Salát z červené řepy a zelí s bazalkou

2 porce na přílohu

Ingredience:
  • 100 g očištěné syrové červené řepy
  • 150 g mladého zelí (část spaříme viz postup)
  • špetka sušené bazalky
  • 5 g lístků čerstvé bazalky
  • 1 lžíce umeoctu
  • citrónová šťáva na zjemnění a dochucení, cca 1 – 2 lžičky
  • trochu mořské soli
  • 1-2 lžičky panenského kmínového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • na ozdobení čerstvá bazalka a třeba květ lichořeřišnice z truhlíku na okně :-)

Do horkých letních dnů si můžeme připravit osvěžující salát ze syrové červené řepy a mladého zelí. Salát je vhodný i do dietních režimů, protože je připraven bez cibule a část syrového zelí je spařena pro lepší stravitelnost.

Postup je velice rychlý a výsledná chuť salátu vás určitě překvapí. Salát je příjemně pikantní především použitím zdravého okyselení, čerstvé bazalky a panenského kmínového oleje.

Červenou řepu očistíme a na jemno nastrouháme. Mladé zelí také nastrouháme. Vše lze rychle zvládnout na robotu, který je mým dlouholetým pomocníkem. Pro lepší stravitelnost zelí z větší části krátce spařuji vařící vodou, kterou po chvíli sliji. Ke spaření jsem si oddělila 100 g zelí a 50 g jsem ponechala do salátu v čerstvém stavu.

Spařené zelí smícháme v míse s čerstvým zelím nespařeným a syrovou červenou řepou. Přidáme sušenou bazalku a i pokrájené čerstvé lístky, okyselíme umeoctem, lehce osolíme a vidličkami vše promícháme.

Chuť salátu zjemníme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou. Zde je možné použít okyselení jenom citrónem nebo jenom umeoctem, je to na vašem výběru, ale jelikož červená řepa je dosti sladká a citrón tuto sladkost spíš podtrhuje, tak pro vyvážení chutí je vhodné přidat i umeocet.

Sojová omáčka „Tamari“ přidá další složku chutě a tak již jen doplníme kvalitní nenasycené tuky z kmínového oleje, o kterém se zmiňuji v minulém receptu na salát. Tento panenský olej je výborný do salátů, velmi pomáhá zažívání, ale nemáte-li ho právě v dosahu, tak lze použít jakýkoliv jiný panenský olej, olivový bude určitě také vhodný.

Hotový salát necháme minimálně hodinu zaležet v ledničce. Výborný je vychlazený a dobře poslouží jako příloha k dalším pokrmům nebo i samostatně třeba s kváskovým chlebem s pomazánkou.

Přeji dobrou chuť !

Poznámka : Spaření části zelí je na vašem rozhodnutí, sice se ztrácí část vitamínů, ale odcházejí čpavé látky, které působí nadýmavě a jelikož si tam dáme část zelí nespařeného, nepovažuji tento krok jako ztrátový, ale pro oslabené trávení jako velice prospěšný.

Salát bude vhodný do mnoha diet a mohu směle říci, že jsem si zatím vždy na množství  jedné porce velice pochutnala i při svém slabším trávení. Je to též o klidu k jídlu a dobrém pokousání.

Více o červené řepě se dočtete zde v článku…

Sdílení

    39 934 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *