Průběh zánětu slinivky a rekonvalescence

Běžný život s oslabenou slinivkou je především o každodenní dietě, která by se měla stát pro nemocné trvalým životním stylem. V současné době, kdy se lidstvo potýká s civilizačními chorobami, se změna životního stylu stala velice populární. Ze všech stran se na nás hrnou informace o tom, jak bychom se měli stravovat a co bychom měli jíst, abychom se vyvarovali různých zdravotních problémů.

Dieta při oslabené slinivce vychází především z těchto doporučení, takže moc nového zase neuvádím. Od zdravého životního stylu se však přece jenom odlišuje. Je totiž o mnoho přísnější ve výběru vhodné stravy.

Moje slinivková dieta se liší především ve dnech, kdy právě léčím slinivku z nějakého zánětu nebo jsem ještě v rekonvalescenci. Délka rekonvalescence může být také různá. U někoho je návrat do několika dnů nebo týdnů a někdo se v tomto období pohybuje třeba stále. Já mám zatím štěstí, že nemám slinivku tak zničenou a mohu ji ještě vrátit po prodělaném zánětu až do klidového stavu, kdy mohu jíst mnohá uvedená jídla. Pouze musím dodržovat zásady a omezení, které jsem uvedla v samostatném článku Dieta při oslabené slinivce.

Je to tedy o tom, jak nám v daný okamžik naše tělo funguje, v jakém stavu se nachází naše slinivka, jak trávíme potravu a co zrovna pociťujeme. Je něco jiného prožívat přímo akutní záchvat anebo se pouze nacházet v období dodržování diety.

U mne bývá vybočení z diety většinou způsobeno nějakým stresem. Stres spotřebovává krevní cukr a je pak příčinou, že se vrhnu na jídlo v důsledku hypoglykémie a poklesu životní energie. Ve snaze doplnit chybějící energii stravou se mi někdy nepodaří se natolik ukáznit, abych zavčas přestala, nepřejedla se, třebas zdravými potravinami, a neštěstí je hotovo.

Přiznám se, že největším prohřeškem je u mne konzumace ořechů a mandlí, které moc miluji v kombinaci s datlemi nebo rozinkami. Za normálních okolností je strávím dobře, ale v nevhodnou dobu, právě po prožitých stresech, se tuky spolu s fruktózou ze sušeného ovoce stávají, při současné případné další nezvládnuté kombinaci potravin, spouštěčem akutního zánětu. Velkou roli zde sehrává stav naší psychiky, protože člověk může těžce stravovat nejen potravu ale i své vnitřní prožitky.

Jak zvládám akutní zánět slinivky

Záchvat u mne začíná obvykle trávicími problémy po výše popsaném stravovacím vybočení. Nadýmání a vyprázdnění útrob mimo pravidelný režim mi pak nedovolí ulehnout do postele, natož usnout a dokud podstatná část problematické potravy z těla nevyjde, neuleví se mi. Současně začnu cítit i silné bolesti u mne více vlevo, pod žeberním obloukem a i v zádech. Začne mne bolet hlava, rozklepu se i z nevyspání a možná mi vystoupí teplota. To přesně nevím, neměřím se. Spíše je mi ale většinou zima a mám studené nohy. Cítím se velmi slabá, jako bez života, nemám chuť se v posteli ani pohnout. Když již konečně usnu, ráno mne probudí opět další nutkání na očistu, nadýmání a silné bolesti, které rozhodí vnitřní klid.

Bolest se dostavuje i v klidu a bez příjmu potravy. Cítím, že se děje něco, co mne ohrožuje a na jídlo nemám ani pomyšlení. Snažím se pít hodně vodu, která podpoří dokončení očisty. Doporučuji v tomto stavu vyhledat lékaře a popsat své potíže a nechat si udělat krevní testy, které prověří zvýšenou přítomnost pankreatických trávicích enzymů v krvi.

Pokud se potvrdí předtucha akutního zánětu (pankreatitidy), je dobré raději vždy dobře zvážit doporučení na případnou hospitalizaci. Radím se vždy sama se sebou, zda to zvládnu bez ní. Hospitalizaci se zatím úspěšně vyhýbám, protože jsem již dříve zvládla jeden těžší zánět slinivky bez ní a přežila jsem jej pomocí níže popisovaných opatření. Z tohoto důvodu, díky nabraným zkušenostem a také vnitřnímu pocitu, pokračuji zatím jen v léčbě ambulantní. Rozhodně bych však neriskovala a nesuplovala odborný dohled, kdybych cítila, že jde o něco jiného.

Snažím se i přes bolesti, dodávat tělu dostatek tekutin, abych zabránila dehydrataci. Čistou filtrovanou vodu popíjím po celý den a nejvíc dopoledne. Čaje první den ještě nezařazuji. Místo čajů si obvykle ohřeji vodu. Teplá voda mi pomůže zahřát tělo při ztrátě energie. Když mne moc trápí zimnice, zvolím vodoléčbu a dám si nohy prohřát do teplé vody. Pak si suchá a prohřátá chodidla natřu tymiánovým prohřívacím krémem a navleču si ponožky. Na oblast břicha si přikládám Tibetský jílový obklad jaterní z řady bylinných výrobků Epam od Borise Tichanovského. Toto „bahno“ si namažu na bolestivá místa na břiše a i na zádech, pak přikryji látkou a snažím se obklady během dne často střídat. Jinak polehávám. Žádná velká další aktivita než péče kolem sebe se nedoporučuje.

Hladovku držím tak dva až tři dny, do ústupu akutních bolestí. Většinou během tří dnů vyjde z člověka veškeré nestrávené jídlo, dokonale se vyčistí a slinivka se uklidní.

Druhý den po záchvatu již většinou zkouším popíjet teplé bylinkové čaje. Používám především heřmánek; někdy nať čekanky nebo kořen smetánky lékařské a také pro uklidnění třezalku nebo meduňku. Co si budeme povídat, kdo ví o čem mluvím, dá mi za pravdu, že uklidnění je nutné a pomůže i to, že si ověříme příčinu akutních bolestí u lékaře a tím pádem víme, jak budou příští dny probíhat.

Doporučuji pracovat při záchvatu i s psychikou. Věřit, že se vše zlepší a pak je to den ode dne lepší. Ono rčení: „Víra Tvá Tě uzdraví“ má zde své opodstatnění.

Každý člověk je vždy sám ve své bolesti, ale je velice povzbudivé pro duši, najde-li při svých potížích pochopení blízkého okolí a je mu dopřáno bohatě klidu, odpočinku a najde se někdo, kdo mu alespoň uvaří a podá čaj.

Protože již roky neberu léky proti bolesti, snažím se zaměstnat mysl a na bolest, která mne donutila ležet, raději nemyslet. Pospávám nebo si čtu, popř. sleduji nějaké dokumentární pořady v televizi. Ne však o jídle nebo jeho přípravě. Zde je nebezpečí zbytečného dráždění slinivky k vylučování trávicích šťáv, viz. Pavlovův reflex. Bolesti dávám čas„vybolet“ a protože ji netlumím, tak alespoň vím, jak ustupuje.

Strava v období rekonvalescence

Rekonvalescence je velice důležité období, protože se začíná opět přijímat potrava. Vnímám toto období jako radostné. Je mi už lépe a pohled na svět je zase optimistický. Je nutné se stravovat velice umírněně, zodpovědně a doopravdy to myslet se sebou vážně. Návrat k akutnímu stavu by mohl být velice rychlý. Člověk musí sám vnitřním pocitem zvažovat jídla, která konzumuje a raději být na sebe víc přísný. Toto období může být u každého různě dlouhé. U mne tři týdny až měsíc nejsou výjimkou. Protože nejdůležitější jsou dny po ukončení hladovky a půstu o čajích, uvedu vám svou ověřenou stravu pro pár svých prvních dnů v rekonvalescenci.

1. den

V tento den zahajuji postní režim, který obsahuje velice skromná a jednoduchá jídla. Jako první stravu si obvykle uvařím Léčivý vývar z ovesných vloček, ale scezený, tj. bez vloček.

Většinou se moc na své první jídlo těším, protože vím, že tento čistý vývar z ovesných vloček strávím. Vývar z ovesných vloček byl „lékem“ pro nemocné již za 2.světové války a i po ní. Vím od své maminky, že si ovesnými vločkami léčila podvýživu a také poničený žaludek z válečného období. Od dob, kdy i mne maminka v mém dětství „kurýrovala“  ze střevních katarů vývarem z ovesných vloček, nedám na tento pokrm dopustit. Ať si kdo chce ohrnuje nos nad konzistencí této řídké kaše, v tom případě neví, co je hlad.

Tato teplá polévka či řídká kaše, lehce přisolena, byla pro mne vždy úžasným jídlem po době, když jsem se jako dítě s nemocným bříškem nemohla na jídlo pár dnů ani podívat. Někomu však může vyhovovat více třeba vývar z rýže nebo dušená mrkev, ale já mám ověřen tento pokrm. Vzpomínky mne nasměrovaly a vím, že správně.

Protože se člověku, jak začíná jíst, zvyšuje apetit, nemá většinou chuť stejné jídlo opakovat. První den však neudělám chybu, když si tento vývar dám víckrát a po menších dávkách. Mezi jídlem ještě popíjím bylinkové čaje pro zahřátí. Pro zpestření si dám třeba podušenou mrkev, kterou uvařím lehce v soli, s mletým kmínem a pak ji umixuji do podoby řídké polévky. Víc druhů jídel první den nevolím. Stačí jenom střídat tato dvě. Bohatě zasytí a dodají tělu vlákninu a pomohou šetrně nastartovat trávení. Jídla střídám dle probuzené chuti v menších časových intervalech. Někdy i po dvou hodinách, ale ne ve velkých dávkách. Večer se snažím dodržet poslední jídlo do 18.hod. Opatrnost v jídle se určitě vyplatí.

První dny také nejím ještě nic syrového, žádné ovoce ani zeleninu. Ani zatím syrové šťávy, i když jsou rychlým zdrojem energie. Ty přijdou na řadu později. Kromě bylinkových čajů ještě popíjím čistou vodu.

2. den

Ráno zahájím nejdříve teplým čajem z kořene smetánky lékařské nebo heřmánkem. Ke snídani si uvařím většinou zase léčivý vývar z ovesných vloček a v poledne již zkusím podušenou zeleninu v mixované podobě Zeleninového pyré nebo opět nějakou kaši.

Druhý den je již pestřejší. Zkouším si dát i kaši z rýžové krupice, ale vařenou jenom ve vodě. Vezmu 40 g rýžové krupičky a 400 ml vody a vařím za míchání. Lehce osolím a také přidám trochu mletého kmínu na podporu trávení.

Většinou v těchto dnech nastartuje nejen trávení, ale i vyměšování. To podpořím vývarem z ovesných vloček, konzumovaným druhý den odpoledne již i s vločkami. Ovesná vláknina je velice šetrná a společně s vlákninou ze zeleniny pomůže pohybu střev.

Protože se vrací chuť k jídlu, je velice důležitě odolat probuzenému hladu a nepřejíst se byť kaší vařenou na vodě. Ta nám pak může ležet v žaludku jako „kámen“. Raději jíst častěji a menší porce. Většinou mám chuť také něco kousat a tak si zařadím na prostřídání do diety třeba pufované rýžové chlebíčky. Dobré jsou i rýžové nebo kukuřičné extrudované křupky. Ovšem opět jenom trochu.

3. den

Většinou si dám pro změnu zeleninové pyré k snídani. Na svačinku pár rýžových chlebíčků. V poledne trochu uvařené rýže a nemixované dušené mrkve. Je nutno začít zatěžovat trávení většími kousky jídla. Proto k večeři volím v páře dušenou brokolici pro změnu s rýžovými těstovinami nebo opět pufovanými chlebíčky. Také mi chutnají spařená, oloupaná a podušená rajčata, která nasytí moji touhu po „kyselkavém“jídle. Komu by jejich konzistence po udušení připadala nevzhledná, může je rozmixovat na jakousi „rajskou“ omáčku a doplnit trochu vařenou rýží.

A opět je důležité dávat tělu dostatek tekutin v podobě čisté vody a různých bylinkových čajů. K potravě začínám již v této době přidávat doplněk stravy v podobě kapek Chola směs od Herba Vitalis a do kaší mletý fenykl. Obojí pomáhá s trávením.

4. až 7. den

Tyto dny pojídám většinou různé druhy kaší, které lze připravit dle uvedených návodů, ale neslazené, bez přídavku sušených obilných nápojů a také samozřejmě bez jakýchkoliv oříšků. Mám-li chuť na „jakoby sladké“ jídlo, tak si kaše, které se mi stejně sladké zdají samy o sobě, tedy pokud je nesolím, posypu trochu skořicí, která je „osladí“ a také pomůže tělu bojovat se zánětem. Ke kaším si už uvařím nějakou hořkou obilnou kávu.

Co ale nekonzumuji první týden vůbec, jsou jakákoliv jídla z brambor, i když vařené brambory bývají doporučovány jako šetrná a dietní strava. Nevím, ale mně osobně brambory v jídelníčku nevyhovují a jím je i v klidovém období své slinivky velmi sporadicky.

Množství jídla během prvního týdne můžeme postupně zvyšovat a odstupy mezi jídlem prodloužit. Při pití již zařazuji i čerstvé zeleninové šťávy, připravené na odšťavňovači. Třeba z mrkve, červené řepy, okurky, pastináku, popř. celeru. I ze směsí zeleniny. Šťávy je dobré v tyto dny více ředit vodou v poměru 1 díl vody na 2 díly šťávy. Rozhodně se vyhýbám šťávám předem připravovaným a baleným, kupovaným byť v prodejnách zdravé výživy. Nadále zůstávají mým průvodcem bylinkové čaje i čaje přímo na slinivku dle receptů od bylináře Pavla Váni.

V tyto dny již zařazuji také více syrové zeleniny. Ke konci týdne zkouším trochu syrové strouhané mrkve nebo spařená rajčata a také trochu strouhané okurky. Tu třeba v letním období. V zimě raději moc ne, protože tělo ochlazuje. Syrovou zeleninu si dávám pouze v poledne nebo tak do 15 hod. Večer určitě jenom vařenou zeleninu s rýží, s jáhlami, s pohankou nebo obiloviny v podobě kaše. Asi od 6. dne zkouším i ovoce. Většinou si dám nejdříve dušená jablka jako Dietní jablečnou kaši nebo kompot, obojí ještě bez hřebíčku jen s trochou skořice a až později je zkouším syrová jako samostatné jídlo.

8. den až konec rekonvalescence

V tyto dny si již povoluji přísnou dietu a zařazuji postupně po malém množství sušené obilné nápoje do kaší, pudingu a stravu si zpestřuji při zachování dietních opatření. Trávení bílkovin si ověřím na čistém tofu, které si přidám k dušené zelenině. Se sýry, byť kozími nebo nízkotučnými, doporučuji raději počkat. Také tuky doporučuji zařadit dle vlastního uvážení později. Stravu si již obohacuji pečivem, nejlépe nějakými plackami, které si dám k zelenině nebo k ajurvédské kávě.

Osobně se obzvlášť v tomto období vyhýbám i studeným pokrmům přímo z ledničky. Ovoce a zeleninu, kterou mám ráda syrovou, nejím vychlazenou. Možná to nemá moc spojitosti se slinivkou, ale spíš se žaludkem, ale není potřeba zažívání zkoušet při celkovém oslabení.

Postupně zařazuji k již uvedeným alternativním pomocníkům také podpůrné trávicí enzymy (Bio enzymy) a Bromelain v podobě tabletek. Je dobré se také poohlédnout po tinkturách z rostlin nebo ještě lépez pupenů od paní Mgr. Podhorné, tzv. gemmoterapeutika a začít užívat něco pro posílení aktivity slinivky. Velice jí to prospěje a pomůže s léčením. Existují také různé tibetské bylinné produkty Epamy od již zmíněného pana Borise Tichanovského, které také mohou s bolavou slinivkou pomoci. Je potřeba si vyzkoušet na vlastním těle, co vyhovuje nejlépe. Mám dobré zkušenosti s uvedenými produkty a moc mi pomáhají. Správné funkci střev lze pomoci i užíváním laktobacilů při jídle. S vyrovnáváním hladiny krevního cukru a při chutích na sladké mi účinně pomáhá řasa Spirulina, kterou je dobré zařadit k dlouhodobému používání jako potravinový doplněk.

Návrat k normálu

Období rekonvalescence u mne přechází pomalu a plynule do dietního režimu, který jsem si nazvala pro sebe jako klidové období. Snažím se dodržovat dietní omezení a pokud mnoho nevybočím, daří se mi udržet slinivku jen s malými výkyvy delší dobu bez akutního zánětu.

Jelikož sama řeším dopady stravování z mládí, moc bych vám přála, abyste se nemuseli nasměrovat na nový stravovací styl až po zdravotních problémech.

Je snazší nezavdávat příčinu případnému onemocnění v budoucnu, než pak bolestně řešit důsledky.

Sdílení

    76 508 zobrazení článku
    O autorce
    37 komentářů
    1. sybilla Odpovědět
      Pozdravujem Alemari, chcem sa poinformovať bližšie k tým tráviacim enzýmom. Na nete som našla rozporuplné informácie a doporučenia, kedy je najlepšie ich brať. Jedni píšu 30 min. pred jedlom, inde zase s jedlom a niekedy aj po jedle. Nie som si istá ani po preštudovaní stránok o enzymoterapii. Som teda zvedavá, ako sa to osvedčilo Vám. Veľa zdravia a ďakujem za odpoveď.
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím milá Sybillo též. Co se týče trávicích enzymů, neužívám je soustavně, ale když je již beru, tak spíš před jídlem nebo současně při něm. Pakliže na ně zapomenu a mám pocit, že bych mohla mít trávicí problém, tak si spíš podpořím tvorbu svých enzymů nějakým čajem pro lepší trávení, třeba lopuch nebo smetánka a někdy i puškvorec. Jinak puškvorec je lepší mít připraven jako studený výluh a jen ho přihřívat. Užívání trávicích enzymů bude asi hodně individuální a každému může vyhovovat jiný čas podání. Mám pocit, že jejich užití až po jídle je v mém případě málo účinné. Přeji též hodně zdraví. Jen nevím, zda jsem Vám nějak pomohla :-) Alemari P.S: Ještě připisuji. V článku vyfocenou Chola směs si beru spíš po jídle, třeba když mám pocit, že je mi poněkud těžko a nechce se mi vařit čaj anebo nemohu, protože jsem mimo domov.
    2. Elfa Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, ráda si procházím Vaše stránky o zdravém vaření a koupila jsem si i Vaši knihu. Mám problémy s jídlem a ty se ještě znásobily letos po Silvestru, kdy se mi začalo dělat po každém jídle špatně a bolelo mě břicho (vlevo pod žebrem). Alkohol nepiji, smažené, tučné nejím...Při odběrech zjistili jen mírně zvýšené hodnoty pro slinivku, na gastru nic nenašli ani na ultrazvuku, ale bez trávicích enzymů teď nejsem skoro schopná nic sníst. Myslíte, že to může být podrážděná slinivka? Děkuji za odpověď a hodně úspěchů ve Vaší další krásné práci :-) E
      • Alemari Odpovědět
        Milá Elfi, děkuji Vám za přání úspěchů. Tak jak to popisujete to může být i podrážděná slinivka. Ale já Vám tuto diagnózu nepotvrdím, nejsem lékař, ale to pobolívání o něčem hovoří. Nechcete přijít za mnou do Poradny? Mohly bychom to probrat detailně. Poradenství přes web ani přes mail nedělám, je potřeba doopravdy osobní účast nebo aspoň přes Skype...Zvažte to. Zdravím srdečně Alemari.
        • Elfa Odpovědět
          Dobrý den, Alemari, děkuji mnohokrát za odpověď. Je mi jasné, že takhle na dálku mi nemůžete jinak poradit, u lékařů jsem byla, nic se v podstatě nezjistilo, absolvovala jsem různá vyšetření, ale asi to opravdu bude podrážděná slinivka. Bydlím v Praze a chodím do práce, takže by pro mě byl trochu problém se k Vám dostat, ale ještě to zvážím. Jak už jsem se zmínila, mám i jiné zdravotní problémy a po pravdě se ve vaření moc nevyžívám:-) Ještě jednou děkuji a mějte se moc hezky:-)E
    3. Lucie Odpovědět
      Dobrý den, našla jsem tady Vaši stránku. Prodělala jsem a stále jsem ve stavu zánětu slinivky. Strávila jsem 8 dní v nemocnici na kapačkách a přísné dietě. Užívám pomocné léky. I tak se mi hodnoty v krvi pomalinku zvyšují. Bojím se něco sníst. Jak správně nastartovat slinivku, aby se hodila do normálu? Už mám dole 7 kg. Můj gastroenterolog tvrdí, že u mě je vše na dlouho. Nechci skončit opět v nemocnici. Děkuji za každou radu.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Lucie. Chápu zcela Vaši situaci a vážím si velice i toho, že se na mne obracíte s prosbou o radu. Osobní poradenství tohoto typu je však již u mne, o proti všem informacím, které jsou zde na webu zcela zdarma, honorované, a já je neprováním takto veřejně přes webové stránky a ani přes mail. Nejen, že by to nebylo etické, ale není to možné. Je zde doopravdy nezbytný osobní rozhovor nebo alespoň hovor přes skype. Chcete-li se ke mně objednat, napište mi na můj mail. Další podstatné informace najedete na stránce Poradna. Chcete-li přijít nebo přijet osobně, je to nejlepší způsob. Velice ráda se Vám budu věnovat. Jednou v životě jsem se již vracela z podváhy a bylo to víc jak 10 kg. Vím, jak i tento problém je stresující. Alemari
    4. AlicaH Odpovědět
      Dobrý den, i já se připojuji s poděkováním za tento web i text. Je mi 29 let a akutní zánět slinivky břišní jsem prodělala v 17 letech. Od té doby střídám období "klidová" s dietním režimem s obdobími, kdy mi to ujíždí ve stravě ve všech směrech. Aktuálně opět formuji svůj dietní režim a smiřuji se s vidinou toho, že je trvalý...Můj dotaz směřuje k mléčným výrobkům a slinivce - je řešením přejít na výrobky bez laktózy nebo jen dodržet nízkotučné varianty? A co skutečnost, že nízktučné (odtučněné) varianty jsou často horší než klasické pro náhražky v nich obsažené? Moje poslední otázka směřuje k lepku a pečivu - je dobré vyhýbat se lepku úplně? Nemají se také jíst semínka atd., ale celozrnné pečivo je jich plné... Děkuji za upřesnění a srdečně Vás zdravím se závěrečným díky za sdílené zkušenosti:) Alica
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Alico

        Nejím nyní již moc klasických mléčných výrobků, spíš doopravdy tak jak píšu, se zaměřuji na kozí, ovčí a psala-li jsem dietní mléčné výrobky s tuky do 30 %, tak spíš, že si nedávám denně šlehačku a jogurty s ovocem a doslazované. Vlastně nyní již přecházím kolem těchto regálů bez povšimnutí :-) Z výrobků z kravského mléka si občas koupím Lučinu nebo Mozarellu, bílý jogurt, tak jak jsem uvedla. Chutě se mi též mění a i potřeby. Jednou za čas si koupím kozí tvaroh. Ano, klasicky vyrobené dietnější výrobky mají místo tuků přidané škroby, ty oslabené slinivce tak nevadí, ale mohou vadit lidem co chtějí hubnout. Tuto variantu nepovažuji za horší, ale je ji potřeba také pohlídat, když člověk sleduje už konkrétní cíle se svou okamžitou dietou. Samo sebou nejím nic z mléčných výrobků, když mi není třeba dobře a to nemusím mít přímo zánět, stačí nevolnost.

        Lepek pšeničný se snažím omezovat, peču nejraději z žitné mouky, dále z ječné a i špaldové. Všechny druhy mají lepku méně než klasická pšeničná mouka bílá vymletá...Semínka je dobré mixovat. Sama si je do pečiva mixuji, jako např. lněná a někdy i slunečnicová. Je to ale též o dobrém pokousání a klidném jídle. Semínka v klidovém období dobře strávím, ale vždy se je v ústech snažím rozmělnit na kašičku.

        Zdravím a děkuji za Vaše slova o mém webu v úvodu. Alemari
    5. martin Odpovědět
      Dobrý den, Vaše stránky mi pomohly rozšířit možnosti potravin, které mohu po 2 x prodělaném zánětu jíst(2. byl vlivem alkoholu a 1. špatné životosprávy). Jsem vám velmi vděčný. Chtěl bych se pouze zeptat, jelikož jsem po druhém zánětu zhubl opravdu hodně na 53 kg. Existuje nějaký způsob, abych hmotnost minimálně na 60 kg nabral zpět? Cítím, že mé tělo je slabé. I svaly opadly. Proto se chci zeptat, jestli vadí sport či posilování s činkami, či Vy sama nějak sportujete a udržujete se takzvaně fit. Děkuju za to, že jste tyto stránky vytvořila, nejednou mi psychicky pomohly.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Martine. Samosebou, že ne při zánětu, ale až je člověk v tom klidovém stavu, tak lze začít tělo zase zatěžovat. Osobně mi fyzická zátěž po vyléčení zánětu nevadí a myslím si, že není na škodu. Svaly narostou zase jenom činností, proto bych doporučovala nějaký umírněný pohyb. Mne především vrátil pohyb v přírodě. Nejen, že to nabíjí energií, ale i ty procházky ostrou chůzí pomáhají posílit tělo. Především musíte věřit! Držím palce! S pozdravem Alemari
    6. Martin M. Odpovědět
      Dobrý den, dočetl jsem se, že při akutním zánětu slinivky používáte jílový obklad. Jak to funguje? To snižuje bolesti nebo jinak pomáhá? Moc rád bych tuto metodu použil také, kdyby to mělo nějaký alespoň menší tlumící efekt. Děkuji a přeji hezký den.
      • Alemari Odpovědět
        Milý Martine, ano, je to sice jílový obklad jaterní, viz obrázek u článku, ale působí přes kůži nejen hojivě na vnitřní orgány, ale i tlumivě na bolest. Mazala jsem si ho na celé horní břicho, je ve stresu, když je ten zánět, ale co Vám budu povídat, že...Asi víte své. Držím palce. Alemari
    7. Robert Sutorý Odpovědět
      Zdravím všechny čtenáře, nebo li slinivkáře. Chci jen poděkovat za tyto sstránky, uvědomil jsem si, že je potřeba být pozitivní a minimalizovat stres, což se lehko řekne.....ale těžko dělá. Představa, že si nikdy nedám panáka s partou je hrozná, ale co už. Co řikáte na zelený ječmen?? Držte se všichni a pozitivně myslete .... s pozdravem Robert
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji, milý Roberte. Zelený ječmen je dobrá volba...Děkuji za povzbuzení za všechny a též se držte! Přeji jen klidné období a nelitujte toho, že si nedáte panáka. Já si dávám na setkáních se spolužáky také jenom čaj :-). Zdravím. Alemari
    8. Petr Odpovědět
      Zdravím Alemari.Předem Vám děkuji za tyto stránky a případnou odpověď. Před dvěma měsíci mi diagnostikovali podrážděnou slinivku bez zánětu atd..Zatím se peru s dietním nasazením, něco vyzkouším-nesedne mi to, tak se vrátím zpět na suchary na 2 dny. Chci se jen zeptat, za 2 měsíce jsem se stravováním o moc neposunul. Jaké máte zkušenosti? Alkohol není problém u mne, ale myslíte si, že si třeba budu ještě někdy moct dát párek nebo klobásku či domácí tlačenku vepřovou? Až se vše uklidní? S pozdravem Petr
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím též milý Petře. Asi Vás mnoho nepotěším, ale doporučovala bych se přeorientovat na jinou stravu raději již nyní, ještě před zánětem slinivky. Máte ji už vyčerpánu asi stresem a i nevhodnou stravou a určitě by to chtělo ji zklidnit dietou a pak opatrně přidávat opět dietní jídla. To co píšete osobně nedoporučuji, ale vše máte ve svých rukou. Doporučila bych se držet zásad, které uvádím zde v článku a opatrně s tím zkoušením, abyste si nepřitížil. Neznám Vaši konstituci tak Vám nemohu poradit co a jak. Naději Vám brát nechci, ale záruky Vám dát též nemohu. Kdybyste se chtěl poradit o bližším a jak třeba i při těch vychýleních postupovat konkrétněji při Vašich obtížích, musela bych s Vámi hovořit osobně, nejlépe v mojí Poradně. Tu již budu opět otevírat od března. Zdravím Alemari.
    9. Inka Odpovědět
      Ještě jednou zdravím, začetla jsem se před hodinou a nemohu se odtrhnout! Už rok znám svou diagnozu - lehká forma chronické pankreatitidy a leccos se, jak si umíte představit, změnilo. Vařím, zkoumám, zkouším, ale je tojak říká můj lékař "průzkum bojem". Brokolice a syrové zelí neprojde, neloupané jablko a jahody ano atd. Neplánujete vydat nějakou rozšířenou kuchařku přímo se zaměřením na slinivku? Jistě by našla mnoho čtenářů a byla by asi jedna z mála použitelných, jelikož ty dostupné absolutně nereflektují nové druhy potravin (tempeh, bulgur, kuskus, miso...) Moc se mi líbí Vaše recepty, i když mám taky trochu strach, co to se mnou udělá :-) Hlavně mě překvapilo, že používáte mandle, kokos a mák. Psala bych dlouho...prostě děkuji!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za Vaše slova poděkování. Ještě tedy jednu informaci milá Inko. Pro lidi s oslabenou slinivkou jsem v roce 2009 vydala brožurku, třeba by zatím stačila :-) Bohužel, potřebovala bych "naklonovat" :-), abych už nyní vše zvládla, co bych si přála. Co se týče strachu, no to je právě to, co jsem již psala. Když si jej vpustíte, tak tělo bude reagovat dle něho. Proto raději zkoušejte i mé pokrmy opatrně. A když tak se můžete ke mně objednat do Poradny. Můžeme to probrat více...co a jak. Zdravím a držím Vám palce. Alemari
    10. Ala Odpovědět
      Tak to jsou výborné rady. Asi se objednám do poradny. Záleží na tom, jestli nejsou moc dlouhé objednací termíny. Dobré rady bych potřebovala jako súl. Ještě mi nedá spát otázka, zda by ke zlepšení stavu pomohly třeba infůze vit. C. Děkuji moc. Ala
      • Alemari Odpovědět
        Milá Alo, objednací termíny do Poradny jsou dle potřeby a konkrétní domluvy, určitě nejsou dlouhé. Snažím se pomoci vždy jak nejdříve mohu. V akutních případech někdy i do dvou tří dnů, pakliže nejsem právě na cestách. Co se týče infúze vitamínu C, nemám s tímto zkušenosti, ale můžeme pouvažovat, v čem by konkrétně měl pomoci. Zdravím. Alemari
    11. Zuzana Odpovědět
      Dobrý den Alemari, přečetla jsem všechny Vaše články, bohužel ne pouze jen ze zvědavosti, ale protože mám zjevně také problémy se slinivkou, což jsem si dlouho nechtěla vůbec připustit. Začalo to před rokem, kdy si má dcera ošklivě zlomila ruku v lokti a pro mě to bylo poměrně stresové období. To se začaly objevovat trávicí obtíže, dlouhou dobu jen v podobě velkého nadýmání a diskomfortu, tlaku v levém podžebří. Nakonec na UTZ bylo zjištěno, že mám cystu na slinivce. Ta se sice během roku naštěstí zmenšila, ale odpověď, jak mi tam vznikla, jsem nedostala. Gastroenterolog mne poslal ještě na MR, kde se tedy naštěstí ukázalo, že orgán jako takový je v pořádku, nicméně jsem zřejmě nějaký lehčí zánět prodělala. Měla jsem doporučení vyhnout se smaženému a tučnému a alkoholu, ale víceméně bez dalších dietních omezení. Postupně jsem se snažila nějakou dobu skutečně zdravě stravovat a potíže se výrazně zlepšily. Nicméně pak jsem měla najednou pocit, že už je to v pořádku, že se cítím jako dřív a nic mi vlastně není. Na dovolené s dětmi jsem si dopřála i dosud nepovolená jídla a paradoxem je, že na dovolené, kde jsem byla v klidu a pohodě, jsem i tato jídla bez problémů strávila. Problém nastal až když jsem se vrátila do práce (kde se bohužel stresům nevyhnu) a stačilo, že jsem si při oslavě s kamarády dopřála pár česnekových jednohubek (přece mi bylo už dobře) a zase se mi ozvala bolest v levém podžebří, časté vyprazdňování, žlutá stolice, špatně se mi spí. Prostě si asi konečně budu muset připustit, že moje slinivka, byť se tvářila nějakou dobu že funguje, asi nefunguje jak má. Zatím jsem neprodělala akutní bolesti, takže doufám, že mi úprava stravy pomůže, abych se akutnímu zánětu vyhnula. Jen je těžké, kde brát zvláště v prvních dnech energii na rodinu a děti, když člověku ta energie ze stravy chybí. Myslíte si, že se dá slinivka i zcela vyléčit? Máte nějaké zkušenosti s čínskou medicínou? Děkuji, Zuzana
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zuzanko, přeji dobrý večer. Netroufám si dávat nějaké plané naděje, ohledně toho, že by se dala nemocná slinivka zcela vyléčit. Lidské tělo má však netušené regenerační schopnosti, když je ovšem probudíme a také jim pomůžeme. A to není jenom o jídle, ale i o mysli atd. Též je to čistě individuální, ale zatím jsem se nesetkala s někým, kdo by se mohl vrátit k minulému stravování a nedržel dietu po té, co měl nějaké potíže. Ty potíže signalizuji právě oslabení slinivky a když se strava nebude hlídat, tak se to může i zhoršit. S čínskou medicínou nějaké zkušenosti mám, ale ne přímo na slinivku. Když byste měla zájem, můžeme probrat detaily o tom jak se stravovat a co dělat ve Vašem případě při osobní poradenství v mé Poradně. S pozdravem Alemari
        • Martina Odpovědět
          Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakého koření jste se při zánětu nebo podráždění slinivky musela vyvarovat? Popř. jaké koření obecně nepoužívat, jestliže má člověk problém se slinivkou? S pozdravem Martina.
          • Alemari Odpovědět
            Milá Martino, přeji též dobrý den. Určitě nedokáži vyjmenovat co se nesmí u zánětu,...toho je tolik, skoro vše. Spíš řeknu co považuji ještě tak za vhodné..nebo s čím mám já osobní zkušenost. Konkrétně při zánětu vylučuji veškeré koření, kterým se ochucují pokrmy...Vše je čisté na vodě vařené, tak jak zde uvádím v článku. To koření, které jsem použila do některých dietních receptů, to je pak až při oslabené slinivce v klidu, ani ne tak při podráždění, spíš až za delší dobu. Obecně je dobré se vyhnout všemu dráždívému koření a to je skoro vše...každé nějak. Z těch méně dráždivých koření je vhodný snad jedině mletý kmín a pak trošku Horalky, což je sušená zelenina pomletá bez soli. Kmín pomáhá též zklidňovat sliznice a ta Horalka pak trošku mírně zvýrazní chuť zeleniny. Nu a raději se zaměřit na bylinky, některé mohou být pak i trošku jako koření do pokrmu, třeba, ale já je tedy nedávám, vařím z nich jen ty čaje... Při zánětu není ani do čeho to koření dávat :-). Strava po zánětu je velice velice přísná, nejdříve stejně jenom hladovka...viz to co jsem zde uvedla. Ostatní recepty jsou pro slinivku v klidovém období po rekonvalescenci, takovou ji mám nyní již po mnoha zánětech sedmý rok, díky Bohu za to a samosebou i stravě. Když mne občas postihne nějaké drobné podráždění, ustojím ho půstem a čaji...Ale záněty už netrpím. Takže lze se stravovat i pestře a stravu pak hlídat a postupně pak zařadit i koření, ale to Vám nevyjmenuji, ta jsou uvedena u receptů..Zdravím Alemari
    12. Lucka K. Odpovědět
      Dobrý den paní Alemari, čtu si tu články a vlastně se v nich ( v mojich problémech ) taky vidim. Mám z jidla nadmuté bříško , nestrávené ve stolici. Tu mám žlutou s občasnými průjmy. Prodělala jsem hodně nerviku, stresu a teď se mi přitižilo tak, že nemám chuť k jídlu, sucho a buď kyselo nebo palcivo na jazyku, dietu mám 7 dní. U lékaře jsem byla, čekám na výsledek z krve. Ultrazvuk břicha, žlučníku v pořádku. Na slinivku příznaky mám, jen tlak mám místo vlevo vpravo bez bolesti. Co myslíte, že by to mohlo být a pozná se z krve zánět? S pozdravem Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Lucko. Potíže, tak jak je popisujete, necítím tak jednoznačné, že by to byla na sto procent slinivka, a ani si to netroufám, přec jenom nejsem lékař. Doporučuji počkat na výsledky rozborů. Z krve lze zjistit jak zvýšené amylázy tak zvýšenou sedimentaci, což by pak svědčilo o zánětu. Jakmile budete vědět od doktorů svoji diagnosu, ozvěte se mi dle naší domluvy a pak můžeme probrat i dietu, která by byla v počátku a příštích dnech vhodná, abyste své potíže lépe zvládla. Zdravím a držím palce. Alemari
    13. Zuzana Odpovědět
      Dobrý den Alemari, určitě zvažuji i možnost osobního poradenství (resp. snad jsem pochopila, že je možné i přes Skype, pokud jsem z okolí Prahy). Nyní však odlétám na tři týdny do USA, tak uvidím po návratu. Máte nějaké obecné doporučení na cestování s oslabenou slinivkou? (co na cestách jíst a jak se stravovat?). Byla jsem i u lékařky, která mě pouze vybavila trávicími enzymy, které bych měla brát s každým jídlem. Také se mi dostala do ruky brožura o výživě při potížích se slinivkou, kterou psala jakási dietní sestra a překvapilo mě, že je to samý rohlík a obecně bílé postarší pečivo. Mohu se zeptat proč si myslíte, že bílé starší pečivo není na slinivku vhodné? Pozorovala jste třeba na sobě, že vám to nedělá dobře? Dosud jsem si dávala žitný kváskový chléb, ale ten mi také vždy nesedne. Ještě se zeptám jen zcela obecně - myslíte si, že když problémy nemám až ve stavu akutního zánětu - nicméně malinko pobolívání a špatná stolice - že se mám stravovat dle stravy v rekonvalescenci nebo v klidovém režimu? Díky moc, všem tu moc pomáháte a patří Vám velký dík.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Zuzanko, přeji pěkný den. Na podobný dotaz jsem zde již odpovídala, jak se stravuji na cestách. Bude někde v komentářích u článků pro slinivku. Na poradenství se objednat můžete, ano je to možné i přes skype. Obecně na cestách je potřeba se držet všech dietních omezení, které uvádím zde v dalších článcích. Určitě nezkoušet žádné místní speciality, když nevíte co v nich, je. Snídani volte co nejpečlivěji, nejlépe si vzít svou z domova a někde na pokoji si do misky zalít třeba ovesné vločky či kuskus či nějakou instantní kaši. Horká voda je většinou k dispozici. Snídaně je základ, aby tělo bylo přes den v klidu. Nemohu se nyní více rozepisovat, to téma je skoro na samostatný článek a není tak obecné, jak by se mohlo zdát. Nic nelze zevšeobecnit, ani přistup ke své slinivce. Já zde pouze uvádím jak jsem to zvládla sama osobně, ani mé zkušenosti nemusí sedět na druhé lidi. Doopravdy jsme každý jiný a oslabená slinivka se bude projevovat též různě. Osobně jsem již šestý rok, díky Bohu, bez zánětu, jen v klidovém období, a vím co mi škodilo a jak se vymstí nekázeň v jídle. Šetřit slinivku není nikdy na škodu, určitě se nevyplatí zkoušet co vydrží. Na cestách obzvláště bych dbala přísnější diety. Většinou, když se nemohu vyhnout na cestě nějakému společnému stolování, jsem si dávala co nejvíce dušenou rýži a dušenou zeleninu. Toto jako přílohu najdete vždy na jídelníčku a tělo to hravě zvládne, když třeba i z té zeleniny ještě nějakou nevhodnou eliminujete, jako třeba hrášek, paprika atd. dle diety. Bílé pečivo nejím především z toho důvodu, že v něm jsou různá éčka...i v suchém pak. Vylepšovače mouky a další co člověk ani neví a o tom, že je to vymletá mouka bez jakýchkoliv živin ani nemluvě. Kváskový chléb je vhodné orestovat na sucho jako suchar, když právě nesedne a když slinivka pobolívá, tak ho raději také nejíst, režim zpřísnit, to raději vařené kaše. Ale to je můj názor. Alemari
    14. Jana Odpovědět
      Dobrý den, můžete mi prosím napsat jak přesně děláte vývar z vloček? Prožívám aktuálně zánět slinivky. Moc děkuji za odpoveď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Jano. V článku je uveden přímo proklik na tento recept, který mám uveden také na svém webu. Uvádím tedy tento proklik na léčivý vývar z ovesných vloček ještě jednou. V receptu je vše popsáno. Máte-li nějaký problém s jeho zobrazením, zavolejte mi zítra dopoledne. Zdravím. Alemari
    15. vlasta kocmanova Odpovědět
      Dobry den dnes jsem se dostala poprve na tyto stranky a jsem za to moc rada. Vcera jsem byla propustena z nemocnice domu po skarede ataku slinvky. A rady na teto stance jsou pro me ted nad zlato.Hned jsem vyhodila uz nachystanou bramborovu kasi a jdu si koupit vlocky, ktere jsem doma nikdy nemela. Jen se chci zeptat je mozne, ze pri ruznych pohybech me poboliva skoro cele bricho vic, min ale rozhodne je citlive. Je to urcite tim jake bolesti jsem mela a taky mozna od zvraceni. Jak dlouho to bude asi odeznivat? Dekuji za odpoved.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Vlasto. Nu, možné je všechno a každý má jiné projevy při zánětu a i po něm i při pouhém podráždění. Pobolívat oblast slinivky může i při pohybu a i v klidu. Když by se to neuklidňovalo, doporučila bych ještě jednou kontrolu u lékaře. Mně se jednou jenom podráždění uklidňovalo celý měsíc. Opatrně s jídlem, nepřejíst se. V případě zájmu se lze objednat ke mně do Poradny. Poradím co a jak vařit a jak pomalu nastartovat trávení. Enzymy pomohou též. Omlouvám se za pozdější reakci, bylo méně času. Opatrujte se. Alemari
    16. Aneta Odpovědět
      Zdravím Vás paní Alemari. Děkuji Vám za skvělé stránky, již jsem načerpala plno užitečných informací. Bohužel též řeším problémy s oslabeným trávením. Chtěla jsem se zeptat, jaký názor máte na trávicí enzymy typu Paknreolan, Pangrol, a jiné, které lze sehnat v lékarně.Prozatím se mějte hezky, děkuji, zdraví Aneta Weissová
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Aneto. Při oslabeném trávení mohou pomoci, jsou to enzymy slinivky břišní, ale živočišného původu. Je možné zakoupit i původu rostlinného. Mohu více poradit při osobním poradenství. Zdravím. Alemari
    17. Linda Odpovědět
      Pěkný den, Váš popis průběhu zánětu jakoby popisoval můj: Nadýmání a vyprázdnění útrob (stolice se střídá průjmovitá s polohustou, barvy světlé žluté-hnědé), silné bolesti u mne vlevo pod žeberním obloukem (vystřelují až mě vždy polije mráz po zádech), rozklepu se, je mi zima, mám studené nohy (pokud usnu, vzbudím se úplně na durch zpocená), bolesti rozhodí vnitřní klid.... Bolest se dostavuje i v klidu a bez příjmu potravy. Mám z května 2017 vytažený žlučník z důvodu kamenů. Bolesti v levém podžebří začaly od června zvolna. Nyní je září a bolesti se dost zintenzivněly na píchání až bodání. Jsem sledována v gastro-poradně v Jablonci n. N.. tam si mě však přehazují a každý dr mi říká, že neví, co po něm vlastně chci a že neví, co se mnou. Již 2x jsem byla po tomto stavu v této nemocnici akutně (1. a 12. 9. 2017). Vždy mi výsledky krve (amylázy) vyšly v pořádku (hodnoty 0,6 a 0,9) a se slovy, že jsem zdravá, mě poslali domů. Také jsem předala ranní stolici a moč. Zánět se prý nepotvrdil. Samozřejmě s doporučením dietní stravy (od ledna 2017, kdy jsem měla žlučníkový záchvat, si vařím dietně ... v červnu jsem se začala snažit zařazovat širší stravu, ale bez smažených, těžkých a dráždivých jídel). Vyšetřili mě uzvukem. Jenže samozřejmě do podžebří není slinivka vidět. A také gastroskopicky žaludek s odběrem histologie na celiakii - také v pořádku. Mám intoleranci laktozy a potravinové a pylové alergie. Mléčné výrobky tedy nejím vůbec a před jídly užívám Nalcrom. Piji jen čaj černý nebo ovocný - střídám slazený/neslazený a neperlivou kohoutkovou vodu (kávu, bublinky aj. vůbec), nekouřím a alkohol nepiji (od ledna 2017 jsem si až po operaci žlučníku troufla po doporučení lékařů dát pivo Plzeň - vždy jedno, celkem 3x a 1x 3dcl růžového vína ... buď jsem škytala nebo mě začalo intenzivně píchat v podžebří .. proto se alkoholu úplně vyhýbám a k životu ho nepotřebuji). Moc děkuji za Vaše doporučení. Už nevím, jak se dovolat u lékařů .. je mi 38 a mám 2 děti (11 a 5 let). Jinak jsem téměř v permanentním stresu a napětí - pracuji jako učitelka a děti doma mě nenechají vydechnout. Tolik asi ve stručnosti, určitě jsem neuvedla vše. Děkuji mnohokrát za cenné rady! Ať se Vám daří!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Lindo, přeji moc hezký den a děkuji Vám za obsáhlý komentář a řeknu Vám, že se mi trochu tajil dech nad tím čím si procházíte a i to, že jste tak mladá s těmito obtížemi. Nejdříve jsem Vám chtěla odepsat jen soukromě, ale nakonec jsem si řekla, že je dobré, když budou lidé vědět, že tyto potíže jsou u druhých stejné nebo hodně podobné a že je lze i řešit. Budete-li potřebovat a mít zájem s něčím více poradit, můžete se prosím obrátit ke mně do Poradny. Osobně lze prohovořit více a třeba probrat i to, proč se zatím neobjevuje viditelný důkaz Vašich obtíží, který potřebují lékaři :-) Poradenství lze uskutečnit i přes skype. Vidím, že jste asi z druhého konce republiky, ale v době technických vymožeností by to nemusel být problém :-) Rozhodnutí nechám na Vás a zatím přeji vše dobré a aby Vám bylo lépe. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *