Mandlové „mléko“ II.

2 skleničky

Ingredience:
  • 80 g mandlí v suchém stavu (po nabobtnání kolem 100 g)
  • 700-750 ml filtrované vody (popř. jiné kvalitní vody bez chlóru)

O způsobu přípravy nápoje z nabobtnaných mandlí jsem se při vydání svého prvního receptu na mandlové „mléko“ jenom zmínila v poznámce. V současné době se však k němu přikláním stále více, především pro jeho vyšší obsah minerálních látek, enzymů a vitamínů.

Jeho příprava se od dříve uvedeného receptu trochu odlišuje v použití mandlí, které dle níže uvedného postupu projdou procesem nabobtnání. Tímto dochází k „probuzení“ mandlí k životu. Mandle necháme namočené ve studené vodě přes noc nebo cca 8-12 hodin. Výrazně změní svůj objem.

Ráno vodu slijeme a nyní můžeme mandle buďto sloupnout nebo je ponecháme i se slupkami. Volba tohoto dalšího kroku je již  na vašem uvážení a tom, zda chcete mít mandlový nápoj se zvýšeným obsahem hořčíku nebo chcete „mléko“ připravit z mandlí oloupaných, které jsou také zásadité, ale mají minerálních látek o trochu méně, protože ty jsou obsaženy také ve slupce, především zmíněný hořčík.

Osobně volím způsob většinou intuitivně, ale pro snadnost a obsah hořčíku se někdy přikláním pro mandle nabobtnané a neoloupané. Na výsledné chuti se téměř nic nezmění.

Pakliže mandle chcete oloupat, tak je jenom krátce spaříte vařící vodou a po malé chvilce cca 20 vteřin mandle ochladíme a slupku sloupneme. V případě, že budeme mixovat mandle neoloupané, tak scezené nabobtnané mandle dáme do mixéru, zalijeme odměřeným množstvím vody a pak vše namixujeme do mléčné barvy (cca 2 minuty a nejvyšší otáčky) a následně scedíme přes jemné sítko nebo i přes pláténko a podáváme.

Dřeň zbylou na sítku lze použít jako kvalitní vlákninu do pomazánek, do rizota nebo i do nádivek do pečiva.

Mandlové „mléko“ můžete po přípravě uchovat několik hodin v chladu, ale je nejlepší ho hned vypít. Je to posilující nápoj zásaditého charakteru, který nám za čerstva dodá nejen důležité minerály, ale i enzymy a vitamíny , a proto je velmi vhodný i pro děti.

Z uvedeného množství získáme dvě sklenice nápoje o objemu cca 400 ml. Pro porovnání jsem připravila mandlové mléko jak z mandlí oloupaných tak neoloupaných a změna co do chuti je nepatrná a co do barvy je nápoj z neoloupaných mandlí lehce narůžovělý, což na další uvedené fotografii není mnoho poznat.

Poznámka: Mandle samy o sobě jsou překypující zásobárnou nejen minerálních látek, ale i tuků a kvalitních bílkovin. Pro svůj obsah těchto živin i některých stopových prvků byly i jasnovidcem Edgarem Caycem doporučovány k denní konzumaci alespoň v počtu deseti kusů.

Mandle jsou pro tělo velice prospěšné, ale mnoho lidí je ve větším množství v suchém stavu nesnese. Také pro oslabenou slinivku jsou v podobě celých jader těžko stravitelné a proto je mandlové „mléko“, které konzumujeme bez oslazení a bez dalších příměsí a příchutí, daleko vhodnější pro dobré strávení a následné využití cenných živin.

Tak jak jsem psala u minulého receptu, raději zopakuji, že mandlové mléko dobře neutralizuje překyselené vnitřní prostředí a současně dodá tělu cenné minerály, především vápník, draslík, fosfor a hořčík.

Natural mandlové „mléko“ je silně zásaditého charakteru a je-li mixováno i se slupkami, docílíme ještě většího přísunu minerálií, především hořčíku, který je ve slupkách obsažen.

Ve fázi nabobtnání dochází k aktivaci řady biologicky významných látek (enzymů), které vznikají, je-li spuštěn proces vedoucí k tvorbě klíčku. Obsahem živin se nabobtnané madle nejvíce blíží přirozené stravě ve volné přírodě.

Doplňuji po obdržení informace na facebook: Dle paní doktorky Kateřiny Cajthamlové, je potřeba mandle vždy oloupat, protože dle jejího sdělení v rádiu slupky obsahují látky, které v těle mohou reakcí vytvořit kyanovodík a tak abych zamezila diskuzi, kterou by mohl uvedený postup s neoloupanými slupkami vyvolat, prosím, aby každý zvážil všechny informace a loupání mandlí provedl dle vlastního rozhodnutí a na základě svých načerpaných  informací. Dle chemických stránek jsem naopak zjistila, že škodlivost slupek není podložena.  Sama jako chemik konzumuji mandle od dětství dosud v obou podobách, se slupkami i bez nich a ještě stále žiji :-) . Jistě, nejsou mandle jako mandle, je potřeba použít kvalitní mandle světlé, které nejsou hořké. Nejsem vybavena na žádné chemické výzkumy v tomto směru a jednám jenom čistě intuitivně. Je na vás, moji milí čtenáři, jaký postup zvolíte, proto jsem uvedla oba.

Z jiného zdroje (Chemie v jídle) cituji….„Odborníci na zdravou výživu doporučují konzumovat mandle i se slupkou. Ačkoliv o slupce mandlí panuje mýtus, že jsou škodlivé, těžko stravitelné nebo že obsahují kyanovodík ve skutečnosti však není toto vědecky podloženo. Doporučuje se proto konzumovat mandle i se slupkou, protože obsahují vlákninu a antioxidanty.“ A pak si vyberte, že… :-)

Již původní recept na mandlové mléko nebyl z mé hlavy, prvotní informace jsem před mnoha lety čerpala i z knihy Nebezpečné plísně kolem nás od Christine Heideklang. Postup a poměr mandlí a vody se také u různých receptů liší a v knize uveden nebyl, vytvořila jsem ho na základě ověřování a postupného vylepšování poměru.

53 924 zobrazení článku
O autorce
32 Komentářů
  1. Nina Odpovědět
    Dobrý den, prosím Vás, jak dlouho mléko vydrží? Nemusí se zkonzumovat hned? Děkuji za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Ano, vždy je nejlepší mléko konzumovat co nejdříve, nejlepší hned :-)..Vydrží ale možná i pár hodin...třeba nějakou přepravu někam, ale můžete si to vyzkoušet, už druhý den i v lednici to není to úplně ono :-(. Prostě... s časem klesá jeho hodnota.
  2. Hana Odpovědět
    Dobrý den Alemari, chci Vám z celého srdce poděkovat za Vaše velmi přínosné zkušenosti a recepty na Vašich stránkách a za to, že se s nimi dělíte s ostatními. Konečně jsem našla zdravé a současně výrazně chutné vaření. K mandlím bych chtěla dodat, že to možná s tou slupkou je podobné jako s informací, že jádra z meruňkových pecek jsou jedovatá a proto se nesmí konzumovat. A přitom jsou tolik zdraví prospěšná. Jenže někdo převrátil tuto informaci. Jádra mohou být jedovatá v případě, že jich někdo naráz zkonzumuje množstí odpovídající asi minimálně jednomu pytli, což asi nikdo nedokáže. Připadá mi, že si lékaři v té změti informací, které jim jsou dodávány, už nejsou schopni udělat kompletní informaci a pak šíří spíše dezinformace. Ale pro mnoho lidí jsou to autority, kterým je radno bezmezně věřit. Opravdu si každý musí udělat obrázek sám.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hanko, děkuji Vám za Vaše ohodnocení mých stránek, potěšilo mne to. A co se týče dalšího, ano, je to tak. Máte zcela pravdu. Každý si to musí přebrat sám.
  3. Barbora Odpovědět
    Velmi Vam dekuji za bezva recepty! Mam dotaz, zda lze ev. mandle mixovat v te vode, ve ktere se macely nebo zda je opravdu nutne je slit... Řikam si, jestli se do te vody, ktera se sliva, treba uz nevyluhovaly nejake ziviny. Predem dekuji!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Barborko, je pravdou, že se něco vyluhuje, ale též se při namáčení zrn vyluhuje kyselina fytová, která někdy sice může tělu pomoci, ale někdy mu zase ubírá minerály. Především vápník, ale i další minerály, které na sebe naváže do formy nerozpustných fytátů, a ty z těla odejdou, takže ve výsledku jste na tom vlastně hůře. Já nemám možnost v tomto směru dělat hlubší výzkumy, ač jsem chemik :-), mnoho let se řídím více intuicí a ta mi zde říká, že mám namáčecí vodu vylít, jako při klíčení jiných zrn, čočky, fazolí atd... Existuje však mnoho informací na netu i ohledně té kyseliny fytové, sama jsem si pročetla, ale mnoho to můj vnitřní náhled neovlivnilo. Pakliže potřebujete více hořčíku, udělejte kompromis a trochu vody si nechejte, ochutnejte, co na to Vaše tělo, zda Vám to bude chutnat jen tak a pak si to tam třeba nechejte...Tak jak jsem uvedla, zde si musí již každý sám rozhodnout, jsme každý jiný a máme jiné potřeby. Alemari
  4. Maureen Odpovědět
    Dobrý den, předně Vám chci hrozně moc poděkovat za tyto stránky. Objevila jsem je před třemi dny a od té doby je hltám v každé volné chvilce, kterých bohužel při dvou malinkých dětech není příliš. Chtěla bych se zeptat - začala jsem dodržovat bezmléčnou dietu a jsem kojící matka a potřebovala bych tudíž vědět, že mám dostatek vápníku. Je z takto připraveného mléka větší příjem nebo vstřebatelnost vápníku, než kdybych řádně rozkousala dané množství mandlí? Bylo by to pro mě o dost jednodušší na přípravu:) Jinak dnes jsme se starším dvouletým synem snídali otrubovou kaši a moc dobrá, děkujem! Krásný den přeji a veliké díky!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Maureen. Co se týče vápníku bych Vám doporučila Makové mléko. Mák má podstatně více vápníku než mandle. Konzumace celých mandlí denně je též velkým přínosem, mají velice kvalitní bílkoviny a mnoho dalších minerálních látek. Asi bych obě mléka střídala. Vím, při dětech je málo času, sama jsem měla za sebou tři děti, tak vím o čem píšete. Pakliže chcete mandle jenom kousat, tak doporučuji ty nabobtnané mandle konzumovat aspoň po deseti denně a rozkousat úplně na kašičku. Mixér samozřejmě dostane z mandlí víc, ale v obou případech jde vždy o organické minerální látky a ty jsou více vstřebatelné než nějaké prášky. Ale co do obsahu vápniíku nemá mák konkurenci :-) Doporučuji vyzkoušet. Zdravím. Alemari.
  5. Pavlína Odpovědět
    Dobrý den, mohla bych se zeptat jak je to s madlovým mlékem a žlučníkaři ? Jestli není moc těžké a tučné. Je lépe stravitelné v této podobě než syrové mandle, to určitě, ale nevím, jestli bych měla odvahu vypít toho více :) Dále jsem si přečetla o Vašem doporučení makového mléka kojící mamince, která nemůže kravské výrobky. Mám stejný "problém", zatím piju hlavně ovesné mléko a rýžové mléko s vápníkem od Alnatura, ale i s tím makovým mlékem bych měla strach co se do obsahu tuku týče. Každopádně, Vaše stránky jsou skvělé ! Díky.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Pavlíno. Děkuji za Vaši pochvalu ke stránkám. Co se týče mandlového a makového "mléka" a jejich tučnosti, já to tak nevnímám. Trochu tučné je, ale že by to udělalo někomu zle, to se ještě nestalo. Také si nemyslím, že uvedeným postupem by se uvolnil všechen tuk, na to se ve vodě moc nerozpouští, je třeba doopravdy mixéru, aby se něco uvolnilo. Sama mám oslabené trávení a někdy vypiji i dvě sklenice nápoje během krátké doby a nic mi to zatím neudělalo a to držím kvůli oslabené slinivce i dietu žlučníkovou. Víte, každý jsme jiný a já tu nemohu garantovat, že někdo kdo má akutní problémy nápoj může, to je již na každém z nás, aby vyzkoušel na svém těle. Víte, milá Pavlínko, máte-li obavy, již tímto ten problém přitahujete, tak pro klid duše zkoušejte opatrně. Zdravím. Alemari.
  6. Roland Fabian Odpovědět
    To je dobry, ale s medem je lepsi.:)
    • Alemari Odpovědět
      To víte, že s medem je to chutnější, ale bez medu zase tělu prospěšnější...Je to totiž nápoj zásaditý a pomáhá nám s naší často vychýlenou acidobazickou rovnováhou a med jej osladí a tyto vlastnosti jsou pak velmi utlumeny. :-)
  7. Petr Odpovědět
    Dobrý den, syn nemůže mléko, bílky a soju. Kupuji mu ovesné nebo mandlové mléko, které něco stojí. Dá se z domácího mandlového mléka udělat např. krupičná kaše nebo palačinky? Díky
    • Alemari Odpovědět
      Ano, je to možné...
  8. Petr Odpovědět
    Tak už jsem našel odpověď na svoji otázku v odpovědích u receptu na Makové mléko, díky :-)
  9. Hana Odpovědět
    Dobrý den, mandlové mléko jsem zkusila až dnes - ve věku 2 let mého syna. Hledám "náhražky" mléka kravského a něco na povzbuzení energie. Kojíme ve dne vnoci, pracuji .... Co si myslíte o kozím a ovčím mléce, nebo spíše jogurtech z kozího a ovčího mléka? Hodně se inspiruji makrobiotikou, ale vlastně nevím, jestli je problém s mléčnými výrobky jako takovými, nebo jen s kravskými.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji milá paní Hanko. Mandlové mléko, ale i zde uvedené makové může být pro Vás při kojení skvělým doplněním bílkovin, vápníku a dalších minerálních látek. Myslím si, že problém a nebezpečí případných alergií tkví především v kravském mléce. Kozí mléko i ovčí má jiné typy bílkovin a nebývají na ně tolik alergie. Co se týče mých názorů, dovolím si Vás nasměrovat na článek O mléce a mléčných produktech, kde se ke všem těmto otázkám vyjadřuji jak již v článku samotném tak v komentářích. Zdravím. Alemari.
  10. radek Odpovědět
    Jsou mandle zdravé a jak to mléko chutná ?? Popřípadě jaké to má vitamíny, je mi 14. let. Prý to má i testosteron, je to pravda???
    • Alemari Odpovědět
      Milý radku. Nu, jak chutná,..dobře chutná...jak popsat něco co je potřeba ochutnat ? :-) Každý máme chutě jiné. Má to svěží, lehce mléčnou chuť s mandlovým nádechem a hlavně to má minerální látky, hořčík, vápník a další jako mandle...o testosteronu tedy nevím...
  11. Pedro Odpovědět
    Chci Vás pochválit a poděkovat za tento web. Děkuji :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milý Pedro, Vaše pochvala a poděkování mě pohladily po duši. I já děkuji. Alemari
  12. Pedro Odpovědět
    Tak jsem dneska dělal poprvé mandlové mléko. Nechal jsem namočit 40 g mandlí asi 20 hodin. Potom jsem vodu slil a mandličky spařil a oloupal. Přesto co tu píšete, zvolil jsem oloupání protože jsem v nějaké ajurvédské kuchařce četl že se mandle mají loupat. Beru to tak že jsou to tisíce let staré zkušenosti a asi má ta informace nějaký důvod. Loupání není nic složitého. Vzal jsem mandličku mezi tři prsty a zmáčkl a pěkně ze slupky vyjela. Vařil jsem z toho pak rýžovou kaši, při prvním ochutnání jsem byl trochu v rozpacích. Přeci jen to je jiná chuť. Ale pak jsem si kaši ochutil jako standardně (trochu rozinek, skořice, máslo a bylo to dobrý :-) Kaše je proti vaření z kravského mléka taková řidší, není to takovej "kit". To bude asi kaseinem. Když jsem vařil krupicovou kaši ze syrovátky, bylo to stejné. Co bych se ale rád zeptal, když se vaří kaše nemohly by se tam nechat i ty rozmixované mandle? Zatížilo by to nějak trávení? Ve Vašem receptu taky uvádíte mnohem nižší poměr mandlí k vodě. Co jsem kde četl, tak je to 1 díl mandlí na 2 díly vody. Vy tu píšete poměr cca 1:8. To má nějaký důvod?
    • Alemari Odpovědět
      Milý Pedro, děkuji za Vaše zkušenosti. Ano, plně s Vámi souhlasím, také jsem pro loupání mandlí, není to doopravdy nic složitého. Pakliže při vaření kaše tam chcete nechat i ty mandle, můžete to zkusit. Ale určitá zátěž to bude. Asi tolik mandlí byste jinak do kaše nedal, je to pak dost koncentrované. I když, použijete-li to namáčení přes noc, budou ty mandle již nabobtnané, nebudou tak těžko stravitelné. Přesně Vám ale neodpovím, osobně mi to tam nesedí, nedával bych je tam, ale to jen moje intuice mi říká. Stejně je to i s tím poměrem vody a mandlí..Jiný důvod tam není...Nemám pro to vědecké vysvětlení, to mě tak napadlo s podobným poměrem jako u mléka makového :-)
      • Pedro Odpovědět
        Milá Alemari, dneska jsem vařil zase rýžovou kaši - tentokrát přímo z rýže. Mandlové mléko jsem dělal z 40 g suchých (60 g namočených) mandlí a 300 ml vody. Přecedil jsem to nejdřív přes hrubší sítko. Tady mě zůstalo tak třetina max polovina "odpadu" než když jsem to cedil včera přes jemný sítko. No odlil jsem 150ml do kaše a druhou půlku jsem přecedil znovu přes jemné sítko, protože přecezené jen přes to hrubé se to pít nedalo :-) Děkuji a přeji vše dobré. :-)
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý večer milý Pedro. Děkuji za zprávu. Je dobře že zkoušíte a ověřujete si nové postupy. Držím palce a přeji též vše dobré. Alemari
  13. Lucie Odpovědět
    Dekuji za Vase stranky, za Vase recepty a zkusenosti. Rada si Vase stranky procitam. Preji at se Vam dari:). Lucie
    • Alemari Odpovědět
      Milá Lucie, není hezčí ráno než s takovým slovním pohlazením. Děkuji. Alemari
  14. Lucia Odpovědět
    Dobry den prajem, zaujal ma Vas recept, este som nepripravovala vela mliek, tak mam otazku, aky mixer je schopny najlepsie zmixovat mandle :) Dakujem.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Lucia. Mám zkušeností jenom s těmi svými přístroji, tak Vám asi moc neporadím v současném výběru. :-) Můžete si přečíst co mi doma pomáhá zde v článku o pomocnících... Na mixování mandlového mléka II. používám ten velký nápojový mixér Cucina od fy. Philips, co je na druhém obrázku, na tom velkém. Ale je možné, že existuje mnoho schopnějších mixérů, to nevím... :-) Zdravím. Alemari
  15. Nikola Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala na přípravu kaší z rostlinných mlék. Uvažuji správně, když si myslím, že varem mléko ztrácí svou hodnotu? Já je vařím tak, že obiloviny vařím nejprve pouze ve vodě a pak na pár posledních minut přidám mléko, sundám z plamene a nechám dojít pod pokličku. Existuje prosím i nějaký jiný způsob přípravy kaší tak, aby v mléce zůstalo co nejvíce cenných látek? Děkuji Nikola
    • Alemari Odpovědět
      Milá Nikolo, přeji dobrý den. Necítím, že by obilné mléko ztrácelo nějak moc svou výživnou hodnotu varem. Možná jedině enzymy a některé vitamíny, které jsou méně tepelně odolné, ale to jen u mléka doma připraveného, ne z krabice, kde už může být tepelně stabilizované. I po povaření má obilné mléko stále svou výživnou hodnotu. Obsahuje mnoho minerálních látek, které se varem neničí a též vitamínů, které jsou tepelně stabilní. Neobávala bych se. Váš způsob přípravy kaše může být poněkud šetrnější a jestli Vám to tak vyhovuje, proč ne. Krátké povaření nenadělí mnoho ztrát. Osobně tento problém neřeším. Myslím si, že cenné látky má kaše vždy a v dostatečném množství i po varu. Nějaké rozbory jsem však nedělala, tak Vám nemohu sdělit obecně šetrný způsob, který by i při varu zachoval více látek, především vitamínů a enzymů, které v čerstvém doma připraveném mléce bez tepelné stabilizace jsou. Zdravím. Almeari

Napsat komentář: Alemari Zrušit odpověď na komentář

*