Polévka z mrkve a červené čočky

polevka-z-mrkve-a-cervene-cocky

 2-3 porce | Polévka vhodná i pro oslabenou slinivku.

Ingredience:
  • 270 g očištěné mrkve
  • 150 g loupané červené čočky
  • 100 g cibule
  • 1 l kvalitní vody
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička koření Horalka
  • 1 rovná lžička kurkumy
  • mořská sůl
  • 1 vrchovatá lžička sušené majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského slunečnicového oleje (popř. sezamového nebo kmínového)
  • petrželová nať čerstvá nebo mražená

Polévka z červené čočky spolu s mrkví a kořením, včetně kurkumy, může být nejen sytící, ale i léčivá. Kombinace luštěniny a zeleniny je zde nanejvýš vhodná, protože se obojí vzájemně dobře doplňuje. Mixovanou polévku lze podat nejen k obědu, ale i k večeři.

Vaření je velice snadné. Loupanou červenou čočku nejdříve propláchneme na sítu vodou. Očištěnou mrkev jen překrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce s promytou čočkou, vodou, cibulí, česnekem, solí a kořením. Olej, sojovou omáčku a petrželku ještě nedáváme. Tím vším dochutíme polévku až v závěru.

A dáme vařit. Od doby, kdy přivedeme vše k varu vaříme cca 15 minut a pak zkontrolujeme, zda je mrkev měkká. Čočka by měla být již měkká též.

Polévku odstavíme ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Vyjmeme kuličky nového koření a bobkový list a následně vše rozmixujeme jak máme možnost. Buďto ponorným mixérem nebo v mixéru na koktejly.

Hotovou polévku dochutíme sojovou omáčkou „Tamari“ a omastíme ji kvalitním panenským olejem. Již nevaříme, ale pouze dodáme čerstvou nebo mraženou petrželovou nať.

Polévku lze doplnit nějakým pečivem, třeba uvedenými rýžovými pufovanými chlebíčky.

Poznámka: Červená čočka je luštěnina, kterou není třeba vůbec dopředu namáčet a můžeme ji dát hned vařit. Je dle mých zkušeností v kombinaci s mrkví v mixované polévce lehce stravitelná a dobře ji stráví i oslabená slinivka.

Při použití rýžových chlebíčků je vhodná i do bezlepkové diety.

Kurkuma je důležitý antioxidant a v polévce není jen pro svou barvu, ale především pro léčivé účinky.

Sdílení

    16 691 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *