Papriková pomazánka

miska – cca 550 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici. Lze nahradit sojovou omáčkou „Tamari“.

Ingredience:
  • 250 g tvarohu (tučný, polotučný, měkký)
  • 50 g kvalitního másla
  • 100 g čerstvé červené papriky
  • 80 g cibule
  • 20 g pórku
  • tekuté polévkové koření bez glutamanu
  • 1 lžička červené papriky, ½ lžičky saturejky, ½ lžičky estragonu
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • mořská sůl
  • trochu instantní kukuřičné nebo rýžové mouky na případné zahuštění

Místo kupované budapešťské pomazánky nebo paprikového pomazánkového másla lze připravit doma podobnou pomazánku z červené papriky a tvarohu. Tučnost tvarohu posílíme přídavkem změklého kvalitního másla a pro dodání rostlinných tuků přidáme panenský slunečnicový olej.

Vše spolu dobře našleháme ponorným šlehačem. Tento tvarohový krém ochutíme jemně krájenou červenou paprikou, cibulkou a pórkem.

Pomazánku osolíme, přidáme tekuté polévkové koření, sušené bylinky a červenou papriku.

Pak už vše společně dobře promícháme a dáme vychladit.

Přídavek másla v chladu způsobí zatuhnutí pomazánky do požadované konzistence.

Máme-li ale rádi pomazánku ještě tužší, lze ji zahustit přídavkem instantní kukuřičné nebo rýžové kaše, ale nemusí se.

Obsahem másla a oleje je pomazánku sytější. Mažeme ji přímo na pečivo a podáváme s čerstvou zeleninou.

Poznámka: Tato pomazánka v rodině doslova „frčí“, ale je určena zdravým lidem. Já ji na oslabenou slinivku nekonzumuji. Přídavek čerstvé cibule, pórku a papriky pomazánku velice osvěží a chuťově odlehčí.

Dovolím si uvést jednu malou radu na závěr. Pórek do pomazánek krájím na jemno většinou tak, že ho podélně dvakrát rozkrojím do kříže, třebav délce 8–10 cm, ale nedokrojím stvol až do konce, aby ještě držel pohromadě. Pak krájím napříč přímo čtvrtkolečka, která se pěkně rozpadnou na drobné kousky. Je to lepší než sekat na prkénku nakrájené plátky, ale možná to vše víte a já nesu „dříví do lesa“ :-)

Sdílení

    9 283 zobrazení článku
    O autorce
    2 Komentářů
    1. Veronika Odpovědět
      Koukám, že tahle pomazánka ještě nemá žádný komentář, což je škoda, protože je opravdu rychlá a výborná. Klasická budapešťská vedle ní bledne závistí. Příště dám asi o lžíci méně oleje, je opravdu sytá. Tímto díky za další skvělý recept. Jste fakt úžasná, že ty kombinace koření dokážete sama vymyslet. Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám milá Veroniko. Ono to šlo jaksi samo :-). Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *