Pohanka se zeleninou

1 porce | Při oslabené slinivce bez čerstvého pórku.

Ingredience:
  • 80 g krup pohanky
  • 250 ml vody
  • mořská sůl
  • bazalka
  • koření „Horalka“
  • mletý kmín
  • sojová omáčka „Tamari“
  • kvalitní panenský olej, např. řepkový
  • mrkev, červená řepa, kvašené zelí
  • trochu pórku

Pohanka v současné době slaví renezanci a je to moc dobře, protože tak cenný zdroj rutinu pro naše cévy hned tak v jiné plodině nenajdeme. Abychom rutin zachovali v tomto pokrmu v co největším množství uvaříme pohankové krupky „v peřinách“.

Tento způsob patří k nejšetrnější přípravě vaření pohanky. Společně se zeleninou získáme plnohodnotný pokrm plný minerálních látek a současně i vitamínů. Kvalitní tuky si pak přilijeme. :-)

Odvážené množství pohanky je tak právě pro jednu osobu, a tak si dle počtu osob množství ingrediencí násobíme. K vaření je vhodné použít hrneček se širším dnem. Voda bude nad pohankou v nižší vrstvě a pohanka pak lépe nabobtná.

Pohanku raději prohlédneme a odstraníme zbylé tmavé ostré slupky. Nebývá jich mnoho, ale mohou se v ní ještě vyskytovat. Pohanku je vhodné před další přípravou krátce a rychle promýt, nejlépe na sítku či cedníku.

Promytou pohanku vyklepneme ze sítka do hrnce, zalijeme přesným množstvím vody, mírně osolíme a přidáme koření dle chuti. Pakliže ještě nemáme zkušenosti s ochucováním pohanky, volíme na jednu porci od každého koření větší špetku, jako když solíme.

Pohanku nezakrýváme a přivedeme k varu. Jakmile var proběhne v celém obsahu, což poznáme, že se pohanka zpění tak, že nám málem „uteče z hrnce“ :-), tak ji odstavíme z ohně a přikryjeme. To bude vše. Víc se už vařit nebude.

Celý hrnec zabalíme do utěrky a vložíme do peřin. V peřinách necháme pohanku odpočívat minimálně 50 minut, ale můžeme klidně déle. Zachová se při teplotě i po dvou hodinách a bude připravena hned k jídlu.

Připravenou pohanku před servírováním ještě v hrnci dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“ a též i omastíme. Nebo ji můžeme pokapat lžičkou kvalitního panenského oleje až na talíři. V našem případě je použit žluťounký panenský olej řepkový.

Pohanku ozdobíme pokrájeným pórkem a obložíme zeleninou. Podáváme jako dělenou stravu.

Jako zelenina je na přílohu výborná čerstvá mrkev, salát ze strouhané červené řepy a v zimním období je výborné kysané zelí.

Poznámka: Je dost pravděpodobné, že mnoho čtenářů tento způsob přípravy pohanky zná, ale přesto jej zde uvádím. Každý někdy s vařením nových potravin začíná a třeba se přesný postup vaření pohanky „v peřinách“ může některým lidem hodit.

I když se nám může zdát, že tento způsob vaření pohanky je zdlouhavý, není tomu tak. Časový prostor, který se nám uvolní tím, že nemusíme pohanku hlídat, můžeme s výhodou využít k přípravě čerstvé zeleniny, kterou podáváme jako přílohu.

Bobtnání celých zrn je časově delší než u pohanky-lámanky, ale pokud ji vyndáme z peřin asi po uvedených 50 minutách, bude měkká a ještě i celistvá.

Tím, že se pohanka v peřinách vlastně dále již nevaří, ale jen nabobtnává, neztrácí žádné své kvality a stane se tak pro náš organizmus cenným zdrojem rutinu, minerálních látek i vitamínů.

Pohanka takto připravená je velice dietním pokrmem i pro oslabenou slinivku. Pouze bych ji volila bez čerstvého pórku.

Salát z červené řepy v umeoctu občas připravuji tak, že uvařenou řepu nastrouhám na jemno místo krájení na kostečky a pak zaliji vařící vodou a okyselím umeoctem. Jemně strouhaná řepa je lépe stravitelná pro oslabenou slinivku a nemusíme tolik dbát na dobré pokousání. :-)

Sdílení

    39 785 zobrazení článku
    O autorce
    8 Komentářů
    1. Mar.gita Odpovědět
      Mňam :-) Děkuji za recept, konečně mi pohanka začala chutnat :-) Mar.gita
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší. Děkuji za komentář. Alemari.
    2. Janka Odpovědět
      Pred chvíľkou som vyskúšala pohanku s kyslou kapustou a je to vynikajúce :) ďakujem za inšpiráciu a skvelý receptík :) Janka
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Janko, potěšilo mne to, že chutnalo. Srdečně zdravím. Alemari
    3. Vlasta Odpovědět
      Dík za recept, konečně jsem našla ten správný, kde se pohanka nevaří. Jdu to vyzkoušet. Vlasta.
      • Alemari Odpovědět
        Držím palce milá Vlasto a přeji, aby chutnalo. Alemari
    4. Drahomíra Odpovědět
      Skvělá volba, vařím tak i rýži a opravdu vydrží dlouho teplá a nelepí se!!!
      • Alemari Odpovědět
        :-) Díky, ano i tu rýži tak lze... také to tak dělám... Vždy pak píšu cedulky na sedačku, co se v dece ukrývá :-), aby si na to někdo nesedl :-).

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *