Ovesné otruby s rozinkami

1 porce

Ingredience:
  • 50 g ovesných otrub mletých
  • 200–230 ml horké vody
  • 20 g „modrých“ nesířených rozinek
  • 15–20 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ 
  • kvalitní mletá skořice
  • mletý fenykl

Ovesné otruby jsou často opomíjeny a je to škoda, protože jsou velice prospěšné. Pomáhají snižovat  hladinu cholesterolu  v krvi a současně napomáhají kvalitní funkci střev. Z ovesných otrub můžeme připravit rychlou snídani, když nemáme čas si ráno vařit a přitom máme chuť na něco teplého.

Ovesné otruby zalijeme v misce vařící vodou, jednou dvakrát jimi v horké vodě zamícháme a pak ještě za míchání přidáme trochu ovesného nápoje. Nakonec pár rozinek na oslazení. Do vzniklé kaše přidáme léčivou skořici a mletý fenykl pro dobré trávení a je to hotovo.

Nevaříme, jenom necháme chvíli nabobtnat. Nic víc a nic míň. Našemu tělu dodáme touto kaší z otrub a ovesného „mléka“ dostatek sacharidůvlákniny a mnoho dalších výživných látek. Máme tak zajištěn kvalitní start do nového dne.

Tato ranní kaše chutná dobře s bílou ajurvédskou kávou.

Poznámka: Množstvím horké vody ovlivníme konzistenci kašovitého pokrmu. K míchání je dobré použít kromě lžičky i malou metličku nebo vidličku, abychom zamezili vytvoření hrudek v pokrmu.

Ovesné otruby jsou kupodivu velice chutné i v suchém stavu a lze je s úspěchem „vpašovat“ i do různých müslí a také do pečiva, kterému dodají více vlákniny. Obsahují cenné minerální látky a také vitamíny, hlavně skupiny B.

Skořice je velkým pomocníkem při trávení a není mnoho známo, že má při vnitřním užívání obrovské protiplísňové účinky.

Fenykl známe většino z dětství, kdy nám byl podáván jako čaj na „bolení bříška“. Je však velmi prospěšný i dospělým a pomáhá tělu s detoxikací.

Když cítím, že mám málo vlákniny, ráda snídám tuto kaši z otrub a oslabené slinivce nevadí. Uvedenou kombinací potravin vznikne pokrm, které je vlastně lékem pro tělo.

Pakliže nechcete použít k přípravě sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ , lze použít jen horkou vodu, také to tak někdy dělám. Nebo místo vody a sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“  dát přímo horký tekutý ovesný nápoj např. od  „Alnatury“v množství cca 230 ml, pak samozřejmě odpadne přídavek horké vody a otruby zalijeme přímo horkým nápojem.

Sdílení

    68 122 zobrazení článku
    O autorce
    42 komentářů
    1. Anonymní Odpovědět
      Mohu použít pšeničné otruby?
      • Alemari Odpovědět
        Tak to bude chtít vyzkoušet, zda Vám to bude chutnat. Takovou kaši jsem z nich nepřipravovala. Nemám s nimi tolik zkušeností. Kaše jenom z otrub ovesných je velice chutná, ale z pšeničných otrub bude asi chuťově odlišná. Osobně pšeničné otruby moc nemusím... Jednou jsem je koupila a pak jsem se je snažila propašovat do různých pomazánek na zahuštění a také do pečiva. Tam se daly uplatnit, jinak mi moc nechutnají, ale protože chutě můžeme mít odlišné, tak si to ověřte, třeba to bude dobré..:-) Zdravím a přeji pěkný večer. Alemari.
    2. SimonQa Odpovědět
      A můžu ovesné otruby vařit? Nevím, jestli je to zbytečné, nebo přímo zakázané. Děkuji mnohokrát. Je mi patnáct a mám dědu diabetika, o kterého se starám. A konečně jsem ho donutila ochutnat kaši s ovesných vloček a ta mu náramně zachutnala, tak bych chtěla zkusit něco dalšího. Nechápu, co mají lidé proti zdravé výživě... Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nevíte nutriční hodnoty ovesných otrub- jestli to není na obalu, nebo tak. Půjdu je kupovat až v úterý do svého oblíbeného obchůdku se zdravou výživou, ale potřebovala bych to vědět, abych mohla případně poupravit dědův jídelníček. Mnohokrát děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Určitě je vařit můžeš, také z nich připravuji Ovesnou kaši s otrubami a ta je tepelně upravena. Ale jinak jsou dobré i nevařené. Ovesné otruby mají na 100 g 1479 kJ (353,3 kcal). Přeji pěkný den. Alemari.
    3. misanna michaela Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych se zeptala jak vykouzlíte kaši, kterou vidím na fotografii? Při zalití otrub (suroviny i postup splněn dle Vašich pokynů) se mi vytvoří hrudky, jen jednou omylem se mi povedla jemná kašovitá snídaně... Děkuju za všechny tipy zde, zkouším a naplňuje to mé představy.... Mějte se a děkuju za případnou odpověď. Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Určitě Vám odpovím milá Michaelo. Možná mi tam vypadlo jedno kouzelné sluvko zamícháme. Když jsem dostala Váš dotaz, tak jsem si to šla opakovaně ověřit, v čem by mohlo být úskalí... Jelikož se mi podařila opět kašovitá konzistence, přečetla jsem si svůj popis postupu a pochopila jsem, že bych tam měla ještě doplnit, že s těmi otrubami v té horké vodě jednou dvakrát zamíchám a pak za dalšího krátkého promíchání tam přidám i ten ovesný nápoj. A pak to nechám být, houstne to samo...:-) V postupu jsem uvedla, že jen přimíchám ovesný nápoj a ono to není úplně přesné... Možná to, že se Vám to jednou povedlo, bylo právě tímto... A tak to jdu hned do receptu doplnit a Vám děkuji za komentář. Vidíte, člověk si mnohdy myslí a zapomene, že druzí uvažují jinak... Srdečně zdravím. Alemari.
    4. vika Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda uvedené recepty s označením pro oslabenou slinivku jsou pro slinivku, která špatně tráví či pro diabetiky.. Držím pankreatickou dietu, ale celkem už volnější a hledám nové recepty pro zpestření jídelníčku. Taky bych se chtěla zeptat, zda je možné nahradit sojový nápoj (např. v karobovém nápoji s kardamonem) za něco jiného, na soju jsem alergická a mléko špatně trávím.. děkuji :-)
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný den Viko. Ano, recepty označené pro oslabenou slinivku jsou pro slinivku (pankreas), která produkuje málo trávicích enzymů. Jinak všechny recepty jsou současně i pro diabetiky, jsou s vyloučením bílého cukru, ale zde je nutno počítat s obsahem jednoduchých cukrů, které mohou diabetici jen dle svého dietního režimu v omezeném množství. Recepty, které nejsou označeny Pro oslabenou slinivku jsem buď vůbec sama nezkoušela pro oslabenou slinivku, anebo je raději po svých zkušenostech nedoporučuji. Sojový nápoj určitě můžete nahradit jiným „obilným“ nápojem, který neobsahuje sóju a to třeba ovesným nápojem nebo rýžovým. Zdravím. Alemari.
    5. Michaela Odpovědět
      Dobrý den, ovesné vločky mám velmi ráda a používám je často, ale tahle kaše bylo moje první setkání s ovesnými otrubami. Musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena a okamžitě jsem si zařadila tuto dobrotu mezi rychlé a chutné snídaně. Vzhledem k tomu, že jsem milovnice ořechů, zkusila jsem po druhé přidat také trochu sekaných vlašských ořechů a vůbec to nebylo naškodu :-) Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jsem potěšena, milá Michaelo, že Vám také chutnají. S ořechy to musí být doopravdy „mňamka“ :-) Alemari
    6. Kwiki Odpovědět
      Perfektní, opravdu výborný recept. Moc děkuju :)
      • Alemari Odpovědět
        Také díky, milá Kwiki :-)
    7. Trina1 Odpovědět
      Právě si pochutnávám na kaši z ovesných otrub. Nikdy by mě nenapadlo, že to může být tak skvělé :). Trochu jsem si ji přisladila medem.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám za komentář, milá Trino1 Jojo, člověk mnohdy ani netuší..:-) Mějte se hezky. Alemari
    8. Eliška Odpovědět
      Dobrý den, na internetu všude čtu, že otrub se může jíst max 2 lžíce denně. Ve větším množství prý odvádí nějaké důležité minerály z těla. Jak je to tedy s otrubami? Děkuji:-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Eliško, ano, na internetu se dočtete mnohé, občas i protichůdné názory, jak se v tom vyznat, že. Veškeré rostliny, zelenina, ovoce, obiloviny i luštěniny obsahují v různém množství kyselinu fytovou, fytinovou, nazývají ji všelijak, která váže dvojmocné a trojmocné kovy hořčíku, vápníku a zinku, tím snižuje jejich využitelnost a vstřebatelnost. Zde u otrub je důležitá především ta vláknina. Pakliže si dáte jednou dvakrát za týden 50 g ovesných otrub dle tohoto receptu, určitě to tělu spíš prospěje než ublíží. Bylo by to na přednášku, ale já na toto nejsem zas až takový odborník, nejsem přímo biochemik, ale myslím si, že je tolik nezdravých potravin, které nám odebírají v konečném výsledku minerální látky, že v tomto případě jsou občas požité otruby spíš požehnáním pro naše tělo a neobávala bych se je v omezené míře konzumovat. Alemari
        • Eliška Odpovědět
          Děkuji moc za vysvětlení:-).
          • Alemari Odpovědět
            Za málo, rádo se stalo :-)
    9. Kristýna Odpovědět
      Ovesné otruby si přidávám ráno do jogurtu, příp. jen tak k nadrobno nakrájenému ovoci - výborné. Chci se ale zeptat - jsou otruby jako kaše vhodné taky pro kojence?
      • Alemari Odpovědět
        Ovesné otruby nejsou vhodné pro kojence, je to velká zátěž na trávicí trakt, je tam hodně balastu. Kojenci potřebjí velice šetrnou stravu, proto není vhodná ani celozrnná mouka nebo celozrnná rýže aj. Alemari.

        P.S.: Osobně bych si otruby nedávala moc ani do jogurtu, je to těžká kombinace sacharidů a živočišné bílkoviny. S ovocem je to již lepší kombinace, ale to je jen moje nevyžádaná rada :-), jen mi to přišlo na mysl, že to mám sdělit.

    10. Míša Odpovědět
      Dobrý den Alemari, vzhledem k tomu, že téměř každé ráno nestíhám, přešla jsem zcela na snídaně z ovesných otrub. Jím tuto snídani už minimálně půl roku každý den. Včera jsem poprvé slyšela o odvodu minerálů, myslíte, že bych měla konzumaci každý den omezit.... no odpovím si sama, asi ano :-D Budu muset přijít na jinou snídaňovou rychlou kaši...M.
      • Alemari Odpovědět
        Ano Míšo, odvodila jste si to správně. Souhlas :-) Zkuste třeba fermentované kaše, ty se ráno jen ohřejí.
    11. Nina Odpovědět
      Dobrý den Alemari, chtěla jsem se zeptat jaký máte názor na užívání 50 g otrub denně, jak uvádíte v této kaši, když denní dávka by neměla přesáhnout 20 g. Děkuji za odpověď Nina
      • Alemari Odpovědět
        Milá Nino, to máte tak. Když si jeden den dáte 50 g otrub, tak si prostě druhý den dám něco jiného...Osobně nikomu nedoporučuji je užívat dlouhodobě a denně po 50 g. To jsem zde na webu někomu již odpověděla i v komentáři, ale obden nebo občas určitě, pomohou s pročištěním. Pakliže je chcete užívat dlouhodobě a opakovaně, tak to je něco jiného, to souhlasím s Vámi a tuto kaši bych denně určitě nejedla, protože nejen by těch otrub bylo moc, ale asi by se mi i přejedla :-) Srdečně zdravím. Alemari
    12. Zlata Odpovědět
      Dobrý den, rozhodla jsem se pro každodenní konzumaci otrub kvůli zdravotním problémům, ale dočetla jsem se tu o té denní doporučené dávce. Když si ale budu denně dělat poloviční dávku kaše, tak by problém neměl být, že? Děkuji :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zlato, myslím si, že neměl. Dělejte vše v souladu s Vašimi pocity a potřebami a naslouchejte svému tělu, co Vám sděluje, zda bude mít na ty otruby chuť dennodenně. Zdravím. Alemari
    13. Jitka Odpovědět
      Paní Aleno, výborná kaše, zrovna jsem ji posnídala a děkuji za recept!!! Určitě vyzkouším i ostatní, už se těším.
      • Alemari Odpovědět
        Tak to jsem ráda, děkuji Vám Jitko za zprávičku.:-)
    14. Melanie Odpovědět
      Dobrý den. Ráda bych se dozvěděl,a jestli jsou ovesné otruby dobré při hubnutí anebo jestli by byly lepší pšeničné. Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Melanie. Pšeničné otruby moc nepoužívám, to raději ty ovesné. Nevím, zda jsou vhodnější na hubnutí či nikoliv, to neřeším. Zkuste se na to nacítit raději sama. Mne k tomu pocitu vede spíš zjištění, že po pšenici sílí tuky, ale zda otruby mají podobné vlastnosti, to nevnímám. Otruby mají podstatně méně škrobů než celá zrna, tak to bude možná úplně jedno. Obojí lze zařadit. Ovesné otruby mám ráda více, ale je to spíš můj osobní pocit. Které jsou konkrétně pro Vás vhodnější by se muselo proměřit třeba kineziologicky nebo kyvadlem, na dálku to neurčím. Alemari
    15. Melanie Odpovědět
      Alemari, moc děkuji a ráda využiji pro své nové zkušenosti všechny rady, které jsem tady od Vás našla. Jsem ráda, že jsem Vaši stránku objevila. Melanie
      • Alemari Odpovědět
        Rádo se stalo :-), milá Melanie. Čerpejte informace a mějte se hezky. Alemari
    16. Marta Odpovědět
      Dobrý den, myslíte že je dobré si každý den dávat 1 polévkovou lžíci otrub do acidofilního mléka? Všude na internetu čtu, že by se neměly užívat dlouhodobě. Děkuji za Váš názor.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Marto. Do acidofilního mléka bych otruby nedávala, protože mléko obsahuje bílkovinu a otruby zase škrob a v této kombinaci je to těžké na trávení. Ale nikomu nic nechci vnucovat. Mnoho lidí je tak jí a dávají je i do jogurtu apod. Sama otruby užívám, jen když na ně mám chuť, takže je určitě neužívám dlouhodobě. To je již na Vás, na Vašem pocitu. Nemyslím si, že vše platí pro všechny, ale dle mého vnímání bych je nejedla stále. Je to ale jenom můj názor. S pozdravem Alemari
    17. Mirka Odpovědět
      Dobrý den, tento recept bych ráda vyzkoušela. Můžu z receptu vynechat Oves Milk? Jakou tam má funkci? Děkuji předem za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Mirko. No ten Oves Milk je tam spíš ve výsledku pro mléčnou chuť, ani tam být nemusí. Doplnila jsem to i do poznámky k receptu. Zdravím. Alemari.
    18. Tereza Odpovědět
      Dobrý podvečer, měla bych malý dotaz ohledně sušeného ovoce. Zajímalo by mě, podle čeho bych ho měla v obchodech vybírat, aby bylo mému tělu prospěšné. Zda i z těch ze supermarketů se dá dobře vybrat nebo se zaměřit jen na bio ze zdravých výživ? Zmínila jste totiž v jednom příspěvku, že sušené ovoce přes noc namáčíte a zbylou vodu použijete na přípravu kaše, ale já znám to, že sušené ovoce se má zalít vařící vodou, aby se zbavilo škodlivin. Jak to tedy s tím sušeným ovocem vlastně je? A jaký máte názor na ovoce sušené mrazem? Stejně tak by mě zajímalo, podle čeho vybíráte skořici a jiné kořeni. Předem děkuji za odpověď :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Terezko. Ve velkých supermarketech sušené ovoce nekupuji, je ošetřeno sířením a proto se musí umývat tou horkou vodou, i když se to tím stejně nesmyje vše...Proto osobně nakupuji jen ovoce nesířené a to seženete jedině ve zdravé výživě. Je také barevně jiné...Třeba meruňky jsou tmavé, ale o to chutnější...U tohoto nesířeného ovoce lze ta voda z namáčení pak použít k oslazení kaše. Ovoce sušené vymražením mi moc nesedí...A podle čeho vybírám skořici a jiné koření? No, já tedy intuitivně...nemám nějaké pravidlo... Zdraví Alemari
    19. ini Odpovědět
      Moc zdravím - doma se mi urodily rýžové otruby. Máte nějaké zkušenosti? Předem díky za tip
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím Ini a sděluji, že nemám. S rýžovými otrubami jsem ještě nepracovala, lituji, neporadím. Zkuste s nimi nakládat jak s jinými...Alemari
    20. Roman Odpovědět
      Dobry den, hodne citavam, ze se ovoce(snad i susene) ma jest samostatne kvuli potencionalnimu kvaseni v pripade michani s jinymi potravinami. Jak to tedy prosim je? Je tedy chyba,kdyz ovesnou kasi smicham s cimkoliv ovocnym? Dekuji moc.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milý Romane. Ano, ovoce syrové na sto procent bych nekombinovala s ničím dalším. Ani ne se zeleninou. Ale sušené je již něco jiného, to vnímám a také i čtu, že je možné přidávat třeba i k ovesným vločkám či zde k otrubám. Když budete míchat kaši se sušeným ovocem, tak chybu neuděláte, ale syrové bych nepřidávala. Obsahuje právě enzymy, které mohou vyvolat to nadýmání, neboli kvasné procesy v těle. Takto to vnímám intuitivně a mám i na svém těle ověřeno já, ale můžete mít i jiný názor či zkušenost. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *