
Makové košíčky uvádím jako pečivo, ale je určitě možné je udělat menší a použít je i do sortimentu zdravého vánočního cukroví. Jsou na pohled velice efektní a skvěle chutnají. Připravuji je z celozrnné špaldové mouky, kterou můžeme trochu namíchat i s moukou sojovou.
Ze všech surovin si v míse nejdříve připravíme těsto, které dobře propracujeme, až se nechytá stěn. Můžeme je také vyklopit na vál a propracovat rukama. Obsahem oleje je mastné a po dokonalém zpracování se sjednotí do jedné velké „koule“. Těsto dáme do chladu asi na půl až jednu hodinu odpočívat, aby mouky lépe nabobtnaly.
Mezitím si připravíme makovou nádivku. Do malého kastrolku dáme vařit 200 ml ovesného nápoje a až jej přivedeme k varu, vmícháme do něj mletý mák.
Vše povaříme do zhoustnutí, ochutíme skořicí, hřebíčkem a aromatickým pomerančovým olejem a osladíme dle chuti medem nebo javorovým sirupem.
Je-li nádivka řídká, zahustíme ji kukuřičnou strouhankou nebo instantní rýžovou moukou, kterou vmícháme v množství dle potřeby. Nádivku necháme prochladnout. Zhoustne a bude se s ní lépe pracovat.
Do tukem dobře vymazaných formiček na košíčky natlačíme kousky těsta (cca vždy 25 – 27 g) a na střed lžičkou vložíme makovou nádivku. Vršek košíčků ozdobíme celou oloupanou mandlí.
Připravené košíčky naskládáme na plech a dáme péci do mírně vyhřáté trouby. Při teplotě cca 185°C pečeme košíčky 65 – 70 minut. Raději pečeme pomalu, aby košíčky moc nezhnědly. Nádivka se takto dobře propeče a mandle se nespálí.
Po upečení co nejdříve opatrným naklepnutím uvolníme košíčky z formiček a necháme na míse prochladnout.