Salát z mrkve a červené řepy

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu s bezlepkovým pečivem. Samotný salát je bezlepkový.

Ingredience:
  • 300 g očištěné syrové červené řepy
  • 150 g očištěné syrové mrkve
  • 20 g pórku
  • 20 g mražené nebo čerstvé bazalky (nebo sušené cca 7 g)
  • 1,5 lžíce umeocta
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička koření  „Horalka“
  • trochu mořské soli
  • 1 lžíce panenského kmínového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • roketa setá nebo třeba i řeřicha

Miluji mrkev v jakékoliv podobě a ráda si ji připravuji i nyní na jaře. S červenou řepou jsem ji zde jako salát už dříve zkoušela, avšak ne v této kombinaci ochucení. Vlhká konzistence a ojedinělá chuť salátu vás možná zaujme a pochutnáte si.

Příprava salátu je velice jednoduchá a také i rychlá. Očištěnou mrkve i řepu na jemno nastrouháme. Zde upozorňuji , že to musí být doopravdy na jemno, tím pak výsledný salát dostane svou zvláštní vlhkost a objemnost.

Obě složky není zatím potřeba míchat, to vše zvládneme pak v jednom kroku společně s kořením a bylinkou.

Přidáme tedy koření, na jemno nakrájený pórek, který doporučuji po nakrájení krátce spařit vařící vodou, to především pro ty z vás, co mají již trávení oslabeno, jinak se spařovat nemusí.  Salát v míse pokropíme umeoctem, přidáme bazalku, kmínový panenský olej a sojovou omáčku „Tamari“ a vše teprve nyní promícháme dvěma vidličkami.

Jde to trošku hůře, protože je vše nastrouhané na jemno, ale vidličky proti sobě nám pomohou „rozcupovat“  :-) tuto směs a více či méně ji sjednotit do uvedené podoby.

Kmínový panenský olej je výborný do salátů, velmi pomáhá zažívání, ale nemáte-li ho právě v dosahu, tak lze použít jakýkoliv jiný panenský olej, olivový bude určitě také vhodný.

Na závěr nastříháme roketu setou, kterou si předpěstovávám na buničině na misce. Je cenným zdrojem tak potřebných vitamínů a chlorofylu. Přidáme ji jak do salátu tak nahoru na ozdobu. Její množství si řídíme dle naší chuti. Roketa je lehce nahořklá, ale v salátu se to ztratí a výsledná chuť je pak pikantní.

Nemáte-li ji, stačí i řeřicha nebo trošku petrželky. Ta ale výslednou chuť lehce pozmění.

Salát můžete jíst jen tak s kváskovým pečivem, ale je dobrý i jako příloha k dalším pokrmům. Výborný je i vychlazený, ale s jeho konzumací se nemusí vůbec otálet…

Přeji dobrou chuť !

Poznámka : Salát bude vhodný pro všechny zdravé milovníky salátů, ale i do mnoha diet jak složením tak vzhledem k jemné konzistenci. Je velmi dobře stravitelný  a osvěžující. Samotný bez pečiva je vhodný i pro celiatiky a alergiky na mléko. Tmavá barva salátu nás nesmí odradit, protože i mrkev se řepou obarví a výsledná barva je tmavočervená. Ale žaludek oči nemá a tak mu to vadit určitě nebude :-)

Mrkev v syrové podobě na jemno nakrájená s řepou je vhodná i pro oslabenou slinivku, ale s množstvím salátu to nesmíme přehánět. Bude stačit 100 – 150 g jako příloha k jinému jídlu nebo k pečivu.

O kladech červené řepy píšu zde v článku…

Sdílení

    31 376 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Eva Holečková Odpovědět
      Kdo máte zájem o knihu Vaříme zdravě bez cukru ... od paní Aleny Mokré, doporučuji zkusit objednat přes e-shop u knihkupectví Barvič-Novotný v Brně. Mně ji sehnali do týdne a jsem tou kuchařkou naprosto nadšená. Nevím, kolik jich ještě po republice je, ale za zkoušku to přece stojí.
      • Alemari Odpovědět
        Milá Evi, děkuji Vám za tuto pomocnou informaci pro zájemce o moji knihu. Jsem moc ráda, že se Vám líbí. Mějte se hezky. Alemari

        25.7.2015 :Ještě připisuji, že dle info z nakladatelství je ještě stále někde po republice k dispozici 217 ks.

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *