Mrkvový salát s kedlubnou a rozmarýnem

2 porce

Ingredience:
  • 200 g mrkve
  • 150 g kedlubny
  • olivový olej, popř. ořechový
  • 1 lžička umeocta
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • kadeřavá petrželka
  • mořská sůl
  • trochu strouhaných vlašských oříšků

V zimním období, kdy jsou sice k dostání i zelené skleníkové saláty, dávám většinou přednost zelenině, která je pro naše klimatické podnebí příhodnější. Mrkvový salát s kedlubnou je vhodným zdrojem vitamínů, betakarotenu i vápníku a dalších minerálů.

Nevšední vůni salátu dodá rozmarýn a kvalitní tuk mleté vlašské ořechy.

Tak jako u většiny salátů, na přípravě není celkem nic složitého. Chce to jenom dobré struhátko nebo robota a očištěnou zeleninu. Mrkev s kedlubnou najemno nastrouháme, dáme do mísy a nejlépe dvěma vidličkami proti sobě promícháme.

Zeleninu okyselíme lžičkou umeocta a pak ještě trochu dosolíme. Přimícháme sušený rozmarýn a posekanou čerstvou nebo mraženou petrželovou nať.

Směs zakapeme trochu kvalitním panenským olejem a naservírujeme do misek. Na ozdobu nasypeme na povrch salátu ještě trochu mletých vlašských oříšků.

Podáváme krátce po přípravě s pečivem dle chuti nebo naší diety.

Poznámka: Tento salát v množství jedné porce snesla dobře i moje oslabená slinivka. Jeho předností je nenáročnost jak na přípravu, tak na suroviny a proto mohu všem vřele doporučit.

Kedlubny se k nám sice v tomto období většinou dováží, ale můžeme použít též kedlubnu gigant, která při dobrém uskladnění vydrží křehká. Nemáme-li kedlubnu, lze ji nahradit strouhaným celerem. Salát bude trochu chuťově odlišný, ale i tak Vám bude chutnat.

Sdílení

    10 822 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *