Ořechové šátečky s rýžovým krémem

z množství těsta připravíte 30 kousků, tolik co je trubiček v krabičce | Pro oslabenou slinivku jsou nejvhodnější v podobě bez čokoládové polevy.

Ingredience:
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml ovesného nápoje tekutého např. z „dm“ drogerie 
  • 50 g sušeného Sladovitu
  • 160 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 20 g panenského oleje (sezamový, slunečnicový…)
  • trošku mleté skořice
  • špetka kardamomu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“  (nemusí být)
  • cca 30 g hladké celozrnné špaldové mouky na vál
  • 50 g hořké čokolády na vaření „Vivany“ ke zdobení

Na první pohled se může zdát tento recept pracný, ale není tomu tak. Příprava je jednoduchá a když rádi tvoříte, výsledné dílo potěší nejen tělo, ale i duši. Celozrnné ořechové šátečky plněné rýžovým krémem jsou vhodné pro slavnostní příležitost i pro zpestření jídelníčku v podobě zdravého mlsání.

Začneme od přípravy těsta. Nameleme vlašské ořechy a všechny odvážené suché ingredience nasypeme do hlubší mísy, kde budeme těsto zpracovávat. Přidáme skořici a špetku kardamomu a vše dobře promícháme.

Následně směs jen zalijeme ovesným nápojem a olejem, ovoníme několika kapkami aromatického citrónového oleje a vařečkou zpracujeme v těsto.

Necháme chvíli odpočinout a mezitím si připravíme vál a kovové trubičky na pečení šátečků.

Pro jistotu jsem všechny formičky na trubičky poprvé lehce omastila tak, že jsem si namastila trochou oleje, třeba olivového, nejdříve ruce  a v nich jsem postupně trubičky promnula. Víc není třeba, šátečky se většinou nepřipečou na formičku i bez tohoto kroku, jsou mastné ořechy i olejem, ale pro jistotu :-)

Na vál si podsypeme trochu mouky a stěrkou vyklopíme propracované těsto z mísy. Moukou lehce poprášíme i povrch těsta a rukama jej vypracujeme až je tvárné. Pak už jen rozválíme na placku o tloušťce cca 3 mm. Rádýlkem na těsto nakrájíme čtverečky o hraně asi tak 5 cm a z nich balíme na formičky šátečky. Připravené šátečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Připravený plech následně vložíme do mírně předehřáté  trouby .

Pečeme zvolna při 180°C asi 20 až 24 minut a po 20 minutách již hlídáme a na jednom kousku zkusíme, zda jsou upečeny. Díváme se též zespodu, zda netmavnou. Upečené a mírně prochladlé šátečky stáhneme z trubiček a necháme úplně vychladnout.

Než přistoupíme k plnění rýžovým krémem rozhodneme si, zda budeme ještě šátečky částečně namáčet do čokolády či zdobit třeba jen okraje anebo si je ponecháme dietnější, úplně bez namáčení, jen plněné.

Chceme-li je mít slavnostnější, rozehřejeme si na vodní lázní čokoládovou polevu a nejlépe špejlí (já použila dřevěné jídelní hůlky a dělalo se mi to dobře) ozdobíme okraje nebo namočíme třeba i polovinu šátečku v čokoládové polevě a necháme zaschnout v chladu. Krémem pak plníme až následně.

Rýžový krém

Ingredience:
  • 300 ml rýžového nápoje
  • 60 g hladké rýžové mouky
  • 1,5-2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce panenského slunečnicového nebo sezamového oleje (výborný je panenský olej meruňkový nebo i ořechový, ale je zase o něco dražší)
  • 4 kapky citrónového arom. oleje „Just“

Rýžový krém na plnění jsem na webu již podobný uvedla u receptu na Jablečný dort bez cukru. Ale nyní místo sojové smetany nebo sojového nápoje volím raději přímo tekuté rýžové „mléko“V odměřeném množství rýžového nápoje ještě za studena dobře rozmícháme hladkou rýžovou mouku.

Připravenou tekutinu vlijeme do kastrolku a začneme zahřívat. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 1–2 minuty. Do horkého krému zamícháme olej a do chladnoucího javorový sirup. Uvařený krém dobře rozmícháme nejlépe metlou.

Co nejvíc teplý krém, vlastně omaštěný puding, naplníme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a pokud již sáček udržíme v rukou, plníme šátečky z jedné i z druhé strany tak, aby uvnitř krém vyplnil celý prostor. Pracujeme rychle dokud je krém dobře tvárný.

Poznámka: Jako variaci můžeme také část rýžového krému obarvit i na jinou barvu. Oddělíme si trochu do samostatné misky a přidáme lžičku karobu pro hnědou barvu nebo třeba trochu kurkumy pro barvu žlutou.. „Tučnost“ rýžového krému je způsobena přidaným panenským olejem a oslazení javorovým sirupem. Množství panenského oleje lze o něco zvýšit, chceme-li mít krém mastnější a oslazení zaměnit. Lze použít i med nebo obilný sirup.

Teplým krémem se zdobí velice snadno, ale jakmile vychladne, jde to již hůře. Sice vůbec nevadí, že krém je již studený a tuhne před očima, zdobit jím lze. Je pak potřeba ale ještě další pomocnou ruku na případné oddělování krému od tvořítka :-). Pomoci si lze třeba nožem či ještě lépe nůžkami.

Po opakovaném zkoušení těchto šátečků jsem množství krému upravila o 1/5 tak, aby vám to tak akorát vyšlo k naplnění a nemuseli jste vyškrabávat zbytku krému ze zdobícího sáčku či z hrnce :-)

Sladovit sušený je vlastně výtažek ze sladu (naklíčeného ječmene). V podobě mírně nažloutlého sladkého prášku nachází využití ke slazení nápojů i pečiva nejen v makrobiotické a vegetariánské kuchyni, ale i při zdravém vaření. Přirozená sladkost může dobře nahradit původní práškový cukr.

Šátečky v podobě bez čokoládové polevy vyhovují i oslabené slinivce a jsou naplněné velice chutné. Samotné neplněné šátečky nejsou sladké, ale náplní nejen změknou, ale i zesládnou.

Sdílení

    10 176 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *