Polévka s červenou řepou

4-5 porcí | Pro oslabenou slinivku je tato polévka velmi vhodná. | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:

Na polévku:

  • 250 g očištěné červené řepy
  • 250 g očištěné mrkve
  • 250 g očištěných brambor
  • 250 g bílého hlávkového zelí
  • 50 g oloupané cibulky
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky koření „Horalka“
  • 1 lžička mletého kořene lopuchu
  • 3 snítky čerstvého libečku nebo špetka sušeného
  • 2 špetky mořské soli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 1 lžíce řepkového panenského oleje
  • nať čerstvé petrželky

Ovesná „smetana“ na polití:

  • 50 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“
  • 80 ml teplé vody

Zelenina je tělu prospěšná v jakékoliv podobě. Syrová i vařená. Polévka s přídavkem červené řepy je velice zdravým pokrmem a pakliže si ji ještě zjemníme politím ovesnou „smetanou“, tak nejen, že naše zažívání přímo pohladí, ale potěší i oko.

Všechny základní suroviny použijeme ve stejném váhovém poměru a tak není složité si zvolit množství, které nám bude vyhovovat.

Očištěnou mrkev i červenou řepu si ozdobně nakrájíme na plátky a připravíme k vaření. Očištěné brambory nakrájíme také na menší kousky, oloupanou cibuli rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky. Zelí si nakrájíme na malé čtverečky, které oddělíme od sebe.

Protože se zelenina neuvaří všechna současně za stejnou dobu, je potřeba ji vkládat do polévky postupně. Nejdříve začneme červenou řepou.

Nakrájenou řepu zalijeme 1 litrem studené vody, přidáme dvě špetky soli a dáme vařit. Až se začne vařit, odměříme si 10 minut a poté přidáme pokrájenou mrkev, tři stroužky česneku vcelku a krájenou cibuli. Přilijeme dalšího půl litru vody, ale teď již vařící, aby se teplota co nejdříve vrátila k bodu varu. Do polévky přidáme uvedené koření a snítky libečku.

Opět necháme vařit 10 minut a nakonec přidáme pokrájené brambory a zelí.

Hrnec přikryjeme pokličkou, aby se polévka již moc neodpařovala a protože se přídavkem brambor a zelí opět zahustila, dolijeme ještě cca tři čtvrtě litru horké vody. Vaříme tak dlouho, až brambory změknou.

Polévka by měla být nyní za 10 minut hotova. V závěru ji dochutíme přidáním jedné lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu a omastíme ji řepkovým olejem. Snítky libečku a česnek můžeme vyjmout, anebo je v polévce ponecháme. Pro barvu i chuť ještě přisypeme sekanou petrželku a dílo je hotovo.

Na talíři polévku polijeme připravenou ovesnou „smetanu“ a podáváme.

Ovesná „smetana“

Ovesnou smetanu si připravíme ještě před vařením polévky z uvedeného množství vody a sušeného ovesného nápoje, aby mohla zchladnout. Při její přípravě sušený ovesný nápoj dobře rozmícháme v teplé vodě a pak hrnek odstavíme do lednice.

Vychlazená „smetana“ dostane krémovou strukturu a lze jí krásně polévku přizdobit.

Také můžeme zvolit druhou variantu a přímo do polévky zamíchat sušený ovesný nápoj a pak polévku podávat již mléčně ochucenou. Bude také velmi dobrá, i když ne tak efektní. Viz další foto.

Poznámka: Tato polévka není klasický ruský boršč, ale inspiraci jsem si z něho určitě vzala. Je ovšem bez jakéhokoliv masa.

Kořen lopuchu velmi pomáhá trávení při oslabené slinivce a proto je vhodný i jako přídavek do polévky. Namletý prášek z kořene navíc polévku i příjemně provoní.

I při větším objemu uvařené polévky jsme ji neměli problém sníst. Pro oslabenou slinivku je přímo ideální v podobě s ovesnou „smetanou“.

Sdílení

    36 018 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *