Pomazánka z filé se sojanézou

miska – cca 500 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu pozor na vlákninu v některých sojových majonézách kvůli případnému obsahu lepku.

Ingredience:
  • 300–350 g mraženého rybího filé (např. treska)
  • 100 g cibule
  • 150–170 g sojové majonézy (např.„Sojanéza“)
  • citrónová šťáva
  • mořská sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • 3 kapky citrónového aromatického oleje „Just“

Mnohdy se rozhoduji, jestli mám rybí filé upéci, nebo z něj raději připravit pomazánku. Je pravdou, že pečené filé se zeleninou není špatné, ale dobrou pomazánkou se zasytí zase více lidí. K přípravě můžeme použít jakékoliv rybí filé, které nejdříve uvaříme ve slané vodě s přídavkem bobkového listu a nového koření.

Vody nedáváme mnoho, jen tak, aby se filé zakrylo. Vaření netrvá dlouho a tak se nám voda mnoho nevyvaří. Filé bude měkké určitě za 10 minut.

Uvařené filé vyjmeme z vody a necháme zchladnout. Prochladlé filé nožem na prkénku po částech rozetřeme, jako když třeme třeba česnek, abychom odstranili případnou kostičku.

Takto utřenou rybí drť seškrábneme do misky. Přidáme jemně nakrájenou, spařenou a prochladlou cibulku a sojovou majonézu. Vše dobře promícháme. Stačí vařečkou.

Hotovou pomazánku ještě mírně přisolíme a okyselíme dle chuti citrónovou šťávou. Pro větší výraznost můžeme ještě přidat i kapku citrónového aromatického oleje. Ten již jen dodá vůni, ale neokyselí.

Pomazánku mažeme na pečivo a obložíme třeba čerstvou zeleninou.

Poznámka: Pomazánku jsem na oslabenou slinivku nezkoušela. I sojanéza může být pro oslabené trávení zátěží, ale ostatním v rodině chutná tato pomazánka velice. Je jemná, lehce pikantní a s obsahem jenom kvalitních surovin.

15 731 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*