Rychlá česnečka

3-4 porce | Při oslabené slinivce s česnekem opatrně, asi ho raději hodně omezit.

Ingredience:
  • 500 g oloupaných brambor
  • 1,2 l vody
  • mletý kmín
  • 2 kostky zeleninového bujónu „Alnatura“ nebo „Würzl“
  • 1 vejce
  • 3 stroužky čerstvého česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena
  • mořská sůl
  • petrželová nať

Polévka s bramborami, vejcem a česnekem je uvařena „raz dva“ a tak je předurčena do časové tísně, když spěcháme a nevíme co dřív. Česnečka může být také podpůrnou polévkou při nemocech z nachlazení anebo při „rozhozeném“ zažívání.

Na přípravu polévky si očistíme brambory a nakrájíme je na drobnější kostky. Zalijeme je nejdříve jenom asi 800 ml vody a dáme vařit. Vodu lehce osolíme, posypeme trochu mletým kmínem a přidáme svázanou petrželovou nať, která polévku krásně ovoní. Trochu čerstvé petrželky si necháme do hotové polévky.

Až se brambory začnou vařit, nastavíme si budík na 10 minut. Po této době budou brambory uvařeny. Z vody vyjmeme petrželovou nať a do hrnce přidáme dvě kostky zeleninového bujónu. Dolijeme horkou vodou (zbylých cca 400 ml). Bujón krátce povaříme a v polévce pak rozkvedláme jedno vejce na zahuštění, které také necháme přejít alespoň 1-2 minuty varem.

Do hotové polévky přidáme rozetřený česnek a jednu lžíci panenského řepkového oleje, který dodá polévce kvalitní tuky. Na závěr již jenom posypeme sekanou petrželovou natí a můžeme podávat.

Kdo má rád polévku ještě vydatnější, může si do ní přidat opečený nebo jen orestovaný chléb.

Poznámka: Příprava česnečky je velice rychlá a tato polévka je v naší rodině hodně oblíbena. Řadím ji mezi posilující pro náš organismus. Může se připravit i bez brambor, jenom z vody, ve které se brambory vařily. Postup dál je stejný. Také přímo ze zeleninového vývaru. K této „čistější“ polévce podávám nějaký orestovaný chléb jako přílohu vždy.

Česnek má nejen úžasné desinfekční účinky především na střevní mikroflóru, ale je prospěšný pro celý organizmus, obsahuje vitamíny a celkově posiluje imunitu. Česnek dokáže našemu tělu pomoci v mnohém.

Pro oslabenou slinivku bych doporučila určitě česnek dobře povařit, aby ztratil svoji ostrost. Zde bude lepší použít česnek sušený a také jenom trochu, spíš jen pro „nástin“ vůně.

Sdílení

    125 980 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. Kejm Odpovědět
      mňam! :)
    2. 2Kedar Odpovědět
      Zdravím! Nějak mi tam chybí kmín.... ale budiž.I tak je to dobré :-) R.
      • Alemari Odpovědět
        Milý pane R., jejda ..tak to se omlouvám, kmín tam určitě patří, hned to doplním. Asi mi to vypadlo, když jsem minulý rok celý web ručně převáděla recept po receptu po tři měsíce do jiného kódu a i programu. Inu, chybička se vloudí...Díky za pochopení, nikdo není dokonalý :-) Zdravím. Alemari
    3. Michell Odpovědět
      Moc dobrá polévka a recept na ni samozřejmě taky..ráda vidím, že se tady nepřídává sýr nebo uzený maso, přijde mi to zbytečný a spíš pro masožravce, který se bez masa neobejdou :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Michell, s těmi přídavky máte pravdu. Zdravím Alemari
    4. Kateřina Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za typ na česnekovou polévku.. Je vážně výborná.
      • Alemari Odpovědět
        Jsem ráda, že chutná, milá Kateřino. Zdravím. Alemari
    5. Janyna Odpovědět
      Opravdu výborná! :-)
      • Alemari Odpovědět
        Díky :-)
    6. deny Odpovědět
      Výtečná polévka
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za pochvalu. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *