Pšeničné těstoviny v pikantní omáčce

3-4 porce

Ingredience:
  • 400 g pšeničných těstovin (spirálky)
  • cca 350 g rajčat
  • 150 g cibule
  • 250 g zelených paprik (2 ks)
  • 4 lžičky panenského olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžička koření „pašerák“
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 100 ml vody na rozředění
  • 25 g hladké rýžové mouky + 200 ml vody na záklechtku
  • špetka estragonu
  • 1 lžíce tekutého koření bez glutamanu
  • 2 stroužky česneku
  • hrst čerstvé bazalky
  • mořská sůl

Někdy neuškodí si dát i čistě vegetariánské jídlo, kterým bezesporu jsou pšeničné těstoviny v pikantní omáčce. Z těstovin jsou asi nejvhodnější spirálky, protože ve svých „zákrutech“ udrží nejvíce omáčky, která nestéká.

Pšeničné nebo i celozrnné spirálky uvaříme dle návodu ve slané vodě. Obvykle stačí 15–20 minut varu. Pak je scedíme a přikryjeme, aby zůstaly v teplém stavu.

K omáčce si nejdříve připravíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme na hrubo, třeba na srpečky, rajčata namixujeme v mixéru a zelenou papriku nasekáme na jemno v sekacím robotu společně s česnekem a čerstvou bazalkou.

Pak již můžeme začít se samotnou přípravou pikantní omáčky. Na olivovém oleji zpěníme srpečky cibulky, přidáme červenou papriku a chvíli mícháme, aby se cibulka obarvila. Pak přidáme sekanou papriku s česnekem a bazalkou. Restujeme pár minut a pak vše zalijeme rozmixovanými rajčaty. Přivedeme opět k varu a do omáčky přidáme trochu estragonu, koření „pašerák“, sojovou omáčku „Tamari“ a polévkové koření bez glutamanu.

Omáčku zahustíme záklechtkou z vody a hladké rýžové mouky. Protože v mixéru po rajčatech zůstalo ještě trochu suroviny, tak do něj nalijeme cca 100 ml studené vody, dobře jí mixér vypláchneme a touto vodou ředíme omáčku, která nám provařením se záklechtkou zhoustla. Po naředění ještě prohřejeme přivedením k varu. Solíme dle potřeby, ale čím méně tím lépe.

Hotovou omáčku nalijeme na uvařené spirálky, promícháme, aby se omáčkou těstoviny obalily a servírujeme.

Na talíři zdobíme těstoviny lístky čerstvé bazalky.

Poznámka: Tato omáčka společně s těstovinami je pikantní bezmasé jídlo, ale pro oslabenou slinivku není vhodná. Určitě však může chutnat zdravým strávníkům, tak jako mým synům, kteří si toto jídlo rozdělili na dvě velké porce :-) Při servírování „normálních“ porcí by množství stačilo určitě pro čtyři lidi.

Sdílení

    20 238 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Ivare Odpovědět
      Dobrý den paní Alenko, zaujalo mne zahušťování pokrmů záklechtkou z rýžové mouky. Je potřeba provářet stejně dlouho jako když se pracuje s moukou pšeničnou? Nebo je to podobné jako s kukuřičním škrobem, kde stačí jen minutka? Děkuji za odpoveď a moc děkuji za Váš web :). Je velmi inspirativní. S pozdravem Ivare
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Ivare. Pokud máte rýžovou mouku hladkou, tak stačí 2 minuty provařit. Ano, je to podobně jako s kukuřičným škrobem. S pozdravem Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *