček na košíčky. Jejich vnější průměr je 6,7 cm a hloubka asi 2 cm.

14 713 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. kladika Odpovědět
    Pozdravujem Vas, dnes som vyskusala tieto kolaciky- do cesta som pouzila okrem spaldovej aj muku kukuricnu a pohankovu, trocha som zaexperimentovala a podarilo sa ;-) a nerobila som kosicky, nakolko nemam formicky, ale som robila okruhle kolaciky so zdvihnutym okrajom, naplnene plnkou, troska som sa bala, aby cesto nepadlo a plnka nevytiekla, no nestalo sa tak - pekne ostalo vsetko na svojom mieste a do stredu kazdeho som dala aj lyzicku rybezloveho lekvaru bez cukru, sladeneho fruktozou. Myslim, ze cesto je tak univerzalne, ze sa da plnit najroznejsimi plnkami....tak opat skvely recept od Vas. Dakujem !!!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Kladiko, při zpětném pročítání svých receptů jsem zjistila, že zde chybí moje odpověď. Měla jsem tu malou havárii počítače a museli jsem tehdy obnovit data ze zálohy a tak je možné, že se při tom ztratila nebo jsem i já možná tehdy zapomněla. Nyní již nevím, ale každopádně děkuji za Vaši zkušenost a komentář...Snažím se zatím reagovat na všechny komentáře...:-) Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*