Ovocné knedlíky z pohanky

4 porce

Ingredience:

Těsto:

  • 120 g pohanky lámanky
  • 500 ml vody
  • 60 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“
  • 200 g hladké pohankové mouky
  • 60 g škrobu ( maizena – škrob kukuřičný, popř. solamyl – škrob bramborový)
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • hladká pohanková mouka a škrob na obalování
  • špetka mořské soli

Náplň:

  • meruňky, švestky, jahody

Na posypání:

  • 50 g instantní kukuřičné „Vtipné kaše“
  • 50 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky

Na polití:

  • javorový sirup, med

Z pohanky lze připravit pro mnohé lidi možná netradiční, přitom velice rychlou variantu těsta na ovocné knedlíky. Budeme potřebovat pohanku lámanku a pak i pohankovou hladkou mouku. Vejce vynecháme.

„Kabátek“ bude na ovoci kupodivu držet i bez vajec, ale pro lepší zpracování přidáme trochu škrobu. Odvážené množství pohanky prohlédneme na stole a vybereme ostré kousky tmavých slupek, které mohou někdy být ještě přítomny.

Vsypeme do hrnce, zalijeme přesným množstvím vody, mírně osolíme a jen přivedeme k varu. Nevaříme. Jakmile pohanka zpění, přikryjeme hrnec pokličkou, zabalíme do utěrky a dáme na 45 minut do peřin nabobtnat.

Bude-li pohanka v peřinách déle, nevadí, je to jen k dobru. Před přípravou těsta pohanku vyjmeme a ještě do teplé zamícháme v hrnci sušený rýžový nápoj, který se krásně rozpustí.

Pohankovou kaši necháme vychladnout. Ještě stále v hrnci přikápneme aromatický olej, máme-li, a přisypeme škrob a zatím jen 180 g hladké pohankové mouky. Vařečkou vše promícháme se vzniklou pohankovou „mléčnou“ kaší až se vytvoří téměř jednolité těsto.

Těsto vyklopíme na vál a rukama zapracujeme do těsta zbylých 20 g mouky tak, aby se těsto nechytalo válu ani našich rukou. Ty doporučuji také pomoučit nebo otisknout ve škrobu. Je vhodné i vál ještě trochu posypat pohankovou moukou, jen tak pro lepší práci, ale do těsta již není třeba více mouky přidávat.

Z těsta vytvoříme váleček, rozdělíme na čtyři díly, a každou část nakrájíme na stejný počet kousků, dle toho co obalujeme. Při použití švestek jsem z každé čtvrtiny připravila 8 knedlíků a z veškerých přebytků těsta, když se mi zdálo, že je obal moc silný, ještě na závěr dva. Z malých meruněk uděláme určitě knedlíků víc.

Na vále nebo zvlášť v misce si připravíme směs hladké pohankové mouky se škrobem na obalování knedlíků před vařením. V této směsi knedlíky oválíme, aby se nám nerozvářely.

Knedlíky vaříme v mírně osolené vodě, do které přisypeme malou lžičku hladké mouky nebo škrobu. Vkládáme je až do vařící vody a jakmile se voda vrátí k varu, odměříme čas. Bude potřeba asi tak 7–8 minut od dosažení varu dle toho jak je máme veliké a jaká je síla „kabátku“.

Vyzkoušela jsem různé varianty síly obalu, a tak bych zde poradila určitě si již po 6 minutách stoupnout k hrnci a hlídat. Rozvařené jsou totiž pak „raz dva“. Je vhodné vařit také knedlíky v menším počtu, asi tak po 10–12 kouscích, abychom je stačili opatrně a přitom rychle vyjmout. Jen tak se nám naše práce zhodnotí do podoby pěkného díla, za které se nebude kuchařka stydět.

Na posypání jsem zde zvolila instantní kukuřičnou kaši s názvem „Vtipná kaše“, ale určitě můžete použít též celozrnnou strouhanku nebo i jiné posypání, třebas mletý mák či kokos, jak kdo má rád.

Instantní kaši smícháme se sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky a dle mých zkušeností je nejlepší knedlíky přímo v této směsi obalit a pak ještě zbytkem posypat.

Řekla bych, že přímo delikátní oslazení je polití knedlíků javorovým sirupem, ale chutné jsou i oslazené zředěným a ovoněným medem dle návodu na aromatizovaný medový sirup u receptu Ječné nudle s mákem.

Co se týče náplně, veškeré ovoce nám chutnalo, snad zralé švestky nejlépe, ale je již na vás, jakou náplň si sami zvolíte a vyzkoušíte.

Poznámka: Recept na pohankové knedlíky jsem vybrušovala několikerým opakováním a tak jsem knedlíky doma vařila téměř obden. Nestalo se nikdy, že by se nesnědly. Spíš se nedostávalo a já sama jsem se vždy těšila, že si též pochutnám, protože jsou velmi vhodné i pro oslabenou slinivku a ještě navíc i bezlepkové.

Při první přípravě jsem ještě i kukuřičnou instantní kaši mírně orestovala na sucho v hrnci a pak teprve smíchala se sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky. Chtěla jsem vyzkoušet toto posypání místo opražené strouhanky, kterou jsme dříve míchali s práškovým cukrem.
Opražení je pěkně voňavé, ale musíme pilně míchat, abychom suchou kukuřičnou kaši nespálili. Při dalších přípravách jsem se tímto krokem z nedostatku času nezabývala a suchou instantní kukuřičnou kaši přímo smíchala s „mlékem“. Byla dobrá též, a „moji jedlíci“ si tento způsob posypání velice chválili.
Možná i proto, že se nemusel mlet žádný mák..:-)

Sdílení

    34 879 zobrazení článku
    O autorce
    16 komentářů
    1. Maruška Odpovědět
      Krásný den přeji paní Alenko, včera jsem vařila tyto ovocné knedlíky, plnila jsem je jahodami. Nic skvostnějšího jsem nejedla. Byly vynikající. Mohu je jen doporučit. Sladké jídlo jsem jedla po dlouhé době, protože mi to zdraví nedovolilo. Moc Vám děkuji za skvělé inspirativní recepty a rady. Přeji Vám hodně elánu a energie, při tvorbě nových nápadů. Maruška
      • Alemari Odpovědět
        Milá Maruško, jsem ráda, že se Vám knedlíky povedly a že Vám tolik chutnaly. S těmi jahodami to mohlo být doopravdy výborné...Zkusím to někdy také...:-) A mnohokráte Vám děkuji za slova přání. Jsou mi velkou posilou. Krásnou a slunečnou neděli přeji. Alemari
    2. Šárka Odpovědět
      Dobrý den Alemari. Právě jsem dovařila a dojedla první várku těchto božských knedlíků. Plnila jsem je zmraženými švestkami s naší zahrádky. Měla jsem obavy, aby ta zmrzlá voda nenadělala paseku a knedlíky se mi nerozpadaly. Švestky jsem nechala jen tak povolit. Kdybych je nechala ůplně rozmrazit, byly by moc měkké a špatně by se mi s nimi pracovalo. Takhle to šlo báječně. Zapomněla jsem je též obalit v mouce se solamylem, ale vůbec to nevadilo. Také jsem místo rýžového mléka použila sójové plus (modrý obal) a na posyp místo vtipné kaše použila pohankovou instantní kaši. Vařila jsem je jen mírným varem 6 minut. Děkuji moc za inspirace z pohanky. Mám několikrát operované křečové žíly, ale jen málo receptů z pohanky mi chutná.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Šárko, zdravím Vás a těší mne, že jste našla zalíbení v těchto chutných a snadných knedlících. Ano, s tím zmrazeným ovocem se nejlépe pracuje ve zmrzlém stavu, také to tak dělám. Jde to dobře, navíc se to i méně lepí. To jste si poradila velice dobře. Jste šikulka :-) Přeji Vám, aby se dařilo a našla jste i jiné pohankové pokrmy, které jsou velice zdravé... Alemari
    3. Adéla Odpovědět
      Dobrý den, nejprve Vám chci poděkovat za úžasné stránky se spoustou skvělých receptů! Určitě nějaké v nejbližší době vyzkouším. Chtěla bych se ale také zeptat, co si myslíte o pohankové mouce. Dnes jsem ji koupila, ale na obalu není uvedeno, jestli se jedná o mouku hladkou nebo celozrnnou, čehož jsem si v obchodě nevšimla. Mouka je však tmavšího zbarvení, takže předpokládám, že hladká není. Dočetla jsem se, že celozrnná pohanková mouka poškozuje střeva díky tvrdé slupce. Je to pravda nebo mouku mohu s klidem používat? Děkuji za odpověď. Adéla
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, Adélko. Děkuji za Vaše milá slova v úvodu Vašeho komentáře. Pohankovou mouku celozrnnou, tak jak jste ji popsala, nekupuji a ani necítím její vhodnost. Vždy, když najdu nějaké kousky ostrých slupeček třeba v pohance - zrnu nebo v pohance - lámance, tak je pečlivě vyberu, doopravdy jsou ostrá. Podle mne je pohanka v celém zrnu právě ta vyloupaná a bez těch tvrdých slupek, které bych brala spíš jako plevy. Zrníčka, která ze slupek vypadnou, nejsou omletá, tak jsou tedy celá. Ovšem není vyloučeno, že jsou na ty slupky a zrno jiné názory :-) a označení celozrnná je správné s těmi slupkami...S moukou namletou i s těmi slupkami, které jsou podle mne vhodné tak na čaj (obsah rutinu) nebo na výplň nějakého relaxačního polštářku :-), jsem se zatím nesetkala, spíš i proto , že ji ani nehledám. Je-li to tak jak píšete, jsou-li v té mouce ty slupečky nějak pocítít, asi bych neriskovala. To již bude na Vašem zvážení a chuti. Zdravím. Alemari
    4. Barbora Odpovědět
      Dobrý den, tak právě dojezena první várka těhle super knedlíčků! Dělala jsem se švestkama a pak ještě obalovala v máku ala kominíčci z druhého receptu a bylo to výborné! Manžel si to nemohl vynachválit, jiné už prý nemám dělat, tohle že je nejlepší recept na knedlíčky! Děkujeme :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Barborko, rádo se stalo ! Děkuji též za Váš komentář. To jsem moc ráda, že chutnaly. Alemari
    5. Martina Odpovědět
      Jééžiš, ty jsou tak tak tak strašně dobrý!!!!!!!!!!! Mnohem jemnější než klasické tvarohové těsto a krásně se s ním pracuje. I jsem se nejprve zalekla složitosti receptu, který ve skutečnosti složitý není:o) Můj první recept z těchto stránek - výborný začátek:o) Díky!
      • Alemari Odpovědět
        Martinko milá, úžasná odezva! Nechala jsem text tak jak jste se spontánně vyjádřila. Úplně Vás slyším :-) DĚKUJI! Držím palce do dalšího vaření! Alemari
    6. Lucka Odpovědět
      Dobrý den Alemari, právě jsem dodělala tyto knedlíky a - výsledek je skvělý. Sice na nich budu muset ještě leccos dopilovat, ale chuťově jsou vynikajicí. Jediný, ale celkem podstatný, problém jsem měla u zpracování těsta. Dělala jsem vše dle receptu, přesto jsem ale místo těsta měla na vále takové bláto, co nešlo dostat ani z rukou ani z válu. Přidávala jsem tedy postupně ještě pohankovou mouku (odhadem asi ještě dalších 100 g) ale výsledek žádný, váleček bych z toho neudělala, navíc mi pak pohanková mouka došla.. :D musela jsem tedy použít hladkou pšeničnou, ale tu už jsem nezapracovávala, jen jsem si v ní vždycky namoučila ruce a část těsta pak zpracovala tak, že se jím dala obalit švestka. Nakonec se knedlíky povedly, ale opravdu nevím, kde jsem udělala chybu.. Každopádně moc děkuji za recept a příště už knedlíky třeba budou opravdu bezlepkové :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den též přeji, milá Lucko. Tak to je mi líto, že se dařilo jen s obtížemi...Jojo...Opakování je matkou moudrosti...Nevím, kde jste, děvče milé, udělala chybu...Asi v prvotní části...Ta pohanka-lámanka (ne pohanka-kroupa..i zde se človkě může lehce zmýlit) musí být před přídavkem mouky po nabobtnání již hodně hustá...Držím palce, aby se Vám příště povedly i bezlepkové :-)...Alemari

        P.S.: Občas je připravuji i na kurzech a i pro své blízké...Zatím vždy s úspěchem dle tohoto receptu.. :-)

    7. Ivana Odpovědět
      Dobrý den, mám od května bezlepkovou a bezlaktózovou dietu, tak se učím vařit jinak a s ročním synem moc času na experimentování není. Už jsem zkusila pár Vašich receptů, naposledy právě tyto výborné knedlíky se švestkami. Povedly se napoprvé a i manžel si moc pochutnal. Musím moc pochválit Vaše stránky, hlavně to, že všechno máte popsáno tak podrobně, že člověk ani nemá šanci něco pokazit;-). Jen bych měla jeden dotaz, zda by vás nenapadlo, čím nahradit sušený rýžový nápoj, zda by fungovala třeba nějaká směs rýžového sirupu, rýžové mouky, másla, nevím... mám totiž trochu výhrady vůči ztuženým tukům a Zajíc obsahuje částečně ztužený sojový olej. Děkuji, moc Vás zdravím a těším se, až vyzkouším další recepty. Ivana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Ivanko. Děkuji za pochvalu webu. Jelikož jsem chemik, tak vím, že tam jsou sice nějaká éčka, ale určitě je jich v ostatních potravinách v obchodech daleko víc a také daleko škodlivějších. Chápu však ty, co se i tomuto chtějí vyhnout. Něco ze svých názorů jsem již doplnila v článku o mléce a jeho náhradách Zde v tomto receptu je možné vařit pohanku přímo v mléce rýžovém z DM drogerie. Třeba tam trochu té mléčné chuti bude též. V nových receptech již tyto varianty často zmiňuji, pakliže je to možné..Zde dáte 500 ml tekutého rýžového mléka a necháte to v tom nabobtnat. Jinak bych to nekombinovala a neměnila. Zkuste, třeba se to také povede. Žel, jak píšu, nemám tolik času staré recepty prověřovat opakovaně, jedině když je chci vařit :-) a to pak doplňuji do textu i další varianty. Zdravím srdečně a mějte se hezky. Alemari
    8. Ivana Odpovědět
      Děkuji, kdybych na tento Váš článek narazila dříve, neobtěžovala bych Vás svým dotazem, protože vše tam je několikrát zodpovězeno. Moc se tedy omlouvám. Jsem taky chemik, analýza potravin, takže v problematice éček se dovedu zorientovat, jen ten ztužený tuk mi tam neseděl...Příště zkusím dle Vaší rady mléko tekuté. Zdraví Ivana.
      • Alemari Odpovědět
        Hezkou neděli přeji Ivanko. Nic se neděje, netřeba se omlouvat. Vyzkoušejte dle mé rady. Postupně se pokusím vracet i ke starším receptům, jak mi čas dovolí, a poopravit je. Nyní jsem dochovala tatínka, v pátek provdala dceru, také Ivanku :-), takže bylo málo času, což se doufám změní. Zdravím. Alemari.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *