Robi s hráškem na hořčici

4 porce

Ingredience:
  • 1 sáček Robi „nudliček“ (cca 300 g)
  • 100 g cibule
  • 70-100 g hrášku
  • 30 g panenského olivového oleje pod cibuli (3 lžíce)
  • na zahuštění 200 ml vody + 15 g maizeny
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 200 g bulguru + 600 ml vody
  • špetka tymiánu
  • mořská sůl
  • 20 g hořčice bez cukru, nejlépe „Delikates“ od Alnatury
  • rajčata, petrželka na oblohu
  • lžíce panenského slunečnicového nebo kmínového oleje na dochucení bulguru

Marináda na robi nudličky:

  • mořská sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička koření „Maso na šalvěji“

Robi maso lze upravovat na mnoho způsobů a určitě si vždy pochutnáte. Někdy není nutné vymýšlet složitou variantu a připravíte výborný pokrm jen z toho co nabízí lednice. Možná máte mražený hrášek a nějakou dobrou hořčici k dispozici, nu a také robi nudličky a pak můžete začít vařit.

Robi nudličky rozebereme a pokapeme olivovým olejem. Okořeníme uvedeným kořením, zakapeme sojovou omáčkou Tamari, následně pak lehce dosolíme a necháme odležet alespoň dvě hodiny.

Bulgur promyjeme ve studené vodě, podobně jako rýži, zalijeme jej čistou vodou, přidáme špetku tymiánu a dáme vařit. Vody dáváme dvakrát více než je objemové množství bulguru. Bulgur osolíme a uvaříme „al dente“ a pak dáme „dojít“ do deky nebo do peřin, abychom jej udrželi v teplém stavu do doby podání jídla.

V nerezovém hrnci orestujeme na oleji pokrájenou cibuli. Přidáme naložené robi maso a osmahneme, při míchání přidáme hrášek, podlijeme horkou vodou a necháme 15 minut dusit pod pokličkou. Kontrolujeme, zda se voda nevyvařuje a případně ještě podléváme.

Zahuštění provedeme maizenou rozmíchanou ve vodě a vše ještě povaříme 2 minuty. Zakápneme mírně sojovou omáčkou Tamari a celé závěrečné dochucení završíme přídavkem hořčice, která omáčku pikantně zvýrazní.  Po přídavku hořčice již vaříme jenom velice krátce, spíš již jen prohřejeme.

Uvařený bulgur vyjmeme z místa, kde jsem ho uchovávali :-) a před podáním jej omastíme lžicí slunečnicového nebo kmínového panenského oleje a zlehka ho celý promícháme.

Hotové jídlo servírujeme s bulgurem a obložíme drobnými rajčátky a čerstvou petrželovou natí.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku tuto směs vzhledem k hrášku mnoho nedoporučuji, tak jsem pokrm raději ani štítkem neoznačila. Sama si někdy jen ochutnám a dušený hrášek mi již nedělá problémy, ale moje slinivka je za roky klidového režimu více odolná a proto raději pro další postižené lidičky zachovávám opatrnost.

Pro zdravé strávníky je ale uvedená kombinace robi + hrášek dobře stravitelná a díky hořčici i velmi chutně pikantní.

Pakliže byste vše na poprvé nesnědli a chtěli pak jídlo ohřát, prosím, buďte při ohřevu opatrní a jenom doopravdy ohřát, nedoporučuji nechat dojít do plného varu. Sice se pokrmu nic nestane, ale při krátkém ohřevu se nemá jídlo znovu převářet.

Sdílení

    11 834 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Jana Odpovědět
      Milá Alemari, pěkný večer! Zkoušela jsem robi na tento způsob asi před týdnem a vzhledem k nedostatku všech surovin jsem trochu experimentovala. Místo maizeny jsem zahustila hraškou a namísto Tamari jsem použila klasickou sojovou omáčku. Z nedostatku času jsem měla robi naložené jen chvíli a bez koření, bulgur jsem nahradila rýží a bylo to vynikající, moc jsem si pochutnala a zbylo mi na večeři. Děkuji za super tip:-)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mne těší, že jste tak experimentovala. To je dobře, milá Jani. Děkuji za zprávu. Přeji hodně dalších podobných prožitků. Hezké dny. Alemari
    2. Lucie Odpovědět
      Také výborný pokrm, jako Jana jsem zahustila hraškou a sojovku použila obyč., ale chutnalo nám. Děkuji za recept.
      • Alemari Odpovědět
        :-) Díky.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *