Pšenično-žitné kváskové chlebánky

18 chlebánků | Při oslabené slinivce jsou velice vhodné.

Ingredience:

1. krok – 1 den ve 20 hod.

  • 100 g aktivovaného žitného kvásku
  • 100 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 140–150 ml vlažné vody

2. krok – 2. den cca v 8 hod.

  • 450 ml vlažné vody
  • 150 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 100 g hladké celozrnné mouky pšeničné

3. krok – 2. den za 4–5 hodin (ve 12–13 hod.)

  • 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky
  • 200 g hladké celozrnné mouky žitné
  • 1 polévková lžíce soli (s mírným kopečkem)
  • 1 rovná polévková lžíce mletého kmínu
  • ½ polévkové lžíce mletého koriandru
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 50 g hladké celozrnné žitné mouky na vál

Malé kváskové chlebánky jsem nejdříve dělala jen z těsta, které se nevešlo do forem na chleba, ale jejich obliba tak vzrostla, že z celé dávky upečené za chvíli nestačí. Chlebánky,  jak jsem tyto „dalamánky“ nazvala, patří bezesporu mezi naše nejoblíbenější kváskové pečivo.

I pro tento druh pečiva musíme mít doma již k dispozici oživený žitný kvásek, o jehož přípravě je vše uvedeno v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva.

Máme-li připravený kvásek, pak již postupujeme dle dalších kroků.

V 1. kroku umícháme v míse startovací těstíčko, které necháme přes noc prokvasit. Mísu přikryjeme utěrkou a ráno pokračujeme. Časy si upravte tak, aby vám vyhovovaly, určitě je není nutno striktně dodržet, spíš jen časové rozestupy.

V 2. kroku přidáme další vlažnou vodu jako první z uvedených ingrediencí. Těstíčko, které nám do rána prokvasilo, může mít na povrchu zaschlou „krustu“ a tak ji nejdříve v přidané vlažné vodě rozmícháme a rozpustíme. Pak přisypeme obě celozrnné mouky a vše opět dobře promícháme, provzdušníme, nejlépe metličkou, a necháme přikryté utěrkou na teplém místě dál prokvasit.

V 3. kroku přidáme do těsta další mouky, sůl, semínka a koření a vše dobře hnětacími metlami prohněteme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme ho moukou ze všech stran a zpracujeme na velký válec, který rozkrojíme na dva stejné kusy. Z každého kusu nakrájíme 9 kousků a tyto kousky také obalíme v mouce a ještě ručně prohněteme a zakulatíme. Množství těsta vystačí na 18 chlebánků, tedy na 2 klasické plechy.

Připravené chlebánky klademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme je ještě v teple asi 30–40 minut nakynout. Při kynutí jejich povrch zvlhčíme vodou a můžeme ho i ozdobit nakrojením mřižky nebo tam otiskneme nějaký tvar vybraný z vypichovacích formiček.

Plechy vkládáme do předehřáté trouby a pečeme je 45–50 minut při 170–180°C. Máme-li tu možnost, pečeme oba plechy současně.

Sama to dělávám v plynové troubě tak, že si dám do trouby dva rošty a začnu péci jeden plech na horním roštu a asi po 25 minutách ho přesunu z horní polohy na nižší a nahoru dám plech druhý a peču dále současně. První plech vyndám zhruba po 50 minutách, které uplynuly od jeho vložení a pak již jen dopeču potřebnou dobu plech druhý. Ten při pečení jen jednou otočím a na spodní polohu ho nepřesouvám.

Kdo má elektrickou troubu, určitě nebude mít problém péci současně :-).

Po upečení necháme chlebánky vychladnout na mřížce a konzumujeme je až zcela studené.

Poznámka: Co se týče přípravy, mám pocit, že jsou jednodušší než kváskový chléb a navíc jsou upečeny daleko dříve, protože se brzy propečou. Jejich vůni doma nikdo neodolá :-)

Kváskový chléb jíme tam, kde se chléb jí, ale chlebánky jsou téměř něco jako slavnostní pečivo a jsou asi nejvíce chutné jen tak samotné nebo s nějakou dobrou pomazánkou či čerstvým máslem.

Kváskové pečivo je všeobecně lépe tráveno než pečivo kynuté kvasnicemi a proto jej doporučuji i lidem s oslabenou slinivkou. Sama s jeho konzumací nemám problémy, pakliže je nejím čerstvé a teplé. To pak i toto pečivo může při snížené tvorbě trávících enzymů nadýmat.

Sdílení

    37 666 zobrazení článku
    O autorce
    60 komentářů
    1. Michaela Odpovědět
      Dobré odpoledne, milá Alemari, vzhledem k tomu, že jsem měla možnost ochutnat tyhle chlebánky na Vašem kurzu, nemohla jsem se dočkat dalšího víkendu, až je sama také zkusím. Pro začátek jsem je udělala jen z poloviční dávky a dopadly naprosto úžasně. Krásně křupavé chutnají jen tak samotné a s máslem je to naprostá pochoutka. Teď mi jen prozraďte Alemari, jak poručit sama sobě, abych je nesnědla všechny najednou :-) Příště zkusím zaměnit pšeničnou mouku třeba za špaldovou nebo udělat celé z žitné mouky. Moc díky za skvělý recept. Michaela
      • Alemari Odpovědět
        :-) No, tak to doopravdy nevím, milá Michaelo, jak ty chlebánky uchránit...Snad jedině zamknout do spíže...:-) Z jiné mouky je určitě také vyzkoušejte, já už mám asi tři varianty (nějaké sem ještě připíšu) a jsou všechny velice dobré... Přeji krásné tvoření a pečení. Alemari
    2. zizalka Odpovědět
      Krásný slunečný den, Alemari, tak jsem se rozhodla do toho také "praštit", a už mám kvásek v lednici. Dělala jsem ho podle Vašeho postupu, a vyšel úžasně, asi se nade mnou slitoval :) O víkendu jsem tudíž rovnou vyzkoušela "chlebánky", byla to docela "makačka", ale povedly se. Místo celozrnné pšeničné jsem dala normální (páč celozrnná došla). Nevím, jaké mají v originálu být, já je mám na omak dost tvrdé, ale uvnitř jsou měkoučké a vláčné, tak mě napadlo, jestli nemohou být tvrdé kvůli té bílé mouce, co Vy na to? Těším se na další recepty, na řadě je makový kváskový koláč, mák zbožňuju :) Přeji klidný týden, když je tak krásně :) Lenka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den Zizalko :-), milá Lenko. Vítejte mezi příznivci kváskového pečení! Chlebánky jsou na povrchu tvrdé, když jsou čerstvé. Krásně křupou, ale po zaležení zvláční i kůrka. Tedy, pokud Vám vydrží zaležet :-) Jestli je to moukou, to Vám s jistotou neřeknu, z obyčejné bílé vymleté mouky už roky nepeču a tak nemohu srovnat, ale myslím si, že ne. Je dobré ani nesrovnávat, protože to je jiný druh pečiva, má více kůrky. Přeji krásné další pečení! Srdečně zdravím. Alemari
    3. mastr Odpovědět
      Paní Alenko, dobrý den, na Vašem kurzu v Brně jsme ochutnaly tyto úžasné chlebánky, a chtěly jsme si je také upéci, ale bohužel se nám nedaří udělat kvásek, je možné, že by to bylo nestálou teplotou? Postupujeme přesně podle Vašeho návodu, ale nikdy nám neproběhne proces čeření kvásku. Hezký den přeje Marie
      • Alemari Odpovědět
        Paní Maruško, je to možné...Zkuste si dát kvásek třeba do džbánku místo do misky, tu dejte pod něj, kdyby to chtělo přetékat a celé to dát na sluníčko nebo k oknu do tepla... Já jsem s nyní šla s kváskem i na balkon, protože venku je teplo a v bytě zase ne...což je sice fain pro lidi, ale ne pro kvásek...:-( Držím palce a vydržte a přikrmujte, on se rozjede, v teple sice dříve, ale i kolem těch 23-25°C by mohl. Také nezaškodí si namlet přímo čerstvou mouku z žitného zrna, třeba v mlýnku na kávu a tu pak použít na přikrmování... Alemari
    4. Kareline Odpovědět
      Dobry den, v prvni rade Vam dekuji za tyto bajecne stranky. Privedl me sem nas zdravotni problem, casto ja a moje dcerusky trpime plisnovou infekci. Bylo to velmi tvrde, ale zmenily jsme kompletne nase stravovani...Misto chleba kupovaneho jsem zacala delat celozrnne psenicne placky bez kvasnic, maso jime dvakrat, max. trikrat do tydne a kupujeme jej vyhradne z domaciho chovu(tak se vyvarovavame uziti rustovych hormonu, antibiotik, nevhodneho stravovani u porazenych zvirat), kupuji vajicka a mleko bio, kvalitni jogurty (z rakouskych Alp), tady uz mi na bio nezbyva :-(...Jime hodne zeleniny, varene, syrove, ovoce a lusteniny. Hledim take pripravovat vice ryby, ale ty jsou financne narocnejsi...(oproti bio mleku a vajickum, ktere je mozne u nas dnes najit dokonce uz i "v nabidce"..Jinak misto cukru uzivam fruktozu, med a v minimalnim mnozstvi i "maltit". Vim, ze zamenou fruktozy za cukr nic moc nezmenim, kvaseni je tim podporeno, ale jime mene sladkeho a hlavne, to co snime, je pecene, varene, vytvorene doma, z dobrych ingredienci, bez konzervantu, um. aromat, barviv. Rada bych, a to je duvod toho, proz vubec pisu, vylepsila nas jidelnicek a misto placek, ktere jsou sice dobrou nahrazkou chleba, ale nijak zvlast nesetri chrup a jsou casove velmi narocne na pripravu, nahradila kvaskovym pecivem... Nutno podotknout, ze ziji v Italii, kde proste zitnou mouku nesezenu... Je pro nas nejaka moznost, alternativa trebas s psenicnou, spaldovou, kamutovou, kukuricnou? Jine mouky zde proste nesezenu, i kdybych se rozkrajela.. :-(Problem by pak byl i se susenym kvaskem, ktery zde neni k dostani) Jeste by mi moc poslouzila nejaka moralni podpora, prave z rad lidi, kterym neni lhostejna zdrava vyziva a s tim i souvisejici respekt pro prirodu a okoli...V posledni dobe jsem za to dost souzena (mam male deti, zijeme v miste, kde deti cpou balickovanym sladkym a pizzou a hamburgery a hranolkama, ten seznam by byl delsi, takze nenormalni jsem pro vsechny ja, kdyz "nepracuji", jsem jen doma s detma, abych se jim venovala a stravovala je zdrave). Nekdy uz veru ani nevim, proc tohle vsechno jeste delam. Jenze jak muzu najet opet do starych koleji, kdyz uz vim, jak nam skodily (zacala jsem kriticky zvedat oboci, po zimnim obdobi, kdy jsem nechala do deti ladovat horem spodem antibiotika, behem nejsmutnejsich peti mesicu meho zivota, s peti cykly antbiotik). Mockrat dekuji za trpelivost tech, kdo si precetli me S.O.S. :-) a tem, kdo by mi mohli dobrou radou pomoci:).
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kareline, děkuji za Váš příspěvek a musím Vám říci, že Vás obdivuji, jak to vše zvládáte a doslova „bojujete“ za zdraví své i svých děvčátek. Smekám před Vámi, nemáte to jednoduché. Co se týče kvásku z jiné mouky, zatím nemám zkušenost, ale budu ověřovat prokvašení sušeného žitného kvásku do jiné mouky. Pakliže budou mé pokusy úspěšné, ráda Vám zakoupím jeden sáček sušeného žitného kvásku zde u nás a mohu poslat, pakliže budete chtít, abyste si mohla kvásek nastartovat a udržovat již sama. Kvásek z jednoho sáčku vydrží i na rok a je to jen 30 g, tak to by se do dopisu vešlo..., když mi pak na můj mail sdělíte adresu...:-) To je zatím, děvče milé, vše, s čím bych Vám mohla pomoci. Budu na Vás s tím ověřováním myslet a dám pak vědět, jak to dopadá. Milá Kareline, děláte určitě dobře, že jdete ve výživě svoji cestou, tak jak to cítíte Vy, nenechejte se odradit. Držím moc palce a mějte se pěkně! Alemari.
        • Kareline Odpovědět
          Draha Alemari, mnohokrat dekuji za dobrou radu, za snahu a Vas cas. Nesmirne si toho cenim. Budu zvedava, jak dopadne kvasek s reakci na jinou mouku... Jste nesmirne laskava, kez by se to povedlo! Prijde mi to jako v pohadce, no reknete, pecivo takove, poctive, jako se kdysi peklo.... Velike diky i za Vasi moralni podporu...Co rict, jinak, ...Nekdy jde na me opravdu smutek, kdyz vidim, jak se na me okoli kouka a samozrejme ani reci neusetri. Prijde mi i docela lito, ze ja na nikoho nedoleham, aby se stravoval jinak.... Jen tak nejak v hloubi duse doufam, ze teto veci delam dobrou reklamu a ze kdyz to vyjde nam, tak se budou chtit ostatni sami pridat.... Nekdy treba nadelam vice jidla, sladkeho a jen tak ho daruji, znamym, pratelum, ..To mi dela velikou radost... s tim jidlem jakoby predavam kus sebe a sve "víry" ... Se srdecnym a zdejsim "slunickovym" pozdravem K.
          • Alemari Odpovědět
            Děláte to dobře, milá Kareline. Vytrvejte a věřte si...:-) Až jak to dopadne s kváskem, napíši víc, nebojte se. Ano, kváskové pečivo je takové to poctivé až skoro "pohádkové" pečivo. Přeji hodně sil, Kareline. Vím, jste v tom zatím sama, ale i já jsem začínala a tak dokáži pochopit, jak se cítíte. Proto opakuji: „Věřte si!“ Srdečně zdravím. Alemari P.S. : Váš mail znám z přihlášení a proto jsem ho ve Vaší zprávě smazala.
    5. hospodynka Odpovědět
      Milá Alemari, s nadšením jsem se vrhla do zdravého kuchaření a začala právě s chlebánky. Výroba kvásku se myslím povedla, ale po dnešním pečení chlebánků přišlo zklamání - na místo nakynutých a křupavých, tak jak na Vašem obrázku, jsem z trouby vytáhla hutné a nevzhledné placky. Těsto mi vůbec ´nenaskočilo´a nevím, kde jsem udělala chybu. Kvásek v každém kroku reagoval, tak mohlo by to být nedostatečným prohnětením? V posledním třetím kroku jsem všechny ingredience míchala jen hnětacími metlami a asi 5 minut. Poradíte? Moc zdravím Agata
      • Alemari Odpovědět
        Milá hospodyňko, těžko radit, nebyla jsem při tom...:-(. Ale pět minut hnětat netřeba. Tam se mohlo možná veškeré nakynutí, které doposud v těstě bylo, ztratit...no a pak se ještě optám, nechala jste to kynout i na plechu? Důkaz, že to bude kynout i v troubě je právě i to, že to kyne i na plechu při teplotě kolem 25°C. Ale jinak, děvče milé, nezoufejte, „učený z nebe nespadl“ a co se nepodařilo napoprvé, podaří se podruhé.... Vydržte a zkoušejte milá Agáto...zvídejte, určitě přijdete na to, v čem to pak bylo a nakonec se to povede... Hlavně neklesejte na mysli a věřte si. Moc bych Vám přála, aby Vaše snaha došla oceněnění a chlebánky se povedly... Alemari
        • hospodynka Odpovědět
          Děkuji Alemari za bleskovou odezvu. Na plechu jsem nechala kynout, v podstatě vše přesně podle návodu. Přiznávám, že nejsem zručná v pečení, takže nepoznám zatím co těsto ´říká´. Zdálo se mi hrozně hutné a lepivé, proto jsem hnětala a hnětala:-) Možná bude lepší vše promíchat nejdřív ručně vařečkou, určitě se pokusím tomu přijít na zoubek. Dnes jsem si nachystala kvásek na ovocný táč, tak určitě zahlásím výsledek.. Mějte se moc pěkně Alemari a děkuji ještě jednou. Agata
          • Alemari Odpovědět
            Milá Agáto, držím palce, ať se táč povede. Víte, někdy, když si člověk moc přeje, aby se dílo povedlo, stane se právě opak...:-) Ale to tak občas bývá a neděje se to jen Vám. Jak se říká, i „mistr tesař se někdy utne“. Přiznám se též, že můj poslední táč, který jsem pekla s kamarádkou, měl zrovna místy zákalec :-(, a já si tak přála, aby se povedl... Možná jsme na něj daly moc ovoce a tak pak nemoh nakynout a nebo jsme ho nepropekly dostatečně. Také nad tím "špekuluji", v čem byla chyba, vždyť se mi zatím vždycky povedl a byl jak "pýchavička". To jen abyste věděla, že existují „věci i mezi nebem a zemí“ :-) Mějte se pěkně. Alemari
    6. Vitilia Odpovědět
      Milá Alemari, taky jsem neodolala a pustila se do "experimentů" s kváskem. Bohužel se mi ve sklenici s kváskem oděluje voda, nicméně jsem zjistila, že i tak funguje. Domnívám se, že to způsobuje nedostatečná teplota. První chlebánky se mi úplně nezdařily, teď už vím, že byly málo vykynuté. Tak jsem pro změnu zkusila upéct kváskový táč, ač jste to v jednom komentáři příliš nedoporučovala, tak jsem lehounce předehřála troubu (teplotu jsem testovala rukou) a nechala táč kynout v troubě. A světě div se, ono se to povedlo! Těsto báječně nakynulo a táč byl po upečení krásně porézní. Na vrch jsem použila rybíz v kombinaci s tvarohem, který jsem navrh nastříkala cukrářským pytlíkem - vypadalo to moc hezky i pro oko. Takže s tvarohem to jde taky, jen se nesmí na těsto roztírat. Toliko mé zatím omezené zkušenosti, které by možná mohly pomoci nějaké začínající kváskové experimentátorce. Zdravím a přeji hezký sluníčkový den. Ps. Mám zaděláno na chlebánky a věřím, že na podruhé to dopadne báječně. Už se těším. Viti
      • Alemari Odpovědět
        Milá Vitilio, je úžasné jak tvoříte... Ano, kvásek Vám ještě funguje, ale je vyčerpaný, potřebuje přikrmit :-) Jinak nevím přesně, co jste měla na mysli, že jsem nedoporučovala...Bohužel, těch komentářů je tolik, že to nemohu nyní najít, ale pokud si vzpomínám, tak snad jedině, že když vložíme výtvory z kváskového těsta do slabě vyhřáté trouby, tak začnou kynout všemi směry a mnohdy více do široka... Ale u táče je to namístě, ten při tom kynutí nemá kam uhnout, že :-), a tak jde jedině nahoru... Takže táč ano, tady lze plech s těstem dát i do slabě vyhřáté trouby a bude kynout. Jenom je pak potřeba ho dobře upéci, aby po upečení tzv. „nekecl“ a nevytvořil se zákalec. Jelikož se Vám však podařil, je vidět, že si počínáte velice dobře a intuitivně. Jste šikulka! Držím Vám moc palce na chlebánky. I já je právě dnes také peču.
    7. Vendulka Odpovědět
      Milá paní Alenko, tak dlouho jsem chodila mlsně okukovat Vaše nádherné chlebánky, až mi to nedalo, a také jsem je vyzkoušela. Začala jsem ale trošku jinak- ne aktivací kvásku ze zdravé výživy nebo DM drogérie, nýbrž jsem si kvásek doma udělala sama- jen ze žitné mouky a vody- 4 dny jsem prokvašovala a přikrmovala, prosila kvásek, aby vzešel ;-) až se mi zdálo, že to je ono...:-). Z časových důvodů jsem poslední krok protáhla přes noc a půl dne a pekla k večeru- těsto krásně nakynulo a chlebánky jsou skvělé!!! :-) Určitě je stále co zlepšovat a myslím, že příště budou ještě lepší, ale i tak z nich mám ohromnou radost a všem nám moc chutnaly!!! Děkuji za další úžasný recept a inspiraci! Krásné letní dny přeje Vendula.
      • Alemari Odpovědět
        Tedy..., milá Vendulko, smekám. Jste moc šikovná, to mně se do svého vlastního, úplně domácího, kvásku již nechce, používám ten koupený, sušený, tak jak to popisuji, ale Váš příspěvek je důkazem, že to jde i jen tak, jak to dělali naši předkové...:-) Jste šikulka Vendulko! Přeji též krásné letní dny! Alemari
    8. Jassmina Odpovědět
      Milá Alemari, začala som variť makrobiotickú stravu pre svojho 19 mes. syna, pretože mi odmieta mäso, vajcia, no a mlieko mu zase ja nechcem dať. Robíme malé pokroky, nakoľko je dosť prieberčivý. Ale chleba by jedol stále, a tak som sa rozhodla, že mu ho budem aspoň piecť, nech viem, čo tam je a bochánky s kváskom ma upútali ako prvé. Včera som ich upiekla, no neviem, kde som urobila chybu, nakoľko sú veľmi tvrdé (ako kameň). Zmenu som urobila v tom, že som si ruky namazala sezamovým olejom, aby sa mi lepšie tvarovali. Išlo to super, no nevedela som, či ich mám ešte dodatočne poprášiť múkou na plechu? Počas posledného kysnutia na plechu som ich potrela vodou, robili sa mi na nich pekné bublinky. Piekla som ich naraz v teplovzdušnej rúre na 170-180 st.C. No nevedela som či ich mám pred vybratím ešte potreť vodou? A to sa mi ešte pripiekli na papier na pečenie (asi bol nekvalitný). Chuťovo sú úžasné, aj synovy moc chutnajú, len sú v takejto tvrdej podobe nepoužiteľné, dať mu ich do rúčky na papanie. Skúšala som ich pokropiť vodou a dať v sáčku do rúry - moc to nepomohlo. Teraz ich mám zabalené v bavlnenj utierke a dúfam, že hádam aspoň trochu zmäknú. Možno to urobila teplovzdušná rúra, že sa tak vysušili, asi by som ich mala piecť na klasike ohrev zhora a zdola...? Ďakujem Vám za úžasné recepty, síce zatiaľ pečiem iba kokosový koláč z tofu a ovocím, ale ten šmakuje celej rodine a vôbec im nevadí, že je málo sladký a z tofu. Chystám sa na pečenie chleba, ale mám strach, aby som nedopadla ako z bochníčkami a nevytiahla len tvrdý kameň namiesto pečňa mäkučkého chleba. Ďakujem a prajem veľa úspechov.
      • Alemari Odpovědět
        Přeji pěkný večer, milá Jassmino. Děkuji za obsáhlý komentář. Je vidět, že nad prací přemýšlíte a máte chytré postřehy. Myslím si, že to bylo tou troubou...Mám obyčejnou troubu plynovou, ta také vysušuje, proto to potírání vodou, ale horkovzdušná trouba podle mne peče jinak a to, že jde teplo shora a ne ze spodu, tak to nějak brání pozvolnému ohřevu odspodu a nakynutí v troubě a tvorbě pórů v těstě. Proti vysoušení v troubě také pomůže vložit tam hrnek s trochou vody. Já to ale moc nepraktikuji, spíš to jenom potírám po povrchu. Z těsta se odpařuje vlhkosti dost, ale to vše je potřeba vyzkoušet opakováním. Také nemívám chlebánky měkké jako buchty, to se jenom na obrázku zdá. Mají křupavou kůrku, ale uvnitř bývají měkké. Druhý den změkne trochu vše a lze pak zase rozpéct, aby zase křupaly a to již v té horkovzdušné troubě... Celkově chlebánky nelze srovnávat s rohlíky nebo chlebem. Jsou nevíce podobné dalamánkům, které také bývají tužší. A čerstvé určitě jsou také s tvrdou křupavou kůrkou, kterou moji synové milují snad nejvíce a proto si chlebánky pochvalují, protože mají té kůrky hodně. Nevím, co více k Vašemu dotazu sdělit, těžko se radí takto na dálku. Snad až otevřu kurzy pečení kváskového pečiva :-) Ještě tak bodově.. Moukou to neposypávám, spíš to jenom potřu vodou a ještě jednou v troubě při pečení. Kvalitní papír se na pečivo nelepí. Také mám s jedním špatnou zlušenost. Dala jsem ho do srnčího hřbetu a z buchty jsem ho loupala násilím :-) Takový papír raději namastit olejem. Ale ruce si olejem nemastím. Nevím sice, zda by to mohlo mít na něco vliv, ale navlčenými vodou se mi pracuje lépe. Myslím si, milá Jassmino, že opakováním a zkoušením nabudete praxi a když se Vám upečou do tvrda, rozvařte je pak na chlebovou polévku...třeba :-) Držím moc palce, ať se Vám daří. Alemari
    9. žroutik_alik Odpovědět
      Dobrý den, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že výraznější tvrdost a vysušenost je způsobena opravdu tou rúrou :) Zkuste do trouby během pečení přidat nějakou nádobu s vodou. Pečivo se pak nemá tendenci tolik odpařovat. To je moje teorie, něco jako: " Vlk se nažere a koza zůstane téměř celá!" :)) Dobrou chuť všem!
      • Alemari Odpovědět
        Zdravím všechny, co pečou chlebánky. Dle posledních komentářů mi to nedalo a i když mám nyní velice málo času k ověřování, připravila jsem si nový kvásek a zadělala na chlebánky. Pekla jsem je dle svého receptu a i bez té vody, jenom jsem je potřela vodou před pečením a jednou v průběhu pečení a byly s kůrkou a i uvnitř měkké. Bude to tou troubou...A nechce to "přešvihnout" teplotu. Držím všem palce, je to ňamka. Vždy, pokud je mám upečené, mám co dělat, abych se jimi neživila, dokud jsou. Přeji pěkný večer. Alemari
    10. jankaK Odpovědět
      Dobry den, pani Alemari. Dlouho chodim na Vase stranky, cas od casu neco vyzkousim podle Vasich receptu a odezvy od pritele jsou obcas priznive, obcas ne, ale snazim se najit kompromis mezi rozdilnymi chutemi nas dvou :) Bilou mouku jsem prestala kupovat uplne, cukr mam jeste nejaky trtinovy nakoupeny a po jeho vypotrebovani na peceni uz dalsi nekoupim :) Ale posledni dobou pocituji v nasem stravovani nedostatky a po zdravotni strance se take necitim nejlip. Neustale se opakujici bolesti v krku a stehovave bolesti mi komplikuji zivot. Mam pocit, ze je moje zazivani oslabene, v rodine mame oslabenou slinivku a cukrovku, tak chci radeji preventivne predejit dalsim komplikacim. Strava je to prvni, co mohu ovlivnit, takze jdu do toho. Vypozorovala jsem, ze sladkosti a pecivo muj zdravotni stav a unavu zhorsuji. Tedy zacinam cim dal vice uvazovat o kvaskovem pecivu, ktere tak chutne kouka z Vasich fotografii. Mam nasledujici dotazy: Jak to udelat s kvaskem (a posleze testem) pri teplote v byte kolem 20 st? V topne sezone nemivame nikdy vyssi. Mam kvasek nechat "pod rucnikem", nebo na chvili vyhrat troubu na 30 st a dat to do ni? Pritel nesnasi plytvani energii, tedy musi byt reseni ekonomicke :) Nebo nechat kvasek proste delsi dobu vzejit? Take mame elektrickou troubu a nevim, zda pri peceni dat horkovzdusny obeh ci nikoliv... Na konci pouzivate hnetac, ale ja nevlastnim zadneho elektrickeho robota ani slehac, jak dlouho se to musi hnist rukou, popr. vareckou, abych testo neoslabila a pokracovalo v kynuti? Pokud by prvni pokus vysel, tak bych to videla na porizeni formy na chlebik, zatim zkusim ty chlebanky. Dekuji za kazdou radu a tesim se, ze snad brzy vyzkousim nektere recepty z Vasich stranek na kvaskove peceni. Omlouvam se, pokud jsou moje dotazy ponekud neumele a zkusenym pekarkam asi budou pripadat hloupe.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá JankoK. Odpovím Vám tak trochu do Vašeho textu, který jsem si vypůjčila z Vašeho komentáře. Takže ... Jak to udelat s kvaskem (a posleze testem) pri teplote v byte kolem 20 st? V topne sezone nemivame nikdy vyssi. Mam kvasek nechat "pod rucnikem", nebo na chvili vyhrat troubu na 30 st a dat to do ni? Pritel nesnasi plytvani energii, tedy musi byt reseni ekonomicke :) Nebo nechat kvasek proste delsi dobu vzejit? Mám pocit, že jsem na podobný dotaz v komentáři již někomu odpovídala, ale nevadí. Zkuste nechat kvasit déle a když vaříte dávejte si ho blíže sporáku nebo na teplé hrnce. Určitě mu to pomůže. Pro vzejití potřebuje vzduch, moc ho neprodyšně nezakrývejte, jenom utěrkou. Budete-li přikrmovat moukou při tom prvním vzejití, tak vždy řeďte jen teplou vodou, ale ne horkou...To ho také ohřeje. Já bych ho osobně zkusila dát i do slabě vyhřáté, pootevřené a zhasnuté trouby, nebrala bych to jako plýtvání, ale to je již na Vás, jak si to uhájíte. Pak se již uchovává v lednici, pravě, aby dál nepokračoval v kvašení a další plýtvání tedy nehrozí...:-) Take mame elektrickou troubu a nevim, zda pri peceni dat horkovzdusny obeh ci nikoliv... Dle komentářů, které doporučuji si zde kolem pečení přečíst a i u jiných receptů, bych opakovaně radila raději spodní ohřev. Ale opět, je to jenom moje zkušenost. Původní pece byly rozpáleny nejvíce odspodu avšak i kolem dokola celé, tak nedokáži přesně poradit. Je to můj vnitřní pocit. Mám jenom troubu plynovou a v stolní horkovzdušné se mi to ani zkoušet nechce, vím z dřívějška, že jsem pak buchtu musela odspodu dopékat v plynové, byla upečena jenom nahoře. Na konci pouzivate hnetac, ale ja nevlastnim zadneho elektrickeho robota ani slehac, jak dlouho se to musi hnist rukou, popr. vareckou, abych testo neoslabila a pokracovalo v kynuti? Jen do té míry, dokud nebude stejnoměrně prohněteno, nevím jak dlouho, tak 3-4 minuty? Ale nebojte se, těsto pak vzejde, i když to vypadá, že nemá šanci, ale zase to bude chtít teplo. Tady doopravdy již někam k topení nebo na ručník položený na topení, aby nebylo přímo v kontaktu s větší teplotou :-) Snad tyto rady postačí. Držím palce, ať se vše povede. Alemari P.S. Omlouvat se nemusíte, milá JankoK, vždyť každý přec jednou začíná, to všechny zkušené kuchařky ví a pochopí.
    11. Ivana Odpovědět
      Dobry vecer, po nekolika zkusenostech s kvaskovym chlebem jsem se dnes pokusila o tyto lakave chlebanky. Na prvni pokus to nebylo spatne, ale ani ne moc vydarene. Prvni problem byl vzhled - zustaly zvenku uplne svetle. O dost svetlejsi nez zevnitr. A taky ve finalni fazi - pred pecenim ani pri peceni moc nenakynuly, jenom trosicku. To bude (myslim) nejspis nizkou teplotou, kterou mame v kuchyni a pri ktere jsem chlebanky nechavala odpocinout pred pecenim. Propriste to nejak doladim. Akorat netusim, proc ta svetla barva. Pekla jsem v elektricke troube na 170st., na spodnim rostu temer 60 minut. Vodou jsem potrela pred pecenim a jednou i behem. Zevnitr byly krasne propecene, zvenku sice krupave, ale "bile". Netusite, proc se to stalo? Jinak moc chvalim a dekuji za tento skvely web se spoustou uzasne inspirace :) Iva
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den, milá Ivanko. Také se mi občas stane, že je pečivo nahoře takové světlé, ale mně to nevadí...jedlé je :-) Mám dojem, že je to určitým druhem mouky, co já vím. Pomáhám si také tím, že v plynové troubě je dávám nahoru, kde mám vyšší teplotu, aby více ztmavly nebo je možné je ještě v průběhu pečení něčím potřít...omastkem...obilným mlékem. Chce to vyzkoušet...zkoušejte dál...Držím palce. Alemari
    12. Lucka Odpovědět
      Dobrý den, ráda bych si upekla tyto chlebánky, ale vzhledem k mému pracovnímu rozvrzhu se mi asi nepodaří dodržet časové rozpoložení kroků. Můžu to udělat taky, že 1.krok odpoledne, 2.krok ráno a 3.krok zase odpoledne, po cca 8hodinách místo 5hodin? nebude vadit, když 3.krok o něco protáhnu? Nerada bych něco pokazila. Děkuji Lucka
      • Alemari Odpovědět
        Moc velké rozestupy mohou způsobit a i způsobí, že těsto překyne. Doba není samoúčelná, lehce to přetáhnout jde, ale tolik bych nedoporučovala. Ovšem zkusit můžete sama, co to udělá. Zkuste chlebánky v jednom dni, to jsou tyto...třeba...:-)
    13. Danka Odpovědět
      Milá paní Alemari, třetí pokus z kváskového těsta vyšel :-). První byly ořechové chlebánky, ty byly chuťově božské, ale nenakynuly mi na plechu a byly trochu tuhé. I přesto se snědly. Druhý pokus byl kváskový chleba - ten mi taky pokaždé vykynul, ale ve formě pak nic. Mě chutnal, ale muž naznal, že to má tak odpornou konzistenci, že to odmítl ochutnat :-D. Třetí pokus byly tyto dalamánky a ty se povedly skvěle. Nicméně jsem dělala dva plechy a něco jsem se naučila - na první plech jsem je moc neuhlazovala, jen jak jsem to ukrojila, jen trochu zakulatila a dala na plech - ty vykynuly perfektně. Na druhé půlce jsem si dala víc záležet a více to v ruce prohnětla, aby byly hezké. Mno.. výsledek je takový, že druhý plech je možná pěknější, ale tolik to nenakynulo (což shledávám jako příčinu toho nenakynutí ořechových chlebánků, které jsem zkoušela poprvé). Velice děkuji za tento web, já velmi ráda experimentuji a chléb v troubě si peču už dlouho. Ale na kváskové pečivo jsem si netroufala, dokud jsem nenarazila na Vaše stránky s podrobným popisem. Taky jsem si velmi vážím toho, že zde máte dobroty a přitom zdravé, jsem ve svém okolí za exota a takové "setkání" vždycky povzbudí. Přeji vše dobré, až ozkouším nějaké sladké, tak zase napíšu...
      • Alemari Odpovědět
        Milá Danko, jsem potěšena Vaším odhodláním zkoušet a zkoušet, až se to povede :-). Ano, s delší hnětením a tvarování chlebánků může vést ke ztrátě toho nakynutí a bylo by to potřeba pak nechat znovu a déle kynout ještě na plechu...Jste šikulka :-) Držím palce. Alemari
    14. Marťa Odpovědět
      Dobrý den, paní Alenmari ráda bych Vám poděkovala za sebe i za přítele (nejen) za recept na vynikající kváskové chlebánky. :-) Včera jsem je dělala už potřetí v krátké době a konečně se mi povedlo, že nebyly na povrchu tak tvrdé...Ráda bych se ještě zeptala, zda všechny recepty zde na webu jsou i ve Vaší knize. Děkuji za odpověď. :-) Marťa
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Marťo. Děkuji za milá slova. Knížka Vaříme zdravě bez cukru neobsahuje všechny recepty, co mám uvedeny ke dnešnímu dni zde na webu, obsahuje jen asi tak menší třetinu a jen recepty, které jsem měla na webu do roku 2009, kdy knížka vyšla. O další knížce ale uvažuji :-)
    15. Marťa Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za velice rychlou odpověď. Stejně o ni napíšu Ježíškovi :-) Vím, že tento dotaz k pečivu moc nepatří, ale v sekci luštěnin jsem nic "hrachového" nenašla a ráda bych Vás poprosila, zda nemáte nějaký dobrý recept na hrachové karbanátky (bez vajec, strouhanky, mléka). A o té druhé knize určitě uvažujte :-) S pozdravem Marťa
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Mám sice v šuplíku ještě hodně nevydaných receptů, ale recept na karbanátky hrachové tam bohužel nemám :-) Však něco nakombinujete...a mohu-li poradit, tak nesmažit! Doporučuji pouze péci v troubě...
    16. Veronika Odpovědět
      Musím přiznat, že jsem se těchto "žitno-pšeničných" chlebánků bála. Tím, že obsahují většinu žitné mouky, očekávala jsem, že mi z toho vzniknou tvrdé placky, ale chlebánky se povedly skvěle. Kůrka akorát křupavá, uvnitř nadýchané s bublinami. Chleba peču z domácího kvásku dlouho a už míchám mouku a vodu podle oka, z chlebánků jsem měla respekt. Teď začnu víc experimentovat i s kváskovými chlebánky, takže děkuji za nakopnutí :-) Veronika
      • Alemari Odpovědět
        Milá Veroniko, tak to mě těší, že se Vám povedly. Držím palce při dalším tvoření. Mějte se pěkně. Zdravím. Alemari
    17. Kateřina Odpovědět
      Dobrý den, chlebánky jsou super, neměla jsem, jak namlít lněné semínko, tak jsem dala lněný olej a při pečení v elektrické troubě misku s vodou na dno trouby. Vypadají jako na obrázku, nakynuly krásně a kůrka je krásně měkko-křupavá, vůbec ne tvrdá! Děkuji za recept:), kvásku zdar...
      • Alemari Odpovědět
        :-) Dobrý večer. Tak to jsem ráda, že se Vám povedly. Lněný olej, dobrá volba. I ta miska s vodou, je li trouba elektrická, v plynové je při pečení vlhčeji. Přeji i další úspěchy. Alemari
    18. D.Sovová Odpovědět
      Dobrý den, právě dělám kvásek podle Vašeho receptu, už se pomalu blížím ke konci . Chleba bych chtěla upéci ale z běžné chlebové žitné a pšeničné mouky - bio Harmonie . Mám zvolit stejný postup jako u celozrnné? Když jsem to zkoušela minule s kváskem od Bláhy, vůbec se mně nepodařili udělat bochník, pořád to bylo jen bláto. Díky za zprávu.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Já myslím, že můžete...Jednou jsem zakoupila také tuto mouku chlebovou, s cílem se na ni podívat a tak jsem z ní pekla a šlo to. Ale jinak z ni nepeču, tak to mám jen z jednoho pokusu :-) Klidně to zkuste podle mého postupu...Snad Vám to půjde též. Držím palce. Alemari
        • D.Sovová Odpovědět
          Dobrý den, děkuji za odpověď, bohužel výsledek mého snažení je stejný jako u kvásku od Bláhy a to " bláto", z kterého nelze udělat ani pecen natož bochánky. Ten kvásek podle Vás / použit sušený kvásek z DM/ se mně nakonec zdál dost řídký, přesto jsem dala celkově mouky i vody podle Vás, ale opačně - celkem 450g chlebové pšeničné a 300g chlebové žitné. Poraďte prosím, kde dělám chybu ?
          • Alemari Odpovědět
            Dobrý večer přeji, děvče milé. Těžko se mi radí, když nejsem u toho. Mohu jen hádat.. Neznám kvásek od Bláhy...Používám od Natural Jihlava nebo Probio..Od DM jsem jej měla jen jednou, ale i tak jsem ho pak spojila s druhým a už jej nekupuji. Zůstala jsem věrná spíš kvásku ze zdravých výživ...Moje rada, zkuste si připravit nový kvásek. Źe by to bylo moukou, to necítím. Anebo pak jedině přijít na kurz, až je vypíšu, ale bohužel jsem nyní v rekonvalescenci po těžké chřipce a zatím je nemohu vypsat. Chlebánky děláme na kurzu, i když z celozrnné mouky, ale jak říkám, tam nevnímám ten problém...Nedáváte tam moc vody? Že to máte řídké? Moc ráda, bych Vám pomohla, ale doopravdy ví mne nenapadá...Alemari
    19. D.Sovová Odpovědět
      Díky Alemari za odpověď, asi tam bude moc vody. Zkusím kvásek ještě zahustit, jinak vypadá pěkně. Už jsem ho vyndala z lednice. "Chleba" jsem upekla, chutná dobře, ale je to spíš placka. Při dalším pečení zkusím dát méně vody. Až se mně podaří udělat bochník, bude to svátek!
      • Alemari Odpovědět
        Držím moc palce, aby se chléb podařil. Víte, ani já nebyla hned úspěšná...To bylo nějakého opakování, než jsem to vychytala a mohla recepty vydat. Děláte-li z jiné mouky, a nejde to tak jak mně z té celozrnné ,řiďte se pocitem...Musí to být těsto, které pak nakyne. Dejte klidně té vody tolik, aby to šlo zpracovat. Vše se vyvíjí. Vy na to určitě přijdete, nebojte se :-) Alemari
    20. Lucie Odpovědět
      Dobrý večer paní Alenko, tyhle chlebánky jsou naprosto úžasné!!!! První pokus byla katastrofa, ale po přečtení všech komentářů jsem se poučila a dnešní výsledek opravdu dopadl na jedničku. Moc děkuju za Vaše perfektní recepty. Lucie
      • Alemari Odpovědět
        Dobré ráno milá Lucie. Tak to jste mne po ránu potěšila. Děkuji za Váš komentář, jsem moc ráda, že se chlebánky podařily a i chutnaly :-) Ono u vaření je to vždy o vlastní zkušenosti. Děkuji i za slovní pohlazení za recepty. Zdravím Vás a přeji, aby se Vám dále vše jen dařilo. Alemari
    21. Kačka M. Odpovědět
      Ahoj milá Alemari, bochánky peču již podruhé. Poprvé mi moc nenakynuly, byly z nich placky a byly tvrdé. Nevím čím to bylo, u toho nakynutí možná tím, že ve fázi, kde máte napsáno nechat kynout 4-5 h. jsem nechala déle, jelikož jsem nebyla doma. Nyní po mém druhém pokusu mi již bochánky hezky nakynuly, ale horní plech je tvrdý jako při 1. pečení a ten dolní hezky měkoučký. Nevíze čím to může být. Předem děkuji za odpověď, Kačka M.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Kačko M. Jejda, nevím jakou máte troubu, zda plynovou nebo elektrickou. Také je důležité jak trouba peče, zda shora nebo odspodu. Uvažovala bych, že Vám peče více nahoře, ale to jen z Vaší informace, že jste pekla asi oba plechy současně. Je dobré plechy v průběhu pečení, když jsou bochánky již zapečené, tedy asi v polovině, vyměnit. Horní dát dolů a obráceně. Tak to dělám, když peču dva plechy současně. Také mívám kůrku tvrdší, ale jak přijme pak vlhkost v místnosti, tak většinou změkne. Někdy je to žádoucí a někdy nikoli, to dle toho, jaké máte pečivo rádi. K tomu minulému pokusu: Možná to překynulo a pak už nebylo co by bochánky zvedlo. Držím palce do dalšího pečení, milá Kačko. Nebojte se, to pečení vychytáte :-) Zdravím. Alemari
        • Kačka M. Odpovědět
          Děkuji Alemari za Vaši odpověď. Troubu mám elektrickou. V mém předešlém pokusu byla pravděpodobně chyba jak říkáte, že těsto překynulo. A stějně také u dnešního pečení to bude nejspíš tím, že nahoře peče trouba více. Jak sama radíte, příště bochánky prostřídám. A už se jenom těším na další pečení, chybami se člověk učí a výsledky jsou (většinou :D) pak jen lepší. S pozdravem Kačka M.
          • Alemari Odpovědět
            Rádo se stalo, milá Kačko. Zdravím a držím palce. Alemari
    22. Jana Míčková Odpovědět
      Dobrý večer, Alemari, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně kvásku: měla jsem kvásek 5 dní zavřený ve sklenici v lednici, zapomněla jsem dát plátynko, aby dýchal. Myslíte, že se mohlo něco stát? na pohled nebylo nic vidět...děkuji.Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer Jani. Pokud se ve sklenici neoddělila nahoře voda, tak se snad moc nestalo, ale nemohu Vám to zaručit, nečichla jsem k tomu :-). Pokud to není cítit nějak divně, tak to zkuste přikrmit nyní, třeba byl hodně v chladu a nevyčerpal se...Držím palce. Alemari
        • Jana Míčková Odpovědět
          Moc děkuji. Obecně, dá se nějak poznat na pohled, když kvásek není v pořádku? Děkuji za pomoc:-)
          • Alemari Odpovědět
            Obecně :-), pohledem lze zjistit až zda je oddělená voda nahoře, zda je už tmavá a kvásek již nepění anebo je nahoře plíseň. Ale to je již to poslední stadium, kdy se už musí vyhodit určitě. Dle vůně lze zjistit, zda je navinulý nebo již zavání více. To však musíte přičichnout. Zdravý kvásek krásně pění a nevoní po octu, ale kváskově :-)
    23. Petrita Odpovědět
      Dobrý večer, právě jsem ochutnala své první kváskové pečivo - chlebánky - a jsou VYNIKAJÍCÍ. A to i přesto, že jsem úplně nedodržela časy přípravy, těsto opravdu hodně lepilo a moc nenakynulo... už několik let jsem chtěla si chtěla upéct kváskové pečivo a teprve teď na mateřské jsem se k tomu odhodlala a vyzkoušela recept s DM kváskem. Mám z toho ohromnou radost a zbylý kvásek v lednici musím přikrmit, abych mohla příští týden zopakovat - teď již z plné dávky:-). DĚKUJI za přesný popis!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Petrito, tak to Vám ze srdce gratuluji a děkuji. Též držím palce. Alemari
    24. Mirka Odpovědět
      Dobrý den Alerami, chtěla bych vám poděkovat za krásné inspirativní stránky a díky Vám se snad konečně odhodlám k pečení z kvásku - zatím jsem neměla odvahu. Jen bych se ráda zeptala, jestli nemáte odhad na dobu pečení, pokud bych uvedené těsto dala do obdélníkové silikonové formy na chléb, kterou mám doma. Doba pečení se asi prodlouží, aby došlo k propečení celého bochníku...nebo ne? Nemáte s tím zkušenost? Děkuji předem za odpověď a přeji krásný nový rok!
      • Alemari Odpovědět
        Milá Mirko, přeji dobrý večer. Děkuji za Vaše slova ke stránkám a přeji hodně úspěchů při kváskovém pečení. Určitě můžete dát těsto i do formy podlouhlé a o něco bude doba pečení delší, ale ne zase o moc, tak nějak podobně jako u chlebu se srdíčky. Řekla bych 65 - 70 minut. V podélné formě jsem již chléb pekla, ale nemám to nafoceno. Jde to a dobře se to propéká, i líp než ve formě čtvercové. Držím palce a přeji hodně zdraví a úspěchů v novém roce. Alemari
    25. Dana Odpovědět
      Dobrý den Alemari. Dneska ráno jsem zadělala na dalamánky. Mám udělaný domácí kvásek tak jsem zvědavá, jestli se mi povedou. Držte mi palce. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Držím, milá Dano, držím :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *