Mandlovo-kaštanová srdíčka

jeden plech srdíček

Ingredience:
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 80 g kaštanové mouky
  • 1 rovná lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce vody
  • 25 g panenského slunečnicového oleje
  • 50 g javorového nebo obilného sirupu na spojení těsta
  • marmeláda bez cukru
  • hořká čokoláda „Vivani“ na polití srdíček

Ještě je čas, abychom připravili něco dobrého dětem k jejich nadcházejícímu svátku. Sladká srdíčka  jsou plná výživných dobrot a nedají vám mnoho práce. Upečená jsou raz dva. Mohou je i děti s bezlepkovou dietou a alergické na laktózu.

Nejdříve si připravíme mandle. Spaříme je a oloupeme den dopředu a necháme proschnout. Půjdou nám lépe strouhat nebo mixovat.

Z uschlých mandlí si namixujeme mandlovou mouku a vsypeme ji do mísy. Přidáme kaštanovou  mouku a veškeré voňavé koření a směs promícháme. Přilijeme panenský slunečnicový olej, hned na to javorový sirup a lžíci vody.

Ještě v míse spojíme a rukou vypracujeme tvárné těsto, které na vále rozválíme na cca 3 mm placku. Vypichujeme srdíčka a klademe je na plech vyložený papírem na pečení.  Plech vkládáme do trouby vyhřáté na 175 – 180°C a pečeme jen krátce. Bude stačit dle teploty v troubě 8 – 10 minut. Upečená srdíčka necháme vychladnout a následně je slepíme nějakou marmeládou bez cukru. Nejlepší je i pikantní rybízová nebo z lesních plodin.

Nyní si vše připravíme k polévání srdíček. Spojená srdíčka naklademe těsně vedle sebe na podnos nebo na desku potaženou alobalem. Na vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu.

Srdíčka poléváme čokoládou pomocí lžičky dle libosti, ale hezky vypadají pocákaná ve dvou kolmých směrech.

Po polití je důležité srdíčka od sebe oddálit, protože po zaschnutí čokolády bychom polevu při oddělování odlamovali. Necháme dobře uschnout, nejlépe v chladu lednice. Některá srdíčka můžeme namočit i celá a ještě zdobit nahoře třeba mandlemi nebo oříšky.

Zde se iniciativě meze nekladou. Samozřejmě, že můžete upéci i jiné vhodné tvary dle vaší fantazie.

Hotová srdíčka uchováváme do doby podávání nejlépe v chladu v uzavřené krabici.  A někdy i pod sedmi zámky :-)

Poznámka: Vodu jsem do těsta přidala z důvodu, že se mi nechtělo dávat tolik drahého javorového sirupu. Můžete dát o něco více a o to zase méně sirupu, ale vždy současně hned z počátku. Postupným přidáním vody, až po částečném zpracování těsta, se pak těsto již hůře zpracovává, voda začne z těsta prýštit a těsto se již těžko spojuje.

Pokud nemáme marmeládu bez bílého cukru svou vlastní, doma vyrobenou, lze  dobrou zakoupit  v DM drogerii v oddělení potravin pro diabetiky.

Zkoušela jsem jíst tato srdíčka i s oslabenou slinivkou a neměla jsem s nimi při trávení žádné problémy. Ovšem vždy jen v přiměřeném množství. Tato srdíčka tělo tak neokyselují, protože jak mandle, tak kaštany jsou zásadotvorné a ve výsledku je pečivo vyrovnané. Nemohu říci, že jsou přímo neutrální, to jsem nestanovovala, ale lze tak usuzovat. Je to dle toho kolik čeho dáte.

Srdíčka budou moci i alergici na laktózu a lepek, protože ani jedno ani druhé neobsahují.

Kaštanová mouka je k zakoupení v prodejnách zdravé výživy. Je sice dražší, ale zase toto cukroví neděláme denně, tak se investice do zdraví vyplatí. Doporučuji vám ji vyzkoušet. Mandlovou mouku si připravuji raději sama doma z namixovaných mandlí, i když ji lze také již zakoupit hotovou.

Sdílení

    35 810 zobrazení článku
    O autorce
    18 komentářů
    1. Elinda Odpovědět
      Ty vypadají krásně! Někdy je určitě vyzkouším a jak se znám, celé je vymáchám v hořké čokoládě :D
      • Alemari Odpovědět
        Přeji, aby Vám chutnaly, milá Elindo :-)
    2. Tereza Odpovědět
      Dobrý den, Vánoce jsou za dveřmi a už vymýšlím cukroví. Nenapadá Vás nějaký zdravý - lahodný krém, který by ladil k těmto srdíčkům místo marmelády. Cukroví slepované marmeládou nám v rodině zrovna dvakrát nejede a byl by to hřích toto cukroví neochutnat. Díky Tereza
      • Alemari Odpovědět
        Milá Terezko, dobrý den. Vy jste tedy v předstihu :-) Vánoce mne zatím vůbec "netíží". Ale budiž...nebudu vymýšlet už vymyšlené. Srdíčka můžete spojit jednak rýžovým krémem, kokosovým krémem nebo i jahelným z mých stránek. Ale aby déle vydržely a nemusely být díky vařenému krému v lednici, asi bych je spojila třeba přímo tím mandlovým máslem, které jsem uvedla u receptu zde nebo jakýmkoliv ořechovým máslem či krémem ze zdravé výživy nebo i tahini...Co Vy na to? Šlo by to? .-) Ale nebude to tak pikantní jako s marmeládou :-(
    3. Václav Odpovědět
      Dobrý den, chtěl bych se zeptat na polevu. Používáte pouze rozpuštěnou čokoládu, nebo k ní ještě něco přidáváte (vodu ?). Pokud ji dáváte pouze samotnou, tak jak se s touto čokoládou pracuje ? Když beru Bio čokoládu Vivani hořkou na polevu. Jestli je použitelná i třeba na polití dortu, řezů atp. Jestli se dobře krájí. Dělal jsem polevu se ztuženým tukem, který bych ale rád vyřadil. Děkuji za jakékoliv rady. Vašek
      • Alemari Odpovědět
        Milý Václave, dobrý večer přeji. Polevu Vivani používám tak jak je, nic k ní nepřidávám. Vodu prosím NIKDY ! Polevu můžete nadstavit jedině tukem, voda by ji srazila do hrudek...Čokoládu nalámu do malého kastrolku a ten dám do většího, kde je voda. Rozpouštím ji tedy na vodní lázni. Voda ve větším kastrolku nesmí vařit...Hořká Vivani poleva je výborná i na polití dortů a i řezů a ledasčeho. Krájet pak dort s polevou je dobré nahřátým nožem, jinak se poleva při krájení láme. Také lze použít nůž-pilku, ale ten pak zase nenahřívat a krájet jím za studena, spíš pilovat... Zdravím. Alemari
    4. Nada Odpovědět
      Zitra se do nich pustim a pak dam vedet jak se mi povedly ;-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobře, děkuji, dejte vědět. Držím palce. Alemari
    5. Hanka Odpovědět
      Tak jsem je zkoušela a bohužel mi to těsto nešlo rozválet. Nakonec jsem těsto natlačila do formiček na rohlíčky a upekla, pak polila čokoládou. Zatím jsou ale rohlíčky tvrdé jak šutr, tak jsem zvědavá jestli změknou. K mému údivu i těsto bylo tmavé, zatímco srdíčka na obrázku jsou světlá. Nevím, kde se vloudila chybka, snad tou koupenou mandlovou moukou? Zkoušela jsem od Vás linecké a to je super, ještě budu dělat aspoň jednu dávku, ale tohle mi tedy nevyšlo.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Hanko. Před dvěma dny jsem tyto srdíčka právě dopekla, včera slepila a polila čokoládou a opět se mi podařily dle zde uvedeného receptu. Tak doopravdy nevím, kde jste udělala chybu. To se tak někdy stane, že se to napoprvé hned nepodaří. Pakliže jste těsto tlačila do formiček, mohou být rohlíčky po upečení tvrdší. Jsou ve větší vrstvě než když se rozválí a vypichuje. Jinak to jsou ale sušenky, tak měkké zas až tak moc nebudou. Po slepení s marmeládou jsou však dobré. Držím palce, aby se příště podařily. Zdravím. Alemari
    6. Marcela Odpovědět
      Dobrý den, postupovala jsem podle návodu, vše odvážila přesně na digitální váze, ale těsto nešlo shnětat do kompaktní hmoty, neustále se rozpadalo.(mandle jsem koupila oloupané). Nakonec jsem přidala trochu sirupu, potom trochu oleje, v zoufalství žloutek (ten naštěstí můžeme). Teprve poté se vše podařilo.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Marcelko. Musím Vám napsat to co jsem sdělila již před Vámi Hance. Mně se podařila opakovaně i letos a dle výše uvedeného návodu. Žloutek ani další olej není potřeba...Protože jsem je nyní pekla také, tak jsem ještě nafotila i vyvalování a vykrajování, ale fotky nyní nestihnu dodat, ale jak budu mít více času, ještě doplním. Držím palce pro příště. Alemari

        P.S. Může být chyba i v koupení hotových oloupaných mandlí. Já si vše připravuji sama a mandle možná nejsou tak vysušené. Také vím ze zkušenosti, že koupené oloupané mandle chutnají díky oxidaci povrchu už nějak divně...prostě jinak než doma spařené, oloupané a usušené...Chybka se může vloudit kdekoliv.

    7. Karolína Bučková Odpovědět
      Milá Alemari, právě jsem je dopekla, jsou chuťově moc zajímavá i samotná, ale s tou marmeládou a polevou budou ještě lepší! :-) Moc děkuji za zajímavý a chutný recept! Vaše stránky jsem objevila náhodou při hledání receptu na kváskovou vánočku a od té doby je prohlížím a přemýšlím, co dobrého bych vyzkoušela. ;-)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Karolínko za pozitivní odezvu. Po dvou negativních sděleních jsem měla pocit, že mám někde chybu. Ale při opakování receptu jsem si jen dokázala, že si za svými recepty stojím...Jsem ráda, že Vás tato srdíčka chuťově zaujala. Také jsem je poprvé nechala jen tak a snědly se bez dalšího slepování a zdobení...Takto jsou však slavnostnější.
    8. Martina Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, právě jsem je dopekla ale místo srdíček jsem udělala kolečka. Z uvedeného množství v receptu mi vyšlo jenom 13 kousků a dělala jsem je možná o něco málo slabší než ty vaše. Těsto mi šlo rozválet, jenom mně štve, že z něho vyšlo málo kousků. Vy jste udělala těch 30 srdíček z množství uvedeného v receptu nebo jste použila více ingrediencí? Ještě jsem je nechutnala ale vypadají skvěle :-)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Martino. Ano, použila jsem uvedené množství a z něj jsem udělala vše co je nafoceno...Recepty zde připravované a focené hotové pokrmy jsou většinou vždy z uvedeného množství. Netuším, co to mohlo zapříčinit. Možná jste se v něčem spletla? Já tyto srdíčka dělala několikrát a vždy jsem jich měla talíř...Zdravím. Alemari
    9. Hanka Odpovědět
      Ja bych rada podekovala za recept, pustila jsem se do nej i ted, na jare :)) A vse se vyborne povedlo, presne podle receptu. Akorat jako sladidlo jsem pouzila sirup z Agave a mandle jsem koupila jiz oloupane. Vyborna pochoutka! Dekuji:) Hanka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Hanko. Jste šikulka. Děkuji za zprávičku, že Vám srdíčka chutnala. Jistě lže tvořit cukroví i pro jiné příležitosti a v jiném čase :-) A určitě lze zaměnit sirup javorový za sirup z agave.

        Pouze bych asi sama osobně již nekoupila loupané mandle. Také jsem je jednou koupila z nedostatku času a vnímala jsem ten rozdíl oproti těm, co si doma naloupu předem. Rozdíl je především v chuti. Ty co byly oloupané dopředu a ležely v obchodě, nevím jak dlouho, byly zoxidované neboli na povrchu s malou žluklou vrstvičkou, protože obsahují tuk, který není pak již chráněn slupkou. Ale to lze zjistit jedině, když si ty suroviny porovnáte vedle sebe, tedy jejich chuť...Asi jsou oloupané lepší z hlediska času, ale z hlediska kvality a vlivu na zdraví nikoliv. Vím, možná to nebude přímo ohrožující a v tom pečivu to pak nebude ani poznat, ale nedá mi to. Vše ale jenom doporučuji a každý to řeší po svém.

        Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *