Rýžové kuličky s kokosem

8-11 kuliček, dle velikosti

Ingredience:
  • 200 g uvařené bílé rýže
  • 40 g medu
  • 40 g mletého kokosu
  • případně 20 g rýžového nápoje „Zajíc“ (v práškové konzistenci)
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • pár celých oloupaných menších mandlí
  • mletý kokos na obalení

Mezi rychlé vánoční cukroví můžeme zařadit i tyto dezertní kuličky z vařené rýže. Jsou dosti podobné klasickým bílým kuličkám „Rafaelo“, ale na rozdíl od nich jsou méně tučné a tudíž vhodné i do dietního režimu jak pro oslabenou slinivku, tak i pro nemocné celiakií.

Kokos je z velké části nahrazen uvařenou rýží, která zde zastupuje i tukovou složku. Spojení v kompaktní kuličku je umožněno medem. Výrazné citrónové příchuti je docíleno zakápnutím dvěma kapkami aromatického citrónového oleje i pro vnitřní užití od firmy „Just“.

Rýži si přebereme, dobře propláchneme a v dvojnásobném množství vody ji uvaříme se špetkou soli do měkka. Vaříme tak, aby se všechna voda vyvařila a nakonec ji ještě necháme „dojít“ v peřinách. Takto bude po dvou až třech hodinách úplně měkká a absorbuje veškerou vodu, ve které se vařila.

Z uvařené prochladlé rýže si oddělíme 200 g a zamícháme do ní med a kokos. Chceme-li mít rýžové kuličky více s mléčnou chutí, tak do rýže přimícháme ještě trochu sušeného rýžového nápoje, přímo v práškové konzistenci. Ale nemusí se.

Zde uvedenou variantu jsem připravovala dietněji i bez tohoto „mléka“ a kuličky byly velmi chutné.

Nakonec hmotu zakápneme trošku aromatickým citrónovým olejem a v rukou tvarujeme malé kuličky. Do každé kuličky vložíme celou oloupanou mandli. Hotové kuličky obalíme v kokosu a dáme do ledničky ztuhnout.

Uchováváme v chladu a doporučuji do dvou až tří dnů sníst. Toto cukroví nejvíce chutná čerstvě zchlazené.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku jsou kuličky celkem dobře stravitelné. Neměla jsem s nimi zatím žádný trávicí problém. Trochu kokosu mi ve spojení s rýží nevadí. Ale to musíte v tomto případě zvážit sami.

Zdravým strávníkům v rodině chutnají a používají je jako vydatnou a hlavně rychlou svačinu do práce…

Uvařenou rýži doporučuji zvážit a pak dle množství zvolit ostatní ingredience. Ověřovala jsem tyto kuličky již dvakrát, ale vždy jsem jenom odebrala z uvařené rýže, kterou jsem měla určenu k jiné spotřebě. Proto tu není uvedeno množství výchozí tepelně neupravené rýže. :-)

Sdílení

    30 385 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. Ravella Odpovědět
      Milá Alemari, tyto rýžové koule Rafaello byl další z letošních vánočních receptů, který se ujal s obrovskou slávou :) Všem velmi doporučuji, ani ve snu by mě nenapadlo vymyslet rýžový moučník, ne tak vánoční cukroví a už teď vím, že příští Vánoce budou na seznamu zase...a určitě i dříve ;) Má zkušenost s rýží: použila jsem rýži ve varném sáčku, který váží 120 g. Po uvaření vážila 360 g, což znamená, že uvařená rýže váží trojnásobek. Tedy na 200 g hotové rýže je potřeba cca 65 g syrové rýže + 135 g (ml) vody... Přeji krásný den ;) , Ravella
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji, milá Rawello, za upřesnění poměru rýže. Opět doplňuji po delší době až při převodu receptu. Tehdy jsem hned nezjistila, že jsou některé komentáře ztraceny...Zdravím. Alemari
    2. Marketa Odpovědět
      Děkuji za skvělý recept. Chtěla bych je nechat až na za dva-tři týdny, a teď, potom, co jsem je dodělala, jsem si všimla že doporučujete spotřebovat do 3 dnů. Myslíte, že budou dobré i po třech týdnech?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer. Tak to si nemyslím, že to tak dlouho vydrží, milá Markéto. Toto není pečené cukroví, tedy není trvanlivé. Ve zdravých výživách mívají třeba jahelné koule také jen tak dva tři dny. Je to spíš dezert a je jen vařený, takže podléhá zkáze. Nevím, zda by to šlo zmrazit, to jsem nikdy nepraktikovala, takže je lepší je nyní sníst a udělat pak čerstvé :-)...Alemari.
        • Marketa Odpovědět
          Zdravím po roce, opět se jdu vrhnout na oblíbené kuličky :), vloni jsem nějaké zmrazila a i po rozmrazení byly výborné!
          • Alemari Odpovědět
            Markétko :-), zdravím též. Tak to je fajn, díky za zkušenost...Já jsem zkoušela jejich trvanlivost, že jsem dvě kuličky prostě nechávala v lednici a chodila vždy po snídani ukusovat, zda jsou nějaké špatné a byly dobré i po týdnu!! Tímto však nikoho nenabádám, aby je tak dlouho nechával. Sama jsem je stejně pak již nesnědla, něco se mi příčilo, i když jim nic nebylo, asi nějaké vědomí, že jsou tak staré...Bude fakt lepší je zmrazit tak jak píšete, když je chcete zachovat. Alemari
    3. Jana Odpovědět
      Alemari, myslite ze mohu misto medu pouzit javorovy sirup? Nemám zadné zdravotní omezeni, ale jde mi o to aby se kulicky nerozpadaly. Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Hmm.. to nevím, javorový sirup to tak neslepí...Nemám to vyzkoušeno, ale vyzkoušet to můžete, přinejhorším budete mít rýžové flameri :-) Alemari
    4. Kristýna Odpovědět
      Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli jde místo toho citronového oleje dát kyselina citronová anebo citronová kůra? :) Chtěla bych tyto kuličky totiž zkusit na závěrečné zkoušky, protože jsem si vytáhla specifický výrobek a mám jádroviny, tak jsem chtěla zkusit právě tyto kuličky. :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Kristýnko, kyselinu citrónovou tam určitě nedávejte ani šťávu z citronu, to by Vám pak nemusely kuličky ztuhnout. Snad jedině trošku kůry z BIO citronu, který není chemicky ošetřen, ale jen tak pro vůni. Držím palce, aby se to podařilo. Alemari
    5. Eva Odpovědět
      Dnes jsem dělala tyto rýžové kuličky a z uvedeného množství surovin jich bylo rovných 30 . Jsou opravdu moc dobré.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji, tak to jsem ráda, že chutnají. Přeji pěkné Vánoce. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *