Robi nudličky s Hokaido

robi-s-hokaido

2-3 porce | Pro oslabenou slinivku je vhodné i dýni Hokaido raději oloupat.

Ingredience:
  • ½ balíčku „Robi nudliček“ (150 g)
  • 250 g od jader očištěné dýně hokaido, popř. oloupané (pro oslabené trávení) a nakrájené na kostky
  • 100 g cibule
  • 30 g panenského olivového oleje (3 polévkové lžíce)
  • ½ lžičky kurkumy
  • trošku sojové omáčky „Tamari“
  • trošku sušeného libečku (max. půl rovné čaj. lžičky)
  • lžička kmínového panenského oleje
  • mořská sůl

Marináda na Robi:

  • panenský olivový olej
  • sojová omáčka (nejlépe „Tamari“)
  • umeocet
  • koření „Maso na šalvěji“
  • trochu mořské soli

Na zahuštění:

  • 20 g hladké rýžové mouky + 100 ml vody

Příloha:

S dýní Hokaido můžeme uvařit jednoduchou a rychlou večeři nebo oběd. Pakliže ji přidáme k robi masu, hned tu máme výživný a sytící pokrm, plný kvalitních bílkovin, sacharidů i minerálních látek.

Robi nudličky jsou vakuově balené a neochucené a tak jim udělá dobře krátkodobé naložení v marinádě, tak jak uvádím již u jiných receptů. Na dvě porce vám bude stačit polovina balíčku, ale máte-li více jedlíků, určitě si množství zdvojnásobte a uvařte si větší dávku. Nebudete litovat.

Rukama robi nudličky rozvolníme na jednotlivé kousky, které se začnou od sebe lehce odlepovat a pak je trochu posolíme a po té naložíme do mísy do marinády z uvedených surovin a koření alespoň na 2 hodiny . Nemáte-li tolik času, nevadí, stačí i doba, než si uvaříte bulgur jako přílohu. Marinádu nemusíte míchat zvlášť, ale lze ji přidávat na robi maso postupně, v pořadí sůl, olej, koření, umeocet a sojová omáčka a dobře rukama promnout.

Cibuli očistíme a na jemno nakrájíme. Dýni očistíme, vydlabeme semínka a v případě oslabené slinivky ji doporučuji před krájením i škrabkou zbavit tenké slupky, která jinak pro ostatní nevadí a lze ji na dýni ponechat, protože dýně Hokaido je jediná dýně, která se nemusí loupat. Při vaření slupka změkne.

Protože je dobré jídlo nepřihřívat, s vlastní přípravou začneme po naležení robi nudliček a uvaření bulguru, tedy tak, abychom pak mohli pokrm hned podávat. Bulgur uchováme někde v teple tím, že hrnec zabalíme do deky nebo vložíme do peřin :-).

Na olivovém oleji krátce orestujeme cibulku. Na ni vložíme naložené robi nudličky a přidáme kurkumu a libeček, promícháme a vše dále restujeme. Pak již přisypeme na kostky nakrájenou dýni a promícháme tak, aby se kostky dýně probarvily kořením a obalily olejem.

Následně směs podlijeme vařící vodou a dáme vařit nebo spíš dusit. Není to polévka, tak to ve vodě nesmí plavat. Vody dáme jen tolik, aby jídlo bylo zalité a ne ještě úplně ponořené.

Pod pokličkou dusíme cca 15-20 minut, až je dýně úplně měkká. Robi nudličky budou po této době také provařené. Nakonec směs zahustíme záklechtkou z rýžové hladké mouky a vody, povaříme 2 minuty a dosolíme.

Zdá-li se nám směs málo výrazná, v závěru můžeme všechny chutě podpořit přídavkem lžičky umeocta a sojové omáčky „Tamari“. Celkový dojem určitě velice vylepší omaštění trochou panenského kmínového oleje.

Teplé jídlo hned naservírujeme s uvařeným bulgurem a přiložíme případně i přílohy další, které jsou uvedeny na fotce, máme-li je připraveny z dřívějška. Proto, chceme-li jídlem zasytit více hladových :-) přidáme i červenou řepu v křenové omáčce a něco kyselého. V mém případě jsem přidala na talíř trošku kysaného zelí.

Poznámka: Vzhledem k tomu, že robi maso obsahuje lepek, není tento pokrm vhodný do bezlepkové diety, ale pro oslabenou slinivku v době klidu jej považuji za vhodný, protože jsem jej zatím vždy strávila bez potíží. Mám osobně již slinivku v klidu minimálně víc jak rok a bez zánětu víc jak osm let. Pro oslabené trávení, čímž myslím oslabenou funkci slinivky, však i tak doporučuji obezřetnost a větší opatrnost, nejlépe si ověřit trávené na malém množství pokrmu.

Kmínový olej je panenský olej ze semen kmínu, je výborný jak do salátů tak do hotových pokrmů. Výborně upravuje zažívání a navíc obsahuje mnoho účinných a ochranných látek pro lidský organizmus. Vysoký obsah monoterpenů se uplatňuje především v přímé ochraně buněk před rakovinou. Vřele doporučuji pro jeho příjemnou chuť a dobrý vliv na naše zdraví.

Sdílení

    4 825 zobrazení článku
    2 komentáře
    1. nožinova Odpovědět
      Prosim, kde mohu zakoupit Robi? Jsem od Roudnice nožinova
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Myslím si, že zatím jedině v nějaké zdravé výživě a to já Bohužel nevím, kterou máte poblíž. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *