Rýžové spirálky s cizrnou

2 porce

Ingredience:
  • 180 g rýžových spirálek
  • 140 g cizrny v suchém stavu
  • 150 g cibule bílé
  • 190–200 g rajčat
  • 40 g česneku
  • koření pašerák, bazalka
  • sojová omáčka „Tamari“
  • olivový olej (cca 50 g)
  • mořská sůl
  • nať petržele

Rýžové těstoviny jsou velmi rychle uvařené a s cizrnou dávají vzniknout zajímavému jídlu. Cizrnu je potřeba dopředu alespoň na 24 hodin namočit a nechat nabobtnat. Rýžové spirálky uvaříme ve slané vodě do měkka. Jsou hotové za 8–10 minut.

Při vaření cizrny postupujeme dle návodu v článku Jak uvařit a připravit cizrnu. Z uvedeného množství 140 g jsem měla asi 280 g uvařené a oloupané cizrny.

Na pánvi na olivovém oleji nejdřív orestujeme cibulku a až zesklovatí přidáme na plátky pokrájený česnek a cizrnu. Vše dohromady za míchání prohříváme. Do pánve ještě přidáme koření, asi tak rovnou lžičku „pašeráku“ a půl lžičky bazalky.

Promícháme a po malé chvilce přisypeme krájená rajčata, která podusíme, ale ne moc dlouho, aby se jenom maximálně prohřála a slupky ještě na kouscích zůstaly.

Je také dobré rajčata, alespoň pro oslabenou slinivku, před krájením krátce spařit a oloupat. Vyhneme se tak následnému vytahování slupek z hotovému pokrmu.

Na prohřátou směs nasypeme uvařené rýžové těstoviny, přidáme sekanou petrželovou nať, promícháme a podáváme.

Poznámka: Při odměřování luštěnin počítám na osobu asi 70 g suché luštěniny, budu-li je podávat jenom jako doplnění k jídlu. Na pyré je potřeba víc. Pro dietu na slinivku doporučuji rajčata loupat určitě. Slupky v jídle mohou ztěžovat trávení a také dráždit trávicí trakt.

Jinak toto jídlo obsahem bílkovin i škrobů není dělená strava, tak je potřeba zvážit, zda budeme slinivku vůbec zatěžovat. Je však možné, že někdo toto jídlo zvládne a jiný ne. To nechám na vás. Já osobně jsem tuto kombinaci neriskovala a po vyfocení jsem jídlo předložila v rodině druhým, kteří je snědli s chutí a strávili bez problémů.

Ryžové těstoviny společně s uvařenou cizrnou vytvoří velmi chutné a výživné jídlo. Tento pokrm je též vhodný i pro bezlepkovou dietu.

Sdílení

    11 029 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *