Mramorovaná tofu bábovka

1 bábovka

Ingredience:
  • 200–210 g tofu natural (bez nálevu) + 50 ml vody
  • 200 g hrubé celozrnné špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 70–80 g fruktózy
  • 90 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový, řepkový)
  • 70 g sojového nápoje (např. „Linie Soja Milk“+ 50 ml teplé vody)
  • 10–13 g kypřicího prášku bez fosfátů
  • 10–15 g karobu
  • 25 g mletého kokosu (nemusí nutně být)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • olej nebo tuk na vymazání formy
  • hrubá špaldová mouka na vysypání formy
  • špetka mořské soli k bílkům

Použití tofu naturalje v kuchyni velice široké. Prvotním záměrem upečení mramorované tofu bábovky bylo ověření, že i zde může tofu plnohodnotně nahradit původní tvaroh, a tak se toto pečivo stane vhodné i pro lidi s alergií na mléčnou bílkovinu.

Konzistence tofu je odlišná od měkkého tvarohu, proto počítáme na uvedenou hmotnost asi s 50 ml vody na jeho rozředění.

Jelikož však základní hmotu budeme připravovat v mixéru, tak si postup zjednodušíme tím, že do něj dáme nejdříve všechny tekuté složky, jako jsou oddělené žloutky, olej a v trošce teplé vody rozpuštěný sušený sojový nápoj.

Pak do tekutin rozdrobíme tofu natural. Všechno dobře rozmixujeme, až vznikne hladká hustá tekutina.

Doporučuji v této fázi přelít napěněnou hmotu do hlubší mísy a za pomocí stěrky setřít zbylou hmotu ze stěn nádoby mixéru.

Dále je lepší postupovat jenom šlehacími metlami ponorného šlehače.

V oddělené vyšší nádobě nejdříve ušleháme samotné bílky se dvěma lžicemi studené vody a špetkou soli na tuhý sníh.

Do základní hmoty nyní zašleháme fruktózu a mouku s rozmíchaným kypřicím práškem bez fosfátů. Těsto přivoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje místo strouhané citrónové kůry.

Nakonec do těsta vmícháme ušlehané bílky a to nejdříve ještě ponorným šlehačem a posléze jenom ručně metlou. Hotové těsto vlijeme ze tří čtvrtin do připravené, olejem vymazané a hrubou moukou vysypané, formy.

Zbytek těsta si ponecháme a přidáme do něj karob a třeba i trochu kokosu. Metlou promícháme. Toto obarvené těsto opatrně klademe lžicí na povrch na bílé těsto a pak jej zlehka vmícháme do světlé hmoty. Snažíme se nedotknout stěn formy.

Formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě cca 180-200°C asi 45-50 minut. Zkoušíme vpichem dřevěné špejle, zda je již bábovka upečena. Pokud lze špejli snadno vytáhnout a „netáhne“ s sebou žádné těsto, je již propečena i uvnitř.

Chceme-li se „chemii“  úplně vyhnout, což jsem měla nejdříve také v úmyslu, můžeme si upéci tuto bábovku i bez kypřidla, jen za použití ušlehaného sněhu. Kupodivu také naskočí, je chutná, ale strukturou vypadá trochu odlišně. Pro zajímavost vám na další fotce představím, jak tento pokus dopadl.

Bábovka byla výborná, ale ne tak jemně porézní jako s kypřidlem. Tato malá vada na kráse však doma nikoho neodradila a buchta se „vypařila“ stejně rychle jako ta nakypřená. Osobně mi možná tato chutnala více už tím vědomím, že je prostá jakékoliv „chemie“. Pouze „mramorování“ se jaksi nepovedlo :-( a tmavé těsto zůstalo jen v horní, tedy u hotové bábovky pak ve spodní části.

V obou případech je potřeba bábovku velice brzy po upečení vyklopit z formy.

Po vytažení z trouby si opatrně úzkým a delším nožem uvolníme případné připečené části bábovky od formy. Na formu shora přiklopíme rozkládací pařák, formu obrátíme a vyklopenou bábovku necháme na pařáku pomalu vychladnout.

Pak ji již jenom „pocukrujeme“ ovesným nápojem „Oves Milk“, který perfektně nahradí jakýkoliv práškový cukr. Kdo má však rád pečivo sladké, může použít mixovanou fruktózu, která má vyšší sladivost než rafinovaný cukr a není ji potřeba velké množství.

Prochladlou bábovku krájíme, podáváme a pak už jen jíme..:-)

Poznámka: Je dobré bílky šlehat dříve než těsto, protože pak nemusíme metly šlehače umývat a klidně je můžeme použít i se zbytky bílků na šlehání těsta. Obráceně to nelze, protože metlami znečištěnými těstem sníh z bílků tak dobře neušleháme.

Na vmíchání tmavého těsta používám buďto přímo lžíci, kterou kladu tmavou část a současně těsto nořím do světlého, anebo povrch nejdříve pokladu tmavým těstem a pak vidličkou zaberu vždy do hloubky a povytáhnu světlou část k povrchu a v závěru jednou projedu těsto ve formě kolem dokola opatrně a bez dotyku stěn formy. Víc není nutno a ani neradím.

Citrónovou kúru na jemno nastrouhanou do pečiva nepoužívám, protože mi jako chemikovi nikdo nenamluví, že chemické ošetření citrónových plodů je smytelné, byť třeba dlouhým kartáčováním a i nějakým dalším saponátem :-) či vřelou vodou. Nevíme jakou látkou byly chemicky ošetřeny.

Tento názor však nikomu nevnucuji, ale je dobré si uvědomit, že i citrón má kůru porézní a chemická látka, má-li účinně zabránit vstupu choroboplodných zárodků do plodu, musí tudíž sama obsadit vstupní cesty a pronikne póry do větší hloubky, aby splnila náležitě své poslání.

Jsem v tomto směru velmi opatrná a věřím své intuici a ta mi sděluje, že strouhaná citrónová kůra, byť z plodu poctivě omytého, nemusí být pro tělo neškodná. Pokud nemám citrón svůj vypěstovaný v domácích podmínkách, což nemám :-), anebo od pěstitele, který plody nestříká, neriskovala bych.

Sáček kypřícího prášku bez fosfátů má obsah 40 g. Většinou mi plně vystačí na tři bábovky, ať již tvarohové nebo z tofu.

Dva tenké řezy bábovky s bílou kávou meltou mi vůbec neublížily a tak trochu můžeme i my co máme oslabenou slinivku.

Občas si jen tak ze zvědavosti spočítám kalorickou hodnotu. Tady u této bábovky, ale bez kokosu, mi vyšla 305 kcal na 100 g. To budou asi tak ty dva řezy. Většinou jich nakrájím z celé bábovky kolem 18 ks.

Sdílení

    25 169 zobrazení článku
    O autorce
    17 Komentářů
    1. gore.m Odpovědět
      Asi si Vás Alemari adoptuju .-) Nemáte zájem ? .)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jste mne potěšil Martine. Je to od Vás moc milé...:-))) Díky. Zdravím. Alemari .-)
    2. BioVeru Odpovědět
      Bábovička se povedla (a to jsem zrovna neměla hrubou cel. mouku, a tak jsem dala hladkou celozrnnou), výborný recept. Myslíte prosím, že by se těsto dalo použít i na velikonočního beránka...? Nejsem si úplně jista, jak je to s množstvím...
      • Alemari Odpovědět
        Moc mne těší, když mi píšete, že se Vám něco dle mých receptů povedlo. Děkuji Vám. Těsto dle receptů na tofu bábovku by asi šlo použít i na velikonočního beránka, ale co do množství, to Vám z hlavy neporadím, protože jsou různé velikosti forem. Máte-li větší, tak si udělejte těsto třeba z 1,5 dávky a když něco zbude, no tak to upečete vedle v malém hrnečku jako malý „nášup“.:-) Tedy alespoň já bych to takhle řešila. Formu na beránka nemám a nemohu to odzkoušet. Alemari
    3. Monna.lissa Odpovědět
      Vynikající bábovka. Moc děkuji za recept a vůbec za Vaše stránky, za to, že jste! Mon@sek
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám, milá Monna.lisso, za Vaše krásné vyjádření a za milé slovní pohlazení v posledních čtyřech slovech. Ze srdce díky. Alemari
    4. kladika Odpovědět
      Skvelaaaa babovka!!! Piekla som ju z Vasej knihy, ale neda mi nenapisat sem na web. Je ozaj neuveritelne, ako sa da tofu vyuzit v kuchyni, a aky ste mali skvely napad pouzit ho do babovky. Ja som pouzila namiesto fruktozy med, dala som asi 100g, a tofu som mala trosku mensiu kocku, 180 g. Podarila sa paradne, uz si pochutnavam. Dakujem za dalsi skvely recept :-* Klaudia
    5. DolceVita Odpovědět
      Opravdu úžasné využití tofu :-) Díky za velmi dobrý tip. Zdravím a díky za pěkné a zdravé recepty. Šárka
      • Alemari Odpovědět
        Paní Šárko, zdravím též. Vaše hodnocení mne moc těší. Děkuji. Alemari.
    6. katka Odpovědět
      Takovou vynikající a přitom velmi zdravou bábovku jsem ještě nejedla ani nepekla, ale Váš recept mě přesvědčil svou jednoduchostí a dostupností surovin, bábovička se moc povedla, ale byla uvnitř tak moc vláčná, že jsem nechtěla věřit, že je propečená, po vychladnutí lahůůůůdka. Po několika neúspěšných pokusech o zdravý perník, jsem měla nefalšovanou kuchařskou radost nejen já, ale celá rodinka. Takže ,,jdu'' si koupit Vaši kuchařku na internet.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za Vaši odezvu, milá katko. Tak to mne potěšilo, že se Vám bábovka povedla a že i chutnala. Díky též za podporu zakoupením mé kuchařky. Zdravím a přeji úspěšné vaření a pečení :-) Alemari
    7. Gabriela Odpovědět
      Dobrý den, chci se zeptat, čím můžu v receptu nahradit (a především v jakém množství) fruktózu? Nemám potíže se slinivkou, a tak bych nerada používala fruktozu, která zbytečně zatěžuje játra. Uvažuji o použití stévie. Jako vegan se chci zeptat, zda jde vynechat bílky? Nebude pak bábovka moc tvrdá? Děkuji Vám za inspirativní stránky. Každý den si tu prohlížím úžasné recepty, a tak sepisuji (pro mě nové) suroviny (karob atd.), které si musím do zásoby koupit. Ještě jednou Vám děkuji a těším se na odpověď :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Gabrielo. Nejsem veganm, takže Vám asi neřeknu, čím ji nahradit. Já nahrazovala především rafinovaný cukr, který tam byl v receptu původně a zvolila jsem již i tak poloviční množství monosacharidu fruktózy. Chcete-li použít stévii, to budete muset odzkoušet sama. Je dost sladká a vím, že tato sladkost se musí především dobře rozptýlit, protože jinak tam můžete pak mít i místečka přeslazená. Ovšem musíte přidat asi více mouky, aby to bylo na množství, které nepokryje jenom dno bábovky. Bez bílků může být tuhá...nenakypřená, pakliže nedáte nějaký kypřící prášek bez fosfátů...třeba. Bohužel, více Vám neporadím...Zdravím. Alemari.
    8. LenkaS Odpovědět
      Dobrý den, bábovku podle Vašeho receptu jsem včera vyzkoušela. Nemáme sice žádné zdravotní problémy, ale těm není úplně od věci předcházet a Vaše recepty splňují moje představy. Už proto, že žádné potraviny nezakazujete (např. mléčné výrobky). Děti s mlékem problémy nemají, nicméně, když je možnost ho nehradit, proč to nevyzkoušet. Každopádně Vaše bábovka oběma holčičkám i manželovi chutná. Za to moc díky, protože každé jídlo, které mohu udělat ve zdravější podobě a ostatním chutná, je pro mě velikou radostí. Moc děkuji nejen za recept na tuhle pochoutku, ale i ostatní recepty. Máte vždy tak úžasně zpracovaný popis, že je radost podle něj péct či vařit. Z jiného soudku mám na Vás dotaz. Koupila jsem si sojové vločky (dělám dětem i sobě obilné kaše - rýžovou, jáhelnou, pohankovou apod.). Nenašla jsem ale způsob jak využít sojové vločky. Nemáte nějaký tip? Pěkný den! Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Paní Lenko, srdečně zdravím a přeji pěkný večer. Děkuji za pozitivní ohlas na mé recepty. Vím z mládí, že mi mnohdy chyběl podrobnější popis a tak se snažím, aby mohli vařit i ti, co teprve začínají, proto tak podrobně...Těší mne, že je to ku prospěchu. No a co se týče sojových vloček, tak zatím jsem s nimi nic nevařila, ani si je nekoupila, prostě mne nepřitáhly a tak budete muset experimentovat dle své intuice nebo dle něčeho podobného tady z webu, je-li tu nějaký takový recept. Odvodila bych je spíš jako luštěninu a tak bych asi postupovala...Nějaké hašé? Na slano? Žel, nic konkrétního mne nenapadá, musela bych nejdříve ochutnat, jakou mají chuť uvařené, pak by možná insprace přišla víc. Alemari
    9. Lucie K. Odpovědět
      Hezky den, musim Vam moc moc pochvalit tento recept na babovku. Pouzila jsem pohankovou mouku (aby byla bez lepku) i tak byla vyborna. Skvely napad, jak vyuzit tofu. Uz jsem pekla vickrat, dnes mi ji pochvalili i pratele, tak jsem se rozhodla Vam napsat. Dekuji moc :-) L.K.
      • Alemari Odpovědět
        Krásný večer přeji, milá Lucie K. Děkuji za pochvalu, moc jste mne potěšila, že jste mi napsala. Jste šikulka :-) Srdečně zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *